Over fieke

fieke

Ik ben Sofie, maar veel mensen noemen mij al lang fieke. Ik ben een dertiger, en woon samen met mijn man en onze dochter Juliette aan de rand van Gent. Labeltjes, daar hou ik niet echt van, maar die van introvert en HSP (hoog sensitief persoon) passen goed bij mij.
Voor de lezers die mij (nog) niet zo goed kennen: ik deelde hier al lijstjes met dingen die ik graag doe, dingen waar ik energie van krijg,  dingen waar ik een absolute hekel aan heb en mijn persoonlijke alfabet.

Toen ik, tijdens mijn studentenjaren, plantaardig begon te eten, merkte ik dat er heel weinig aanbod was qua plantaardig gebak. Waarom probeerde ik niet eens zelf één en ander te bakken? De bakmicrobe bleek in mijn bloed te zitten, niet helemaal onlogisch met een mama en mémé die ook graag in de keuken staan.

Als kind was ik altijd graag aan het tekenen en knutselen. Toen ik 12 was, wist ik al dat ik architect wou worden, en na mijn middelbare school koos ik voor de richting Interieurarchitectuur. 

Ook hou ik heel erg van fotografie. Ik volgde een jaar avondschool om de technieken van de digitale spiegelreflexcamera onder de knie te krijgen. Ik leerde ook heel wat bij door boeken te lezen en blogs te volgen, om de focus te leggen op voedselfotografie.

Wat kan je hier vinden?

Berichten verschijnen hier niet volgens een vast ritme of patroon. Ik blog als ik daar zin in heb of inspiratie heb. Dat kan soms één keer per maand zijn, maar evengoed meerdere keren per week. Volgende onderwerpen kunnen aan bod komen:

♥   Persoonlijke berichten
Ik schreef over ons huwelijk, deelde jaaroverzichten (2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022) en ook berichten over mijn leven als (jonge) mama komen hier aan bod, net zoals het verhaal over mijn postnatale depressie en mijn burn-out.
In 2017 lanceerde ik de rubrieken ‘As we speak‘ en ‘Count your blessings‘, waarin ik regelmatig een korte persoonlijke update en kleine gelukjes deel.
Linkjesliefde‘ werd ook in 2017 opgestart, en daar deel ik leuke / interessante / aangrijpende / grappige / … berichten van andere bloggers.
De reeks ‘Juliette spreekt‘ kwam er eind 2018, toen ons dametje leerde babbelen (en ze dat sindsdien enkel niet doet als ze slaapt).
In 2022 vulde ik elke dag van het jaar een vraag in, naar het ‘365 vragen‘-idee van Irene

♥   Leesupdates en boekentips
Als kind verslond ik boeken, en tijdens mijn studentenjaren las ik heel wat thrillers. Dankzij de Verbeelding Book Challenge kreeg ik de leesmicrobe terug te pakken en leerde ik dat er véél meer boeken bestaan dan thrillers en ontdekte ik heel wat pareltjes. Regelmatig post ik hier boeken die ik gelezen heb, en jaarlijks maak ik ook een overzicht van mijn favoriete boeken van dat jaar (2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022). Ook tips voor kleuter(voorlees)boeken kan je hier vinden. En wat kookboeken betreft: kijk gerust eens rond in mijn digitale kookboekenkast!

♥   Huis-, tuin- & keukenplezier
Groene vingers heb ik ook (dank u, mama!). Sinds we naar ons eigen huis zijn verhuisd durf ik al eens te moestuinieren (2015, 2017, 2019). Op mijn blog deel ik ook tips & tricks voor in de keuken, zoals bijvoorbeeld het werken met weekmenu’s, pimp je kruidenpotjes, vegan on a budget of mijn succesreceptenschriftje.

♥   Plantaardige recepten
Mijn recepten wil ik niet alleen delen met mensen die er bewust voor kiezen om plantaardig te eten, maar ik wil er ook mensen mee inspireren die lactose-intolerant zijn of die samenleven met iemand die geen zuivel mag eten. Hier zal je vooral (recepten voor) plantaardig gebak vinden. Een overzicht van alle recepten vind je op de receptenpagina. Ik deelde ook een handige gids voor de beginnende vegan bakker.

♥   Food-gerelateerde berichten
Regelmatig plaats ik reviews van plantaardige kookboeken, restaurants of winkels, sinds 2015 startte ik samen met Silke het initiatief #kookboekweek en af en toe deel ik weekmenu’s. Benieuwd naar mijn lievelingskookboeken? Ook daar maakte ik een lijstje van!

♥   Creatieve uitspattingen (DIY)
Pen en papier zijn dikke vriendjes; handletteren en prutsen in mijn bullet journal / lijstjesschriftje zijn hobby’s waar ik dagelijks of wekelijks tijd vrij voor maak.
Ook eerdere creatieve projecten kunnen jullie hier vinden: al heel wat jaren hou ik me bezig met haakwerkjes (voornamelijk dieren, maar ik waagde me ook al eens aan een lappendeken en aan een dekentje voor Juliette), en ik naaide samen met Kelly een geboortepakket voor Tiebe (mijn metekindje) én één voor Juliette.

fiekefatjerietjes

Vaak kreeg ik al de reactie dat ik een onuitspreekbare blognaam heb. Wel, daarover wat meer uitleg: mijn roots liggen in West-Vlaanderen en daar hebben we het woord ‘fietjefatjerietjes’ voor ‘allerhande kleine dingetjes’. Als je dat woord samenvoegt met mijn bijnaam, fieke, krijg je fiekefatjerietjes.

In mijn vroege blogjaren (we schrijven 2009), was het nog niet duidelijk welke richting ik met deze blog op zou gaan; toen schreef ik over allerhande dingen. Meer en meer ben ik beginnen bloggen over plantaardig eten en gebak. Jarenlang blogde ik enkel recepten, maar in 2015 besloot ik mijn hart te volgen en persoonlijker te gaan bloggen en opnieuw meerdere onderwerpen aan te snijden. Ruimer gaan bloggen leverde heel wat positieve reacties op, en – naast het feit dat ik het zelf veel leuker vind – is de interactie met jullie er veel fijner op geworden!

De vele jaren die ik al blog hebben me al heel wat moois gebracht: uit heel wat leuke contacten met bloggers bloeiden mooie in real life vriendschappen, en ik kreeg ook enkele mooie kansen. Zo maakte ik foto’s voor het boek Art d’Eco, en schreef ik ook al enkele recepten voor de magazines van De Groene Keuken.

Volgen?

Je kan mij volgen op facebook, bloglovin, instagram, pinterest en goodreads.
Bij verdere vragen mag je mij steeds mailen op fiekefatjerietjes at gmail dot com!

Veel kook-, bak- en leesplezier!

fieke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.