Mijn 12 favoriete boeken van 2015

Hoera voor lijstjes (en nog meer lijstjes): in 2015 las ik 66 boeken. Dankzij de Verbeelding Book Challenge las ik heel wat boeken die ik vroeger nooit uit de rekken zou gekozen hebben.

Vroeger las ik vooral detectives/thrillers en romantische verhalen (chicklits). In 2015 las ik dus heel wat breder, en dat is me goed bevallen.
Veel boeken vond ik ok, aan sommige boeken denk ik misschien liever niet meer terug, maar heel wat boeken hebben me ook van m’n sokken geblazen of zullen me nog lang bij blijven.

Het is geen makkelijke selectie geweest, maar hier zijn – in willekeurige volgorde – mijn 12 favoriete boeken van 2015:

Vele hemels boven de zevende (Griet Op de Beeck)

op de beeck

Na heel wat reviews met aanbevelingen, en na het lezen van ‘Kom hier dat ik U kus’, was ik heel erg benieuwd geworden naar het debuut van Griet Op de Beeck. En wat een boek! Op twee dagen heb ik het uit, en ik had zo graag gewild dat het veel dikker was geweest. De hoofdstukken zijn kort en lezen vlot. Alles is zo rakend geschreven dat ik sommige passages meerdere keren heb gelezen omdat het zo mooi was. Dit boek zou ik, als één van de eerste boeken die ik ooit heb gelezen, eigenlijk meteen opnieuw willen lezen…

De Boekendief (Markus Zusak)

Zusak

Tegen dit puntje zag ik enorm op. Vroeger op school had ik een gloeiende hekel aan geschiedenis, en historische films probeer ik ook te vermijden. Ik denk dat ik bij Kelly eens een review voor dit boek zag passeren, dus dacht ik: ik geef dit boek een kans. Geen dun boek, maar het heeft mij mee gesleurd. Ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat één van de puntjes waar ik het meest tegenop zag ervoor heeft gezorgd dat ik één van de mooiste boeken ooit heb gelezen.

De eerste dag (David Nicholls)

Nicholls

Met hoge verwachtingen – na het lezen van zo veel positieve reacties – begon ik aan dit boek en wat heb ik dit graag gelezen! Dit is zo’n boek dat je zo traag wil lezen, omdat je spijt zal hebben als het eenmaal uit is… Het boek vertelt het verhaal van Dexter en Emma, maar doet dit op een bijzondere manier: elk hoofdstuk vertelt het verhaal van 15 juli van een jaar. Geweldig mooi om deze evolutie te lezen. Heel erg graag gelezen, dit boek!

Norwegian Wood (Haruki Murakami)

norwegian-wood-cover

Dit boek las ik op aanraden van verschillende mensen. Het boek stond al op mijn leeslijst, dus dat was veelbelovend.
Ik heb het boek heel graag gelezen; het verhaal over liefde en eenzaamheid was zowel mooi als pijnlijk. Er zitten heel wat diepe gevoelens verweven in het verhaal en dat heeft me erg geraakt. Dit is zo’n boek waarvan je spijt hebt dat het uit is, en dat gerust nog enkele honderden pagina’s langer had mogen zijn. Dit boek blijft nog even hangen…

Extreem luid en ongelofelijk dichtbij (Jonathan Safran Foer)

Foer

De film heb ik nog niet gezien, maar die komt zeker op mijn lijstje! Een heel erg mooi boek, ik heb het graag gelezen en het bleef nog dagen in mijn gedachten. Een boek waarvan ik het jammer vond dat het uit was…

Een weeffout in onze sterren (John Green)

Green

Dit boek was het allereerste op mijn leeslijst, die ik ondertussen al een jaar, of langer, ben gestart. Ik zag het eens liggen bij Silke, en zij raadde het me ook aan. Het boek was echter altijd uitgeleend in de bib… Tot ik dacht: laat ik eens de catalogus checken van de bibliotheek bij mijn ouders! En ja hoor, ik scoorde dit boek, ‘Kom hier dat ik u kus’, ‘Het Rosie Effect’ en ‘De honderdjarige man…’. Vier toppers, niet gereserveerd! Ze zullen mij daar vaker zien verschijnen!
Maar goed, ‘Een weeffout in onze sterren’. Eigenlijk is dit een jeugdboek, en het leest ook wel vrij vlot vind ik. Maar het verhaal is zo hartverscheurend, echt een bleitboek.

Me Before You (Jojo Moyes)

Moyes

Boeken lees / las ik altijd in het Nederlands. Tijdens mijn studententijd heb ik wel alle Harry Potters in het Engels gelezen, omdat ik die toen kon lenen van een klasgenoot/kotgenoot en ik niet wou wachten tot de Nederlandstalige verschenen. Dus het was wel even wennen aan de taal, maar ook aan de schrijfstijl. Maar dit boek is zo mooi! Ik kon het niet opzij leggen, en dagen nadat het uit was moest ik nog aan Will en Louisa denken… Met dit boek is nummertje 28 ook afgestreept. Een dikke aanrader! Blijkbaar is er nu ook ‘After You’, het vervolg op dit boek. Nog een boek erbij op de leeslijst :-).

De Engelenmaker (Stefan Brijs)

de_engelenmaker

Dit boek won de Gouden Uil (prijs van de lezer). Een heel mooi en boeiend verhaal, maar een beetje creepy ook… Ondanks de meer dan 400 blz. las dit boek heel vlot!

Is liefde lastig? (Reine De Pelseneer)

de pelseneer

Dit boek was boek 50 van 2015! Ik ken Reine vooral van haar blog ‘De Groene Prinses‘, maar eerder dit jaar startte ze met een nieuwe blog: ‘Vol van zinnen‘. Op die blog zag ik dit boek verschijnen! Het is eigenlijk een ‘young adult’ boek, en leest heel vlot. Het vertelt, op een heel mooie manier, het leven van vier mensen die op het eerste zicht niks met elkaar te maken hebben, maar hun levens zijn meer met elkaar verweven dan je zou vermoeden. Ik heb dit boek heel graag gelezen: niet enkel omwille van het verhaal, maar ook omwille van de schrijfstijl! Het verhaal bevat ook veel verwijzingen naar muziek en andere boeken. En nog een plus: de mooie kaft van het boek!

Woesten (Kris Van Steenberge)

woesten-kris-van-steenberge-boek-cover-9789057596018

Wauw, wauw, wauw! Wat een boek! Dit boek las ik op de tablet (via de app ‘Verborgen parels‘), het boek was op minder dan een week uit. Het verhaal speelt zich af voor en tijdens WOI, maar het gaat eigenlijk niet echt over de oorlog. Wel over de personages en hun emoties. Heel graag gelezen, maar écht!

Kind van sneeuw (Eowyn Ivey)

kind van sneuw

Op de blog van Haaike las ik dat dit boek eigenlijk onder fantasyverhalen ondergebracht kan worden. Aangezien ik niet zo’n fan van fantasy ben en ik voor de Verbeelding Book Challenge puntje vier nog moest afstrepen, besloot ik dit boek een kans te geven. Ik heb dit boek enorm graag gelezen, en het voelde voor mij veel meer aan dan een sprookje dan als een fantasy-verhaal. Dit boek is ideaal om op een winterse avond te lezen, in pyjama en onder een dekentje. Ik blijf met een fijn gevoel terugdenken aan dit boek!

De buitenkant van Meneer Jules (Diane Broeckhoven)

de buitenkant van meneer jules

Dit boek las ik als tweede e-book met de app ‘Verborgen parels‘. Het boekje telt maar 58 bladzijden, dus je hebt het zo uit. Toch is dit een heel sterk verhaal, waarin emoties puur worden beschreven. Ook de schrijfwijze en het taalgebruik vond ik heel sterk. Ik ben benieuwd naar meer van deze schrijfster! (De tip voor dit boek haalde ik bij Kelly.)

En in 2016?

Op Goodreads heb ik mezelf volgend doel gesteld: ’24 boeken lezen in 2016′. Misschien worden dat er meer, maar dat hoeft niet. Ik wil vooral mooie boeken lezen, en ook graag de Verbeelding Book Challenge 2016 voltooien.

Ondertussen is mijn leeslijst enorm lang geworden, dankzij alle tips die ik bij andere bloggers oppik. Toch heb ik een lijstje gemaakt van de boeken die ik in 2016 heel graag zou willen lezen:

 • Bernlef – Hersenschimmen
 • Caroll, Lewis – Alice in Wonderland
 • Doerr, Anthony – Als je het licht niet kunt zien
 • Irving, John – De wereld volgens Garp
 • Japin, Arthur – Het schitterende gebrek
 • Kondo, Marie – Opgeruimd
 • Moyes, Jojo – After You
 • Riuz Zafón, Carlos – Schaduw van de wind en Het spel van de engel
 • Taveirne, Lara – De kinderen van Calais
 • Thompson, Craig – Een deken van sneeuw (Blankets)

In 2016 zal ik hier maandelijkse leesupdates posten, maar de vooruitgang van mijn Verbeelding Book Challenge 2016 kan je altijd op de aparte pagina volgen die ik hiervoor heb aangemaakt.

Vooral naar puntje 30 ben ik benieuwd: “Een boek dat een andere deelnemer van de Verbeelding Book Challenge je heeft gegeven.”
Ik heb, onder andere, in de aanbieding: ‘Het spel van de engel’ van Carlos Riuz Zafón. Dit zou wel het tweede boek in een reeks van drie zijn, na ‘Schaduw van de wind’. Als ik ‘m zelf uit heb mag iemand van jullie ‘m hebben. Zwaai maar als je interesse hebt :-).

Wat was het beste boek dat jullie in 2015 gelezen hebben?
Doen jullie mee aan de Verbeelding Book Challenge 2016?

52 gedachtes over “Mijn 12 favoriete boeken van 2015

 1. Ik hoop dat Woesten zo vlot leest dat ik het boek nog kan lezen via ‘Verborgen Parels’. Ik heb het boek vanmorgen gedownload en heb nog tot 20 januari. Moet lukken! Zeker als er straks geen trein naar huis is …

  Like

  • Het leest echt heel vlot, een aanrader! Ik heb nu twee boeken met de app gelezen en heb besloten het daarbij te laten. Er liggen nog enkele boeken van de bib die binnen enkele weken terug moeten en ik wil daar voorrang aan geven. Veel plezier met ‘Woesten’!

   Like

 2. Oh, Irving! ❤ The World according to Garp is geweldig, en nu ik die hier zie staan, denk ik eraan dat ik misschien dit jaar toch nog eens een boek van Irving wil lezen. 🙂
  De Marie Kondo-hype snap ik dan weer helemaal niet, maar ik ben wel benieuwd wat je ervan vindt 🙂

  After You staat ook al op mijn leeslijst voor 2016, zo benieuwd naar!

  Like

  • Om eerlijk te zijn: ik las nog nooit een boek van Irving… Ik hoorde wel dat je even moet doorbijten voor je erin komt, en dat de boeken dan geweldig zijn. Heel erg benieuwd dus!
   ’t Is meer benieuwd naar Kondo, ik ga ook niet álles toepassen wat zij zegt. Maar ik wil hier eens grondig opruimen, en dan is een beetje motivatie welgekomen!
   Hopelijk is After You ook zo goed als Me Before You, want het is wel vaak met tweede boeken dat ze iets zwakker zijn vind ik…

   Geliked door 1 persoon

 3. Ik heb er heel veel gelezen, maar de absolute favoriet is Woesten. En als grappig tussendoortje vond ik “De reis van de fakir die vastzat in een Ikeakast” best wel leuk. Nog nooit Irving gelezen? Garp! Echt waar! En “De grote vrouw” van Meir Shalev, da’s alweer enkele jaren geleden maar dat blijft me ook bij. Misschien dat ik het dit jaar nog eens teruglees.
  En ja, de bookchallenge: ik doe mee.

  Like

  • Terecht! Ik heb heel erg genoten van je boek, en het moeten niet altijd de grote namen zijn die in de kijker gezet worden… Het boek van Faber staat op m’n leeslijst, nadat ik er op je blog over heb gelezen. Nog geen idee of ik ‘m in 2016 zal lezen, maar ik ben alvast benieuwd!

   Like

 4. Ik heb hetzelfde gevoel als jij bij het boek van Marie Kondo. Benieuwd waar de hype over gaat en van plan om het te gebruiken als extra motivatie om nog eens grondig op te ruimen, maar op basis van wat ik er al over las denk ik dat er ook wel wat tips instaan die ik niet ga toepassen.
  Woesten en Vele hemels boven de zevende staan op mijn te-lezen-lijstje. Ik twijfel nog of ik Griet genoeg op Greet vind lijken om dat voor puntje 20 van de Verbeelding book challenge te gebruiken (als ik heel eerlijk ben: als mensen mij Griet noemen verbeter ik dat, dus eigenlijk niet, maar bon, het zal van de rest van mijn leesjaar 2016 afhangen of ik beslis hierover flexibel te zijn :-)).

  Like

  • Volgens mij gaat het ook heel erg ver, en is die Marie een echte freak. Maar naar leuke tips en motivatie ben ik steeds op zoek!
   Vele hemels is echt een prachtboek! Misschien kan je het lezen en onder puntje 20 zetten, en kan je nog zien of je boeken vindt die door een Greet zijn geschreven? Ik kom zo niet meteen op een schrijfster die Greet heet eigenlijk…

   Like

 5. Ik heb jaren terug een periode gehad waarin het ene John Irving-boek na het andere verslond. Stuk voor stuk prachtige boeken maar toen ben ik plots andere boeken beginnen lezen. Het is heel moeilijk om uit 165 boeken één favoriet te kiezen, maar ik ben echt heel blij dat ik eindelijk de boeken van Diana Gabaldon heb ontdekt. Ik ben jammer genoeg nog nooit in Schotland geweest maar dankzij de Reiziger had ik toch een beetje het gevoel dat ik daar was.

  Like

  • Niet makkelijk hé, om zo favorieten te kiezen? Ik vind dat sommige boeken er écht uit springen, en er zijn zeker ook boeken bij die ik in 2016 gelezen heb die ik alweer vergeten ben… Hopelijk komen er in 2016 weer enkele toppers bij!

   Geliked door 1 persoon

 6. Diane Broeckhoven en Arthur Japin wil ik dit jaar ook ontdekken 🙂 . Van Carlos Ruiz Zafón vond ik ‘De schaduw van de wind’ het beste, heel speciaal van sfeer ook die boeken van Zafón, hoe die man kan schrijven wow. En lijstjes ja daar houden we natuurlijk van. Ik blijf je updates hier graag volgen. (P.S. mijn eigen leeslijstje is intussen al wat veranderd, wait and see 😉 )

  Like

 7. Wauw, leuk lijstje! Moet ik misschien ook eens schrijven 🙂

  Je las veel boeken waar ik eigenlijk nooit naar zou grijpen, maar zo mis ik misschien wel pareltjes. Dit jaar wil ik ook de verbeelding book challenge doen om zo eens wat buiten mijn normale stijl te lezen!

  Schaduw van de wind las ik al jaren geleden, en toen kocht ik het vervolg, omdat ik dat zo graag heb gelezen, maar dan vergeten. Staat nog steeds ongelezen in mijn kast. Moet er dit jaar eens werk van maken, want iedereen is er de heel loven over.
  En Alice is een favoriet van mij 🙂

  Like

 8. Joepie, nog meer leesinspiratie! ik ben dol op lezen, besef ik elke keer als ik in een leesfase zit .. en vergeet (of negeer) ik elke keer als ik er geen tijd voor maak…. zoals je zegt, je rijker voelen, alsof je anders een stukje van jezelf mist. ik denk dat ik ook mee ga doen aan de VBC, want soms is het zo moeilijk in het aanbod te kiezen, een beetje leidraad is fijn! met de KBC doe ik trouwens ook mee, al heb ik geen blog of instagram …
  heb jij al iets van Chimamanda Ngozi Adichie gelezen? ik vind haar drie boeken fantastisch, maar ‘Americanah’ (het laatste) echt het beste. Half of a yellow sun is ook super, én verfilmd, én in Afrika, als je nog eentje wil aflijsten 🙂

  Like

 9. Leuk om jouw lijstjes te lezen 🙂 Ik denk dat we dezelfde boeken graag lezen.
  Het laatste boek dat ik in 2015 las is “Alles verandert” van Kristien Hemmerechts en ja, ik doe mee met de Verbeelding book challenge en ben er erg benieuwd naar!

  Like

 10. Mooi doel heb je gesteld voor dit jaar!
  Ik heb twee jaar achtereen doelen gesteld op Goodreads en allebei de jaren is het zo fout gegaan, haha. Trouwens, echt tof dat je alsnog De Boekendief bent gaan lezen, ook al zag je er zo tegenop. Ik vond het zo’n prachtig boek! The Fault in our Stars ligt bij mij nog klaar om gelezen te worden – zo slecht van mezelf dat ik eerst de film heb gezien en nog het boek moet lezen. Voor mij is een doel voor dit jaar om vooral de boeken te gaan uitlezen die ik vorig jaar niet heb uitgelezen.. dat zijn er best een boel, haha.
  Liefs

  Like

  • Ergens weet ik wel dat het (misschien veel) meer dan 24 boeken zullen worden, maar ik wil mezelf niet té veel druk opleggen.
   The Fault in our Stars is zó mooi, maar tegelijk ook zo triest… Ik ben wel benieuwd naar meer boeken van John Green. De film zag ik nog niet, maar over het algemeen probeer ik altijd eerst het boek te lezen en daarna pas de film te zien. Veel leesplezier in 2016!

   Like

 11. van de boeken die je dit jaar wil lezen heb ik er al een paar gelezen.
  Carlos Ruiz Zafon schrijft prach-tig! Al zijn boeken zijn één voor één aanraders.
  Als je het licht niet kunt zien: een pareltje! En ook Kinderen van Calais is een prachtig boek!

  Like

 12. Tedju en bij deze is mijn reisboekenlijstje weer te lang geworden 😉

  Neen serieus, hele mooi lijst en je geeft mij zin om die boeken nu meteen uit de kast te nemen (of uit te lenen of te kopen) en te beginnen lezen!
  Naar All the light we cannot see ben ik ook heel benieuwd, dat wordt waarschijnlijk het volgende boek dat ik lees aangezien het ook het januariboek op Goodreads is. En Hersenschimmen, oh, ik zou willen dat ik dat nog eens voor het eerst kon lezen!

  Like

  • Ik kijk zo hard uit naar 2016! En dit jaar overweeg ik de aankoop van een e-reader. Vooral voor het gemak (geen gesleur met dikke boeken op de bus), maar ook omdat ik mijn huis niet vol wil stouwen met boeken die ik maar één keer zal lezen. En omdat de leuke boeken altijd uitgeleend zijn in de bib 🙂
   Misschien is dat ook een overweging voor op reis? Dan kan je echt 100 boeken meenemen als je zou willen 😉

   Like

   • Ja, ik heb er al over gedacht, maar op een of andere manier is het nooit een prioriteit als uitgave (al is dat eigenlijk ook onzin, want met fysieke boeken kom je ook aan een stevig bedrag). ’t Is alleen zo leuk om een kast te hebben met boeken om naar te kijken en in te bladeren, dus neig ik naar eerder niet; tegelijk: onze kast is aan het overbroebelen met boeken, dus dan neig ik weer naar eerder wel. Nog een beetje overdenken dus! 🙂

    Like

 13. Wauw, 66 boeken! Ik 15 🙂 ik hou ze bij via Goodreads. Vroeger las ik veel meer, toen ik nog met de trein naar mijn werk ging.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.