Hoe ik mijn recepten organiseer + succesreceptenschriftje

Al heel lang zit deze blogpost in mijn hoofd, al van voor Haaike over haar weekmenuboekje schreef. Waarom het er nog niet eerder van gekomen was? Geen idee. Maar beter laat dan nooit!

Ik werk al langer met weekmenu’s, daarover schreef ik HIER al eens over. Maar om weekmenu’s te maken, heb je vooral inspiratie nodig. Waar ik mijn inspiratie vandaan haal, en hoe ik mijn recepten organiseer, dat lees je in deze blogpost!

Inspiratiebronnen bij het maken van ons weekmenu

  • mijn kookboekenverzameling: één keer per maand probeer ik een #kookboekweek in te lassen, om zo een ongebruikt kookboek wat meer aandacht te geven
  • Pinterest: deze handige site gebruik ik niet meer zo vaak, maar het blijft een enorme verzameling links waar ik regelmatig eens in ‘blader’
  • mijn receptenmappen
  • mijn succesreceptenschriftje

Over deze laatste twee lees je straks meer!

Weekmenu’s bijhouden

Ons weekmenu stel ik altijd samen met ons boodschappenlijstje op. Tegenwoordig doen we vaak een Collect & Go: ik stel ons menu op een bestel de boodschappen online en mijn man gaat ze ophalen. Win-win! Het weekmenu schrijf ik in potlood in mijn agenda. Zo kan ik het makkelijk aanpassen als er iets verandert, vb. als er restjes zijn, er verschuivingen zijn of als we zin hebben in frietjes.

weekmenu-agenda-fiekefatjerietjes

Sinds enkele jaren heb ik ook het boekje ‘Cook’s One Line A Day’. Dat is een soort dagboek waar je gedurende 5 jaar lang elke dag iets in neer kan schrijven. In deze versie schrijf ik telkens wat we hebben gegeten (hoofdmaaltijd). Twee jaar geleden ben ik ermee gestart, dus binnen drie jaar heb ik een boekje boordevol inspiratie!

weekmenu-cooks-one-line-a-day-fiekefatjerietjes

Receptenmappen

Enkele jaren geleden maakte ik mijn eigen receptenmappen. In de mappen zitten enkel recepten die ik al klaarmaakte en goed zijn bevonden.
Ik kocht twee dikke ringmappen bij Papiermier: 1 voor de hartige recepten en 1 voor de zoete.

receptenmappen-fiekefatjerietjes

In beide mappen maakte ik een index en met tabbladen maakte ik verschillende hoofdstukken.

receptenmappen-index-fiekefatjerietjes

In de mappen zitten zowel recepten van hier op de blog als knipsels van recepten uit tijdschriften of prints van online recepten. Voor mijn eigen recepten heb ik een template waarin ik alles giet. Zo ziet alles er min of meer hetzelfde uit. Ik, perfectionist? 🙂

receptenmappen-templates-fiekefatjerietjes

receptenmappen-knipsels-fiekefatjerietjes

Succesreceptenschriftje

Toen ik vorige lente platte rust moest houden kreeg ik ineens een idee. Als de baby er zou zijn zou er wellicht heel wat minder tijd zijn om te koken, en laat staan tijd om altijd maar te denken wat we zouden eten. Als ik nu eens een lijstje maakte van al onze succesrecepten? Na wat verder denkwerk besloot ik er een schriftje van te maken met dezelfde indeling als mijn receptenmappen. Want schriftjes zijn hip, en ik had nu eenmaal een hoop leuke boekjes (die ik ook bij Papiermier kocht) waar ik nog niet eerder iets mee had gedaan.

Ik maakte eerst een set-up met post-its, om in te schatten hoeveel bladzijden ik per hoofdstuk nodig zou hebben.

succesreceptenschriftje-setup-1-fiekefatjerietjes

succesreceptenschriftje-setup-2-fiekefatjerietjes

Vervolgens ging ik aan de slag met washi-tape om het boekje in hoofdstukken onder te verdelen. Een perfect werkje om (half)liggend uit te voeren!

succesreceptenschriftje-hartig-en-zoet-fiekefatjerietjes

succesreceptenschriftje-onderverdeling-1-fiekefatjerietjes

Onder elk hoofdstuk schreef ik dan de succesrecepten. Ik gebruikte hiervoor een kleurcode: zwart voor de recepten uit mijn receptenmappen, rood voor recepten uit kookboeken en blauw voor gerechten die ik uit het hoofd kook en waar niet echt een recept van bestaat. Lang leve een vierkleurenstylo!

succesreceptenschriftje-onderverdeling-2-fiekefatjerietjes

Als het hier dus even wat drukker is, en er weinig ruimte is om nieuwe recepten te testen, grijp ik terug naar mijn succesreceptenschriftje, en dan weten we altijd snel wat we nog eens kunnen eten.

succesreceptenschriftje-fiekefatjerietjes

Hebben jullie ook een lijstje of schriftje met jullie succesrecepten?
Wat is jullie ultieme succesrecept?

Advertenties

65 gedachtes over “Hoe ik mijn recepten organiseer + succesreceptenschriftje

  1. Amai, wat een organisatie! Ik probeer dit jaar gewoon van weekmenu te doen, aan de hand van de prints van Mme Zsazsa. Daar zit ook 1 blad bij voor succesrecepten. So far so good, in 2017 heb ik nog geen één keer à l’improviste “moeten” koken.

    Like

  2. Leuk om te zien hoe ordelijk en georganiseerd je dat bijhoudt! Ik heb een gelijkaardige receptenmap, maar dan toch meer de sloddervosversie. Om één of andere reden blijft dat hier moeilijk, zo’n weekmenu. Een dag of 4 vooruit plannen, dat lukt meestal wel nog. Dat is ook al iets, he

    Like

    • Volgens mij ligt het ook vooral aan je karakter. Ik ken mensen die elke week consequent een weekmenu maken, maar evengoed mensen die in de winkel hun kar vol laden met dingen die ze lekker vinden en die elke avond de deur van de koelkast opentrekken en zien wat ze gaan koken. Dat laatste zou voor mij niet werken, vooral omdat je dan volgens mij ook veel dingen weg moet gooien…

      Like

  3. Oh, how I love this! Ik denk dat ik je idee gewoon ga stelen als dat mag 🙂 Ik heb een kast vol kookboeken, een schriftje vol knipsels van ooit gemaakt en ooit nog te maken recepten, en een klein ringmapke met daarin mijn succesrecepten. Maar het is zo’n schriftje zoals jouw succesreceptenschriftje dat ik wil hebben. Komt op mijn to do lijst van 2017!

    Like

  4. Ik ben jaren geleden ook twee succesreceptenschriftjes gestart (hartig + zoet), waar ik elk recept van op een blog of uit een tijdschrift dat ons gesmaakt had in overschreef (ingrediënten en de werkwijze in ’t kort). Ik heb dat een paar jaar gedaan, maar na een tijd is die gewoonte zo’n beetje uitgestorven wegens tijdgebrek, en nu copy-paste ik toprecepten naar een Word-documentje. En eigenlijk vind ik het wel handiger ook, met de zoekfunctie 🙂 Ik grijp ook wel nog regelmatig naar de schriftjes, maar dus ook heel vaak naar mijn bestandje.

    Verder maak ik mijn weekmenu ook met kookboeken bij de hand en zoeken op ingrediënt tussen mijn pins. En ik vraag ook altijd eens of Stefan goesting heeft in een bepaald gerecht, alhoewel hij meestal zijn schouders ophaalt :’)

    En zeg, je hebt vandaag of deze week toch ook een taartje (of twee) ingepland hé? Nog eens hoera voor jou!

    Like

    • Hier blijft het bij enkel de titel, met een verwijzing naar van waar het komt. Bij nader inzien is zo’n schriftje inderdaad niet zo handig om iets in op te zoeken, maar misschien moet ik nog eens nadenken over een soort van index (hoewel het schriftje op zich al een index is van alle recepten)…
      En haha: als ik aan Bart vraag wat hij wil eten is het antwoord ook altijd: kies maar. Tot ik dan ook effectief kies en hij soms zijn neus ophaalt 🙂
      Taartje: ik trakteerde de collega’s, maar stelde vandaag vast dat er nog meer dan een kwart van de taart over is gebleven. Zonde…

      Like

  5. Leuk idee! Mij spreekt het wel aan maar ik denk dat ik dan eerst wat meer en lekkerder voor mezelf moet beginnen koken 🙂 Ik houd het idee alvast in mijn achterhoofd.

    Like

  6. Wauw, wat een organisatie! Hier worden ook al sinds jaar en dag recepten uit allerhande tijdschriften en vanop verschillende websites verzameld maar tot nog toe zit er niks structuur in waardoor ze ongebruikt in de kast blijven liggen… Misschien moet ik ook maar eens op Papiermier bestellen en aan de slag gaan! 🙂
    O ja, lang leve Collect&Go!

    Like

    • Die knipsels, dat is hier ook zoiets. Een stapeltje in mijn kast, waar verder niks mee gebeurt. Tijdens het uitscheuren ben ik nochtans wel enthousiast, maar die knipsels raken precies vergeten. Dat is voor de volgende stap van mijn organisatie dus!

      Like

  7. O wauw, wat goed georganiseerd! Hier liggen recepten en kookboeken totaal door elkaar in de kookboekenkast. Zou daar eigenlijk dringend eens orde in moeten scheppen…

    Like

    • Er is ook zo’n overaanbod aan recepten hé? Ik word er soms gek van. Ik heb wellicht genoeg recepten om de rest van de dagen van ons leven elke dag drie nieuwe dingen te testen, maar toch blijf ik nieuwe kookboeken en recepten verzamelen 🙂

      Like

  8. Vroeger had ik weinig kookboeken (ik heb het nu over lang, lang geleden) maar wel net als jij twee kaften waarin ik zowel hartige als zoete recepten bewaarde die ik ergens was tegengekomen. Nadien kwam het grootste deel van die gerechten op mijn online receptenverzameling terecht, gesorteerd in verschillende rubrieken zodat ik ze sneller kon terugvinden. Momenteel heb ik nog steeds twee kleine sorteermapjes met zoete en hartige gerechten die ik nog (eens) wil uitproberen. Maar vermits mijn verzameling kookboeken nu nogal omvangrijk is geworden heb ik ook een index van gerechten waarbij staat waar ik ze kan terugvinden (welk kookboek, of de juiste rubriek op de site). Een beetje een omslachtige bedoening voor buitenstaanders maar voor mezelf werkt het wel goed op deze manier.

    Like

  9. Pepperplate.com is ook heel handig, daarin kan je receptjes plakken die je online vindt. Of zelf je recept uitschrijven, foto toevoegen, in categorieën indelen, is allemaal redelijk gebruiksvriendelijk want een kluns als ik kan er mee werken 😊. En verder gebruik ik een simpel spiraalschriftje: aan de ene kant de gewone weekmenu’s en omgedraaid de etentjes met familie of vrienden, wanneer en wat ik kook. Kwestie ook van mensen geen twee keer hetzelfde voor te schotelen 😁

    Like

  10. Wow! Ik heb ook wel 2 receptenmappen en de tabbladen zitten er ook in, maar daar houdt de vergelijking wel op. Helemaal niet zo goed georganiseerd, misschien ook de reden waarom de mappen zelden gebruikt worden… De kookboekenweek moet ik echt wel eens organiseren, want een plank vol, dus zou dan toch een makkie moeten zijn hè?! En met een weekmenu zouden we ons ook veel werk besparen. Misschien toch nog voornemens maken voor 2017?

    Like

  11. Ik heb een Google Doc met alle gerechten die ik geregeld klaarmaak, waarin ik makkelijk kan sorteren op bv. type keuken, gang, 5:2 of andere toestanden, veggie of niet,… Daarnaast heb ik 2 boekjes met succes- en familierecepten, waarvan ik het eerste (met al een paar recepten in) meekreeg van vrienden toen ik op Erasmus vertrok. Dat boekje is niet georganiseerd, desserts en hoofdgerechten allemaal door elkaar, maar ik vind het zo leuk 🙂

    Like

  12. Amai zo gestructureerd! Ik moet toegeven dat ik eten eigenlijk niet zo belangrijk vind om er veel tijd en werk in te steken dus mijn man stelt vaak ons weekmenu op en kookt als hij op tijd thuis is want voor hem is lekker eten wel belangrijk. Zoete dingen zoals koekjes en taarten zijn meer mijn ding, daar wil ik wel wat moeite voor doen. Eigenlijk vullen wij elkaar dus perfect aan 🙂

    Like

  13. Wat een organisatie! Ik verzamel veel recepten, maar ik mis structuur. Je blogpost brengt me met andere woorden op ideeën (zeker als je weet hoeveel blanco schriftjes ik heb!). Lang leve weekmenu’s en Collect & Go trouwens!

    Like

    • Het heeft een hele tijd geduurd vooraleer ik een structuur had die werkte, maar nu ben ik er best tevreden mee. Blanco schriftjes: ik heb er ook heel veel van, en het werd tijd om er eens iets mee te doen. Ik heb er trouwens ook eentje met de ‘ontwikkelingen’ en leuke momenten van Juliette erin, een soort dagboekje. Ook leuk!

      Like

  14. Hihi, fijn hé zo georganiseerd zijn!
    Bedankt voor dat “Cook’s one line a day” trouwens. Ik heb het ooit ergens gezien, ben dan de naam vergeten en dacht er af en toe aan terug hoe handig dat toch moest zijn. Nu heb ik het meteen besteld 😉

    Like

  15. De notitieboekjeslover in mij wordt hier helemaal blij van 🙂
    Ben nog altijd blij dat je bij mij eens sprak over dat Cook’s One Line A Day-boekje, want ik ben net mijn tweede jaar in mijn weekmenuboekje gestart en het is nu al leuk om terug te zien wat ik vorig jaar at (tegenwoordig zeker, omdat we vorig jaar deze tijd op reis waren, dus er komen dan meteen ook herinneringen daaraan terug 🙂

    Ik maak mijn weekmenu’s (tegenwoordig weliswaar eerder halve-weken omdat ik vaker naar de winkel kan gaan) aan de hand van de seizoenslijst, onze kookboeken, pinterest en dan nog wat gegoogle. Maar wat er altijd weer van tussen valt, zijn vb. uitgescheurde recepten uit tijdschriften. Zo’n receptenmap zou daar alleszins al wel bij kunnen helpen, dus misschien probeer ik dat wel eens uit! En zo’n succesreceptenschriftje zou hier ook geen slecht idee zijn, want soms besef ik plots dat ik iets dat ik superlekker vind eigenlijk al keilang niet meer gegeten ben. Met zo’n schriftje zou dat waarschijnlijk niet meer gebeuren 🙂

    Like

  16. ik heb ook 2 succesrecept schriftjes 😉 één hartig één zoet .. zo grappig .. dat er veel dat gemeen hebben 😉

    in de hartig staan vooral soepen moet ik toegeven ..

    alleen dingen die snel klaar zijn en héél lekker bevonden worden , komen erin !

    Like

  17. Ik ben zooo jaloers op die mappen! Die indelingen! Die kleurtjes/motiefjes! Die structuur! ❤
    Met een succesreceptenboekje moet ik dringend eens beginnen. Er staat nu wat chaos op mijnen Evernote maar als ik iets maak vergeet ik daarna vaak aan te duiden dat ik het héél lekker vond, en zo is heel dat systeem al een paar keer in elkaar gestort. Het zou nochtans een grote hulp betekenen bij het weekmenuten!
    Mijn favoriete recept van het moment is pompoenlasagne: veggie maar met véél kaas.

    Like

    • Ik zou ook nog eens moeten denken aan een sterretjessysteem, om aan te duiden hoe lekker sommige dingen zijn.
      Mmm, pompoenlasagne! Dat moet ik dringend nog eens maken, maar mijn man lust niet zo graag pompoen (behalve in soep)…

      Like

  18. Wat een heerlijke post is dit, iets waar ik mij ook goed bij zou voelen, bij zo’n schriftje. Heel overzichtelijk, het oogt bovendien ook mooi en da’s altijd meegenomen. Het toeval wil dat ik een tijdje geleden een concept schreef over mijn receptenmap, de indeling is erg gelijkend (komt er binnenkort aan). Soort zoekt soort zeker 😉 .

    Like

  19. Wat leuk zeg! Ik ben gek op georganiseerd leven. Heerlijk die schriftjes/mappen met post its, zelf inrichten met je favoriete gerechten. Je brengt mij op ideeën!

    Like

  20. Waaw, wat een organisatie. Ik zoek mijn weekmenu elke week bijeen. Ik probeer elke week iets anders te doen. Als ik op een avond geen zin heb, grijp ik terug naar dingen die ik eerder maakte. Dan gaat het wel sneller. De ingrediënten die ik dan vind moeten een combinatie worden. Ik ben wel een beetje jaloers op jouw mooie schriften en mappen. Hier is het eerder een rommeltje. 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.