Wat ik doe om te ontspannen

Een tijdje geleden las ik een blogbericht bij Evi, over wat zij doet om te ontspannen. Ik maakte toen meteen een nieuw conceptbericht aan, omdat ik daar ook wel eens over wou schrijven.

We zijn nu zaterdagmiddag – Juliette doet een dutje, en het was een helse week. Ik werkte noodgedwongen voltijds, want het was een beetje crisis op het werk. En dat hakt erin, als dat gecombineerd moet worden met een huishouden en een drukke peuter (mijn normale werkritme is 4/5). De work-life-balance was afgelopen week dus een beetje uit evenwicht voor mij. Gelukkig weet ik wat ik kan/moet doen om te ontspannen, en dat deel ik vandaag graag met jullie!

 • in de tuin werken – De afgelopen maanden is er veel veranderd in onze tuin; het moestuinseizoen is weer aangebroken, maar dit voorjaar plantten we ook een heleboel vaste planten aan. Dit jaar, en wellicht ook volgend jaar, zal er serieus wat werk zijn om het onkruid bij te houden, maar daarna is het de bedoeling dat we onderhoudsarme borders hebben. In de tuin werken is fysiek inspannend, maar buiten zijn en met mijn handen werken vind ik heel ontspannend. Ook het resultaat zien van de inspanningen geeft mij rust (ook al duurt het helaas niet lang vooraleer het onkruid weer terug is). Bijna elke dag wandel ik door onze tuin, om te kijken wat er allemaal veranderd is, en om te zien hoe onze nieuwe planten groeien en bloeien. De roze plant in het midden op de foto heet trouwens ‘Achillea millefolium ‘Apricot Delight”. Van die naam alleen al word ik blij!

 • koken en bakken – En dan in het bijzonder – ongestoord – nieuwe recepten uitproberen. Zien hoe nieuwe smaken zich vormen, en blij zijn met een nieuw gerecht om in het succesreceptenschriftje aan te vullen. Helaas is daar de laatste maanden weinig tijd voor, en ongestoord koken is ook niet altijd mogelijk. Maar nog een beetje geduld, en we kunnen met twee koken. Want de interesse bij J. is groot :-).
 • wandelen – Dit gaat een beetje verder op het eerste puntje: buiten zijn. Ik heb even tijd nodig gehad om te wennen aan het leven buiten de stad, maar ik heb er nog geen seconde spijt van gehad. Al een dikke drie jaar wonen we aan de rand van de stad, en pas in het begin van het jaar ontdekte ik een geweldig mooie wandelroute in onze buurt. Op nog geen tien minuutjes wandelen ben je volledig omgeven door natuur en water, zonder auto’s en ander druk verkeer. Deze wandeling van ongeveer een uur maak ik nu regelmatig, en bijna altijd neem ik J. mee in de buggy. Ze vindt het geweldig om naar de koeien en de paarden te kijken!

 • bij de ouders en schoonouders op bezoek gaan – Onze ouders en schoonouders wonen niet in de buurt, dus meestal maken we er een weekend Westhoek van. Tijdens die weekends blijft alles bij ons thuis liggen, maar we moeten ons ook niks aantrekken van boodschappen, koken, wassen, … En in de (mooie!) tuin van mijn ouders kom ik ook altijd helemaal tot rust.
 • schrijven en handletteren – Het is ondertussen weer even geleden dat ik hier tijd voor vond, maar terug naar pen en papier in deze digitale tijden, dat brengt rust. Ook samen kleuren en tekenen met J. is een beetje ontspanning.

 • bloggen en andere blogs lezen – Ook deze vorm van ontspanning is ferm geminderd, maar ik ben blij dat ik er nog steeds tijd voor vrijmaak. De beste schrijver ben ik niet, maar ik vind het leuk om dingen met jullie te delen. Bijna dagelijks lees ik ook blogs van anderen, en daar haal ik vooral inspiratie uit, maar het lezen op zich is ook al ontspannend.
 • alleen zijn & stilte – Ja, ik ben een introvert, en ik laad het beste op door even alleen te zijn, zonder radio of andere geluiden om me heen. Na een drukke dag is mijn hoofd zo vol, dat ik in een drukke omgeving niet tot rust kan komen. En niet alleen ’s avonds, maar ook zomaar overdag, heb ik nood aan stille rustmomentjes om weer even bij te komen.
 • lezen – Deze mocht natuurlijk niet op dit lijstje ontbreken! Lezen is life, en ik zou nooit meer zonder kunnen. Je even helemaal verliezen in een verhaal, even weg zijn, heerlijk! Het hoeven trouwens niet altijd boeken te zijn: ook van een tijdschrift lezen kan ik enorm genieten. Het is mijn dagelijkse ritueel: nog even lezen voor ik ga slapen.

Wat doen jullie om te ontspannen?

37 gedachtes over “Wat ik doe om te ontspannen

 1. Heel mooi, hoe jij handlettert!

  Hier ook vooral wandelen, en wat muziek maken.
  En ben laatst ook de Amerikaanse versie van The Office opnieuw beginnen kijken, altijd goed om eens hardop te lachen.

  Like

   • Inderdaad! Ik denk eigenlijk dat Het Eiland daar een beetje van afgekeken is πŸ˜‰ De eerste serie is in het Verenigd Koninkrijk gemaakt, maar ik vind de Amerikaanse serie iets leuker… Met Steve Carrell, die ken je misschien wel?

    Like

 2. Amai, mijn lijstje kan naast het jouwe liggen! Alleen dat bezoek, dat niet. Ik ga heel graag naar mijn ouders, maar de rit naar Antwerpen is niet meer echt ontspannend te noemen. En het wandelen vervang ik door crosstrainer gecombineerd met Netflix.
  Leuk ideetje, ik denk dat ik inspiratie heb voor een blogbericht.

  Like

  • Pff, ja, naar Antwerpen is inderdaad een pak drukker! Netflix is iets wat wij (nog) niet hebben. Als het van mijn man afhing, hadden we het al lang, maar ik kijk weinig tv. Ik lees liever, maar de tv staat wel vaak op op de achtergrond als ik blogjes lees πŸ™‚

   Like

 3. Lijken me stuk voor stuk dingen te zijn die je absoluut doen ontspannen. Zelf heb ik geen groene vingers dus werken in de tuin is niet aan mij besteed, maar ik herken wel dat buiten zijn. En koken en bakken is ook enorm herkenbaar πŸ™‚ Net als dat tot rust komen in een stille omgeving. Ik merk hoe langer hoe meer dat ik ook heel vaak nood heb aan rustige, stille omgevingen. Want dat helpt absoluut om tot rust te komen en te ontspannen!

  Like

  • We wonen aan de rand van Gent, weg van het drukke stadscentrum maar toch nog dichtbij genoeg voor boodschappen, …
   Ontspannen op zich vind ik wel makkelijk, het is vooral het evenwicht vinden wat mij moeilijk lukt de laatste maanden!

   Like

 4. Heerlijk om zo vlakbij de natuur te wonen! Dat mis ik hier wel een beetje, zeker omdat ik dagelijks twee keer met de hondjes ga wandelen. Maar ik mag zeker niet klagen, ik tussen de huizen door veel groen.

  Like

 5. Allemaal dingen die mij ook ontspannen, alleen handlettering doe ik niet maar ik heb vroeger wel veel kalligrafie gedaan. Eentje die dan weer niet in jouw lijstje staat maar wat ik ook graag doe is yoga. Hopelijk is er snel weer een balans met je werk.

  Like

 6. Zalig lijstje, ik kan mij in heel veel puntjes vinden, al blijft het handletteren (voorlopig) nog bij bewonderend kijken naar al het moois dat anderen, zoals jij, tevoorschijn toveren πŸ™‚
  Super dat je zo’n mooie wandeling vlakbij ontdekt hebt en heerlijk dat Juliette binnen een tijdje mee kan koken. Het zal waarschijnlijk een andere soort ontspanning worden dan πŸ˜‰ Maar ik herinner mij die bakmomenten met mijn moeder als fantastische momenten en dat zal bij jullie ongetwijfeld niet anders zijn!

  Like

  • Bwa, ik pruts ook maar wat (of doe het na van Pinterest). Ondertussen is het al véél te lang geleden dat ik nog geprutst heb, maar binnenkort is er nog een feestje (iemand wordt twee) en dan kan ik mij misschien nog eens uitleven. Vroeger mocht ik ook vaak helpen met mijn mama (en mΓ©mΓ©) en dat vond ik geweldig. Ik heb in elk geval al een schort op peutermaat, want die zal ik wel nodig hebben denk ik πŸ™‚

   Geliked door 1 persoon

 7. Van lezen kom ik ook tot rust al lukt het de laatste weken weer minder goed doordat het net energie kost om me op het verhaal te kunnen focussen. Dat rustgevende effect treedt immers pas op zodra ik in een verhaal kan wegduiken. Gelukkig zijn er ook nog andere zaken die helpen. Tai Chi (moet ik eigenlijk weer eens wat vaker gaan doen), in de natuur gaan wandelen of fietsen (dat is ook alweer even geleden maar ik heb schrik om weer als All you can eat-buffet beschouwd te worden door de insecten). Maar ook gewoon in stilte in de zetel wat zitten haken of in mijn Bullet Journal werken vind ik ontspannend.

  Like

  • Ja, ik merk dat mijn gedachten ook alle kanten op gaan. Vaak moet ik minstens een halfuur ongestoord kunnen lezen eer ik ‘weg’ ben. Ohja, haken, die vergat ik nog toe te voegen. En die Bullet Journal, dat was een goed voornemen van begin dit jaar, maar het is er triestig mee gesteld (het zou me nochtans veel rust geven als ik ‘m consequent zou gebruiken).

   Geliked door 1 persoon

 8. In ‘Wat ik doe om rust te vinden’ schreef ik er ook een keertje over. Ook wij wonen aan de rand van een (kleine) stad, en de natuur is hier ook vlakbij. Wandelen kan idd echt zo’n deugd doen, iets wat ik tijdens die periode thuis heb mogen ontdekken. En oh samen kokerellen, als kleine kleuter deed m’n dochter niets liever dan samen cake bakken. Nu koken zij en haar vriend al een keertje voor mij. Dat zijn momentjes om te koesteren πŸ˜‰

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.