Medemoestuiniers zullen het beamen: courgettes hebben de eigenschap om te verdubbelen in grootte als je twee seconden niet kijkt. Heb je dan – net als wij – voor de zekerheid vier plantjes gezet omdat je dacht dat de slakken er met twee aan de haal zouden gaan? En is het bij jullie ook zo droog geweest waardoor alle vier de plantjes uitgegroeid zijn tot behoorlijke monsterplanten? Dan heb je – net als wij – wellicht ook een courgetteoverschot.
Spaghettisaus, ratatouille, gegrilde courgette, courgettesoep: we kennen ze allemaal. Maar wat maak je dan als je courgette nummer 37 oogst? Geen nood, ik heb inspiratie voor jullie!
(Het maken van deze blogpost heeft wat tijd gekost, omdat ik begin in te zien dat mijn succesreceptenschriftje niet zo’n doorzoekbaar systeem is. Ik denk erover om een soort ‘database’ te maken van de succesrecepten, waarbij ik dan tags per ingrediënt kan toevoegen. Ik ga me daar binnenkort eens mee bezig houden, want ik denk dat Notion een oplossing kan zijn (inspiratie daarvoor haalde ik bij Miet.)
Voor ik de recepten op jullie loslaat, nog even een kleine anekdote: de moestuinliefde heb ik van thuis meegekregen. Als kind al hadden mijn ouders een enorme moestuin, en ik herinner me dat we elke zomer kilo’s boontjes, wortels, … hielpen schoonmaken. Ook courgettes waren er in overvloed. Groot, groter, grootst.
Toen ik op kot ging, en dus zelf moest koken en boodschappen doen, wou ik eens iets met courgette klaarmaken. Ik stond in de winkel en keek verbaasd naar de courgettes: hoe kan het dat die zo klein zijn? Hoe dan? 🙂
Over naar de courgette-inspiratie!
Succesrecepten vanop deze blog
- Broccoli-kokos-currysoep
- Quinoasalade met avocado en pistache
- Courgettepap
- Curry met aubergine, courgette en mango
- Courgettemuffins
Succesrecepten uit mijn favoriete kookboeken
- Soep van de Tuin van Eden (Veggie voor Starters, p. 13)
- Groene quinoa met groenen groenten en pesto (Honger, p. 92)
- Cappellini met raketsla, gegrilde courgette, citroen en groene olijven (La Cucina Verde, p. 80)
- Courgette and lemon pappardelle with pine nuts (15 minute vegan, p. 90)
- Pesto Risotto with Roasted Zucchini (Isa Does It, p. 139)
- La Ratatouille (Honger!, p. 163)
- De beste pestolasagne van de wereld (Bosh!, p. 138)
- Zacht zomers stoofpotje (Honger!, p. 111)
Nog niet geprobeerd, maar uit mijn favoriete kookboeken
- Exotische groenteburger met zonnebloempitjes (Veggie voor starters, p. 51)
- Italiaanse notenballetjes met olijven en zongedroogde tomaten (Veggie voor starters, p. 47)
- Oil-free chocolate-zucchini muffins (The Oh She Glows Cookbook, p. 227)
- Salade van gegrilde courgettes, paprika en perzik (De Moestuin van Mme Zsazsa, p. 286)
Succesrecepten van andere bloggers
- Pasta met curry-courgette en mango (Spoons and Splatters)
- Courgette-erwtjessoep met gerookte tofu (Spoons and Splatters)
- Koude noedels met mango en pittige sesam-citrusdressing (The First Mess)
- One-pot pasta met courgette en prei (Yup, it’s vegan)
- Courgettes gevuld met zoete aardappel en zwarte bonen (Plantaardigheidjes)
- Pasta met groene groentes en pijnboompittensaus (Plantaardigheidjes)
- Koriandertagliatelle met gemarineerde courgette (De Groene Prinses)
- Pasta met courgette, reuzenbonen en citroen (De Groene Prinses)
- Courgette en tomaat met kurkuma (Karola’s Kitchen)
- Geelgroene curry (Karola’s Kitchen)
- Quinoasalade met gegrilde groenten, amandelen, granaatappel en kaneel (Karola’s Kitchen)
- Courgetti met cashewsaus en broccoli (Karola’s Kitchen)
- Ijzerboostsoep (Karola’s Kitchen)
- Gegrilde courgette en rode ui met verse pesto (Karola’s Kitchen)
- 50 tinten groen(ten) (Green Kitchen Stories)
- Courgettecake (The Post Punk Kitchen)
- Courgettenoedels met pindasaus (The Post Punk Kitchen)
- BONUS: niet allemaal veggie / vegan, maar Annelies (Een Lepeltje Lekkers) deelt nog 22 recepten.
Geen speciale recepten hier, ik gooi in de meest verscheiden recepten wel wat courgette. Wel de vaststelling dat ik maandag voor het eerst courgettes heb gekocht. Daarvoor kwamen ze nog altijd uit de diepvries en dus uit mijn tuin van vorig jaar. Dit jaar heb ik maar twee struiken. Er hangen veel vruchtjes aan die telkens weer afrotten. Geen idee of ik er nog rijp ga krijgen dus.
LikeLike
Dat hadden wij vorig jaar ook, die rottende vruchtjes :-(.
We vriezen ze hier ook in, maar dan vind ik ze enkel bruikbaar voor de soep eigenlijk…
LikeLike
Ik gooi die overal bij. In spaghetti/pizza saus, stoofpotjes, cous-cous-gerechten,… daar smaak ik geen verschil met verse.
LikeLike
Eigenlijk probeerde ik het nog nooit. Vries je ze gewoon rauw in?
LikeLike
Ja, rauw in stukken gesneden. Ik had er vorig jaar meer dan één diepvries lade vol.
LikeGeliked door 1 persoon
Heel herkenbaar! Een leuk idee om een te grote courgette te verwerken is deze platkoken en het vocht goed laten verdampen en de resterende (drogere) saus te gebruiken als pizzasaus (ipv de traditionele tomatensaus). Een topper die ik al een paar keer gedaan heb samen met de geoogste look.
Ah ja, zelf gebruik ik Mendeley (een open source programma) voor mijn recepten. Het was een programma dat ik tijdens mijn doctoraat gebruikte voor mijn literatuur te ordenen, maar je kan tags, auteur, datum, pdf toevoegen, en nadien zoeken op keywords. Ook handig dat je het zowel op PC als op tablet en GSM kan openen.
LikeLike
Bedankt voor de tips! Klinkt heerlijk (de eerste) en handig (de tweede)!
LikeLike
ik mis de courgette koekjes, hier erg geliefd bij de kleinkinderen,Courgette schillen en raspen vermengen met 2 eieren wat bloem zout en peper en dan koekjes bakken in de koekepan in hete olie, wat verse kwark erbij en …smullen, Ook hier erg geliefd is gevulde courgette
LikeLike
Klinkt ook lekker! Bedankt voor je tips!
LikeLike
Ah, dankjewel, deze recepten kan ik goed gebruiken. Elf planten hier. Ik zaaide ze zelf. En ’t is zo zonde om het overschot aan plantjes weg te gooien :-). Het is wel de bedoeling om tot maart-april volgend jaar courgette uit de diepvries te gebruiken voor spaghettisaus en soep. En in juli/augustus wordt hier véél courgette gegeten. Wel een beetje zelfde probleem als Vief, ook hier vruchtjes die afrotten. Maar goed, ik heb er nog altijd voldoende :-).
LikeLike
E.L.F.? Wow :-).
Wij hebben er al veel uitgedeeld ook, want onze diepvries is verre van leeg, en ik wil plaats vrij houden voor de pompoenoogst, die er binnen enkele weken ook aan komt!
LikeLike
Zo lekker. Vorige week kreeg ik ook zo’n mega courgette uit een eigen tuin. Ik heb hem gevuld, in alu-folie ingepakt en op de barbecue gelegd. Wel in 2 helften. Was ook heerlijk. Helaas kunnen we zelf geen plant hebben, gezien de grootte is hij voor een balkonplant niet geschikt. Jammer.
LikeLike
Mm, dat klinkt heerlijk!
Op een balkon zal dat inderdaad moeilijk lukken. Maar fijn dat je er aangeboden krijgt van anderen!
LikeLike
Thx voor de tips! Ik ben lid van een zelfoogstboerderij en daar zijn nu ook massa’s grote courgettes te oogsten 🙂 Gelukkig is het één van mijn favoriete groenten.
LikeLike
Super! Heb je zo’n boerderij in de buurt?
Ik vind het nu ook wel leuk dat ik gewoon in de tuin om groenten kan. Al wekenlang hoef ik – behalve eens champignons of zo – niks te kopen van groentjes in de winkel :-).
LikeGeliked door 1 persoon
Ja, rechtover mijn deur eigenlijk 😀 Een eigen moestuin is nog leuker maar ik heb geen groene vingers en geen tuin dus dat is voor mij een ideale oplossing 😀
LikeLike
Wauw, dat is echt ideaal, ja :-).
LikeGeliked door 1 persoon
Dat is er eentje om op te slagen. Ik heb hier momenteel drie verschillende courgettes liggen dankzij zowel mijn ouders als buurvrouw. Een ervan is echt super groot en ik vind het momenteel veel te warm om soep te gaan maken. Wanneer de hittegolf achter de rug is ga ik dat echter wel doen want het is al een hele tijd geleden sinds ik nog eens courgettesoep at. Meestal verwerk ik het in ovenschotels maar vermits ik deze week de oven niet wil opzetten (het is al warm genoeg zonder) ga ik een keertje courgettewafeltjes bakken in de pan. Misschien ga ik wanneer het wat minder warm is ook eens een courgettecake klaarmaken.
LikeLike
Hoe maak je wafeltjes in een pan? Daar ben ik wel benieuwd naar!
Hier is het ook een tweestrijd: zo veel leuks en lekkers om te bakken, maar véél te warm…
LikeGeliked door 1 persoon
Tja, ik noem dat wafeltjes maar eigenlijk ze meer op mini American pancakes. Eerder een soort platte koekjes dus. Ik heb eigenlijk nog nooit geprobeerd om dat beslag in een wafelijzer te bakken.
LikeLike
Hihi, dan zijn het niet echt wafeltjes. Maar het klinkt wel lekker!
LikeLike
Ze waren super lekker én volgens het recept waren het courgette-kroketjes. Hoe ze op die naam zijn gekomen snap ik niet want daar leken ze helemaal niet op. Maar lekker waren ze dus wel en dat is natuurlijk het belangrijkste. De volgende keer toch maar eens proberen in een wafelijzer want dat gaat ongetwijfeld sneller vooruit.
LikeLike
Ja, en dat ziet er volgens mij ook wel mooi uit!
LikeGeliked door 1 persoon
Wat leuk om te lezen! Ik heb dat vorig jaar gehad. De kat had de plant opgegeten en wat er nog stond wat zo miezerabel dat ik er nog eentje bij gekocht hebt. Pff wat een courgettes! Want ja, dat aangevreten ding was zo krachtig dat het gewoon weer aansloeg en courgettes produceerde alsof ie nooit was gehalveerd. Dit jaar heb ik maar 1 plant ,een gele. En hoewel de oogst echt goed is, worden ze niet zo groot als de groene vorig jaar. Ik ga ff neuzen in de recepten, want de hoeveelheid groeit gestaag 😉
LikeLike
Kleinere courgettes hebben ook meer smaak natuurlijk :-). Hier nog nooit gele gehad, moeten we volgend jaar eens proberen!
LikeGeliked door 1 persoon
Dat klopt! Ik vind de gele heel leuk vanwege de kleur. Ze groeien hier voor t 2e jaar op rij wat minder hard dan de groene, maar dat ligt denk ik aan mij. Want bij kraampjes langs de weg zie ik wel grote gele liggen 😉
LikeLike
Kleinere exemplaren bevatten meer smaak, vind ik. Dus goed, toch?
LikeGeliked door 1 persoon
ja dat klopt!
LikeGeliked door 1 persoon
Airtabel lijkt me hier ook wel een goede tool voor :).
LikeLike
Dat ga ik ook even opzoeken, bedankt voor de tip!
LikeLike
Ik zoek ook al heel lang een manier om recepten ergens bij te houden. Ik gebruik Evernote (waar je kan taggen), maar dat is het toch niet helemaal. Van Notion heb ik nog al gehoord, misschien toch maar eens verder uitzoeken dan!
Ik heb tot nu toe exact 2 courgettes geoogst. Dus ik sla uw post op voor een volgend moestuinjaar 😀
LikeLike
Hopelijk volgend jaar meer succes!
Ik experimenteer zeker eens met Notion, maar de mogelijkheden zijn zo enorm dat ik er wat door overweldigd ben. Eerst bij het beginnen beginnen, en wat prutsen denk ik :-).
LikeGeliked door 1 persoon