15 dingen die mij helpen om de boel draaiende te houden

Lifehacks, shortcuts, dingen om het allemaal nét dat ietsje makkelijker te maken in onze drukke levens. Is niet iedereen daar op zoek naar?

Ik hou van orde, lijstjes en structuur. Is er een webinar of een boek over productiviteit of organiseren, dan heb je meteen mijn aandacht en komen die op een lijstje om zo snel mogelijk te bekijken / te lezen. Het is een thema dat me heel erg boeit, en waarvan ik hoop er iets van bij te leren, ook al weet ik er eigenlijk al best veel over. Levenslang leren of zo, denk ik.

Door de jaren heen heb ik heel wat geleerd uit het dagelijkse leven (met vallen én opstaan), uit boeken, van vrienden, uit cursussen, van andere bloggers, … Enkele dingen hebben mijn leven veranderd en/of brachten veel rust, maar zijn ondertussen zo’n gewoonte geworden dat ik er niet echt meer bij stilsta. Ik heb er even over moeten nadenken, maar hier zijn enkele van mijn life savers:

 • Het zal jullie niet verbazen dat veel tips zich afspelen op kook- en eetgebied. De eerste in het lijstje is: maak gebruik van een weekmenu! Al jaren doe ik niet anders, en het brengt zo veel rust: niet elke dag nadenken wat je nu weer kan eten, niet elke dag naar de winkel moeten en restjes weggooien wordt tot een minimum beperkt. Nog niet overtuigd? Lees dan zeker de blogpost eens die ik schreef over het weekmenu.
 • Samen met het opstellen van ons weekmenu, maak ik ook een boodschappenlijstje. De ‘grote boodschappen’ doen we één keer per week bij Colruyt, en de rest vul ik aan met speciallekes van bij Delhaize of met online bestellingen (vb. Pit&Pit). Door met een weekmenu te werken, kunnen boodschappen beperkt worden tot één keer per week, en meestal ga ik op vrijdagavond naar de winkel. In ‘onze’ Colruyt is het dan superrustig, en dan hoeven we de zaterdagrush niet te trotseren. Win-win!
 • Maak gebruik van een Master Meal List, of zoals ik het ook in een iets uitgebreidere vorm gebruik: een succesreceptenschriftje. Heel simpel: je maakt een soort samenvatting van je allerlievelingsrecepten uit kookboeken/websites/knipsels, en dan staat alles wat je superlekker vindt op één plek. Als je dan eens niet weet wat te eten hoef je maar je lijstje of schriftje erbij te nemen. Tijdens mijn verlof in de eindejaarsperiode wil ik graag mijn succesreceptenschriftje digitaliseren, zodat ik het overal bij de hand heb. En ik zou ook graag tags van vb. groenten toevoegen, zodat ik kan filteren of sorteren op ingrediënten. Ambitieus, I know, maar het zal veel opleveren denk ik!
 • In de lijn van al het bovenstaande: zorg voor een goed gevulde voorraadkast en diepvries. Zo heb je altijd iets lekker en gezond om te eten als het wat drukker is.
 • Wat bij ons heel wat rust geeft: ik kook vaak voor twee dagen. Ovenschotels, stoofpotjes, puree, … Of je nu twee of vier porties maakt, dat maakt weinig verschil qua tijd én afwas. Vaak is het als volgt in drukke periodes: op zaterdag kook ik voor zaterdag + maandag, op zondag voor zondag + dinsdag, en op woensdag kook ik al vooruit voor donderdag (soms maak ik dan twee verschillende gerechten, of bereid ik een gerecht voor donderdag al half voor). Op vrijdag zijn het vaak restjes (vb. spaghetti met saus uit de vriezer, of frietjes, want dat eten wij dus ook regelmatig).
 • En nog een laatste in de categorie eten: bak zelf brood (en wij zijn blijkbaar niet de enigen). Wij zijn er in maart van dit jaar mee gestart, omdat we geen extra besmettingsrisico wilden lopen door elke dag of om de twee dagen naar de bakker te gaan. Een broodbakmachine hadden we al een hele tijd, maar die werd nog niet eerder gebruikt. Sinds maart eten we dus elke dag vers gebakken brood. Lekker van smaak, en die geur in huis! Enige minpuntje: er zijn zelden of nooit nog restjes brood (de broden die wij bakken zijn iets kleiner dan een groot brood bij de bakker, en we eten er meestal twee dagen van), dus er wordt bijna nooit meer broodpudding gebakken.
 • Vertrouw niet op je hoofd, en zorg ervoor dat je een papieren of digitaal lijstje voor vanalles hebt. Ik kan niet meer zonder mijn bullet journal en mijn digitale takenlijst. Verder ga ik er in deze blogpost niet over uitweiden, maar het helpt enorm om alles uit je hoofd op papier te krijgen.
 • Mama heeft er altijd eentje gehad, en sinds ik alleen woon heb ik er ook eentje: een kaartjesdoos. Als ik – online of offline – leuke kaartjes zie, koop ik ze en hou ik ze bij. In de doos heb ik verschillende onderverdelingen gemaakt: verjaardag, huwelijk, geboorte, quotes, blanco, … Zo heb ik telkens iets bij de hand wanneer de gelegenheid zich voordoet of als ik iemand zomaar een kaartje wil sturen. In deze doos bewaar ik trouwens ook enveloppen in allerlei formaten en postzegels.
 • Maak de cirkel rond. Hierover las ik het eerst bij Tales from the Crib, en het heeft echt mijn leven veranderd. Vermijd gewoon onnodige losse eindjes, en je krijgt er enorm veel rust voor in de plaats! (Kleine side note: het lukt hier zeker niet altijd om alle cirkels rond te maken. Er blijft hier al eens – kuch – wat strijk liggen…)
 • Ik deelde deze tip al eerder, maar ik zal ‘m nog even herhalen omdat het zo’n goeie is: zo krijg je in je eentje een tweepersoonsdekbed in de hoes. (Burrito’s en huishouden, het gaat precies toch samen, mhihi!)
 • Tijdens Corona is het extra makkelijk omdat je de tijd ter plaatse kan beperken, maar ik doe het al veel langer: voor ik naar de bibliotheek vertrek, check ik de online catalogus met mijn leeslijst, en maak ik zo mijn ‘boekenlijstje‘. Uiteraard snuister ik nog graag tussen de rekken, maar vooraf een lijstje maken bespaart wel een hoop tijd én je weet op voorhand al welke boeken aanwezig zijn.
 • Zorg ervoor dat alles een vaste plaats heeft, en neem zo veel mogelijk mee als je door het huis loopt. Juliette moet naar bed? Dan neem ik de shampoo mee naar boven, die ik na het uitladen van de boodschappen op de trap heb gezet.
 • Wie kinderen heeft, zal het zeker herkennen: b.r.o.l. overal, en alles is een schat of een diamant of van prinsessen of piraten. Sinds kort heb ik daar iets op gevonden: we hebben één koffertje waar alle prulletjes in mogen, en wat niet in die doos zit wordt weggegooid. En als de doos vol is, moet er iets anders weer uit en in de vuilnisbak. Juliette is blij met haar ‘prutteltjesdoos’, en ik ben blij dat al die ‘rommel’ uit het zicht is :-).

 • Vroeger ging ik altijd als een gek opruimen en kuisen voor we bezoek kregen. Maar ik ben daarmee gestopt, want als het bezoek naar huis was, had ik wéér al dat werk. Al jaren kuis ik dus als het bezoek naar huis is. Ik zorg er natuurlijk wel voor dat er opgeruimd is en dat er eens wordt gestofzuigd, maar de grote kuis doen als ik weet dat we daarna enkele dagen geen bezoek ontvangen geeft me veel meer rust en voldoening.
 • En als laatste niet écht een life hack, maar wel een life saver. Eén die mij helpt om mijn sanity te bewaren: lees! Om te leren, om te ontspannen of om even te ontsnappen aan de realiteit. Gisterenavond ben ik begonnen in boek 50 van 2020. Had ik dit jaar geen boeken gehad, je kon mij op een hoopje vegen. Books are life!

Deze blogpost schreef ik binnen het thema ‘Lifehacks & shortcuts‘, het vijfde thema van de BlogBoost Najaarschallenge. Meer lezen? Deze bloggers doen ook mee!

Hebben jullie nog leuke lifehacks & shortcuts?

Advertentie

29 gedachtes over “15 dingen die mij helpen om de boel draaiende te houden

 1. Weekmenu’s en georganiseerd winkelen met bijbehorende voorraadkast/vriezer is een droom, maar om één of andere manier lukt mij dat dus gewoon niet. Niet gedisciplineerd genoeg en slecht in het inschatten van hoeveelheden, denk ik. Bijvoorbeeld onlangs had ik enorm zin in bloemkool. Goed voor 2x, dacht ik. Blijkt dat ik er 4x van heb kunnen eten, haha. Dan is het altijd nadenken wat doen met het andere eten dat ik had voorzien, want het is maar beperkt houdbaar en er kan maar zo veel in mijn vriezer.
  OOIT lukt het me wel 😉

  Like

 2. Goeie lijst! Weekmenu’s maken wij ook. Wel altijd af en aan maar als ik het dan weer doe merk ik toch hoe handig het is. En wij gaan eigenlijk altijd maar 1 keer per week naar de winkel. Tenzij heel af en toe als we iets specifiek uit een andere winkel nodig hebben. Om de zoveel tijd eten wij ook eens een week uit onze vriezer omdat daar altijd zoveel in verzeild geraakt.
  Die rommeldoos vind ik een super goed idee trouwens! Ik ga dat hier ook introduceren als ons kind oud genoeg is 🙂

  Like

  • Heey. Leuk blogbericht, zoals altijd :-). Ik heb deze week (zaterdag beginnend) voor het eerst een weekmenu opgesteld, omdat ik merkte dat ik, als ik moe ben, geen inspiratie vind en dan vaak minder gezond kook. Het biedt me tot nu toe rust… ik had die inspiratie bij jou opgedaan eerder trouwens :D, waarvoor dank.
   Groetjes Stefanie

   Like

   • Oh, leuk dat je het ook eens probeerde! Ik ben benieuwd naar wat er allemaal op het menu stond :-).
    Als je moe bent, is het net belangrijk om gezond en gevarieerd te eten, en dat is meestal ook net datgene wat dan niet gebeurt…
    Veel plezier met koken!

    Like

 3. Heel wat van je tips doe ik al, sommige bewust, sommige onbewust merkte ik bij het lezen.

  Maar wat ik hier vooral onthou: een kaartjesdoos! Met onderverdelingen. Superidee vind ik dat. Hier wel wat kaartjes, maar voor sommige gelegenheden dan toch weer geeneen blijkt net als ik één wil versturen, en voor andere meerdere maar geen enkel goede. Ik ga dat hier ook ‘invoeren’!

  (in gedachten mailde ik je al meermaals, sorry dat het er nog niet van kwam…)

  Like

 4. Oh ja, nog een speelgoedtip. Op de dag dat de Sint zijn intrede doet, mogen de kinderen hun schoen een eerste keer zetten. Bedoeling is dat ze dan elk iets kiezen van speelgoed of kinderboeken dat ze niet meer nodig hebben. Daar kan de Sint dan iemand anders mee blij maken. En ze krijgen als dank al een stuk chocolade. Win-win.

  Like

   • Tuuuuuurlijk neemt de Sint die mee :-). En die brengt die dan bv. naar de tweedehandswinkel van het OCMW (eigenlijk een kledingwinkel, maar ze hebben ook een klein rek voor speelgoed, de Sint laat Zwarte Piet altijd beleefd vragen of ze het speelgoed kunnen gebruiken). Of naar de kringloopwinkel.

    Pas wel op, gevaar: neem je je kind mee naar de tweedehandswinkel als je kleren gaat afgeven, krijgt die af en toe een knuffel mee van dat rek, dus dan sluipt er toch weer speelgoed binnen dat ze niet echt nodig hebben 🙃.

    Like

 5. Wat een leuke opsomming! Die van dat brolkoffertje kende ik nog niet, maar ik ga die hier met Tuur ook eens toepassen. Want die verzamelt geweldig veel brol en dat werkt grandioos op mijn systeem. Dus dikke merci voor de tip 🙂

  Like

 6. Hier ook een kaartjesdoos, ook ingedeeld naar gelegenheden, zo’n gerief! Ze is momenteel wel lichtjes aan het uitpuilen, woeps… Dringend tijd om nog meer post te versturen (nope, minder kaartjes kopen is geen optie 😉 )

  Veel herkenbaars sowieso, dat weekmenu met bijhorend boodschappenlijstje gaat bij ons ook al lang mee (al is het soms een paar-dagen-menu, soms een echt weekmenu 🙂 ). Ik snap eigenlijk echt niet goed hoe mijn moeder al heel haar leven gewoon naar de winkel gaat en ter plaatse kijkt wat ze gaat maken (ze heeft enkel een lijstje voor dingen die op zijn). Ze heeft wel een veel grotere diepvriezer en dus meer “reserve”, dat wel. En ze kookt veel meer “standaard” (vlees, patatten, groenten), dat maakt ook wel een verschil waarschijnlijk, besef ik net.

  Die schatkist-prulletjesdoos ga ik onthouden. Ik ken wel een paar koppels die al eens zot worden van al het rondslingerend speelgoed, je weet nooit dat het hen helpt 🙂

  Like

  • Uitpuilende kaartjesdoos: check! En dan toch steeds nieuwe kaartjes kopen voor het geval dat? Jup!
   Ik ken mensen die in de winkel gewoon maar wat in hun kar mikken, en dan elke dag van de week zien wat ze daarmee zullen klaarmaken. Dat snap ik dus niet hé (niet dat ik niet creatief kan zijn met wat er is, maar bij mij werkt het beter omgekeerd).
   Benieuwd of de ouders die je kent ook iets hebben aan de prulletjesdoos :-).

   Geliked door 1 persoon

 7. Het zou me niet moeten verbazen maar ik kon hier bij vrijwel alles bevestigend zitten knikken omdat het zo herkenbaar is. Eigenlijk heb ik het net ook bij Evi’s blogpost gezegd maar ik ben echt zo’n fan van weekmenu’s. De eerste weken toen we samenwoonden deed ik dat nog niet maar binnen een maand ben ik er op overgestapt omdat het zoveel makkelijker was en 18 jaar later ben ik nog steeds fan. Dat ik dan meteen ook een boodschappenlijst voor een volledige week heb maakt natuurlijk ook een groot verschil. Net als jij maak ik ook steeds een lijstje vooraleer ik naar de bibliotheek vertrek al is dat ondertussen al belachelijk lang geleden vermits ik zoveel mogelijk eigen boeken probeer te lezen. Ok, we hebben hier geen b.r.o.l koffertje vermits we geen kinderen hebben (ik heb echter wel een Hogwarts koffer met al mijn HP notitieboekjes. Telt dat ook?), ik heb de burrito dekbedtruc nog steeds niet uitgetest en ik bak zelf geen brood. Maar alle andere puntjes kon ik denk ik afvinken. Niet moeilijk dat wij goed met elkaar overweg kunnen. 🙂

  Like

 8. ah een kaartjesdoos dat heb ik ook. Allé ik heb een lade. Dat lijkt me zo evident dat ik daar nog nooit als life hack bij stilgestaan heb.

  Alleen heb ik eens overmoedig tiental “zwanger” kaartjes gekocht en nu zijn er in onze vriendenkring natuurlijk geen zwangeren meer :D. En het extra vaderdagskaartje dat ik vorig jaar al kocht was vrij pijnlijk om terug te vinden in de lade :(.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.