2020 was…

Wat een jaar was me dat zeg, 2020. Zo’n mooi, rond, symmetrisch getal, en toch zo veel onzichtbare en scherpe kantjes. Op veel vlakken voelt het als een verloren jaar, maar het was in sommige opzichten ook een heel (ver)rijk(end) jaar. Even verplicht afremmen om stil te staan bij wat écht belangrijk is.
2020 was een traag jaar, maar toch is het ook zo snel voorbij gevlogen…

Net zoals in 2018 en 2019 deel ik graag mijn overzicht van het afgelopen jaar met jullie.

Dat doe ik om te beginnen met de 9 meest gelikete beelden op Instagram (in 2020 liet ik 147 nieuwe posts op jullie los), maar dat waren slechts enkele lichtpuntjes van 2020:

 • herinneringen doen het heel goed: in 2020 werd Juliette vier (wat was ze toch klein, vier jaar geleden!) en waren we zes jaar getrouwd
 • gebakjes waren een constante: bakken als ontspanning, bakken om kleutertjes te entertainen, bakken om uit te delen aan familie, vrienden en buren en bakken gewoon omdat ik het zo graag doe (en ook omdat ik recepten uit enkele leuke boeken heb getest)
 • boeken: jullie vonden het bericht over mijn favoriete kookboeken leuk, maar ook op andere boekenposts op Instagram (en boekenposts hier) kreeg ik fijne reacties. Mijn leesinspiratie doe ik zelf ook vooral op bij andere booknerds, dus fijn om te zien dat jullie dit ook leuk vinden!
 • haakwerkjes: in 2020 werkte ik enkele haakwerkjes af: ik maakte een schaapje voor Alice, een regenboogeenhoorn voor Juliette en lama voor ons kersverse nichtje Nore (ik geef toe, héél even heb ik getwijfeld om ‘m zelf te houden)

Maar 2020 was ook…

… nog nooit zo weinig onze ouders gezien als in 2020, maar gelukkig kocht mijn mama een smartphone waardoor we ook met mijn ouders heel veel konden videobellen

… veel wandelen, net zoals half Vlaanderen, en veel wandeldates om toch familie en vrienden te kunnen zien / spreken

… 60 nieuwe blogberichten

#kookboekweek, die me blijft uitdagen en inspireren

… minder migraine-aanvallen dan in 2019

… een enorm mooie opbrengst in onze moestuin, door de vele extra uren die we erin spendeerden (omdat ons woon-werk-verkeer wegviel in het voorjaar – ik moet niet verduidelijken hoe dit kwam hé)

… starten in de zon in Lanzarote, dankzij een mooie last-minute, en eindigen in een (koud!) chaletje in het bos in de Kempen

… de slopende combinatie van thuiswerk + kleuter, nog altijd niet helemaal van bekomen (en ook nog altijd heel erg dankbaar voor de juf van Juliette, die alle ouders heel goed heeft begeleid met al haar filmpjes op facebook en opdrachtjes)

… 55 boeken gelezen, het beste leesjaar sinds de geboorte van Juliette, en zo van genoten!

… vele eerste keren: Juliette leerde fietsen zonder steunwieltjes én kan zelf haar naam schrijven (en sinds vandaag ook in spiegelbeeld, wellicht per ongeluk maar toch)

… moeilijke momenten op het werk, maar ook heel mooie projecten

… nieuwe mensen leren kennen ‘dankzij’ de lockdown: heel wat ouders van vriendjes van Juliette die in de buurt wonen

… veel tekeningen en andere echte post ontvangen, met als grootste lichtpuntje de post die ik van Els ontving

… Wereldlichtjesdag, waarop we helaas nog één extra kaarsje moesten aansteken

… een leuke nieuwe stijl voor mijn bullet journal ontdekken, en de setup van mijn journal voor 2021 al af hebben voor het nieuwe jaar gestart was

… de ontdekking van yoga

… mijn metekindje dat voor het eerst kwam logeren

… een heel fijne fotoshoot met Kelly

… mooie herbruikbare mondmaskers bestellen en daarmee een goed doel steunen

… bijna nooit alleen zijn, en dat mentaal heel erg zwaar vinden

… veel interessante webinars beluisteren / bekijken

… heel veel thuis in onze (geweldige) bubbel, maar ook enkele uitstapjes, onder andere met Katrien naar Hasselt in het begin van 2020

… beginnen met het opruimen van de zolder, en alle babykleren van Juliette die overgebleven waren schenken aan Kind & Gezin

… een groot bed voor Juliette – ze wordt écht groot!

… zonnepanelen op ons dak

… heel wat dingen online bestellen, vooral voor schoenen was dit een moeilijke

… mijn BFF die vlak voor de lockdown naar zee verhuisde, waardoor we elkaar niet vaak zagen, maar toch af en toe een wandeling aan zee deden

… veel interessante podcasts beluisteren

… een heel vreemde Kerst & Nieuw, met spelletjes via Teams

… een nieuw nichtje in de familie, en het nieuws krijgen dat er nog een neefje of nichtje op komst is in 2021

Ik wens jullie een schitterend 2021 toe!
Zoals op het kaartje van één van mijn collega’s staat: If we can do 2020, we can do anything!

38 gedachtes over “2020 was…

 1. Ik wens je voor 2021 een herhaling van al het goede uit 2020 minus het minder goede uit 2020 plus al het schitterende dat uit 2021 te halen valt.

  Like

 2. Heel veel succes voor 2021! Leuk exact het zelfde zonnig gele Bujo boekje als ik. Had het in 2020 gekocht, en toen was die zonnige kleur een goede opvrolijker, en ach voor dit jaar dus ook weer. Misschien luistert het jaar naar de zonnige kleur. Succes!

  Like

 3. Na het lezen, laat dit toch een goed gevoel bij me achter. Ondanks de lockdown, toch nog behoorlijk wat familie en vrienden kunnen zien, nieuwe mensen leren kennen. Lijkt me heerlijk! Wat die migraine aanvallen betreft: al eens gedacht aan één of ander tekort…?
  En toch nog kunnen reizen in 2020, mooi!
  Dat van ‘bijna nooit alleen zijn en dat mentaal heel zwaar vinden’, geeft mij een dubbel gevoel. Hier is het net het omgekeerde. Ik heb me voor ’t eerst echt alleen, meer zelfs, eenzaam gevoeld ook al was ik niet altijd alleen. Da’s een rot gevoel waar je machteloos tegenover staat en iets dat ik niemand toewens.

  Like

  • Het was een algemeen goed jaar, met enkele downs maar daar schrijf ik niet al te openlijk over hier.
   Voor mijn migraine ben ik bij een neuroloog geweest, maar bijna altijd komt een aanval in (of vlak na) een stresserende periode en/of slaaptekort en/of na te lang te wachten met eten. Dat zijn mijn grootste triggers.
   Dat eenzame gevoel herken ik vooral op professioneel vlak. Met al het thuiswerken mis ik echt de connectie met ‘de werkvloer’, en dat begint nu wel zwaar te wegen.
   Laten we hopen dat 2021 een jaar is van weer meer contacten, en minder eenzaamheid!

   Geliked door 1 persoon

   • Hoeft ook niet, Sofie, te openlijk over die downs schrijven. Doen waar jij je goed bij voelt, da’s voornaam.
    Goed dat je die neuroloog hebt opgezocht en dat je weet waar de oorzaak vooral ligt. Iets om dit jaar wat meer rekening mee te houden ;-).
    Ik herken het ook, wat je schrijft van dat gemis en hoe zoiets zwaar doorweegt bij momenten. Gelukkig hebben we ‘Teams’ waardoor de collega’s en ik elkaar al eens kunnen ‘zien en horen’.
    Dat hoop ik ook van harte, dat er weer meer contacten zullen zijn, het afgelopen jaar was hier echt triestig, amper afgesproken met vrienden of familie laat staan gezien tenzij bij grote uitzondering…

    Like

   • Dat weet ik, maar ik wil wel laten merken dat het hier ook niet allemaal rozengeur en maneschijn is :-).
    Het is dankzij de huisarts dat ik sneller bij een neuroloog terecht kon, want in 2019 had ik echt enorme migraine. Bij elke aanval weet ik wat de trigger is, maar helaas kan je er niet altijd iets aan doen. Gelukkig weet ik nu wel steeds beter wat ik kan doen om een aanval relatief snel te onderdrukken. Helaas is dat wel met medicatie, maar anders kan zo’n aanval je echt volledig vloeren…
    Hopelijk kunnen we snel weer mensen ‘echt’ zien, al zal het wel vreemd aanvoelen. Ik merk nu al dat ik bij het bekijken van een film op tv, het raar vind dat mensen elkaar knuffelen.
    (Ik antwoord nog op je mailtje!)

    Like

 4. Een heel fijn 2021! Het was een speciaal jaar, maar toch ook veel mooie momenten als ik dat zo lees. Genieten van de kleine gelukjes.

  Like

 5. Proficiat met het nieuwe neefje of nichtje dat op komst is! Wat fijn dat er toch ook zoveel mooie momenten waren in 2020. Hoera voor al dat lezen! En yoga, dat kan zo deugd doen he.

  Veel herkenbaarheid ook: dat bijna nooit alleen zijn, dat begon hier ook door te wegen (en dan had ik nog geen kind in huis dat veel meer aandacht nodig heeft dan een volwassene die je gewoon kan vragen even weg te gaan). Ik verschoot er toch van, dat ik daar zo hard nood aan had. Ik heb mijn familie ook nog nooit zo weinig gezien als afgelopen jaar en dat woog het zwaarste door. Gelukkig was er moois om tegenkanting te bieden, maar als er één ding is dat in 2021 anders mag, dan dat wel.

  Like

  • Over die yoga schrijf ik nog wel eens een update, maar ik denk dat ik ‘mijn ding’ gevonden heb. Er zijn nu online lessen, en hoewel mij dat eerst maar niks leek, heb ik het toch een kans gegeven. ‘k Moet wel nog even een rustig plekje in huis vinden, anders werkt het echt niet.
   En ik ben het helemaal met je eens: terug meer mensen zien, en dan vooral vrienden en familie. En dat Juliette eventjes bij oma mag logeren, zodat wij ook heel af en toe wat stilte in huis hebben (dat niet is tijdens een werk-/schooldag of ’s avonds als we zelf ook bekaf zijn) :-).

   Geliked door 1 persoon

 6. Wat een mooie blogpost. Zo blij voor jou dat de migraine dit jaar minder op bezoek kwam. Tja, als je je vrienden en familie niet vaak mag ontmoeten dan moet die ongenode gast zeker niet langskomen hé. Hopelijk doet jullie moestuin het dit jaar terug zo goed en voelt dit jaar minder aan als tien ballen in de lucht houden terwijl er regelmatig iemand probeert om je te laten struikelen. Ik heb geen flauw idee wanneer het als risicopatiënt weer veilig zal zijn om naar een stad te trekken maar als het eindelijk zover is wil ik heel graag opnieuw een Chai Latte (of iets anders natuurlijk) met jou (én Katrien) gaan drinken. Zelf deed ik het voorbije jaar nog vaker mijn Tai Chi oefeningen en dat zorgde keer op keer voor een rustmoment. Tof dat jullie nu ook zonnepanelen hebben. Al moet ik eerlijk toegeven dat ik bij elk van de storms van het voorbije jaar bang was dat er één zou afwaaien vermits ze hier op een plat dak staan. Wij mochten het voorbije jaar ook de familie zien groeien. Mijn jongste broer werd voor een tweede keer papa, vervolgens was de nicht van manlief aan de beurt en daarna iets vroeger dan verwacht (alsof hij aanvoelde dat 2020 met een positieve noot mocht eindigen) werd ook het zoontje van zijn neef geboren.

  Like

  • ‘k Hoop dat je gelijk hebt van die ballen en het struikelen :-). En ik hoop ook dat het virus snel onder controle is, zodat jij – en iedereen anders – weer onbezorgd alles kan doen!
   Onze vreugde om de zonnepanelen is wel een beetje omgeslagen, na het hele proces met de VREG. Balen…

   Geliked door 1 persoon

   • Dat snap ik. Zo frustrerend wanneer mensen terugkomen op een belofte. Al helemaal wanneer je daar wel op had gerekend bij het overwegen van een aankoop. Hier was het deze nacht even spannend met de rukwinden. Ze kwamen dit keer echt vanuit een vervelende richting waardoor ze onder de panelen waaiden en we de hele tijd vanalles hoorden kraken en er niet gerust in waren.

    Like

   • Gelukkig niet. Nu ja, een plank van de schutting (de schutting zelf trouwens ook) die is losgekomen en een plant die was omgevallen maar dat is allebei te verhelpen hé.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.