De moestuin van 2019 #1 (14/40)

Al sinds 2014 doen wij hier van moestuin.

In 2014 beperkte het zich tot wat pompoenen op een braakliggend stuk bouwgrond.
In 2015 deden we al wat beter ons best (zie moestuinupdate 2015).
In 2016 moest ik plat liggen en werd Juliette geboren, en ook al waren er toen groenten, er was vooral onkruid, véél onkruid.
In 2017 ging het goed (zie moestuinupdate 2017).
In 2018 ging het ook goed, want we hadden voor het eerst een (plastieken) serre, en ook mijn man kon zich uitleven in den hof. 2018 was het jaar dat onze voortuin en zijtuin werd aangelegd, dus alle aandacht ging naar die onkruidvrij houden. De moestuin werd een klein beetje aan haar lot (of zijn lot?) overgelaten, en ook de droogte zorgde voor een verminderde opbrengst. Om heel wat verschillende redenen heb ik nooit geblogd over de moestuin van 2018…

In 2019 beginnen we er opnieuw aan. Om mezelf een beetje te motiveren (en ook omdat meerdere volgers mij al hebben gevraagd naar updates), ga ik proberen om regelmatig een moestuinupdate te delen. Hier gaan we, met de start van de moestuin van 2019!

Onze plastieken serre van vorig jaar is tijdens een ferme windvlaag gaan vliegen, en aangezien we best tevreden waren van de opbrengst ervan, besloten we op zoek te gaan naar een nieuw, duurzamer exemplaar. Man man zocht urenlang online naar tweedehands glazen serres (want nieuw kopen, dat is écht duur!). Verschillende keren gingen we serres bekijken, en heel vaak waren ze heel snel verkocht. Tot op een winterse dag, zo een zeldzame dag dat heel Vlaanderen ondergesneeuwd lag, kwam er een nieuw zoekertje, en we hebben snel gereageerd. ‘Nieuwe’ serre: check!

Ondertussen ligt de serre nog in stukken op de grond, maar daar komt hopelijk snel verandering in. De voorbereidende werken zijn alvast al gestart:

tomaten en paprika’s

Bovenstaande is het werk van mijn man; ik ben mij wat aan het inlezen over wisselteelt en dat soort dingen. Maar ik vind dat best ingewikkeld, want wij hebben vb. (nog) geen aardappelen, moet je dan een leeg bed laten, of kan je gewoon een bed minder doen? Aardbeien willen we ook, maar die zouden we misschien in de serre willen zetten. Maar die zal al behoorlijk vol staan met tomaten, komkommer, aubergine, meloen, …

En die wisselteelt is mooi, maar duidelijk afgebakende bedden ook. Ik hou van orde en structuur, en zou dat liefst ook in onze tuin willen doen.
In mijn hoofd heb ik al een mooi beeld hoe het eruit zou kunnen zien, maar de praktijk is meestal anders (en vraagt ook veel tijd). Bloemen moeten er sowieso ook in komen!

Hierbij enkele inspiratiebeelden:

(pinterest)
(pinterest)
combinatie teelt in de moestuin Plants have best friends just like people do. Marigolds help tomatoes and roses grow better. Nasturtiums keep bugs away from squash and broccoli. Petunias protect beans from beetles and oregano chases them away from cucumbers. Geraniums keep Japanese beetles away from roses and corn. Chives make carrots sweeter, and basil makes tomatoes even tastier"
(pinterest)

De tuin is ondertussen al opgemeten, en alle onderdelen (serre, strook met bessenstruiken, compostvat, …) ook, dus het wordt tijd voor een tekeningetje denk ik.

Dit is hoe het er nu uit ziet:

de ‘inkom’ via een poortje, met links een strook bessenstruiken (frambozen, blauwe bessen, stekelbessen)
de hoek rechts achteraan, die momenteel nog snoeiafval en onkruid bevat (ook een donkere en vochtige hoek want deze ligt achter ons tuinhuis en onder een grote boom van onze buren)
de hoek rechts vooraan, waar compostvat staat, een besjesstruik, mijn rabarberstruik, en onze serre (in stukken nog)
linkerstuk van onze tuin, waar het meeste zon is, en ook onze serre komt

We hebben nog wat werk :-).

Hebben jullie een moestuin? Doen jullie dat ‘volgens het boekje’ met bedden?
Ervaringen met afgebakende / verhoogde bedden zijn ook welkom!

Advertentie

14 gedachtes over “De moestuin van 2019 #1 (14/40)

 1. Veel plezier en succes er mee 😉 Ik vind het er altijd leuk uit zien en het idee spreekt me ook wel aan maar ik denk niet dat dat bij ons goed komt met de hondjes :p

  Like

 2. Oh maar dit is juist zo’n leuke fase, als alles nog open ligt! Ik probeer af en toe ook weer over het tuinieren te bloggen dus leuk om nu ook weer ergens te kunnen meekijken 😃. Succes!

  Like

 3. Wij hebben drie tomatenplanten op ons terras, die we ’s nachts binnenhalen. En een emmer met wat radijzen in, haha! We zijn net verhuisd, dus de moestuin is nog even geen prioriteit, maar we dromen wel 🙂

  Like

 4. Ik heb een moestuin, althans toch die van mijn ouders die ik sinds vorig jaar helemaal onder handen neem. Mijn tomatenplanten beginnen te groeien, net als de sla. Aardbeien hebben we ondertussen echt te veel. Ik probeer af en toe wel te wisselen in de tuin. Dat is namelijk heel belangrijk is je het redelijk ecologisch wil houden.

  Like

 5. Wow mooie ruimte die je ervoor hebt! Succes ermee.

  Ik beperk me in in mijn mini stadstuintje met zo’n vierkante meter waar wat trostomaatjes en kruiden in staan. Maar ik geniet er wel van om naar de zelfoogstboerderij mijn groenten te gaan halen en mijn vingers vuil te maken. Sindsdien snap ik de liefde voor moestuinen wel. Er is echt iets therapeutisch in.

  Like

  • Ja, ik word ook een pak rustiger als ik enkele uren met mijn handen in de aarde heb gezeten (al is het maar onkruid wieden). We hebben best een grote moestuin eigenlijk, dus ik moet nog zien hoe ik deze efficiënt gebruik, zonder grotere lege stukken te hebben. Pompoenen, I guess 🙂

   Like

 6. O zo leuk om te lezen! Ik heb mijn tuin (acht bedden) tot nu toe ook met wisselteelt gedaan. Nu heb ik nog maar vier bedden en ga ik het dit jaar dus aan mijn laars lappen. Bovendien is verschillende soorten groenten door elkaar planten in sommige gevallen ook goed – het brengt beestjes in de war. En sinds mijn tomaten eens geveld werden door de aardappelziekte, plant ik die twee ook niet na elkaar op hetzelfde bed – maar bon gij gaat natuurlijk geen aardappelen in uw serre zetten 😀 Ik ga nu één bed met pompoenen doen (zoals elk jaar), een bed met tomaten & paprika’s (nog niet zeker of ik de moeite ga doen om mijn brolplasticserre op te zetten), een bed met courgettes, en een bed met vanalles-en-nog-wat zijnde bonen, erwten en bieten. O ja en ergens daar tussenin nog wat rode kolen. Het gaat druk worden als de slakken me wat laten doen!

  Like

  • Nee, in de serre komen alleen tomaten, paprika’s, komkommers, aubergines en meloenen. Geen patatjes :-).
   Wat ik me wel afvraag: pompoenen worden wel groot, maar je bedden moeten best wel allemaal even groot zijn? Of snoei je pompoenen dan bij zodat ze niet te groot worden?
   En die slakken, dat die maar weg blijven!

   Like

   • Ik top de pompoenplanten eens september in zicht is; dan kunnen er toch geen nieuwe pompoenen meer volgroeien (meestal, tenzij ge echt nog een zomerse maand krijgt). Ik zet vier pompoenplanten op één bed, en als ze erover groeien leid ik ze gewoon terug. Lekker gezellig! (Wat ook een goeie combinatie is: klimbonen zetten die op stokken van 2m groeien, dan benut ge dat ene bed ineens dubbel.)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.