De moestuin van 2017

Half mei dit jaar begon mijn papa in onze moestuin, en elke week dacht ik wel eens: ik moet daar dringend over bloggen!
Er was altijd wel wat anders te doen, en ik bleef het maar uitstellen. De afgelopen weken las ik heel graag de moestuinupdates van Leen en Silke, dus ik kan niet achter blijven…

Ik ben geen moestuin-newbie, want het is al de derde zomer op rij dat we een eigen (moes)tuin hebben. In 2015 was het vrij succesvol eigenlijk, maar 2016 was een beetje magertjes. We hadden toen wel een moestuin, maar het was heel basic: enkel courgettes en pompoenen. In het voorjaar van 2016 stond ik wel te popelen om te beginnen zaaien en planten, maar toen was er de platte rust en de baby, en de rest kunnen jullie wel raden.

Dan was er 2017. Een druk voorjaar, maar meer ritme en rust en tijd dan tijdens de zomer met pasgeboren baby. Vaak had ik mijn handen vol, maar gelukkig kreeg ik hulp van mijn papa. Papa, die al tientallen jaren een prachtige moestuin heeft, leert mij elk jaar nieuwe kneepjes van het vak. Ik liet hem dus eigenlijk een beetje zijn gang gaan, en ondertussen is er al behoorlijk wat opbrengst (geweest). Niet helemaal op onze maat (want ik had niet echt overlegd met papa van welke groente hoeveel gezaaid moest worden), maar gelukkig zijn er buren, collega’s en een diepvries. En ondertussen weet papa ook dat wij niet zo graag kropsla eten, dus dat 8 plantjes te veel van het goeie zijn :-).

Goed gelukt

 • courgette – Dat is eigenlijk altijd al een succes geweest. Twee plantjes is meer dan genoeg, soms zelfs te veel. Volgend jaar ga ik, nadat ik dat bij Silke heb gezien, twee verschillende soorten planten.

 • pompoen – Ik had geen pompoen voorgezaaid, dus ik dacht dat ik het ging kunnen vergeten. Maar papa zei: probeer dat eens direct in volle grond, je zal zien wat het doet. En ja hoor, twee van de drie zaadjes groeiden uit tot een plantje! Ze kwamen traag op gang, maar ondertussen nemen ze al een groot stuk van de moestuin in…

 • boontjes – Twee jaar geleden al een groot succes, en je hebt er weinig werk aan. Volgend jaar zeker opnieuw!

 • erwtjes
 • radijzen
 • uien
 • kropsla – Aan het opschieten ondertussen (maar ook wel mooi, toch?), wegens te veel plantjes ineens. Spreiding is een tip die ik zeker ga meenemen naar volgend jaar!

 • verse kruiden: kervel, koriander, platte peterselie, munt, … – Zo leuk om niet meer van alles plantjes te moeten kopen, die na twee dagen helemaal verlept zijn!

Minder goed gelukt

 • venkel
 • pastinaak
 • peultjes

Het moestuinseizoen is nog niet voorbij

Wat ik nog niet wist, is dat je veel groenten later op het jaar nog kan bij zaaien. Die tip kreeg ik van vriendin T. van de kruidenplantjes (zie hieronder). Zo gezegd, zo gedaan, en nu wachten we geduldig op spinazie en rucola.

Tijdens onze vakantie vorige week zijn mijn ouders op ons huis / de tuin / Kasper komen passen, en ze hebben alles goed bijgehouden. Want onkruid, dat is een never ending story in de moestuin. Al een geluk dat we dit jaar van de slakken gespaard zijn gebleven!

Mama en papa plantten ook een rabarberplantje. En ik kreeg ook een bijen- en insectenhotel. Joepie!

De kruidentuin

In de moestuin (achteraan in onze tuin) staan onder andere peterselie, kervel, koriander, … Maar in de plantenbak aan ons terras staan sinds enkele weken heel wat leuke plantjes te blinken. Met eeuwige dank aan vriendin T., die me niet alleen met de plantjes, maar ook met heel wat tips en tricks kwam verblijden.
Onder andere in de plantenbak: tijm, dragon, kerrieplant, lavendel (die ik in het voorjaar van mama kreeg), hyssop, citroenverbena, dropplant, … Op de foto vooraan zie je een grote pot met munt (die ik van mijn broer kreeg). Want naar het schijnt is munt een enorme woekeraar, en zet je die best niet in volle grond. Ik leer elke dag bij!

Plannen voor de (moes)tuin van 2018

Binnenkort ga ik eindelijk Het Moestuinboek eens van voor naar achter lezen, om volgend jaar goed geïnformeerd en met een plan aan de moestuin te kunnen beginnen. Ja, een plan, waar ik alles volgens de regeltjes van de kunst kan doen, met bedden en al. Verder denk ik ook nog na over de indeling: kiezen we voor vaste paadjes of niet? Het is handiger als je niet telkens door de aarde moet om overal bij te kunnen, maar met vaste paadjes heb je ook wel beperkingen qua indeling.

Op mijn verlanglijstje voor de moestuin staan alvast al frambozen- en bessenstruiken, en ik wil er ook heel wat bloemen in planten, om vlinders en bijen aan te trekken.

De aandachtige lezer zal gezien hebben dat ‘moes’ tussen haakjes staat in de titel hierboven. Jaja, want er valt nog meer aan te leggen dan een moestuin! De plannen voor onze tuin hebben lang stil gelegen, maar stilaan begint het enorm te kriebelen om de rest aan te leggen. Van Sofie kreeg ik al een heuse plantenlijst toegestuurd (nog eens dankjewel!), en ik maakte eerder al een lijstje van de planten die ik mooi vind. Volgende stappen zijn: zien welke planten geschikt zijn voor de bodem die we hebben, en ook een plattegrond tekenen.
In het najaar plannen we de aanleg van de gazon in, en de vaste planten komen er dan misschien ook al, ofwel in het voorjaar van 2018. Wordt ongetwijfeld vervolgd, maar ik weet nog niet of ik er ook over ga bloggen, want misschien vinden jullie dat minder interessant.

Hebben jullie een moestuin? Of geen moestuin, maar een halve jungle in jullie huis?
Worden jullie ook zo blij van groen en bloemen en planten?

Advertenties