Mijn 12 favoriete boeken van 2021

Net zoals de voorbije jaren (2020, 20192018201720162015) maak ik aan het einde van het jaar (of ja: eigenlijk aan het begin van het volgende) een overzicht van mijn favoriete boeken van het afgelopen jaar. Dat doe ik niet alleen omdat ik dat leuk vind om bij te houden, maar ook om te evalueren wat ik écht graag heb gelezen en welke boeken me zijn bijgebleven. Het gebeurt soms dat ik een boek ‘maar’ 4 sterren heb gegeven, maar dat dat boek veel langer is blijven hangen dan een vijfsterrenboek.

Tijd voor een overzicht, hopelijk kan ik jullie inspireren!

Deze 12 boeken haalden mijn top 12 van het afgelopen jaar:

Een lijstje met cijfertjes

 • mijn leesdoel op Goodreads werd ingesteld op 36 boeken
 • uiteindelijk werden er 77 boeken gelezen, wat 2021 een nog beter leesjaar dan 2020 maakt (en wellicht mijn beste leesjaar ooit) – er werd zo veel gelezen omdat ik een lange periode thuis ben geweest met een burn-out, maar ik zeg er ook eerlijk bij dat ik veel boeken ‘in een waas’ heb gelezen en er dus ook gaten zijn in de herinneringen van wat ik heb gelezen
 • de eindstand van de Verbeelding Book Challenge is 21/30
 • 77 boeken waren goed voor 20.315 bladzijden leesplezier (dat zegt Goodreads mij, ik heb de bladzijden natuurlijk niet zelf geteld)
 • het dunste boek dat ik las (Zullen we een bos beginnen?) telde 64 bladzijden, het dikste (Ik ben er niet) 576
 • 16 boeken kregen 5 sterren, 42 boeken 4 sterren en 19 boeken 3 sterren
 • van de 77 boeken die ik las, was / waren er
  • 8 uit de Kobo Plus bibliotheek
  • 5 boeken die ik zelf kocht
  • 62 boeken die ik leende bij 3 verschillende bibliotheken
  • 1 boek dat ik heb gekregen (als recensie-exemplaar, via een uitgeverij)
  • 1 boek dat ik heb gekregen van een (blog)vriendin en vervolgens weer heb doorgegeven aan een andere (blog)vriendin
 • van de 77 boeken die ik las, waren er 53 fictie en 24 non-fictie

Lezen in 2022?

Op Goodreads werd uiteraard alweer een leesdoel ingesteld. Voor 2022 ga ik voor 37 boeken (ja, dat is alweer mijn leeftijd) en hoewel ik vermoed dat ik het los zal overschrijden, ik wil de lat niet te hoog leggen. Lezen moet leuk blijven, en niet iets wat aanvoelt als moeten. En gelukkig geniet ik daar nog altijd met volle teugen van. As we speak ben ik zelfs al in boek 4 van 2022 bezig!

Ondertussen staan er tientallen boeken op mijn (fictie- en non-fictie) leeslijst, en liggen in huis her en der stapeltjes met te lezen boeken (zowel boeken die ik gekocht of gekregen heb, als boeken van de bib). En op mijn Kobo staan ook enkele tientallen interessante e-books. Het is dus nooit de vraag: wat zal ik nu eens lezen? Mijn leeshonger is moeilijk te stillen en de leeslijst wordt écht nooit korter :-).

Ook in 2022 is er een nieuwe Verbeelding Book Challenge, en ik zal deze – net zoals de voorbije jaren – als leidraad en inspiratiebron gebruiken. Zonder mezelf de druk op te leggen dat ik voor elk puntje een boek moet lezen, want er zijn nu al puntjes waarvan ik zeker weet dat ik ze niet zal afvinken.

Wat waren jullie favoriete boeken van 2021?
Doen jullie ook mee aan book- of reading challenges?

30 gedachtes over “Mijn 12 favoriete boeken van 2021

 1. Middernachtbibliotheek blijft ook voor mij 1 van de toppers van 2021.
  De VBC van dit jaar lijkt me een behoorlijke uitdaging, dus ik ga er misschien wel eens naar kijken, maar alle puntjes afstrepen gaat niet lukken denk ik.

  Geliked door 1 persoon

  • Idem hier, het is een heel uitdagende editie geworden, maar ik vind het wel een heel interessante insteek. Ongetwijfeld zullen door de challenge toch enkele boeken lezen waar ik anders niet zo snel naar zou grijpen.
   Veel leesplezier gewenst in 2022!

   Geliked door 1 persoon

 2. Dit waren mijn 8 beste boeken van 2021, in willekeurige volgorde:

  Het schuilhuis
  Liefs uit Parijs
  Het bal der gekken
  Dit leven is van jou
  De buitenkant van meneer Jules
  ’t Hooge nest
  On reading (fotoboek)
  De walvisbibliotheek

  Zondagskind las ik in 2020, maar haalde bij mij ook een topscore.

  Ik hou naast Goodreads ook een lijstje in Word bij, want ik vind de Goodreads-rating met 1 tot 5 sterren een nogal grove indeling. Eén en twee sterren heb ik zo goed als nooit, want als een boek niet eens met de hakken over de sloot is, dan lees ik het niet uit en heb ik dus geen rating. Schieten over: 3 (voldoende), 4 (goed) en 5 (erg goed). Dan vind ik nogal weinig nuance. Op mijn eigen lijstje heb ik dan ook heel veel halfjes staan. Voor Goodreads is het dan steeds een twijfelgeval of ik naar boven of naar onder afrond.

  Mijn reading challenge heb ik terug op een erg haalbare 24 gezet, terwijl ik het voorbije jaar op 55 heb afgeklokt en het jaar voordien op 33. Ik lijst wel alles op, als herinnering voor mezelf, dus ook bijvoorbeeld een kinderboek waar ik in een half uur door ben. Als ik zo’n boek gelezen heb, zet ik mijn challenge wel telkens eentje omhoog, omdat ik ze wel bij op mijn lijstje wil maar ze niet wil meetellen voor het aantal gelezen boeken. Zo is mijn challenge vorig jaar doorheen het jaar opgeschoven van 24 naar 32. Ook zaten er in 2021 enkele korte boeken/novelles tussen en zo kwam ik in totaal op 13 795 pagina’s.

  Bij de Verbeelding Book Challenge had ik 16/30, maar ik had geen enkel boek er speciaal op uitgekozen en enkel na het lezen gekeken of ik er toevallig een puntje mee kon afvinken. Enkele puntjes heb ik niet gecheckt of kunnen checken: hoe moeilijk is het zeg om het geboortejaar van sommige auteur te vinden? Het lijkt wel een staatsgeheim.

  Like

  • Dankjewel voor je reactie! Zowel uit deze als uit eerdere reacties blijkt dat onze leessmaak vrij gelijklopend is, dus ik ben altijd heel blij met lijstjes met boekentips van jou :-).
   ‘On reading’ ligt hier nog klaar, dat hadden ze bij onze bib onlangs. Benieuwd naar!
   En idem hier voor de halve sterren. Die halfjes noteer ik wel in mijn journal (en hier op de blog), maar voor Goodreads rond ik dan ook af. Soms naar boven, soms naar beneden :-).
   Heel mooi ook hé, 55 boeken! Kinderboeken worden hier niet meegeteld, anders zou ik de 100 ruim overschrijden denk ik!
   Bij mij was het puntje met het geboortejaar toevallig: bij een boek dat ik wou lezen stond een biografie op de achterflap :-).

   Geliked door 1 persoon

 3. Ik ken ze allemaal nog niet, dus dat is leuk. Voor mij stak de krijtman er afgelopen jaar echt wel bovenuit! Ook las ik ‘how to get happy, or at least less sad’ en ‘the boy, the mole, the fox and the horse’ welke ik beide heel fijn vond!

  Like

 4. Die Middernachtbibliotheek heb ik hier en daar zien opduiken en de inhoud intrigeert me wel, dus dat boek wil ik dit jaar zeker lezen. Ik heb 23 boeken gelezen dit jaar, maar ik heb het soms moeilijk om inspiratie te vinden en grijp dan naar de eerste de beste chicklit die ik tegenkom. Niet altijd wereldschokkende dingen dus ;-).

  Like

  • Inspiratie vind ik nu eens echt helemaal geen probleem: ik hou al jaren een (digitale) leeslijst bij, waarop ik alle interessante boeken noteer die ik zie passeren. Goodreads is ook een enorme inspiratiebron :-).
   Middernachtbibliotheek is echt een aanrader, ik denk dat je ‘m ook wel graag zal lezen!
   En er is trouwens helemaal niks mis met chicklits hé, ik lees die ook heel graag :-).

   Like

 5. Ik las ook ‘Zondagskind’ van Judith Visser. Om me beter te kunnen inleven in mijn zoontje. Ik wist niet dat er ook al een ander boek van was haar. Ga ‘Zondagsleven’ eens opzoeken. Ook ‘Middernachtbibliotheek’ en ‘Prikkels bijten niet’ interesseren me heel erg. Merci voor de tips!

  Like

 6. Oh, dat boek van Degand kwam een tijdje geleden langs verschillende kanten op mijn weg en wou ik graag lezen, maar dan is het weer van mijn vizier verdwenen. Bedankt voor de herinnering.

  Ik las van Brené Brown “De moed van imperfectie”, las het graag, herlees het ook regelmatig maar dat lijkt precies hetzelfde thema als wat jij las – of zou het boek van titel veranderd zijn?

  De walvisbibliotheek noteer ik ook 🙂 want ik las haar strip over haar relatie met een vluchteling erg graag.

  Merci dus!!

  Like

  • Nee, ‘De moed van imperfectie’ is een ander boek. Dat ligt hier ook nog klaar. Het zal wellicht wel overlappend zijn qua thema’s, want Brené Brown schrijft vaak over kwetsbaarheid en zo.
   Veel leesplezier in 2022 gewenst!

   Like

 7. Wat een mooi aantal vijf sterren boeken. Fijn dat je het voorbije jaar zoveel pareltjes bent tegengekomen. Net als jij heb ik er dit jaar voor gekozen om mijn Goodreads-challenge heel laag in te stellen zodat ik me er zeker niet door zou laten afjagen. Ik heb in 2021 voor het eerst een Matt Haig boek gelezen en ben vrij zeker dat er naast de volgende twee delen van zijn Kerst-reeks ook nog wel wat andere van zijn boeken zullen volgen.

  Like

   • Hier werd het toch de vertaling, ik lees het liefste in het Nederlands. Je leest binnenkort wel wat ik ervan vind. Maar nog even geduld, want ik moest zo nodig de nieuwste van Moriarty meenemen uit de bib. Die stond bij de sprinters, en ’t is een behoorlijke klepper. Dus eerst even doorlezen in dat boek…

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.