11 x voorlezen voor kleuters

Vandaag, op 20 november 2021, start de Voorleesweek: een campagne waarbij iedereen opgeroepen wordt om gedurende een week elke dag (minstens) een kwartier voor te lezen aan (een) kindje(s). Bij ons is dat eigenlijk het hele jaar door het geval omdat de meisjes des huizes stapelgek zijn op boeken. Maar dat zal jullie niet ontgaan zijn :-).

Bij ons vind je boeken in allerlei vormen en op allerlei plekken. Toen Juliette nog een baby was, had ze knisperboekjes. Later werden dat kartonboekjes (die meer dan eens bij het oud papier belandden wegens kapot gescheurd en/of gesabbeld) en later werden dat prenten- en zoekboeken. Boeken met ‘gewone blaadjes’ zijn nog altijd een beetje tricky, want zonder kreuken blijven ze bijna nooit.

Ondertussen is Juliette 5, en wagen we ons al eens vaker aan boeken met meer tekst en minder prentjes. Ik kan eigenlijk niet wachten om Matilda voor te lezen, of de zevendelige kleppers van Harry Potter. Maar daar moet ik nog even geduld voor hebben. Tot dan doen we nog even verder met onze eigen boekencollectie, en die van de bibliotheek.

In deze blogpost deel ik onze favoriete voorleesboeken van het moment. De tips kunnen misschien nog van pas komen bij het zoeken naar leuke kerstcadeautjes!

Circus met cijfers – dit boek kocht ik eens op de Boekenbeurs, ik denk in 2018. Wat ik me ervan herinner, is dat ik mij énorm moest inhouden op de stand van De Eenhoorn, omdat die zó veel leuke boeken hebben… Dit boek is vooral een zoekboek (met flapjes), om spelenderwijs om te gaan met de cijfers (0-9). De tekeningen zijn ook supermooi. Ondertussen heb ik het boek al enkele keren cadeau gedaan.

De groeten van de krijtjes – in de reeks van ‘de krijtjes’ bestaan heel wat boeken, dit is het tweede boek dat we (voor)lezen. Je leert er over kleuren, en de verhalen zijn best wel grappig. Persoonlijk vond ik ‘De krijtjes staken‘ nog leuker qua verhaal, maar de tekenstijl en de handgeschreven tekst is in alle boeken top.

De gruffalo – dit boek belandde in mijn mandje bij Boekenhuis Theoria. Ik had eigenlijk geen idee wat ik van het boek kon verwachten, maar deze West-Vlaamse uitvoering sprak me heel erg aan. Onze dochter haar roots leren kennen, dat was het doel. Maar helaas begrijpt ze er niet zo heel veel van. Wellicht leest zij ons binnen enkele jaren de Gentse versie voor!
Dit boek deed ik ook al aan enkele mensen cadeau (en de laatste keer wou de verkoopster bij Standaard Boekhandel toch nog even verifiëren of ik wist dat ik de West-Vlaamse versie had gekocht – ja dus!).

De mooiste bedtijdverhalen – dit leuke voorleesboek scoorden we bij onze bib. Een heel divers boek met mooie tekeningen en leuke verhalen. Voor elk wat wils: regenbogen, prinsessen, allerhande dieren, piraten, heksen, ruimtewezens, … Bij ons is het zo dat de kleinere prentenboeken beneden blijven, en dat er boven op het nachtkastje dikkere boeken met verzamelde verhalen liggen. Daar lezen we dan elke avond voor het slapengaan extra uit voor.

De neehoorn – en de prijs voor het grappigste boek in deze blogpost gaat ongetwijfeld naar dit boek! We kregen ‘m cadeau voor de verjaardag van Juliette, en we hadden ‘m zelf ook gekocht voor haar. Dus nu ligt ons ingepakt boek te wachten om eens cadeau te geven. Dat zal ongetwijfeld voor veel plezier zorgen, want we vinden dit één van de leukste boeken die we al zijn tegengekomen. En dat is niet enkel omdat het lievelingsdier van onze vijfjarige erin voorkomt :-).

Floddertje – dit boek gaat al het langste mee, en ken ik ondertussen bijna uit het hoofd. Het is een klassieker, maar als kind heb ik ‘m nooit gelezen. Tot nu, dus :-). Dit boek kan ook wel onder de grappige verhalen ingedeeld worden. Het boek bevat enkele korte verhalen, ideaal om voor te lezen dus.

Het huis met de gele deur – een prachtig boek, zowel in tekst (Hanne Luyten) als in tekeningen (Noëmi Willemen). Het boek gaat eigenlijk vooral over het ouderschap en het leven met kinderen, met een focus op inclusiviteit (het gezin bestaat vb. uit twee mama’s, en één van de kindjes is een sterrenkindje). Toppertje!

Mijn grote jungle zoekboek – als Juliette mocht kiezen, was het hier elke dag van zoekboek. We hebben er enkele in onze collectie (bij Kruidvat vonden we enkele leuke én spotgoedkope), maar deze is een favoriet. Juliette vindt vooral het zoeken leuk; voor mij is de mooie vormgeving een plus.

Pluk van de Petteflet – ook deze kocht ik bij Theoria, en is een klassiek voorleesboek (en ook deze kende ik niet als kind). Enkele maanden nadat ik het boek had gekocht, deed de juf er een thema rond op school. Superleuk! Ondertussen zijn we ‘m al voor de derde keer aan het voorlezen, en het verveelt niet.

Raad eens hoeveel ik van je hou – ook een klassieker, en zo mooi qua verhaal én tekeningen. Deze wordt heel vaak gekozen hier.

Wilma Wonder – grote fan van Hanne & Noëmi, dat zal wel duidelijk zijn :-). Ik kocht dit boek vrij snel nadat het uit kwam, en ook hier is het thema van het boek (jezelf (durven) zijn) een schot in de roos.

Lezen jullie vaak voor?
Drop jullie voorleesboekentips gerust in de comments!

25 gedachtes over “11 x voorlezen voor kleuters

 1. Ik heb de heerlijkste herinneringen aan het voorlezen door mijn mama, ben er zeker van dat ik daar mijn taalgevoel vandaan haal. Hier wordt elke dag gelezen, al zijn zoekboeken (zonder veel verhaal) hier ook wel vaak een toppertje. Leuke post, misschien moet ik er ook zo eentje maken! Onze 6,5-jarige heeft zo ook zijn eigen favorietjes.

  Like

 2. Naast De Gruffalo was het boek “Appelmoes” van Klaas Verplancke heel lang favoriet boek bij het voorlezen voor de jongste en “Het boek van mannetje Koek” bij de oudste zoon 🙂 Nu ze 13 en 15 zijn is voorlezen jammer genoeg niet cool meer… Denk er dan ook met heimwee aan terug.

  Like

  • Alles is een fase. Juliette zegt nu al soms tegen mij dat ze uitkijkt naar wanneer ze zelf kan lezen, zodat ‘jij dan rustig alleen in jouw boek kan lezen, mama’. Daar kijk ik ook wel naar uit, maar voorlopig geniet ik nog volop van het voorlezen.
   Dankjewel voor jouw tips! 🙂

   Like

 3. Daar zijn er ook enkele hier favoriet geweest. Mama Kwijt en Stoute hond van Haughton vonden wij ook heel leuk, en natuurlijk het boek zonder tekeningen.
  De Neehoorn zou de jongste hier graag nog hebben, maar ze is wel al acht… Zou ze er nog wat aan hebben denk je?

  Like

 4. Voorlezen is hier standaard bij het naar bed gaan. En sinds een paar weken lezen we elkaar voor 🙂 Tuur kreeg voor zijn verjaardag een paar AVI Start boekjes cadeau en die lezen we nu samen. Heerlijk vind ik dat!

  Like

 5. Leuke lijst! Wij doen hier ook altijd aan voorlezen, altijd ’s avonds en ook overdag. Jip en Janneke is het lievelingsboek van de middelste. De oudste verkiest Nachtwacht en de jongste Hopla ;-). Er is voor iedereen iets.

  Like

  • Oh, ja, Jip en Janneke! Leuk! Nachtwacht is bij ons niet echt gekend eigenlijk, en Hopla zijn we al een beetje ontgroeid. Maar leuk dat er voor elk wat wils is. Het aanbod wordt met de jaren steeds uitgebreider :-).

   Like

 6. M’n dochter is intussen 22 en afgestudeerd als kleuterjuf. We zijn ooit samen naar de boekenbeurs geweest, met als buit een karrevracht aan kleuter (voorlees)boeken voor de vele stages die ze heeft doorlopen. De gruffalo zat daar ook tussen, dat blijft een topper voor velen.

  Like

  • Als kleuterjuf zal ze inderdaad een fijne collectie verzameld hebben! Het blijft een beetje jammer dat de boekenbeurs niet meer doorgaat, maar ik heb dit jaar eigenlijk heel veel boeken gekocht bij de lokale zelfstandige boekhandel.

   Like

 7. Oh, dat heb je dan met weinig energie en een gigantische blogfeed-achterstand hé. Dan mis je dit soort pareltjes. Wat een fijne blogpost. Een heel deel van deze boeken ken ik al maar er zitten er evengoed enkele tussen die ik een keer wil gaan opzoeken. De Neehoorn en Wilma Wonder heb ik op mijn Ize-lijstje staan. Eigenlijk wil ik ze allebei zelf ook graag lezen hoor. Daar ben ik gewoon heel eerlijk in. De klassiekers van vroeger waren natuurlijk al leuk maar ik heb het idee dat er de laatste tijd steeds meer fijne prentenboeken – en voorleesboeken uitkomen.

  Like

  • Oooooh, Ize zal zeker ook fan zijn van De Neehoorn! Wij kennen ‘m ondertussen al bijna uit het hoofd, thihi!
   Ik krijg enkele kinderboekennieuwsbrieven, en de inspiratie is eindeloos. Er zijn zo veel mooie kinderboeken, zo veel meer dan toen wij klein waren!

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.