Mijn 12 favoriete boeken van 2020

Net zoals de voorbije jaren (2019, 2018, 2017, 2016, 2015) maak ik aan het einde van het jaar (of eerder: aan het begin van het volgende) een overzicht van mijn favoriete boeken van het afgelopen jaar. Dat doe ik niet alleen omdat ik dat leuk vind om bij te houden, maar ook om te evalueren wat ik écht graag heb gelezen en welke boeken me zijn bijgebleven. Het gebeurt soms dat ik een boek ‘maar’ 4 sterren heb gegeven, maar dat dat boek veel langer is blijven hangen dan een vijfsterrenboek.

Tijd voor een overzicht, hopelijk kan ik jullie inspireren!

Deze 12 boeken haalden (in willekeurige volgorde) mijn top van het afgelopen jaar:

Een lijstje met cijfertjes

 • mijn leesdoel op Goodreads werd ingesteld op 35 boeken
 • uiteindelijk werden er 55 boeken gelezen, wat 2020 het beste leesjaar sinds de geboorte van Juliette maakt
 • de eindstand van de Verbeelding Book Challenge is 23/30
 • 55 boeken waren goed voor 11.782 bladzijden leesplezier (dat zegt Goodreads mij, ik heb de bladzijden natuurlijk niet zelf geteld)
 • het dunste boek dat ik las (Helium van Bart Moeyaert) telde 44 bladzijden, het dikste (Een van Sarah Crossan) 434
 • gemiddeld gaf ik 4 sterren aan een boek, want ik heb eigenlijk heel veel echt goeie boeken gelezen in 2020, dat maakte de keuze hierboven er niet makkelijker op…
 • 9 boeken kregen 5 sterren, 34 boeken 4 sterren en 12 boeken 3 sterren
 • van de 55 boeken die ik las, was / waren er
  • 17 uit de Kobo Plus bibliotheek
  • 5 boeken die ik zelf kocht
  • 27 boeken geleend bij de bibliotheek
  • 1 boek dat ik leende van onze buren
  • 2 boeken die ik heb gekregen/geruild
  • 2 boeken die ik heb gekregen als recensie-exemplaar
  • 1 boek dat ik heb gewonnen met een Instagramwedstrijd
 • van de 55 boeken die ik las, waren er 39 fictie en 16 non-fictie
 • ik las slechts één boek in een andere taal (Engels), de rest las ik allemaal in het Nederlands

Lezen in 2021?

Ook 2021 wil ik niet zonder boeken doorbrengen! Mijn leesdoel op Goodreads werd ingesteld op 36 boeken (sinds enkele jaren kies ik mijn leeftijd als aantal boeken, ik ben benieuwd hoe lang ik dat zal blijven halen). Heel goed haalbaar, want ik wil mezelf geen onnodige extra druk opleggen. En na raar jaar 2020, weet niemand wat 2021 voor ons in petto heeft.

Aan leesinspiratie geen gebrek, want mijn leeslijst is lang en er liggen her en der in huis diverse stapeltjes met te lezen boeken verspreid. En dan hebben we het nog niet over de bib en Kobo Plus en boeken die ik wil ruilen en boeken die ik wil kopen (al dan niet met boekenbonnen die ik cadeau kreeg). Ondertussen las ik al drie boeken uit in 2021, en de toon is gezet. Ik ben helemaal klaar voor leesjaar 2021!

En dan is er ook nog de Verbeelding Book Challenge 2021. Lichtjes teleurgesteld was ik, de eerste dagen van januari, toen Kathleen geen nieuwe challenge publiceerde. Maar toen dook er in de Verbeelding Book Club op Goodreads een nieuwe challenge op, die door Haaike en Becky was opgesteld. Dankjewel, dames!
Ondertussen deelde Kathleen de Verbeelding Book Challenge 2021 ook al op haar blog, joepie!
Net zoals de voorbije jaren gebruik ik deze challenge als leidraad en inspiratiebron; ik blijf vooral lezen wat ik graag wil lezen en zie dan wel hoeveel puntjes ik kan afstrepen. Boeken lezen tegen mijn zin zal ik niet doen, maar het verleden heeft wel al geleerd dat lezen buiten je comfort zone heel wat moois kan brengen!

Wat waren jullie favoriete boeken van 2020?
Doen jullie ook mee aan book- of reading challenges?

27 gedachtes over “Mijn 12 favoriete boeken van 2020

 1. Fijn lijstje, Fieke! En enkele overlappingen met mijn lijstje favorieten van het voorbije jaar: Alles komt goed, altijd, Recept voor geluk en Veel liefs. Ik las op de valreep van 2020 het nieuwe boek van Beth O’Leary, Tot snel! en dat is ook zeker een aanrader als je Veel liefs leuk vond. Mijn andere toppers van het voorbije jaar:

  Zondagsleven (Judith Visser)
  De eerste krokus (Laila Ibrahim )
  Lam (Hannelore Bedert )
  Het meisje met de vlechtjes ( Geldof )
  Elke dag een druppel gif (Wilma Geldof )
  Even goede vrienden (Jane Fallon )
  Even tussen ons (Jane Fallon)
  Wat je niet weet (Karen Cleveland) (ik lees zelden trillers, maar deze vond ik echt goed en niet té eng)
  De lege stad (Simone Van Der Vlught )
  Ongetemd leven (Glennon Doyle) (non-fictie) (meestal vind ik “zelfhulpboeken” of te wollig of weinig nieuws, maar deze vond ik echt goed)
  Ik ben vorige week begonnen met Goodreads, leuk dat we elkaar daar volgen!

  Like

  • Ohja, dat boek van Beth O’Leary komt op mijn lijstje, dankjewel!
   Zondagsleven ben ik nu aan het lezen, en dat haalt wellicht het lijstje van 2021 :-). Even tussen ons ligt ook al klaar, net als Ongetemd leven.
   We hebben echt een heel gelijklopende leessmaak, zo te zien. Je andere tips komen op mijn leeslijst dankjewel!

   Like

   • Ja, leuk om iemand tegen te komen die een gelijklopende leessmaak heeft. Jij ook bedankt voor de boekeninspiratie die je hier geeft! 9 november had ik voorbije maand geleend in de bib, maar andere boeken eerst gelezen en toen moest hij terug. Binnenkort nog eens een poging. De jongen, de mol, de vos en het paard heb ik er gereserveerd. Van Fredrik Backman ben ik twee keer in een boek begonnen (Een man die Ove heeft en Angstige mensen), maar telkens weer weggelegd omdat het me echt niet aansprak, het irriteerde me zelfs, al kan ik niet precies meer omschrijven waarom dan. Ik ga dit jaar voor de eerste keer meedoen aan de Verbeelding Book Challenge, maar dan vooral door op zoek te gaan naar de puntjes in de boeken die ik lees. Poëzie bv. is echt niet mijn ding, dus dat gaat er waarschijnlijk niet van komen. Maar met de eerste 2 boeken die ik las, kan ik meteen al 4 puntjes afstrepen: 4, 8, 14 en 23. Dat laatste is niet zo verwonderlijk: toen ik mijn gelezen boeken van voorbije jaar overliep, bleken er 29 van de 33 door een vrouw geschreven te zijn.

    Like

   • ‘Boekenvrienden’ leveren de mooiste boeken op mijn leeslijst op :-).
    Het afgelopen jaar heb ik ook vaak boeken ongelezen teruggebracht naar de bib, vaak was mijn stapel té ambitieus.
    ‘De jongen…’ is zo’n mooi boek, ik heb ‘m meteen gekocht, is echt een fijn boek om te hebben en om regelmatig opnieuw te lezen / te bekijken.
    Een aantal puntjes van de lijst zal ik op voorhand al schrappen want ik doe net zoals jij: op zoek gaan naar puntjes in de gelezen boeken. Een boek waarmee je meerdere puntjes af kan strepen is natuurlijk nog leuker!

    Like

 2. Wat heb je veel gelezen vorig jaar. Ik heb weer enkele boeken op mijn digitaal boekenlijstje gezet voor als ik in de bibliotheek ben 🙂

  Like

 3. ‘Oma heeft me gestuurd…’ vond ik zelf ook een heel mooi boek. De gedichten van Bart Moeyaert, die raken me toch ook wel. Ik doe dit jaar ook mee met de vbc en zal tevens via GR mijn leesupdates bijhouden. Een mooie start voor een goed leesjaar!

  Like

 4. Nog steeds gezond jaloers op het feit dat jij zoveel boeken las vorig jaar 🙂 Ik noteer een aantal van jouw favo boeken op mijn TBR lijstje 😉 En ja hoor, ook dit jaar doe ik opnieuw mee met de Verbeelding Book Challenge.

  Like

 5. Ik ga dit jaar voor 50 boeken. Vorig jaar wilden er graag 70 lezen maar dat is door omstandigheden niet gelukt. Ik hoop stiekem dat ik dit jaar een eindje boven die 50 uitkom maar ik ben voorzichtig :). De Verbeelding Bookchallenge heb ik eigenlijk nog nooit gedaan.

  Like

 6. Inspirerend lijstje! Er staan er een paar tussen die ik al las (Het huis met de gele deur dit jaar, vond ik qua tekst niet super, maar de tekeningen maakten dat helemaal goed en Oma heeft me gestuurd om te zeggen dat het haar spijt las ik een paar jaar geleden al). De jongen, de mol… staat hier klaar in de kast, heel benieuwd naar! En Bult en Alles komt goed, altijd heb ik toegevoegd aan mijn lijstje, merci voor de inspiratie!
  Super dat je zoveel boeken leent bij de bib! Bij mij is dat sinds mijn e-reader enorm achteruitgegaan.
  En grappig, je leeftijd als aantal boeken. Op basis van 2020 kan je dat dus nog 19 jaar volhouden, met nog een beetje inspanning extra haal je het tot aan je pensioen en ja, dan zijn de leesmogelijkheden eindeloos he 😉

  Like

  • Fijn dat ik je kon inspireren, ik denk dat de boeken die je opsomt je zeker ook gaan bevallen!
   Toen we uit Gent verhuisden, ben ik lang naar de bib in Gent blijven gaan. Het is pas een jaar of twee dat ik naar onze plaatselijke bib ga, en zeker het afgelopen jaar zijn ze echt supergoed mee met nieuwe boeken en zo. Veel feministische boeken ook en al. Echt tof, en veel meer kans op boeken kunnen uitlenen dan in Gent :-).
   En inderdaad, die leeftijd als aantal boeken kan in theorie wel!

   Geliked door 1 persoon

 7. Ik heb het mezelf dit jaar makkelijk gemaakt door gebruik te maken van het jaartal.Hierdoor mocht ik 20 favorieten uitkiezen voor 2020 en dat ging vrijl vlot vermits ik minder had kunnen lezen dan eerdere jaren en me dus niet het hoofd moest breken over welk boek een plekje verdiende in die lijst. Voorlopig heb ik enkel een Goodreads-challenge ingesteld maar het laatste weekend van januari doe ik wel mee aan de Readathon die Céline heeft aangekondigd. Als ik er nog toffe tegenkom zou het wel kunnen dat ik daar ook aan meedoe. Eigenlijk ga ik voorlopig gewoon weer proberen om zoveel mogelijk ongelezen boeken uit mijn eigen collectie te lezen zodat die TBR wat zakt.

  Like

  • Die topboeken kiezen is altijd wel twijfelen en zoeken. Ik vond 20 wel veel, maar ik las niet zoveel boeken als jij natuurlijk.
   En de TBR laten zakken, dat is ook het doel. Het zal er natuurlijk van af hangen hoeveel leuke boeken er dit jaar uitkomen, want nieuwe boeken kopen is altijd verleidelijk. En ik heb enkele boekenbonnen liggen ook, dus er zullen er wel enkele nieuwe bij komen!

   Geliked door 1 persoon

   • Er moeten er ook altijd blijven bijkomen hé. Hoe kunnen we anders de boekensector draaiende houden. 😉 Maar ik snap het wel hoor. Ondanks de nieuwe aanwinsten probeer ik beetje bij beetje toch die TBR wat te laten dalen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.