Veel mensen vragen zich – luidop of niet – af of dat niet duur is, plantaardig eten. Want al die ‘speciale producten’, dat kost toch hopen geld?
Inderdaad, sommige ‘vleesvervangers’ zijn niet goedkoop, maar plantaardig eten is meer dan enkel dat! Gelukkig zijn er heel wat andere alternatieven die veel vriendelijker zijn voor de portemonnee.
Met dit bericht wil ik jullie een heleboel tips geven om budgetvriendelijk plantaardig te eten!
Ken je basics
Granen
Iedereen kent witte pasta, basmatirijst en wit brood. Die zijn goedkoop, maar niet altijd de gezondste keuze. Sinds ik plantaardig eet, ben ik veel gevarieerder beginnen eten. Granen zoals vb. quinoa en bulgur kende ik vroeger niet maar staan nu regelmatig op het menu. Dergelijke volle granen kosten wel wat meer, maar je hebt er in hoeveelheid minder van nodig om een verzadigd gevoel te krijgen.
Tips:
- Veel granen kun je in grotere verpakkingen kopen. Ik koop vb. rijst in zakken van 2 kg. Een stuk goedkoper, en je hebt veel minder afval!
- Granen kan je in grotere hoeveelheden klaarmaken. Met restjes kan je vb. burgers maken, maar je kan ze ook invriezen.
- Havervlokken zijn een budgetvriendelijk ontbijtalternatief! Handig om in huis te hebben, want het bewaart heel lang (in tegenstelling tot brood, dat snel droog wordt) en de variaties zijn eindeloos!
Groenten en fruit
Heel belangrijk in een gevarieerd eetpatroon zijn groenten en fruit. Ik probeer ze in elke maaltijd te verwerken: fruit bij het ontbijt, een soep of salade bij de lunch en (verschillende soorten) groenten bij het avondeten. Tussendoor eet ik ook vaak fruit.
Tips:
- Kies voor seizoensgebonden groenten en fruit. In de zomer kan je naar hartenlust perziken, bessen, tomaten en courgettes eten en in het najaar zijn pompoen, kool, appels en peren volop aanwezig. Wil je weten welke groenten en fruit van het seizoen zijn? De groenten- en fruitkalender van Velt is een handig hulpmiddel en hangt bij ons op een goed zichtbare plaats!
- Koop groenten en fruit op de markt, rechtstreeks bij de boer of kies voor een groentepakket.
- Als je zelf een moestuin hebt, kun je zelf groenten en verse kruiden kweken. Veel soorten hebben slechts een minimum aan zorg nodig en hebben een maximale opbrengst. Pompoen en courgette zijn hier mooie voorbeelden van.
- Heb je geen eigen moestuin, of geen groene vingers? Volkstuintjes of zelfplukboerderijen zijn een goed alternatief!
- Vries groenten en fruit in. Wij genieten in de lente nog na van pompoensoep en in de winter bak ik wel eens een cake met bosbessen.
- Koop diepvriesgroenten en -fruit in de winkel. Vaak zijn ze goedkoper dan hun verse variant, zonder in te boeten aan voedingswaarde. Ze worden rechtstreeks van op het veld ingevroren; verse groenten en fruit moeten nog een hele weg afleggen voor ze in de winkel belanden. Handig wanneer het snel moet gaan!
Eiwitbronnen
Let ook zeker op een voldoende eiwitopname. Er bestaan heel wat kant-en-klare burgers in de supermarkt of biowinkel. Die zijn heel lekker, maar niet altijd de goedkoopste keuze. Je kan ze afwisselen met budgetvriendelijkere alternatieven.
Tips:
- Peulvruchten (vb. kikkererwten, linzen, zwarte bonen, …) hebben een hoge voedingswaarde. Heel wat soorten kan je zowel gedroogd als in blik kopen. Gedroogde peulvruchten kan je in grote hoeveelheden klaarmaken en invriezen, zo bespaar je ook op energiekosten (peulvruchten moeten vrij lang koken). Met peulvruchten kan je heerlijke soepen en stoofpotjes klaarmaken!
- Bij heel wat Turkse of Aziatische winkels kan je goedkoop droge peulvruchten kopen. Ook kan je er vaak goedkope tofu of tempeh vinden.
Een goeie voorbereiding is het halve werk
Thuis
- Maak een weekmenu en een bijhorend boodschappenlijstje. Voor je aan je weekmenu begint kijk je best even wat je nog hebt in de koelkast en de voorraadkast, zo vermijd je dat je dingen dubbel koopt.
- Combineer slim: staat er risotto met geroosterde pompoen op het menu? Een grote pompoen is veel om in één keer op te eten, dus je kan best nog een salade met geroosterde pompoen bedenken, of pompoensoep maken. Ook: een restje spaghettisaus kan op een pizza gebruikt worden. En van oud brood maak je toch gewoon broodpudding? Lang leve koken met restjes!
- Probeer wat tijd vrij te maken om zelf aan de slag te gaan in de keuken: zelf broodbeleg, burgers en gebak maken is goedkoper dan ze kant-en-klaar in de winkel te kopen.
- Gerechten die veel werk vragen qua voorbereiding en bereidingstijd, vb. stoofpotjes, pastasaus, …, kan je in grotere hoeveelheden klaarmaken en er twee dagen van eten of restjes invriezen.
In de winkel
- Doe één keer per week boodschappen en hou je aan het boodschappenlijstje! Laat je niet verleiden om dingen te kopen die je niet nodig hebt.
- Vergelijk prijzen! Vaak zijn losse groenten of fruit een stuk goedkoper dan hun voorverpakte variant. Niet alleen beter voor de portemonnee, maar ook voor het milieu! Als je ook nog eens kiest voor herbruikbare zakjes, in plaats van de plastic zakjes uit de supermarkt, ben je helemaal goed bezig!
- Ook grotere verpakkingen kunnen goedkoper zijn, maar let erop dat je deze alleen koopt als je ze ook op krijgt of in kan vriezen. Weggegooid eten is ook weggegooid geld!
Tip: koop grote verpakkingen samen met vrienden of familie en deel de kosten! - Let op aanbiedingen, maar net zoals hierboven: koop alleen wat je op krijgt of in kan vriezen.
Is goedkoop de beste koop?
Niet alle (plantaardige) producten zijn goedkoop, en sommige producten zijn onmisbaar als je gevarieerd wil eten.
Hierbij denk ik bijvoorbeeld aan noten, of avocado’s. Bespaar niet op je gezondheid!
In heel wat supermarkten kan je vb. sojamelk van een huismerk kopen. Wij wisselen deze graag af met vb. amandel-, hazelnoot- of rijstmelk.
In onze voorraadkast / koelkast staat een mix van goedkopere huismerken en biologische producten / producten met een Fair Trade label te vinden. Hiervoor hoef je niet persé naar de biowinkel; heel wat supermarkten, ook de goedkopere, hebben betaalbare biologische producten in hun gamma!
Conclusie
Als je wekelijks alle boodschappen doet in de biowinkel zal je bankrekening behoorlijk snel zakken. Waar je je boodschappen doet is een eigen keuze en je kan daar zo ver in gaan als je zelf wil.
Met de tips hierboven wil ik jullie even op weg zetten om bewuster met je budget om te gaan. Dit is niet de enige waarheid en iedereen heeft zijn eigen voorkeuren. Zoek naar een evenwicht waar jij je het beste bij voelt!
Hebben jullie nog ultieme tips om budgetvriendelijk plantaardig te eten?
* Dit artikel schreef ik voor de blog Happy Veggie, een initiatief van Lima. Dit artikel verscheen eerder al HIER. Alles wat ik hierboven schreef is van mijn hand; er werd geen tekst voor dit artikel opgelegd. *
Goed overzicht! Ik vind dat altijd een rare vraag, want vlees is net duur, maar kom …
LikeLike
Ja, dat vind ik ook. Om nog maar van vis te zwijgen!
LikeLike
Ik merk dat ook op. Als ik alleen plantaardig koop (en dus ook geen zuivel), dan kom ik elke keer met een berg eten voor bijna niets naar huis. Fruit is wel wat duurder dan seizoensgroenten, maar vooral vis, vlees en kaas tikken acht aan.
LikeLike
Jep, klopt volledig!
LikeLike
Goede tips!
Het is inderdaad een vraag die ik ook geregeld hoor, vaak gesteld door mensen die geregeld vlees eten en pakjes en zakjes gebruiken om te koken. Alsof dat niet duur is!
Ik denk dat ik echt niet meer dan een gemiddeld huishouden uitgeef aan eten, alleen verdeel ik mijn budget op een andere manier…
LikeLike
Inderdaad, als je bewuster met je geld omgaat kan je vaak veel meer kopen met hetzelfde geld 🙂
LikeLike
Wat een fijne tips! Ik moet ook wat inboeten in mijn budget wat eten betreft maar ik zou het graag plantaardig en suikervrij houden. Nu eet ik amandelyoghurt van Provamel, dat is suikervrij in tegenstelling tot de amandelyoghurt van Alpro maar het kost wel 2,79 euro. Ik heb geen idee hoeveel die van Alpro kost.
LikeLike
Het zal ook wel meer dan 2 € zijn voor 500 gram denk ik. Ik ga ook eens op zoek naar die van Provamel, jammer dat zelfs in de natuuryofu van Alpro suiker zit 😦
LikeGeliked door 1 persoon
Ja 😦
LikeLike
Deze blogpost moet ik even opslagen voor later. Ik werk al jaren met een weekmenu waardoor ik perfect vooraf weet wat ik in huis moet halen. Hierdoor moet ik doorgaans slechts één keer in de week boodschappen doen. De bakker is de enige uitzondering op die regel of mijn geheugen zou me weer is in de steek moeten hebben gelaten waardoor ik plots onverwachts iets niet meer in voorraad heb.
Ik heb steeds één stoffen draagtas bij, maar diegene die jij voor je fruit en groenten gebruikt lijken me ook wel handig. Zijn dat gewone wastasjes?
Restjes opwerken doe ik ook. Ik vind het alleen jammer dat we zo’n kleine diepvries hebben. Pompoen verwerk ik daarom tot moes. Dan kan ik die in kleinere plaatsbesparende porties invriezen zodat ik er nadien nog soep, puree, wafeltjes of iets anders van kan maken.
LikeLike
De groenten- en fruittasjes kocht ik bij Kudzu (het zijn deze: http://www.kudzu.be/nl/winkel/artikels/i/30238). Ze zitten standaard ook altijd in mijn tas :-).
Goeie tip van de pompoenpuree!
(Sorry voor de late reactie, dit bericht zat om een onverklaarbare reden in de spam-reacties…)
LikeGeliked door 1 persoon
Handige tips! Hier in Colombia is dit een beetje lastiger. Hier zijn bijvoorbeeld (nagenoeg) geen vegaburgers te krijgen en naar soyamelk of amandelmelk moet je echt heel goed zoeken en dat is dan ook nog peperduur. Voordeel is wel dat hier heel veel bonen en linzen worden gegeten. En ik eet zelf ook eieren trouwens. En groente en fruit is hier megagoedkoop en er is veel meer variatie 🙂
LikeLike
Hoera voor goedkope groenten en fruit! Vind je dan niks betaalbaars qua plantaardige dranken?
LikeGeliked door 1 persoon
Ja maar daar zit geen calcium in 🙂 Ik drink dus altijd gewoon melk. Of nouja, eigenlijk niet vaak. Een paar jaar geleden was hier echt nog veel minder te koop, dus het is al een wonder dat dit soort dranken er überhaupt al zijn haha
LikeLike
Ooit komt het wel, dan :-). Maar wellicht hebben jullie veel lekkere groenten en fruit die bij ons niet te koop zijn! Ook fijn 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Wauw, zo’n uitgebreid artikel zeg… ik kan geen tips meer verzinnen, haha!
Vorig jaar schreef ik een maand lang over ‘vegan on a budget’ voor de Vegan MoFo, maar toen haalde ik een beetje dezelfde dingen aan als jou 🙂 topartikel dus!
LikeLike
Ja, ik heb er best veel tijd in gestoken :-). Hopelijk kan ik er veel mensen mee inspireren!
Jouw postjes heb ik toen ook gelezen 🙂
LikeLike
Bedankt voor het overzicht en de tips! Interessant om te lezen.
LikeLike
Graag gedaan! Hopelijk heb je er wat aan 🙂
LikeLike
Mooi overzicht met goede tips! Ben blij dat ik de meeste al toepas, maar er zijn er desondanks waar ik toch nog (terug) op kan letten, zoals vb. dat weekmenu. Tegenwoordig doen we dat niet meer per week, maar per 3 dagen (een restant van de werkloze “ik kan als het moet elke dag naar de winkel dus waarom organiseren” periode) en eigenlijk verspillen we daar toch wel wat tijd mee. Bedankt voor de reminder dus 😉
LikeLike
Hier wordt dat ook niet altijd even strikt gevolgd. Onze weekmenu’s zijn ook per halve week ongeveer, om de simpele reden dat ik meer boodschappen niet vervoerd krijg met de fiets 🙂
LikeLike
Ja, de fiets beperkt daar inderdaad wel wat! Wij hebben wel een fietskar, waarmee we zonder problemen boodschappen voor een week (of twee, drie) zouden kunnen doen, maar doordat de winkel op de terugweg naar huis ligt, spring ik soms net iets te makkelijk dan nog binnen. En ja, als je het zelf moet dragen, dan is een halve week inderdaad wel ongeveer het maximum 🙂
LikeLike
Ik kom ook langs de winkel als ik van het werk kom, dus even wat meenemen is handig :-).
LikeGeliked door 1 persoon
Grappig, ik had vorige week voor het eerst soya-yoghurt en amandelmelk gekocht en ik vond het prijsverschil met “gewone” zuivel toch wel groot. En ik vroeg me toen af of vegetariers en/of vegans die dan ook nog ’s veel bio kopen dat allemaal doen, budget-gewijs dan.
Zelf maak ik weekmenu’s (vooral voor de handigheid en om verspilling tegen te gaan) en ik vries ook veel restjes in, bvb enkele wortels die er nog liggen, of andere groenten, als ik tijd heb en er op tijd aan denk. De moeilijkheid is alleen om die restjes terug uit de vriezer te krijgen! 🙂
Ivm de peulvruchten, die kopen we ook gedroogd en in grote verpakkingen, maar ik vergeet dikwijls op voorhand te denken en ze al te weken/koken. Dat invriezen, werkt dat goed? Bvb. kikkererwten? Doe je dat dan met wat kookvocht erbij en wordt dat dangeen prutje na het ontdooien?
Je doet me er ook aan denken dat ik drrringend eens herbruikbare zakjes moet kopen. 🙂
LikeLike
Bij ons is het een keuze: sommige dingen zijn bio, andere niet. Alles bio is budgetgewijs niet haalbaar :-).
Hier zitten ook veel restjes in de diepvries, maar die geraken er alleen maar uit als ik alleen thuis ben (en dus geen zin heb om voor mezelf alleen te koken).
Zelf heb ik nog geen zelfgekookte kikkererwten ingevroren (niet álle tips pas ik zelf toe, oops!), dus ik kan je daar niet verder mee helpen… Ik maak het te bereiden gerecht dan gewoon in grotere porties (vb. een curry) en vries dat dan in.
LikeLike
Wij eten volledig vegan en bio en geven sindsdien eigenlijk minder uit dan vroeger (we hebben maar één klein inkomen voor drie volwassenen, dus het budget is hier zelfs krapper dan bij de meeste mensen).
Het verschil zit denk ik vooral in het anders consumeren. Verwerkte voeding is duur, maar is niet noodzakelijk. Zowel zuivel als vegan zuivelalternatieven zijn echt geen belangrijk onderdeel van je dagelijkse voeding. Wij eten bijvoorbeeld veel meer groenten, fruiten en noten als tussendoortjes en kopen yoghurtjes maar af en toe als verwennerij. We hebben altijd sojamelk in huis en kopen hazelnootmelk, amandelmelk,… maar af en toe. Het is ook niet zo dat bio altijd duurder is, de producten van Alpro zijn verschrikkelijk duur in vergelijking met sommige bio producten van kleinere merken. En over het algemeen is volwaardige voeding veel voedzamer en ga je ook gewoon minder nood hebben aan al die dure verwerkte extraatjes.
Maar goed niet alle vegans eten volwaardig en zijn bezig met gezonde voeding! Het blijft inderdaad zo dat zolang vegan producten een kleinere afzetmarkt hebben ze duurder zijn dan de gangbare producten, dus hoera voor mensen die sojayoghurt en amandelmelk kopen!
LikeLike
Het hangt er inderdaad in grote mate van af wat je zelf kiest. Groenten en fruit zijn best betaalbaar!
LikeLike
Ik denk dat de vraag vaak komt door de associatie bio en veggie of vegan. Bio kan al sneller een stuk oplopen, wat vaak heel erg logisch is als je de productie bekijkt.
Maar plantaardig is niet gelijk aan bio.
LikeLike
Klopt, maar veel mensen die kiezen voor een plantaardige levensstijl gaan ook bewust(er) met het milieu om en kiezen vaker voor biologische voeding 🙂
LikeLike
[…] populairste berichten van 2015 waren: Hapje met quinoa, avocado en mango, Is plantaardig eten duur?, Wortelcake (suikervrij), Frambozen-kokostaart en […]
LikeLike