2021 was…

Na het zeer vreemde en moeilijke 2020 dachten we met z’n allen dat 2021 wel weer een beetje normaler zou worden. Dat Corona ons nog zou blijven overheersen, hadden we met velen niet gedacht. Dus probeerden we er dan maar het beste van te maken.
Voor mij persoonlijk was 2021 en zwaar jaar, maar er waren ook heel wat lichtpuntjes.

Starten doe ik met de 9 meest gelikete foto’s van de iets meer dan 200 foto’s die ik deelde in 2021. Ook dit jaar weer vinden jullie de persoonlijke berichten het leukst, aangevuld met gebakjes en haakwerkjes.

Maar er was meer in 2021, zowel ups en downs. 2021 was ook het jaar…

… waarin ik een verschrikkelijke verjaardag had. Het was één van de eerste dagen dat ik weer naar kantoor mocht na alweer een lockdown (weet iemand hoeveel we er al hebben eigenlijk?). Ik had dessertjes mee (ahja!), maar er waren discussies en er was drama en er waren meetings en het was na 18 uur als ik (met een bomvol hoofd) naar huis reed (normaal duurt mijn werkdag tot 16 uur). Eentje die ik niet snel zal vergeten; ik hoop dat die van 2022 het een klein beetje goed zal maken.

… waarin ik openhartig schreef over mijn postnatale depressie.

… waarin vriendin N. me op een donderdagochtend vroeg hoe lang ik het nog vol zou houden en hoe lang ik nog zou blijven doorgaan. Ook al was het een donkere dag, ik ben haar nog altijd heel erg dankbaar voor haar bezoekje die dag, en voor het laatste duwtje dat ik nodig had. Die dankbaarheid heb ik afgelopen week trouwens nog eens tegenover haar uitgesproken.

… van de crash, van het muurtje, van de burn-out. Eigenlijk vat dat 2021 voor mij zo’n beetje samen, omdat het zo goed als alles overheerste.

… waarin de header voor mijn blog eindelijk werd geboren. Al lang wou ik daar iets voor maken, maar ik wist nooit goed wat en hoe. Tot ik ineens het licht zag en niet veel verder moest zoeken dan waar ik al een tijdje mee bezig ben: collages maken en handletteren. Nog altijd heel blij met het resultaat!

… van de ontdekking van wandelen. Er waren wandelingen alleen (met of zonder podcasts), en heel fijne wandeldates met (blog)vriendinnen. Terrasjes en etentjes waren er amper, maar Walk&Talks des te meer. En Corona of niet, ik ga dat blijven doen, en ik denk mijn vriendinnen ook!

… waarin ik 77 boeken heb uitgelezen. Ik denk dat dat het hoogste aantal is tot nu toe, al moet ik er wel bij vermelden dat ik in het begin van mijn burn-out best veel heb gelezen, maar niet alles blijven hangen is. Een boekenupdate van 2021 volgt nog in een aparte blogpost!

… van de yogalessen, zowel online als offline. Yoga heeft me zo veel gebracht, fysiek en mentaal. We hebben niet alleen een supertoffe en -lieve yogajuf, maar ook de groep voelt als een warm dekentje. Mensen bij wie je jezelf kan zijn, die zijn goud waard!

… waarin veel puzzels gemaakt werden, die ik bijna allemaal leende van mijn BFF.

… waarin er nog meer creatief handwerk op de proppen kwam: naast haken, probeerde ik ook rust te vinden door te borduren en kleuren.

… van weer meer (dan in 2020) afspreken met en bezoekjes aan en van vrienden en familie. De meeste afspraken gingen in de zomer nog buiten door, om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen. In september vierden we de 60ste verjaardag van mijn schoonpapa met een heus familieweekend op een boerderij in Tongeren, en ook Kerstmis en Nieuwjaar vierden we weer met onze dichte familie. Genoten hebben we zeker!

… van het beluisteren van vele podcasts. Ik schreef er eerder al over, en deelde ook al heel wat tips, maar hierbij toch nog eens een recap van enkele van mijn topfavorieten:

 • Bende van het Boek
 • De Tiny Podcast
 • drie boeken
 • No Questions Asked
 • Onbespreekbaar
 • Op Wandel
 • The Time Hub
 • Tussenstop
 • Weg
 • Werk & Leven

… van een geweldig leuke bloggersmeeting, samen met heel wat toffe en inspirerende mensen. Veel van de bloggers volg ik al een hele tijd, maar ik had nog niemand in het echt ontmoet. Hopelijk kunnen we er in 2022 een vervolg aan breien!

… van dankbaarheid voor mijn tribe toen ik door een moeilijke periode ging. You know who you are, ik weet niet hoe ik het zonder jullie had moeten doen.

… van de mislukte tomatenoogst en de slakken altijd en overal. Hopelijk wordt 2022 een minder nat jaar…

… van de bakchallenge die ik samen met Eva op poten zette. De eerste maanden waren moeilijk, maar ik ‘slaagde’ voor alle uitdagingen. Heel jammer was dat het ons niet is gelukt om samen iets te bakken, al hebben we wel af en toe – op een veilige afstand – van elkaars baksels kunnen proeven.

… waarin ik veel steun had aan mijn journal, en ervan genoot om erin te prutsen (zowel in de ‘oude’, als in de nieuwe voor 2022).

… waarin 47 nieuwe blogberichten verschenen.

… waarin uit 5 nieuwe kookboeken werd gekookt, in het kader van #kookboekweek. Niet elke maand een nieuw kookboek dus, maar het ritme van 1 boek per twee maanden ligt me een stuk beter.

… waarin we het jaar startten in een (koud) vakantiehuisje op de Belsche Heide (supermooie omgeving daar!), onze zomervakantie zo goed als letterlijk in het water zagen vallen door de enorme wateroverlast in Wallonië, maar veel goedgemaakt werd door in november last-minute naar Gran Canaria te trekken. De zon en even weg van alle zorgen heeft ons veel deugd gedaan!

… van veel echte post krijgen. Veel vriendinnen stuurde me kaartjes toe, en tijdens de eindjaarsperiode zat er wel elke dag een kaartje in de bus.

… waarin we nog eens zelf kerstkaartjes maakten, maar dit jaar kozen voor een tekening van dochterlief in plaats van foto’s van ons gezin. Een plotse ingeving, waar we heel wat leuke reacties op hebben gekregen!

… waarin ik twee Coronavaccins kreeg, en ook twee (negatieve) PCR-testen liet uitvoeren. Tot op de dag waarop ik dit schrijf zijn we nog niet in aanraking gekomen met het virus; ik hoop dat ik het hiermee niet zal jinxen!

… van de eerste kleutertheatervoorstelling met Juliette: we hebben heel erg genoten van De Boekeling!

… waarin Juliette startte met zwemlessen. Het had wat voeten in de aarde om te kunnen starten, maar ze kijkt er elke week enorm naar uit om weer wat bij te leren.

… van kerstversiering ruilen met mama. Op zich hebben wij een gevarieerde set kerstballen, maar zo eens een ander kleurthema is altijd wel leuk. En omdat ik niet zo veel zin had om nieuwe dingen te kopen, stelde ik mama voor om eens te ruilen. Ondertussen is de kerstboom alweer afgebroken, maar het was echt heel leuk!

… van zo veel mogelijk cadeautjes voor de feestdagen lokaal te kopen.

… waarin ik, naast even uit het werkritme stappen, ook het werk terug opbouwde. In september startte ik met halve dagen, en probeerde dat op te bouwen. In december had ik een afspraak met de controlearts van de mutualiteit, die me wees op de ‘gevaren’ van te snel willen gaan in progressieve tewerkstelling. Eerlijk gezegd had ik een beetje schrik voor die afspraak, maar het tegendeel was waar: de dokter raadde me aan om nog een tijdje deeltijds te blijven werken, zodat ik een stevig fundament op kan bouwen. Volgens de dokter zien ze heel vaak burn-outers die té snel willen gaan, en die dan terugvallen op volledige ziekte. Dat wil iedereen voorkomen natuurlijk, dus ik volg de raad op – uiteraard in samenspraak met de huisarts, en naar mijn eigen gevoel.

Lees ook:

Wat waren jullie ups en downs in 2021?
Ik wens jullie een fijn 2022 toe!

31 gedachtes over “2021 was…

 1. Het was een pittig jaar voor je, dat is duidelijk. Ik hoop dat je weer een mooi evenwicht mag vinden in 2022. En gelukkig is je huisarts mee in het verhaal. Ik kom hier nog altijd met veel plezier lezen alleszins, ook dit jaar 🙂

  Like

  • Ja, ze heeft zeker gelijk. Ik ben blij dat ze zo reageerde, en mezelf aan mijn grenzen herinnerde, anders was ik er zeker weer over gegaan…
   Het zijn idd veel boeken, maar degene die ik in de eerste maanden van 2021 gelezen heb, zijn niet altijd even goed doorgedrongen :-).

   Like

 2. Het was duidelijk een pittig jaar voor jou maar ik vind het echt sterk hoe jij zo goed op de lichtpuntjes bent blijven focussen. Je hebt je dit jaar ook nog meer opengesteld op je blog vind ik, dus ik heb wel het gevoel nog meer de echte Sofie te leren kennen. Ik wens je een warm 2022!

  Like

 3. Het was ook voor jou een pittig jaar. Dat hebben we gemeen. Maar je blijft je heel bewust van de gevaren en je maakte een goede keuze met halftijds te werken. Ik werk ook halftijds en nu de jongste naar school gaat, komt er weer wat meer tijd vrij voor mezelf. Dat kunnen we alleen maar toejuichen :-). Veel succes in 2022, ik hoop dat het beter mag gaan. En ik zou je wel graag eens een keertje in het echt zien!

  Like

  • We gaan zeker eens van wandeldate doen in 2022!
   Dat deeltijds werken (6 uur per dag nu) is momenteel in het kader van progressieve tewerkstelling, het is de bedoeling om terug op te bouwen naar mijn 4/5. Maar dus wel iets trager dan ik eerst van plan was (of: dacht te kunnen). Het heeft geen zin om dingen te forceren, en in een terugval heb ik zeker geen zin…

   Like

  • Lezen is mijn lang leven! Veel mensen vragen zich af hoe het komt dat ik zó veel gelezen krijg, maar het is vrij eenvoudig. Ik kies heel vaak voor boeken in plaats van tv, en Netflix en zo hebben we ook niet :-).

   Like

 4. A pitty one, maar hopelijk heb je er ook veel uit geleerd! En 2022 wordt gegarandeerd een beter jaar.

  Oesje, zo’n zielige verjaardag. En jouw verjaardag met het lekkers zat er voor niets tussen (vermoedelijk gewoon wat een ongelukkige timing), maar je neemt het toch maar mee naar huis.

  Borduren… ik zie het mijn oma nog doen. Zij deed dat echt heel veel, voornamelijk grote (!) tafellakens met bloemen en dan bijhorende servetten. Ik heb het geluk nog een aantal van die tafelkleden thuis te hebben.

  Het is inderdaad een heel mooi kerstkaartje!

  Like

  • Het was zeker pittig, maar het was ergens wel nuttig op het vlak van zelfreflectie. Daar zal ik wel vruchten van plukken dit jaar hoop ik!
   Gelukkig was het dit jaar beter, maar slechter kon natuurlijk niet echt :-). Nog eens dankjewel voor de chocolade, ik ga morgen proeven!
   Mijn mémé heeft vroeger ook tafelkleedjes geborduurd, waarvan ik er ook nog eentje heb. Eigenlijk gebruik ik het niet, want het past nergens bij, maar wegdoen kan ik niet.

   Like

 5. Je hebt een pittig jaar achter de rug, maar je bent er zelf krachtiger uitgekomen. Heel knap dat je stappen durfde te zetten en bleef en blijft focussen op lichtpuntjes! Dat er heel veel van die mooie momenten in 2022 mogen zijn. X

  Like

 6. heftig maar mooi jaar toch wel

  moh kerstversiering ruilen, maar da’s in feite supercool idee!

  en ‘k had ook niet door dat jullie in herfst naar Gran Canaria gingen. Wij ook, in de herfstvakantie. Zou wel cool geweest zijn om elkaar tegen het lijf te lopen. Zouden we elkaar herkennen?

  Like

   • ik vermoed ook dat we elkaar niet spontaan zouden herkennen als we elkaar niet verwachten tegen te komen.

    Wij gaan vaak naar Puerto de Mogan.

    Like

   • Nee, inderdaad, dat verwacht je daar niet. Naar Puerto de Mogan zijn we niet geweest, dat zal voor een volgende keer zijn. We gaan zeker nog wel eens terug, maar ’t zal ook niet voor elk jaar zijn :-).

    Like

 7. Het voorbije jaar was voor jou wel een harde noot om te kraken hé. Ik hoop heel erg dat 2022 een pak zachter mag zijn (én dat het ons dit jaar gaat lukken om elkaar – én Katrien – (nog) eens in het echt te zien). Jullie kerstkaartje met Juliette’s kunstwerk was dan ook super leuk. Ik zag het altijd meteen hangen tussen de andere kerstkaarten. Hier is trouwens al iemand heel erg benieuwd naar de #kookboekweek posts van 2022. Nu ja, eerlijk is eerlijk, naar elk van jouw blogposts.

  Like

  • Het was inderdaad een jaar dat ik liever op een andere manier was doorgekomen, maar het is gebeurd en ik heb er ook veel uit geleerd. Afspreken doen we dit jaar zeker!
   Fijn dat je hier graag blijft lezen. De kookboekweekposts komen er zeker weer aan, maar ik ga meestal wel een maand of twee koken uit een boek. In elk geval toch al uit het boek van Lenna Omrani, want daar staan zo veel lekkere dingen in!

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.