Verbeelding Book Challenge 2022 | uitgelezen in november

Voor de achtste keer op rij neem ik dit jaar deel aan de Verbeelding Book ChallengeWant: lezen is geweldig en #nevernotreading en al.
Heel wat volgers hier zijn ook boekenverslinders, dus daarom blijf ik maandelijks leesupdates delen.

In november las ik deze 8 boeken uit:

Lieve Emmie Blue (Lia Louis) – 4*

Toen Emmie Blue zestien was, liet ze een rode ballon met een kaartje eraan los in de lucht. Op het kaartje stond haar naam, haar e-mailadres en een geheim. Weken later werd de ballon aan de kust van Bretagne gevonden door de eveneens zestienjarige Lucas Moreau. Hij mailde haar op het moment dat ze het nodig had, wat het begin was van een onvervangbare vriendschap.
Veertien jaar later zijn ze nog steeds beste vrienden. Maar wat Lucas niet weet, is dat Emmie is al jaren heimelijk verliefd op hem is. Wanneer Lucas haar een belangrijke vraag wil stellen, denkt Emmie dat haar moment gekomen is. Maar dan vertelt hij dat hij weer samen is met zijn ex en Emmie als getuige op hun huwelijk wil, waarmee al haar toekomstplannen in één klap in duigen vallen…

De boeken die mijn vaste tipgeefster me geeft, zijn vaak een schot in de roos. Zo ook dit boek: ook al is het best voorspelbaar, het is een heel romantisch en feelgood boek. Ik heb het heel graag gelezen!

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge afstrepen.

Achter hoge bergen (Emma Anna) – 4*

Beth is radeloos wanneer haar vriend Joseph overlijdt en ze daardoor in haar eentje zorg moet dragen voor hun zoontje Cody van vijf. Met een baan die niet genoeg oplevert om hen te onderhouden, conservatieve schoonouders die op Cody azen en een hoge huurschuld vraagt ze wanhopig Jeremy, de oudere broer van Joseph, om hulp.
Jeremy is de monsters uit zijn jeugd ontvlucht en woont nu in Mist Lake, Montana. Hij is tevreden met zijn leven; hij heeft voldoende te eten, een dak boven zijn hoofd en mag elke dag genieten van de prachtige omgeving waarin zijn cabin staat. Wanneer Beth hem vraagt om geld dat hij niet heeft, voelt hij zich gedwongen haar en Cody mee te nemen naar Montana. Maar lukt het hem dan nog wel zijn aandoening en andere demonen voor haar verborgen te houden?
Achter hoge bergen speelt zich af in de jaren ’90 van Montana, Verenigde Staten, en gaat over het vinden van een familie, een diepe connectie tussen twee personen en het omgaan met de monsters uit het heden en verleden.

Ook dit boek is voorspelbaar, maar heeft ook diepere lagen door de thema’s die aan bod komen (vb. misbruik, epilepsie) en door de goed uitgewerkte personages (die je doorheen het verhaal steeds beter leert kennen). Het is een verhaal over kwetsbaarheid, maar op een hartverwarmende manier. Het verhaal deed me een beetje denken aan ‘Aan het einde van de wereld’ van Kristin Hannah.
Dit boek kwam ik tegen in het aanbod van Kobo Plus; de afgelopen maanden lees ik weer vaker e-boeken.

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge afstrepen.

Honingeter (Tülin Erkan) – 3,5*

Sibel wacht in de luchthaven van Istanboel. Elke dag opnieuw mist ze haar vlucht naar Brussel. Een zieke piloot, een zonderlinge veiligheidsagent en een drugshond vergezellen haar op haar dwaaltocht.
Binnen de muren van de luchthaven zoeken ze naar manieren om de zwarte gaten in hun geheugen op te vullen. Buiten woedt een sneeuwstorm.
Honingeter roept een verstilde sfeer op waarin moedertaal en vaderland elkaar overlappen tot het botst. Turkse folklore en klassieke mythologie versmelten tot een bevreemdend, surrealistisch kluwen. Iedereen is in transit.

Naar dit boek was ik heel benieuwd, maar ik bleef een beetje op mijn honger zitten. In het begin had ik moeite om in het verhaal te komen, en het kabbelt een beetje verder en ik vond het verhaal weinig diepgang hebben. Maar toch zijn de personages boeiend, is de opbouw en de unieke setting interessant en maakt de andere cultuur het ook interessant. Het verhaal is in zekere zin mysterieus en het gaat om kijken en bekeken worden. Een beetje een dubbele mening dus, maar toch een sterk debuut.

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge afstrepen.

Brief aan mijn kind (Leen Dendievel) – 3*

In Brief aan mijn kind geeft een vader onmisbare levenslessen door aan zijn kinderen, lessen die tot de kern gaan. Het is een boek voor je kinderen, kleinkinderen, schoonkinderen, leerlingen of misschien wel voor jou. Misschien heb jij nog iets te leren, want leren doen we tot het einde van onze dagen. Het zijn de dingen waarvan je wou dat je ze al lang wist.

Dit (dunne) boekje kwam ik ook tegen tussen het Kobo Plus aanbod, en ik was wel benieuwd omdat ik andere boeken van deze schrijfster graag heb gelezen. Er staan veel bekende levenswijsheden in, wat vooral richting de clichés gaat eigenlijk. Ik vond het een minder sterk boek, met weinig diepgang. En ik dacht eigenlijk dat zij zelf een brief aan haar kind schreef, maar op de laatste pagina werd het ondertekend met ‘vake’. Dat vond ik een beetje vreemd.

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge afstrepen.

Het lied van de bultrug (Wim Opbrouck) – 4*

Soepel glijdt de pokdalige bultrug door de wateren. Zijn prachtige gezang wordt gehoord, want ergens, in de oneindigheid van de zee, zwemt zijn geliefde. Maar de bultrug weet ook dat de bodem van de oceaan zal blijven trekken, dat op een dag de stille diepte weer naar hem zal lonken. En dat het moeilijk zal zijn om koers te houden.

Ik heb een beetje een haat-liefdeverhouding met Wim Opbrouck: in Bake Off Vlaanderen kan hij me soms mateloos irriteren, maar met dit boek heeft hij me toch geraakt. Genoten heb ik, van dit boek over het logge, grote, maar toch elegante dier. Het is een boek over eenzaamheid en verbinding, en dat is zowel in woord als in beeld prachtig gebracht (de illustraties zijn van Bruno Vergauwen). Het boek wordt omschreven als prentenboek/kinderboek, maar ik vond het verhaal zelf (en vooral het einde dan) best heftig voor kinderen. De gelaagdheid in het boek is ook iets wat kinderen minder zullen ervaren. Ook leuk dat er veel weetjes over de bultrug in staan.

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge afstrepen.

Bruiloft in de B&B (Kaat de Kock) – 4*

Hanne heeft een heel drukke periode voor de boeg: ze woont nu in haar eigen huisje naast de B&B, waardoor ze meer gasten kan ontvangen, en daarnaast regelt ze ook nog eens het trouwfeest van haar beste vriendin, waarvoor ze haar bed and breakfast met plezier openstelt. Maar alles wordt nog hectischer als vriendin Julia op de stoep staat met verbijsterend nieuws en de vriend van haar moeder onverwachts in het ziekenhuis belandt. Plots moeten ze alles op alles zetten om het trouwfeest én de bistro van haar stiefvader te redden, waardoor haar eigen relatie ook nog eens onder druk komt te staan. ‘Bruiloft in de B&B’ is deel 3 in de B&B-reeks, waarin Hanne en haar vrienden verder de Ardennen en jullie harten veroveren.

Het derde boek in deze feelgood-reeks kon me meer bekoren dan het tweede. Heel fijn om te lezen hoe het verhaal van Hanne en haar vriendinnen verder is gelopen!

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge afstrepen.

De mooiste dagverzen (Stijn De Paepe) – 4*

Stijn De Paepe schreef tussen 2016 en 2021 circa 1500 ‘dagverzen’ voor de krant De Morgen, samen met nog een hele reeks twittergedichten. Daarin nam hij de actualiteit op sublieme wijze op de korrel. Hij maakte als het ware cartoons met verzen en kwatrijnen en werd daarom ook wel eens de Vlaamse Drs. P genoemd. Hij overleed op de palindroomdag 22 02 2022.
Voor deze bundel maakte zijn vriend Said Bataray een selectie van de mooiste verzen.

Dit boekje stond in onze bib bij de sprinters, en aangezien ik altijd wel geraakt was door de verzen van Stijn, besloot ik deze mee te nemen. Gelukkig lezen verzen wel vlot, anders had ik het wat ambitieus gevonden om een boek in één week tijd uit te lezen. De verzen speelden vooral in op de actualiteit, en het was ook best confronterend om over bepaalde gebeurtenissen te lezen en te bedenken dat het ‘al’ of ‘nog maar’ zo lang geleden is. Onderaan de verzen staat ook altijd nog de context vermeld, dat vond ik wel een meerwaarde (ook al spraken de meeste verzen voor zich).

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge afstrepen.

Honderd. Wat het leven je leert (Heike Feller) – 3,5 *

Weet je nog hoe oud je was; je eerste koprol, je eerste zoen? De dag dat je vader of moeder werd? Je die eerste grijze haar ontdekte? Je bang was om iemand te verliezen?
In dit boek staat alles, alle dingen die mensen leren in de loop van het leven. Simpel plezier of harde lessen. Elk levensjaar, van 1 tot 100, heeft een eigen, prachtig geïllustreerde pagina met een beschouwing op of een vraag over het leven. Een boek voor iedereen; om vooruit te blikken naar later, of terug te kijken naar wat eens was.

Ik weet niet goed hoe ik dit soort boek moet noemen: het is niet echt een prentenboek, ook niet echt een graphic novel. Het is een soort bladerboek, dat je zowel van voor naar achter kan lezen, als af en toe een blaadje. Het leest heel vlot en staat vol mooie tekeningen en kleuren.

23. Een boek met een fiets op de cover

***

tussenstand Verbeelding Book Challenge: 17/30
tussenstand Goodreads Reading Challenge: 66/37

***

Wat lazen jullie in november?
En hebben jullie nog leestips of must-reads?

***

Lees ook

Vriendjes worden op Goodreads? Hier kan je mijn profiel vinden!

Advertentie

26 gedachtes over “Verbeelding Book Challenge 2022 | uitgelezen in november

 1. Fijne leesmaand weer, Sofie! Leuk dat je Lieve Emmie Blue ook goed vond. Honderd wil ik ook graag lezen en heb er een tijd geleden een aankoopsuggestie voor gedaan bij de bib, helaas zonder succes deze keer.

  Ik las de voorbije maand vijf boeken: twee non-fictie en drie fictie. Het perfecte boek voor imperfecte mensen (K.C. Davis) was zeker geen slecht boek, maar niet zo mijn ding: niet het soort tips waar ik echt nood aan heb, maar ik kan me goed voorstellen dat het in andere, minder positieve, omstandigheden wel erg nuttig kan zijn. En alleszins was het een goede reminder dat het op huishoudelijk vlak niet allemaal af en in orde hoeft te zijn. Het tweede non-fictie boek was Hygge voor thuis, het nieuwe boek van de Deense hygge- en geluksspecialist Meik Wiking. Ook al staat in zijn boeken weinig wereldschokkends, ik vind het lezen ervan rustgevend en hygge op zich, en daarom een ideaal tussendoortje in deze tijd van het jaar.

  De fictieboeken waren alle drie echte aanraders. Van Jenny Bayliss beviel Twaalf dagen voor kerst me vorig jaar erg goed, en ook haar tweede De mooiste tijd van het jaar kreeg van mij een 4 op 5. Het zijn beide erg sfeervolle boeken, waarbij je je de gezellige plaatsen waar ze zich afspelen zo kan voorstellen. Haar eerste boek was wel meer een echt kerstboek en deze, in tegenstelling tot wat ik verwacht had op basis van de cover, niet echt. De andere twee boeken zijn oorlogsverhalen, waarbij De vrouwen van Rue Cardinale (Fiona Valpy) een 5/5 van me kreeg, het is zeker één van de beste boeken die ik dit jaar las. Valpy’s boeken hebben me nog nooit teleurgesteld trouwens. Las jij al iets van haar? Ook De boekhandel van het verzet (Sarah Sundin) was prachtig, en kreeg van mij enkel een half puntje minder dan de perfecte 5 omdat het geloof er af en toe een rolletje in speelt en daar ben ik minder fan van. Maar goed, dat weet je op voorhand bij boeken van uitgeverij Kokboekencentrum, en het stoorde niet echt, omdat het maar sporadisch was.

  Ik wens je een gezellige december-leesmaand!

  Like

  • Dankjewel voor je uitgebreide reactie alweer :-).
   Jammer dat de bibliotheek je suggestie deze keer (nog?) niet volgt.
   Boeken over ‘hygge’ las ik nog niet, maar ik merk wel dat ik nu op zoek ga naar winterse verhalen, of verhalen over kerst. Dat maakt het extra gezellig als het buiten koud en donker is…
   Naar die drie fictieboeken ga ik ook eens op zoek, ze klinken allemaal weer als boeken die ik zelf ook graag zou kunnen lezen. Van Valpy staat ‘Een zomer lang geleden’ op mijn leeslijst, ook door jou getipt. Maar ik las nog niks van deze auteur tot nu toe. Misschien moet ik daar snel verandering in brengen!

   Geliked door 1 persoon

   • Ja, ik hou er ook van, die winterse, kerstige boeken deze tijd van het jaar. Ik was er gisteren ook nog in eentje begonnen, Kerst op het eiland Skye, maar dat was niet wat ik er van gehoopt had: die ligt alweer in de boekenmand, klaar om weer mee naar de bib te nemen. Misschien wel leuk om te weten: waar bewaar jij je boeken van de bib / boeken die klaar liggen om te lezen? Bij mij is dat een grijze, rechthoekige Restore mand van Muuto.
    Voel je zeker niet verplicht om iets van mijn tips te lezen, hoor! 😉

    Like

   • Ondertussen ben ik ook in een kerstboek gestart: ‘Langste. Kerst. Ooit.’. Ik ben benieuwd :-).
    Boeken van de BIB hebben meestal wel een vaste plek: de fictieboeken naast mijn bed, en de non-fictieboeken op een rekje naast de zetel beneden. Ook in de berging heb ik een vast plekje voor uitgelezen boeken die terug naar de bib kunnen. Geen boekenmand dus hier, maar wel stapeltjes overal :-).

    Like

   • Ook overzichtelijk, met zo enkele vaste plekjes voor verschillende soorten boeken. Benieuwd of ‘Langste. Kerst. Ooit.’ een aanrader is, ik zal hem al bij verschillende lezers passeren.

    Like

 2. Veel boeken die ik nog niet kende zeg, dus ik heb weer heel wat nieuw leesmateriaal toegevoegd aan mijn TBR lijst. En euh die tipgeefster, je mag die altijd eens doorspelen, tips zijn hier altijd welkom 😉

  Geliked door 1 persoon

 3. Fijn zeg, ik heb Achter hoge bergen op mijn lijstje gezet, want ‘Aan het einde van de wereld, vond ik super’. Net als Bruiloft in de B&B (fijn dat er nog zo’n boeken zijn uit deze reeks) en Lieve Emmie Blue.

  Like

 4. De mooiste dagverzen heb ik eind januari gekocht. Eigenlijk stond Vers gezocht op mijn kerstwenslijst maar toen ik dit boek in de winkel zag staan sprak het me nog meer aan. Fijn om hier te lezen dat jij er ook van genoten hebt. Bij de B&B reeks van Kaat moet ik binnenkort de draad weer eens oppikken want daar loop ik twee delen achter terwijl de boeken wel meteen na verschijnen een plekje in mijn kast kregen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.