Verbeelding Book Challenge 2022 | uitgelezen in mei

Voor de achtste keer op rij neem ik dit jaar deel aan de Verbeelding Book ChallengeWant: lezen is geweldig en #nevernotreading en al.
Heel wat volgers hier zijn ook boekenverslinders, dus daarom blijf ik maandelijks leesupdates delen.

In mei las ik 7 boeken uit:

Alles goed. Voor de rest minder. (Emma Gelaude) – 4*

Soms lijkt alles perfect aan de oppervlakte tot je dieper graaft. Tot je verder vraagt. Emma Gelaude besefte dat het verhaal dat ze rond zichzelf had geweven op den duur een gevangenis was geworden. Want hoe verenig je het beeld van succesvolle carrièrevrouw en gelukkige moeder met angsten en emoties die je niet langer kan onderdrukken en zich als een schaduw verspreiden over je realiteit? In dit boek neemt Emma je mee achter de façade van een picture perfect leventje voor een rauw, eerlijk verhaal over de confrontatie met zichzelf en de maatschappij. Een reis doorheen de donkerste uithoeken van haar geest richting de bevrijding en de ontwaking van zoveel meer. Het is geen sober relaas, maar wel een leerrijk traject vol nieuwe inzichten en inspirerende wijsheden. Ze vertelt haar verhaal en stelt een hoop vragen, zodat ook jij jouw waarheid kan vinden en je ware potentieel ontdekken.

De tip voor dit boek haalde ik uit de podcast ‘Heksen dragen sneakers’. Het grootste deel van dit boek las ik al uit in april: non-fictieboeken lees ik vaak beneden in de zetel, en dat gebeurt in stukjes. Soms is dat elke dag een stukje, soms wekenlang niets.
Emma Gelaude is een onderneemster, en wil graag het taboe dat rust op mentale gezondheid doorbreken. Dat kan ik alleen maar toejuichen!
De ondertitel van het boek is ‘Over de ontmaskering van de schone schijn’, en daar ligt de focus vooral over het social media perfect. Niemand wordt gelukkig van het steeds maar vergelijken met anderen, en mensen zien vaak de donkerdere kant van het leven van iemand anders niet.
Het boek is een mooie afwisseling van dagboekfragmenten, quotes en afbeeldingen. Eigenlijk las het best wel vlot weg.
In het boek vertelt ze over haar eigen moeilijke zoektocht en raakt ze ook andere thema’s als schaamte, schuldgevoel en kwetsbaarheid aan. De focus ligt op haar persoonlijke traject en de behandelingen, en ze benadrukt heel erg dat iedereen zijn of haar eigen parcours aflegt. Er is geen wondermiddel; alle tools verschillen per persoon en per moment in je leven.
Het hele boek heeft – naast de zwaardere thema’s – wel een positieve insteek: het gaat om groeien naar je beste zelf, jezelf kwetsbaar durven opstellen en over volhouden en opstaan als je eens gestruikeld bent. Een heel fijn boek om te lezen als je door een moeilijke periode gaat of bent gegaan, wegens zeer herkenbaar met momenten.

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge afstrepen.

Vers gezocht – een gedicht voor elk moment (Stijn De Paepe) – 4*

Een vriend of vriendin gaat trouwen, krijgt een kind, is jarig, vindt werk, studeert af… en je wilt haar of hem gelukwensen. Je wilt iemand troosten bij het verlies van een dierbare, na slecht nieuws, bij liefdes- of ander verdriet. Je zou iemand je spijt willen betuigen, dank willen zeggen of gewoonweg laten weten hoe gek je op haar of hem bent… dan is dit een bundel om bij gelegenheid door te bladeren en in te snuisteren.
Omdat je naar woorden zoekt, naar de juiste.

Recent moesten we afscheid nemen van Stijn De Paepe, en ik moet eerlijk toegeven dat ik pas op zoek ging naar boeken van deze straffe meneer nadat ik het trieste nieuws hoorde. Natuurlijk las ik hier en daar al wat van zijn werk, wat me heel vaak altijd raakte, maar ik ging er niet verder naar op zoek. Blij dat ik dat nu wel heb gedaan, want dit boekje bevat prachtige teksten. Ik leende het boekje in de bib, maar eigenlijk is dit een exemplaar om af en toe in te bladeren of eigenlijk ook wel om cadeau te geven. De vormgeving van het boek vond ik ook goed: less is more.

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge afstrepen.

Winter in de B&B (Kaat De Kock) – 4*

Hanne is een twintiger die in een klein appartementje in de stad woont en probeert rond te komen van het loon dat ze verdient met een job waar ze een hekel aan heeft. Dan krijgt ze te horen dat ze een vakantiehuis in de Ardennen heeft geërfd. Als het ‘vakantiehuis’ een grote villa met gigantische tuin blijkt te zijn, heeft ze geen idee wat ze met zo’n huis aan moet. Tot haar moeder haar ervan weet te overtuigen om een bed and breakfast te beginnen. Samen trekken ze naar de Ardennen en proberen ze een nieuw leven én een zaak op te bouwen. Maar niet iedereen ziet hen even graag komen. Hanne doet er alles aan om het respect van de plaatselijke bewoners en vooral dan van die héél knappe klusjesman te winnen.

Waar het eerste boek van mei toch wel een beetje zware kost was, is dit boek dat helemaal niet: wat een heerlijk ontspannend feelgood boek! Ik leerde Kaat De Kock kennen via Liesbet, en daar ben ik nog altijd heel blij om! Ook al is de verhaallijn best voorspelbaar, dat vond ik hier helemaal niet erg. En blijkbaar was dit het eerste boek in een reeks, want ondertussen is het tweede deel verschenen. Daar ga ik binnenkort eens naar op zoek!

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge afstrepen.

Missie zorgen opzij (Frommelrommel) – 4*

Frommel (de; m/v/x; meervoud: -s)

1) Een knuffelbaar en lief kattebelletje
2) Een dramatische verwensing in tijden van liefdesverdriet
3) Een brokje zelfrelativering
4) Een goed voornemen. Te beginnen vanaf overmorgen. Of overovermorgen
5) Een motivational quote over eten
6) Een demotivational quote over diëten
7) Het eerste aperitief na een maand tournee minerale

Missie zorgen opzij biedt je je dagelijkse portie gniffelen: of je nu liefdesverdriet hebt of in feeststemming bent of gewoon je zorgen even opzij wilt zetten.

Dit boekje heb ik gekregen op de Bookstabreakfast op Druk in Leuven (bij het toegangsticket dat we kochten stond dat we drie boeken mochten kiezen, en dit was er eentje van).
Een heel leuk grafisch boekje, dat heel vlot wegleest. Het is grappig en vooral herkenbaar, maar ook heel mooi door de lettertypes. Ik ben ook wel fan van de veelheid aan thema’s, en van de vele woordspelingen. Een ideaal boekje om ergens rond te laten slingeren, of om cadeau te geven.

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge afstrepen.

De meisjes: zeven sprookjes (Annet Schaap) – 5*

Een meisje dat een prins wil maar een kikker krijgt.
Een meisje dat hoopt op een wolf.
Een meisje met een zus die niet meer wakker wordt.
Een meisje dat als monster geboren wordt, tot wanhoop van haar ouders.

Annet Schaap bewerkte zeven bekende sprookjes, vijf van de gebroeders Grimm en twee van Charles Perrault, tot verrassende vertellingen. Over zeven meisjes met allemaal hun eigen dromen en verlangens, meisjes die niet langer sprookjesfiguren zijn maar mensen van vlees en bloed. Over zusjes, over liefde, over hoe alles in het leven zomaar om kan vallen, en over toch weer opkrabbelen en weer verdergaan.

Dit boek stond al ZO lang op mijn leeslijst, en ik was dan ook ontzettend blij toen het eindelijk eens beschikbaar was in de bibliotheek. Eigenlijk is dit een kinderboek, maar ik zou het toch (nog) niet voorlezen aan Juliette. Ten eerste omdat ze de klassieke sprookjes nog niet allemaal kent, maar ook omdat de verhalen vaak een grimmig kantje hadden.
Ik vind de cover van het boek alleen al prachtig, en ook de tekeningen binnenin het boek zijn pareltjes. Het is een vrij klein boekje qua formaat, en ik heb er écht van genoten (wellicht ook omdat ik het eerste deel van dit boek las tijdens een Slow Reading, en het heel erg lang geleden was dat ik nog eens zo lang ongestoord kon doorlezen). Het duurde daarna wel nog twee weken tot ik het boekje uit had, maar de kortere hoofdstukken zorgen er wel voor dat je het boek makkelijk in stukjes kan lezen.
Toegegeven: ik wist niet meteen bij elk verhaal wat het originele sprookje was, maar uiteindelijk had ik ze allemaal door zonder het te moeten opzoeken of zo. De hervertellingen zijn heel hedendaags en telkens met een twist (een beetje rebels soms ook), en spelen ook in op de maatschappelijke problemen. Top wel dat de hoofdrollen altijd voor ‘de meisjes’ zijn!

21. Een boek dat je puur op basis van de cover wil lezen

Wat een moeder leiden kan (Lies Clerx) – 3,5*

Hoe kun je als moeder leiden? Met korte ei? Het ouderschap biedt geen vrije dagen, en hoogtepunten en dieptepunten volgen elkaar in sneltempo op. De eerste weken, maanden, misschien wel jaren, zijn zowel mentaal als lichamelijk slopend. Tegelijk is het ook het meest fenomenale dat iemand ooit mag voelen. Maar hoe kunnen we gulzig van dat moederschap genieten zonder ons erin te verslikken? En hoe maken we de juiste professionele keuzes? Want net zoals moederliefde is ook werkvreugde vaak een parameter voor een voldaan leven. Het goede nieuws is dat je niet hoeft te kiezen tussen een goede moeder zijn of vol voor je carrière gaan. Als jij dat wil, dan kan het gewoon allebei.

Wat een moeder leiden kan is een persoonlijk verhaal, doorspekt met wetenschappelijke inzichten en vragen om zelf mee aan de slag te gaan. Laat je niets wijsmaken, Superwoman bestaat niet en struikelen blijft de beste leermeester. Dit boek is een uitnodiging om te stoppen met overleven en te starten met leven. Lies Clerx is klinisch psycholoog en doctor in de psychologie, ze is werkzaam als zorgmanager in een psychiatrisch ziekenhuis.

Dit boek begon ik maanden geleden al te lezen op mijn Kobo Plus, maar geraakte er toen op één of andere manier niet doorheen. Omdat ik niet zo hou van ‘losse eindjes’, nam ik dit boek in mei weer op en ineens las het vlotter weg. Dit is geen zelfhulpboek, maar een persoonlijk verhaal van de schrijfster. Weinig praktische tips in dit boek, maar wel een herkenbaar verhaal met veel thema’s waar ik zelf vaak en graag over lees: burn-out, kwetsbaarheid, the mental load, het moederschap, … Ook al gaat dit boek zeker over het ouderschap (borstvoeding, en zo komt ook aan bod), het is geen boek over bevallingen maar wel over hoe je met een bevalling ook als moeder geboren wordt en nieuwe / andere rollen toebedeeld krijgt. In een groot deel van het boek gaat het over burn-out, maar wel jammer dat de focus heel erg lag over de werkburn-out (naar mijn ervaring is er niet altijd één oorzaak, maar is het vaak een samenloop van verschillende triggers).
Herkenbaar en daarom graag gelezen, maar toch ‘maar’ 3,5 sterren omdat het een beetje op de oppervlakte bleef.

11. Een boek waarin “geboorte” centraal staat

#benerevenniet (Elyssa Friedland) – 3,5*

Evie Rosen is het zat. Ze is klaar met de partners van het advocatenkantoor waar ze werkt die haar bij nacht en ontij e-mailen. Van de gedachte aan wéér een online date breekt het zweet haar uit. Ze heeft het helemaal gehad met alle grappige hashtags en ontelbare selfies. Dus wanneer ze wordt ontslagen én iemand via Facebook haar hart breekt, is het wat Evie betreft de hoogste tijd om haar smartphone voorgoed af te schrijven.
Haar angst om te veranderen in een wereldvreemde misantroop blijkt ongegrond. Want haar leven is ineens echt – met echte gesprekken, echte emoties en echte vriendschappen. En echte liefde? Die vindt ze ook! Maar het belangrijkste is: als je je telefoon op stil zet, staat niet je hele leven stil.

Een leuke chicklit met een interessant thema, al vond ik het vooral een langdradig verhaal (het boek telt ongeveer 400 bladzijden). Niet tegen mijn zin gelezen (anders had ik het wel opzij gelegd), maar ging een beetje traag of zo vond ik.

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge afstrepen.

***

tussenstand Verbeelding Book Challenge: 9/30
tussenstand Goodreads Reading Challenge: 27/37

***

Wat lazen jullie in mei?
En hebben jullie nog leestips of must-reads?

***

Lees ook

Vriendjes worden op Goodreads? Hier kan je mijn profiel vinden!

14 gedachtes over “Verbeelding Book Challenge 2022 | uitgelezen in mei

 1. Goede leesmaand, Sofie! Winter in de B&B stond al op mijn lijstje, het boek van Stijn De Paepe heb ik toegevoegd. In de maand van de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie las ik heel toevallig vooral boeken die rond dat thema draaien. Ik las eerst het boek uit waar ik in april al aan begon, Zwemmen in het donker (Tomasz Jedrowski), hij kreeg van mij 4 sterren. Ondertussen was ik op Netflix helemaal verliefd geworden op de serie Heartstopper en heb ik Alice Osemans vier graphic novels met dezelfde titel gelezen (het eerste seizoen van de serie is op de eerste twee boeken gebaseerd) en haar novella Nick and Charlie. Net als de serie allemaal prachtige boeken. Tussendoor las ik het boek Het geheime leven van Albert Entwiste, dat, zonder dat ik het op voorhand wist, ook rond het holebi-thema draait. Een goed boek maar niet geweldig, voor mij 3,5 sterren. Op het einde van de maand toch nog een boek in een ander genre, de tweede spannende historische roman van Rachel van Charante: Het grachtenhuis. Net als haar eerste, Het schuilhuis, voor mij 4,5 sterren waard en dus ook een absolute aanrader!

  Like

  • Dat klinkt ook als een goeie leesmaand bij jou! Over Heartstopper vertelde je me al tijdens onze boekendate, maar de boeken zijn natuurlijk uitgeleend in de bib. Misschien dat ik toch aan de Netflix serie begin, al vind ik het altijd dubbel want Netfixtijd = minder leestijd… Het schuilhuis staat nog op mijn leeslijst, die hoop ik binnenkort eens te pakken te krijgen in de bib! Dankjewel alweer voor de fijne leestips :-).

   Like

 2. Leuk lijstje! Altijd fijn om nieuwe leestips te krijgen. Winter in de B&B staat nu op mijn lijstje, net als Het Schuilhuis. Wat een moeder leiden kan, heb ik hier thuis liggen. Ik las Ijskastmoeder uit, een boekje over een mama met een dochter met ASS. Vond ik heel herkenbaar en goed. Maar als je niet in die wereld ziet, dan spreekt het je waarschijnlijk minder aan.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.