Voor de achtste keer op rij neem ik dit jaar deel aan de Verbeelding Book Challenge. Want: lezen is geweldig en #nevernotreading en al.
Heel wat volgers hier zijn ook boekenverslinders, dus daarom blijf ik maandelijks leesupdates delen.
In maart las ik deze 8 boeken uit:
Verheven koninkrijk (Yaa Gyasi) – 4*
Gifty is een briljante studente neurowetenschap aan de universiteit van Stanford. Haar drijfveer is de fatale overdosis van haar broer, verslaafd aan pijnstillers, en de depressie van haar moeder. Gifty is vastberaden om de wetenschappelijke oorzaak te vinden van al het verdriet en lijden dat haar leven domineert. Dan zet een telefoontje haar eenzame leven in haar laboratorium volledig op zijn kop. Haar moeder wil zelfmoord plegen en ten einde raad neemt Gifty haar in huis. Het brengt haar weer terug naar het geloof dat zoveel houvast gaf in haar jeugd. De kerk waar ze in opgroeide beloofde verlossing, maar gaf nooit duidelijkheid hoe die te bereiken. Terwijl haar moeder in bed blijft liggen worstelt Gifty tussen geloof en wetenschap, en zoekt naar een manier om haar liefde voor haar familie in daden om te zetten.
Wellicht had ik dit boek niet zelf gekozen, maar ik deed het wel na lovende woorden van Lieze. En dat was een goed idee, want ik vond het best een goed boek. Het begon heel goed, maar toch vond ik het op bepaalde momenten wat langdradig worden, en halverwege was ik het een beetje kwijt. Al bij al toch een goeie score, mede door de vele (toch ook zwaardere) thema’s die aan bod komen: depressie, verslaving, migratie, religie, …
19. Een boek met een cover, die werd ontworpen door een vrouw
De kleine wandelgids (Lus De Ridder) – 4*
De vele Instagramvolgers van Lus De Ridder (@staycation.belgium) weten het al langer: voor wie verder wil kijken dan de platgetreden paden toont Vlaanderen zich als een echt wandelparadijs, met zoveel meer natuurschoon dan velen vermoeden.
Lus testte talloze wandelingen in Vlaanderen uit en deelt op Instagram enthousiast de ene tip na de andere. Voor De kleine wandelgids selecteerde ze 25 van de mooiste en meest gevarieerde routes: 5 in elke provincie, van 3 tot 16 kilometer. De uitgestippelde en bewegwijzerde tochten leiden je door bijzondere en ongerepte landschappen, van het Pajottenland tot de Westhoek, van de Vlaamse Ardennen tot de Limburgse Voerstreek.
Spectaculaire panorama’s, fotogenieke plekjes, plankenpaden, meanderende rivieren, uitgestrekte zones met rustig grazende galloways …: met deze gids op zak ontdek je zoveel magische plekken in Vlaanderen. De heldere beschrijvingen, overzichtelijke praktische informatie en kaartjes van de route helpen je vlot op weg. En de tips in de omgeving – van meer knappe routes tot de beste stops voor een hapje en een drankje of een geweldig logeeradres – brengen je in de verleiding om je wandeling te koppelen aan een weekendje weg.
Dit boekje zag ik eens voorbij komen in een tijdschrift. Nog nooit eerder las ik een boek over wandelen, want ik zoek en vind wandelingen bijna altijd online.
Heel leuk boekje met veel verhalen rond de wandelingen, handige kaartjes en prachtige foto’s. De 25 beschreven wandelingen zijn tussen de 3 en de 16 kilometer – voor elk wat wils dus – en ook verdeeld over alle Vlaamse provincies. Enkele van de wandelingen kende en/of wandelde ik al, en sinds ik het boekje gelezen heb, kozen Evi en ik er al een hele leuke in Asse uit.
De schrijfster van het boek kan je volgen op Instagram: @staycation.belgium. Aanrader!
Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2022 afstrepen.
Fuck(ing) Perfect (Bieke Ilegems) – 4*
Ken jij het ook? Je voelt je onzeker, bent bang om te falen, voelt de druk om perfect te zijn… Bieke Ilegems worstelt er ook mee, maar ze neemt geen genoegen met een kabbelend leven. Ze wil haar eigen unieke stempel drukken op wat ze onderneemt en leren hoe ze zichzelf liefdevoller kan omarmen. In al haar perfecte imperfectie. Zonder pardon.
In dit boek graaft ze diep in zichzelf en zoekt ze naar manieren om messy om te zetten in magisch. Het is haar work in progress. Zoals zijzelf. Ze wil jou inspireren met haar eigen verhalen, ervaringen en concrete tips om weer zin, ziel en sprankel in het leven te krijgen. Zo kan ook jij het beste in jezelf naar boven halen en jouw leven ten volle be-leven.
Het leven zoals het is en zoals het kan zijn: FUCK(ING) PERFECT! Messy, maar magisch.
Toen ik dit boek aan het lezen was, was het precies alsof ik in een spiegel keek: zo veel herkenbare dingen!
Pro’s: korte hoofdstukken, het delen van eigen ervaringen en het aanzetten om ook zelf te gaan schrijven over bepaalde thema’s, de herkenbaarheid van ‘bekende’ boeken, een boeken- en podcastlijst aan het einde van het boek.
Con’s: veel zelfverzonnen woordjes (dat vond ik soms zelfs irritant) en met momenten ook stroef taalgebruik.
Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2022 afstrepen.
Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit (Bianca Toeps) – 4*
Autisme: da’s toch dat je weet dat 7 augustus 1984 op een dinsdag viel? Nou… nee. Bianca Toeps legt in haar boek Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit haarfijn uit wat het wel betekent als je autisme hebt. Ze vertelt over haar eigen ervaringen, aangevuld met verhalen van vrienden, kennissen en experts. Daarnaast geeft ze tips: waarom je iemand met autisme beter kunt mailen, wat je doet als iemand je liever niet aankijkt, en vooral waarom het geen compliment is als je zegt: ‘maar je ziet er helemaal niet autistisch uit!’.
Eigenlijk weet ik niet precies waarom ik dit boek wou lezen. Misschien omdat ik altijd al bepaalde kenmerken of eigenschappen van autisme bij mezelf herken?
Bianca start het boek met wat autisme volgens de DSM-5 (een psychiatrisch handboek) is, de theorie, om dan vervolgens te schrijven over hoe die van toepassing zijn op haar. Verder schrijft ze ook over de misverstanden en vooroordelen, en benadrukt ze dat het gaat om een spectrum. Behalve de start van het boek (de definities) is het boek vooral een verzameling van eigen ervaringen (zowel van zichzelf als van anderen) en anekdotes, eerder dan een wetenschappelijk boek. En dat zorgt er ook voor dat het vlot leest.
Dit boek is een reeks over mentale gezondheid van Blossom Books, uit deze reeks staan nog enkele boeken op mijn leeslijst.
Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2022 afstrepen.
Grote Panda & Kleine Draak (James Norbury) – 4*
Twee geliefde vrienden, Grote Panda en Kleine Draak, reizen samen door de seizoenen van het jaar. Op hun weg zijn ze vaak verdwaald, en hoewel ze niet weten waar ze zijn, ontdekken ze veel mooie bezienswaardigheden die ze nooit zouden hebben gevonden als ze de juiste weg hadden gevolgd.
Samen onderzoeken ze de gedachten en emoties, ontberingen en geluk die ons allemaal verbinden. In de natuur leren ze hoe ze in het moment moeten leven, hoe ze vrede kunnen hebben met onzekerheid en hoe ze de kracht kunnen vinden om samen de obstakels van het leven te overwinnen.
Dit boek zag ik al eens bij Liesbet passeren, en toen het in onze bibliotheek bij de sprinters lag twijfelde ik geen seconde. Ik verwachtte een gelijkaardig boek als dat van Charlie Mackesy en dat was deels zo: heel veel mooie levenswijsheden en quotes. Toch konden ze me minder raken, ook al was het boek leuk opgebouwd rond de vier seizoenen. Het boek bevat tekeningen in zwart-wit en in kleur, en dat was een fijne afwisseling. Het lettertype vond ik dan weer heel erg saai. Al bij al een leuk en vlot boek, dat je zowel in één ruk uit kan lezen, of af en toe een blaadje kan kiezen om even stil te staan bij de wijsheden.
Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2022 afstrepen.
Een klein afscheid (Joris Hessels) – 4*
Afscheid nemen bestaat niet, zo zong Marco Borsato het en misschien heeft hij wel gelijk. Hoewel we voelen dat we soms afstand moeten nemen van mensen, blijkt dat in realiteit knap lastig. En dan bedoelen we voor één keer niet het afscheid van mensen die er niet meer zijn, maar van hen die er wel nog zijn. Levend afscheid. Zoiets.
In Een klein afscheid, kijkt Joris Hessels naar de vele vormen van afscheid nemen. De talloze jeugdkampen waaraan je schoorvoetend begint maar die steeds het toneel worden van hartverscheurende taferelen. Of de lange stoet van ex-geliefden, jeugdvrienden en oude schoolgenoten. Mensen die ooit heel nabij waren, maar door omstandigheden niet meer. Alleen zijn ze ergens in ons hoofd en hart blijven hangen als onafgeronde levens die niet het eindpunt hebben gekregen dat ze wel verdienen.
In veertien ontmoetingen gaat Joris Hessels op zoek naar de knelpunten van afscheid nemen. Wat we tegenkomen is schoonheid, genegenheid en steeds weer de onmacht om elkaar vaarwel te zeggen.
Dit boek bevat een verhelderende nabeschouwing door psychiater Uus Knops, waarin ze toont hoe iedereen vroeg of laat met afscheid te maken krijgt en hoe dergelijke ‘snoei’, naast verdriet, ook persoonlijke groei met zich kan meebrengen.
Al meer dan eens schreef ik hier dat ik heel blij ben met het aanbod van onze bibliotheek. Vooral het aanbod aan nieuwe boeken is zeer gevarieerd, en ik vind er vaak pareltjes. Waaronder ook deze. De schrijver van dit boek ‘ken’ ik van de tv-reeks ‘Gentbrugge’, en mij is vooral de echtheid en de puurheid bijgebleven. Dit komt ook heel erg in het boek naar voren.
Joris is echter acteur en televisiemaker (dit boek is zijn debuut), maar toch vind ik dat hij heel mooi en rakend heeft geschreven.
De korte hoofdstukken waren fijn, zo kon je per keer een ‘af’ deel van het boek lezen. Toch moet ik ook wel zeggen dat niet elk verhaal even hard binnen kwam.
Heel fijn dat er nu ook boeken zijn over (levend) verlies/afscheid, want iedereen heeft daar mee te maken en er wordt te weinig over gesproken en gedeeld.
Het nawoord van Uus Knops heeft ook wel indruk gemaakt, vooral de vergelijking met tuinieren vond ik heel raak.
Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2022 afstrepen.
Into the Woods (Laura Claessens) – 4*
Even een pauze inlassen, afstand nemen van dagelijkse beslommeringen, tot rust en letterlijk op adem komen: wie heeft daar af en toe geen behoefte aan? In dit boek wijst journaliste en slow traveler Laura Claessens je de weg naar het beste en meest efficiënte medicijn tegen stress: een escape naar een plek weg van de drukte en dicht bij de natuur.
Laura selecteerde 25 bijzondere logeerplekken in het groen, in België en Nederland, ging ze persoonlijk uittesten en keurde ze met meer dan veel enthousiasme goed. Haar bevindingen en foto’s vind je op Instagram (@amongpinetrees) en nu ook in dit boek. Het is een ode aan onthaasten in de natuur dicht bij huis, aan fascinerende bossen en uitgestrekte landschappen, aan de indrukwekkende, stijlvolle en Instawaardige creaties die deze cabins stuk voor stuk zijn, en aan hun gepassioneerde bezielers.
Van stoere boomhutten en charmante tiny houses tot luxueuze cabins met hottubs: in dit boek is de crème de la crème van de natuurhuisjes in België en Nederland verzameld. Een onmisbare bron van inspiratie voor dromers, explorers en rustzoekers, en een handige gids voor wie op zoek is naar een groene getaway.
De tip voor dit boek kwam van een bloglezeres. Ik liet het boek enkele keren liggen in de bib, en nu had ik ‘m ook moeten verlengen, maar ik hem ‘m toch uitgelezen gekregen. Al was het eerder wegdromen bij de prachtige (natuur)foto’s dan lezen :-).
Het boek is ontstaan tijdens de lockdownperiodes, toen vakanties in het buitenland niet meer mogelijk waren. Laura ging dan maar op zoek naar vakantieplekken en eigen land, en het leuke is dat elke plek persoonlijk is getest en dat alle ervaringen worden meegegeven. Ook tips voor wandelingen en bezienswaardigheden worden meegegeven.
Mijn lijstje met overnachtingen in eigen land (of Nederland, bij uitbreiding) is weer wat langer geworden, in het boek staan enkele echte pareltjes! Toch vond ik de beschrijvingen heel handig, want enkele van de huisjes zijn volledig off-grid (geen stroom, en vaak ook een wandeling van enkele kilometers om tot bij het huisje te maken) en ik weet niet of ik dat zou zien zitten.
Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2022 afstrepen.
Spijt van jou (Colleen Hoover) – 3,5*
Morgan Grant werd op haar zeventiende zwanger en nu is haar dochter Clara zelf bijna zeventien. Het is Morgans diepste wens dat Clara niet dezelfde fouten maakt als zij: te jong zwanger geworden, te jong getrouwd, zichzelf altijd opzijgezet. Clara is ook echt niet van plan om in haar voetsporen te treden. Haar moeder is zo saai en voorspelbaar als wat.
Met hun strijdige persoonlijkheden en doelen wordt het steeds lastiger voor Morgan en Clara door één deur te kunnen. Met de dag stapelen de geheimen en misverstanden zich verder op. Geen van beiden gelooft nog dat het ooit goed kan komen, hoe graag ze dat ook zouden willen.
In maart besloot ik om weer wat vaker e-boeken te lezen; dit boek vond ik in het aanbod van Kobo Plus. Boeken van Colleen Hoover konden mij tot nu toe altijd bekoren, maar dit boek boeide me het minste van alle boeken die ik van haar las. Het was een beetje voorspelbaar, en ook wel langdradig.
Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2022 afstrepen.
***
tussenstand Verbeelding Book Challenge: 7/30
tussenstand Goodreads Reading Challenge: 19/37
***
Wat lazen jullie in maart?
En hebben jullie nog leestips of must-reads?
***
Lees ook
- Mijn overzicht van de Verbeelding Book Challenge
- VBC 2022 | uitgelezen in januari
- VBC 2022 | uitgelezen in februari
Vriendjes worden op Goodreads? Hier kan je mijn profiel vinden!
Wat een uitgebreide en gevarieerde lijst, leuk! Bij mij was maart geen geweldige leesmaand. Ik las 3 boeken, waarvan 2 OK waren maar niet geweldig, en begon in 3 boeken die me om diverse redenen niet konden bekoren en dus allemaal aan de kant gingen. De enige aanrader deze maand is het boek dat ik begin maart uitlas: Het zwembad, de debuutroman van Libby Page. In februari las in haar tweede boek, Het eiland, die al leuk was, maar Het zwembad vond ik nog een tikkeltje beter. Wat mij betreft zeker een aanrader!
LikeGeliked door 1 persoon
‘Het eiland’ stond al op mijn leeslijst, ‘Het zwembad’ staat er nu ook op. Dankjewel voor de tips!
En heel jammer dat maart voor jou geen geweldige leesmaand was… Bij mij is het al even geleden dat ik boeken weg heb moeten leggen, maar ik doe het nu wel vaker dan vroeger. Te veel andere boeken die het lezen wel waard zijn!
LikeLike
Drie op rij heb ik denk ik nog niet eerder voor gehad, en het was beetje jammere timing omdat het net op vakantie was. Maar gelukkig had ik ook nog een stapel woontijdschriften mee 🙂
LikeLike
Oef, gelukkig! Op reis neem ik meestal mijn e-reader mee, dat stelde nog niet teleur. Al zou ik wel echt huilen als die nét dan stuk zou gaan of zo :-).
LikeLike
Ik ben me net beginnen informeren over e-readers. Tot nu toe had ik er geen omdat ik heel graag papieren boeken lees en ik niet nog meer voor een scherm wil zitten. Maar in juni gaan we 2 weken op reis, met de slaaptrein, dus zelf bagage slepen op stations. Ik ben sowieso al geen traveling light adept, en als ik dan ook nog pakweg 8 boeken (want wie weet valt de helft tegen) moet meeslepen … Jij hebt een Kobo, is het niet? Tevreden van? Zou je me iets adviseren qua grootte, opties, prijsklasse, …?
LikeLike
De schermervaring bij een e-reader is wel helemaal anders vind ik, helemaal niet vermoeiend of zo. Ik heb een Kobo Glo maar die heb ik al van voor Juliette geboren is, dus ik denk niet dat die nog verkrijgbaar is. Kobo is heel makkelijk koppelbaar met bol.com (en je hebt er ook een Kobo Plus abonnementsformule, dat je gratis voor een maandje kan uittesten). Een vriendin van me maakte er een hoesje voor, want ik vond de hoesjesopties vrij beperkt voor dat model. Ondertussen is dat al veranderd, gelukkig, want een goeie bescherming is wel noodzakelijk. Ik weet dat er ook modellen bestaan die bestand zijn tegen water en dat kan handig zijn als je veel zwembadvakanties doet (niet dat je de e-reader dan in het water moet gooien, je begrijpt wel hé). Mijn man had vroeger een Kindle, en dat werkt vooral met Amazon voor boeken. En Standaard Boekhandel heeft ook een model, maar daar weet ik weinig van. Bij sommige bibliotheken kan je ook e-readers uitlenen, misschien kan dat ook een optie zijn als je het eens wil uitproberen? Ik heb alleen ervaring met Kobo dus, en die zijn alleen maar positief (je kan er oneindig veel boeken op zetten, en de batterij gaat héél lang mee). Als je nog vragen hebt: shoot! Of ik breng ‘m mee naar Leuven binnenkort?
LikeGeliked door 1 persoon
Dankjewel voor alle info, Sofie! Ik heb voorbije week een e-reader ontleend in de bib om eens uit te testen. Net op tijd, want na de zomer stoppen ze daar mee. Je kan dan wel nog boeken voor op je eigen e-reader ontlenen, maar da’s beperkt tot 2 tegelijk, en dat vind ik wel erg weinig, zeker voor op vakantie. Is dat bij jullie ook zo? Die van de bib is een Vivlio, die verkopen ze bij Standaard boekhandel, zag ik. Het is een 6 inch en dat vind ik nogal klein precies, maar ik zag daarstraks het prijsverschil tussen een 6 en 7 inch Kobo en da’s echt enorm: 99 en 189€! Vanaf 7 inch zitten er ook allerlei (al dan niet nodige) toeters en bellen aan. Ik las bij het Kobo-abonnement dat niet alle boeken uit hun aanbod in hun abonnement zitten. Heb je dat vaak voor dat een boek dat je wil lezen niet in het abo zit? Zou dat vooral bij recente boeken het geval zijn? Want ik lees wel geregeld pas verschenen boeken.
LikeLike
Ja, inderdaad, e-boeken lenen kan ook bij de bib maar dat is inderdaad beperkt.
Even opgezocht en de mijne is 6 inch. Ik vind dat eigenlijk best meevallen hoor. De pagina’s zijn kleiner dan een gewoon boek, maar dat went snel. Je kan de lettergrootte instellen volgens je eigen voorkeuren. Ik weet niet meer wat ik toen heb betaald, maar het was toch wel meer dan 100 € denk ik? Na meer dan zes jaar gebruik nog altijd geen klachten :-).
Je kan op de site van bol telkens zien bij een boek als het in het aanbod van Kobo Plus zit (dan staat er zo’n blauw blokje naast/onder de prijzen). Niet alles zit erin, maar ik vind het aanbod best uitgebreid. Ik combineer het nog altijd met de bib, en ook nog altijd met reservaties in de bib af en toe.
LikeGeliked door 1 persoon
Nogmaals bedankt voor de tips!
LikeLike
Met veel plezier!
LikeLike
Via de blog van Lise kwam ik bij jou. Interessant je leeslijtje. Ik hou er maandelijks ook een bij. Kijk maar een keertje of er iets is dat je aanspreekt https://djaktief.wordpress.com/2022/04/04/leeslijstje-maart-2022/
LikeLike
Oh, ik ga eens komen lezen. Leeslijstjes van anderen zijn altijd inspirerend!
Dankjewel voor je reactie!
LikeGeliked door 1 persoon
Ik zit in een goede leesflow momenteel. Ik lees vooral wat ik in de bib te pakken kan krijgen. En ik probeerde onlangs eens historische fictie, een genre dat ik wel eens wil ontdekken.
LikeLike
Zo eens van genre veranderen, dat kan leuk zijn hé? Lang leve de bib, al kan het soms frustrerend zijn dat de boeken die je wil lezen áltijd uitgeleend zijn…
LikeLike
Ik werk heel veel met reservaties in de bib. Ik heb vaak het maximum van 5 reservaties open staan (en soms nog 1 of 2 op de kaart van mijn man 🙈)
LikeGeliked door 1 persoon
Leuk lijstje! Ik las ook al enkele boeken zoals: ‘Maar je ziet er niet autistisch uit’ en ‘Spijt van jou’. ‘Fucking Perfect’ lijkt me een aanrader! Ik las ondertussen al ‘Appels vallen niet!’ en ‘Lara’s boek’ uit, tips van je vorige lijstje. Altijd fijn die tips 😊.
LikeLike
Oh, zo leuk dat je die boeken ook gelezen hebt :-).
LikeGeliked door 1 persoon
Wel grappig dat we Grote Panda & Kleine Draak allebei fijn maar niet even geweldig vonden als het boek van Charles Mackesy. Ik vind beide boeken nog steeds heel knap en vraag me ergens af of mijn mening anders zou zijn indien ik ze in omgekeerde volgorde ontdekt zou hebben. Momenteel ben ik Zoek het uit, Chloe Brown aan het lezen en dat voelt ook een beetje aan als in een spiegel kijken vermits het hoofdpersonage net als ik Fybromyalgie heeft, plus een zwak voor notitieboekjes en lijstjes en jurken in combinatie met cardigans en …
LikeLike
Heerlijk, die herkenbaarheid! Het klinkt wel als een ontspannend en leuk boek :-).
LikeLike
[…] VBC 2022 | uitgelezen in maart […]
LikeLike
Sinds jij me tijdens onze wandeling over dat boek vertelde ben ik er heel benieuwd naar geworden 🙂 Dat boek van Bieke staat hier al een poosje op mijn TBR lijst maar omdat ik er zo gemengde reviews over lees twijfel ik er wat aan om het ook effectief te lezen. Voor de rest blijft het lezen hier heel moeizaam gaan en grijp ik dus vooral terug naar boeken die ik al eens las.
LikeLike
Oh, lees je vaak boeken opnieuw? Het is iets wat ik hier zelden doe eigenlijk :-).
LikeGeliked door 1 persoon
Goh, de laatste tijd meer en meer. Afhankelijk van soort boek zit er wel een andere reden achter 😉
LikeGeliked door 1 persoon
[…] VBC 2022 | uitgelezen in maart […]
LikeLike
[…] VBC 2022 | uitgelezen in maart […]
LikeLike
[…] VBC 2022 | uitgelezen in maart […]
LikeLike
[…] VBC 2022 | uitgelezen in maart […]
LikeLike
[…] VBC 2022 | uitgelezen in maart […]
LikeLike
[…] VBC 2022 | uitgelezen in maart […]
LikeLike
[…] VBC 2022 | uitgelezen in maart […]
LikeLike
[…] VBC 2022 | uitgelezen in maart […]
LikeLike