Verbeelding Book Challenge 2022 | uitgelezen in februari

Voor de achtste keer op rij neem ik dit jaar deel aan de Verbeelding Book ChallengeWant: lezen is geweldig en #nevernotreading en al.
Heel wat volgers hier zijn ook boekenverslinders, dus daarom blijf ik maandelijks leesupdates delen.

In februari las ik deze 4 boeken uit:

Lara (Lara Switten & Ine Nijs) – 4*

Liefste Philippa, Romée en Gabriel,
Dit boek is geschreven voor jullie. Het is een wild ride doorheen een jaar waarin alles veranderde. Het toont welke strijd wij gevochten hebben, sinds het loodzware verdict ‘baarmoederhalskanker’ viel. Ik neem jullie bij de hand en loods jullie langsheen gitzwarte dagen. We wandelen doorheen hoofdstukken met een gouden randje. Daar blijven we graag wat langer staan. Met een roze bril op, want zo genieten we het liefst en het hardst. Echter, de dagen waarop je me bijeen kan rapen, die mogen jullie ook kennen.
Dit boek bevat een samenvatting van wie wij zijn, als gezin. Waarin de liefde voor jullie en voor het moederschap primeert. Mama zijn is het allermooiste dat ik ooit had kunnen worden, en daar ben ik dankbaar voor. Laat deze verzameling van brieven, verhalen, beelden, columns, en anekdotes een houvast betekenen. Om voor het slapengaan in te bladeren en te lezen over wat was, wat is, en wat altijd zal zijn.
Dit boek is er voor jullie, en voor iedereen die er inspiratie in kan vinden om de lichtpuntjes in doodgewone dagen te ontdekken. Om iedere dag te léven, voluit en met heel je hart.
Met jullie in mijn achterhoofd, always and everywhere.
Lof joe, dof joe.
Liefs,
Mama

Dit boek lag een tijdje terug bij de nieuwe boeken in onze bibliotheek, en aanvankelijk wou ik het niet lezen omdat ik schrik had voor de zwaarte van het boek, maar mijn nieuwsgierigheid won. De ondertitel van het boek is “Over de liefde, de lichtpuntjes en de levenslust van een mama die lijdt aan kanker.” en mij blijven vooral die lichtpuntjes en de levenslust bij. In dit boek staat positiviteit centraal, en de warmte waar een mama voor kan zorgen.
Ik vind het een beetje vreemd om te schrijven, maar ik vond dit in vele opzichten een mooi boek. Omwille van de positiviteit, maar ook de warmte van de omgeving van Lara, het gezinsgeluk en de mooie en gevarieerde vormgeving en fotografie. En toch kroop dit boek écht onder mijn vel…

22. Een boek met een titel van vier letters of minder

Appels vallen niet (Liane Moriarty) – 4*

Zo op het eerste oog zijn de Delaneys een gezin om jaloers op te zijn. De voormalige tennisleraren Joy en Stan winnen nog altijd elk toernooi waaraan ze meedoen, en nu ze hun familiebedrijf verkocht hebben, is er alle tijd om te leren ‘ontspannen’. Hun vier volwassen kinderen hebben ieder hun eigen drukke leven, en hoewel het de vraag is of zij daar alles uit halen, wordt dit nooit hardop gezegd.
Maar dan verdwijnt Joy Delaney. En de kinderen bekijken het huwelijk van hun ouders en hun eigen verleden met nieuwe, geschrokken ogen.
Heeft haar verdwijning misschien te maken met die mysterieuze logee, een jaar geleden?
Was alles wel zo’n rozengeur en maneschijn in huize Delaney…?

Op het lijstje van ‘zotte dingen in februari’ stond toch wel het lezen van dit boek. Ik wou ‘m al lang lezen, maar het boek was vaak uitgeleend. Die keer niet, maar het was wel een exemplaar dat tussen de sprinters stond (voor wie dit concept nog niet kent: sprinters zijn vaak recente en populaire boeken, die je maximum één week mag uitlenen). Ik was een beetje geschrokken van de omvang van het boek; ik had geen idee dat het zo’n klepper was. Heel wat van de 560 bladzijden werden in het weekend overdag verslonden, want het was echt wel een pageturner.
Het was een hele tijd geleden dat ik nog eens een boek van Moriarty las, en ik herinner me dat de laatste boeken die ik van haar las me niet echt konden boeien. Met dit boek moest ik mijn mening dus bijstellen, want dit boek was echt spannend, zelfs in de laatste honderd bladzijden. De opbouw was wel bekend: er wordt gestart met een raadsel, waarna steeds terug in de tijd wordt gekeerd om dan te weten te komen wat er écht gebeurd is. En ook het hoofdthema, familiegeheimen en -ruzies, is iets wat vaak voorkomt in de boeken van Moriarty.
En nog een frappant iets: dit is het eerste boek dat ik las waarin een stuk van de pandemie (met lockdowns en mondmaskers) aangehaald wordt.

16. Een boek met een gepensioneerd hoofdpersonage

Matilda en de verhalenbewaarders (Pages & Co #3) (Anna James) – 5*

Er gebeuren vreemde dingen. Een klant wandelt Pages & Co binnen, op zoek naar een boek… en opeens weet hij niet meer welk verhaal hij eigenlijk zocht. Matilda en haar familie weten dat er iets aan de hand is in de boekenwereld, maar wat?
De Underwoods hebben steeds meer macht in de Onderbibliotheek, maar zijn vooral met hun eigen plannen bezig. En daarvoor hebben ze Matilda nodig. Samen met haar beste vriend Oskar verlaat Matilda de veilige omgeving van de boekwinkel om naar Amerika te vliegen en een spoor te volgen dat moet leiden naar de Archivisten. Ze moeten het boekwalen redden voor het te laat is!
Althans, dat is het idee. Maar dwalen door verhalen-in-verhalen is niet zonder gevaar. En algauw blijkt dat er veel meer op het spel staat en dat boekenmagie toch anders werkt dan ze ooit hadden gedacht. Met een vleugje verbeelding en hulp van een bijzondere bekende zetten ze alles op alles om de verhalen te bevrijden.

Aaaaah, Matilda! Deze boeken zijn echt zo leuk. Omdat dit al het derde boek in de reeks was, zat ik heel snel in het boek. Al vond ik dit deel wel minder spannend of zo, en er gebeurde precies ook wel minder dan in de vorige twee delen. Toch heel graag gelezen, deels ook omdat het zo vlot leest (het is een kinderboek en de tekst staat merkelijk groter gedrukt en de zinnen staan minder dicht op elkaar dan bij een boek voor volwassenen).

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2022 afstrepen.

Het onzichtbare leven van Addie LaRue (V.E. Schwab) – 4*

Frankrijk, 1714. Als Adeline LaRue wordt uitgehuwelijkt, smeekt ze om meer tijd en een leven in vrijheid. Haar wens gaat in vervulling, maar tegen een vreselijke prijs. Addie zal eeuwig leven, en is gedoemd te worden vergeten door iedereen die ze ontmoet. Zelfs haar ouders vergeten hun dochter op slag en jagen haar hun huis uit.
Ontheemd en alleen begint Addie aan een betoverend avontuur dat eeuwen en continenten omspant. Van de achttiende-eeuwse salons van Parijs tot de straten van het moderne New York: Addie leert overal overleven. Maar terwijl haar tijdgenoten de geschiedenisboeken in gaan, blijft Addie onopgemerkt bestaan. Dag na dag, jaar na jaar.
Tot ze op een dag een boekhandel in stapt en iemand haar voor het eerst in driehonderd jaar herkent…

Over dit boek las ik eerder al bij Liesbet en Irene, en net zoals ‘Appels vallen niet’ was dit ook een klepper. Ik begon er begin februari in, om dan even opzij te leggen om eerst het wat luchtigere boek van Matilda te lezen. Eind februari las ik ‘m dan uit (onder lichte druk, want ik moest ‘m terugbrengen naar de bib en kon ‘m niet meer verlengen) en ik geraakte er toen beter door.
Graag gelezen, omwille van het magische karakter en de brede tijdspanne waarin het verhaal zich afspeelt (er worden de hele tijd sprongen gemaakt). Toch vond ik dit ook wel een beetje een vreemd en ‘duister’ boek. Extra punten voor de mooie cover, die eigenlijk even duister en glinsterend is als het verhaal zelf.

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2022 afstrepen.

***

tussenstand Verbeelding Book Challenge: 6/30
tussenstand Goodreads Reading Challenge: 11/37

***

Wat lazen jullie in februari?
En hebben jullie nog leestips of must-reads?

***

Lees ook

Vriendjes worden op Goodreads? Hier kan je mijn profiel vinden!

30 gedachtes over “Verbeelding Book Challenge 2022 | uitgelezen in februari

 1. Leuk lijstje weer; Sofie! Na drie boeken was de korte februari-maand bij mij al om 😉
  Twee hiervan speelden zich, je raadt het al, af tijdens WOII en ik vond ze beide echt goed. De witte roos (Amanda Baratt) kreeg een half puntje minder omdat ik niet zo’n fan ben van de katholieke inslag die hier en daar in het boek zat, maar verder een prachtig (op waargebeurde feiten gebaseerd) verhaal over een groep studenten die in Duitsland in verzet komen tegen het nazi-regime. Nog sterker vond ik Scherven van hoop (Gemma Liviero) waarin de wegen samenkomen van een jonge Joodse vrouw die in een getto in Polen zit, een jong meisje dat in het buitenland bij haar gezin wordt weggehaald voor het Lebensborn-project en een nazi-arts. Tot slot las ik nog een erg fijn en wat luchtiger boek, Het eiland (Libby Page). Het gaat over je ergens thuis voelen en omgaan met je verleden, maar het wordt nergens zwaar of donker. De schrijfstijl en sfeer sprak me erg aan, dus begon ik maart met een ander boek van deze schrijfster. Wordt vervolgd dus 🙂

  Like

 2. Dat boek van Lara wil ik ook graag nog lezen. Ik volgde haar verhaal op insta en het greep me echt aan. Het is zoals je zegt, het kruipt onder je vel. Vooral omdat dit ook mijn grootste angst is, dat ik ziek wordt en mijn kids moet achterlaten. Liana Moriaty ken ik niet. Deze zet ik ook op mijn lijstje.

  Like

 3. Oh, je hebt deel drie van Pages & Co al gelezen. Dat boek staat hier nog steeds op me te wachten. Ik begin me stilletjes aan steeds schuldiger te voelen naar al die boeken toe die al zolang braaf zitten te wachten tot ik er aan toekom. Het onzichtbare leven van Addie LaRue heeft inderdaad een bijzondere vrij grimmige sfeer.

  Like

  • Ja, ik leende deel twee en drie tegelijk omdat ze allebei beschikbaar waren in de bib. Ze lezen ook zo vlot!
   Mijn stapeltjes worden ook steeds hoger. De afgelopen maanden kocht ik enkele boeken, maar er zijn telkens ook zo veel leuke in de bib, en die hebben dan voorrang want die hebben een deadline. Enkele weken geleden besloot ik om even geen boeken meer te lenen bij de bib, maar dat is ondertussen al grandioos mislukt. Ik kom er nog wel met Juliette, en als ik iets leuks zie, wil ik het natuurlijk meenemen…

   Geliked door 1 persoon

   • Zo herkenbaar, zodra ik boeken ontleen in de bibliotheek kom ik niet meer toe aan de eigen boeken die nog staan te wachten. Ik ben dan ook al heel lang niet meer in onze bib geweest maar zou er binnenkort wel nog eens naar toe willen om mijn lidgeld te vernieuwen zodat ik in de online bib één of meerdere Engelstalige boeken kan ontlenen die ik wel wil lezen maar niet persé wil hebben.

    Like

 4. Dat boek van V.E. Schwab ben ik ook al een paar keer tegengekomen; ik ga het toch maar eens op mijn lijstje zetten 🙂
  Ik was even in de war toen je schreef “aaaah, Matilda”, omdat ik onmiddellijk aan Mathilda van Roald Dahl moest denken. Ik heb het ook toegevoegd, vind het zelf sowieso wel leuk om af en toe kinderboeken te lezen, maar het zijn ook altijd potentiële cadeautjes voor de neefjes en nichtjes in de familie 🙂

  Like

  • Er is blijkbaar meer dan één boekenwurm-Matilda :-).
   Deze reeks vind ik, hoewel het een kinderboekenreeks is, echt geweldig om als volwassene te lezen. En inderdaad, als cadeautje zeker ook leuk!
   Ik ben benieuwd wat jij van het boek van V.E. Schwab zal vinden. ’t Is een stevig boek, maar de moeite waard vind ik.

   Geliked door 1 persoon

 5. Oh dat boek van Liane staat hier al een tijdje op mijn TBR lijst maar in de bib is het inderdaad steeds uitgeleend 😦 En ook het derde boek van Matilda staat hier hoog op het te lezen lijstje 🙂

  Like

  • Hopelijk is het binnenkort eens beschikbaar in de bib dan. Of je zou het kunnen reserveren als je het echt heel graag wil lezen. Het is wel een klepper, als sprinter vond ik het een beetje té eigenlijk. Fijn dat je de boeken van Matilda ook leuk vindt!

   Geliked door 1 persoon

 6. Dag Sofie, ik kwam je weer tegen toen ik een oude blogpost aan het lezen was bij de comments.
  Je schrijft vlot en plezant, ’t is alleen een beetje veel voor mij om te volgen, hopelijk is dat niet erg 🙂

  Weet niet of ik dat ooit al heb durven vragen maar zou je het misschien zien zitten om het Nederlandstalig debuut van mijn man te lezen en je eerlijke mening te geven? Ik zou er eentje kunnen opsturen. Het is een dun boekje 🙂

  Like

  • Dankjewel voor je reactie! Je hoeft hier niet alles te lezen en te volgen, kies gerust wat je aanspreekt en waar je energie voor hebt :-).

   Zeker benieuwd naar het boek van je man! Stuur je me een mailtje op fiekefatjerietjes at gmail dot com? Dan kunnen we verder afspreken!

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.