Verbeelding Book Challenge 2022 | uitgelezen in juni

Voor de achtste keer op rij neem ik dit jaar deel aan de Verbeelding Book ChallengeWant: lezen is geweldig en #nevernotreading en al.
Heel wat volgers hier zijn ook boekenverslinders, dus daarom blijf ik maandelijks leesupdates delen.

In juni las ik deze 4 boeken uit:

Verdwijntijd (Annemarie Peeters & Emilie Lauwers) – 5*

November 2016. Luitspeelster Sofie Vanden Eynde is bang dat haar hart zal stoppen met kloppen. Haar dokter zet de diagnose in drukletters op papier: burnout. Ze is een uitgebrand huis. Ze stopt. Haar luit blijft in haar kist. Ze is. Wat is ze? Ze zoekt, ze wandelt. Ze oefent zichzelf: een leven.
Annemarie Peeters vatte Sofies tocht naar het nulpunt en terug in woorden. Kunstenares Emilie Lauwers tekende de innerlijke lijnen ervan uit. Componist Vladimir Gorlinsky zocht naar klanken. Sofie vertolkt ze.
Verdwijntijd is een boek, een muziekstuk, een tocht: langs ruis en helderheid, wanklank en harmonie, stilstand en beweging. Meanderend tussen fragiele troost en voorzichtig geluk.

Over dit boek schreef ik HIER al een uitgebreide review.

30. Luister eens naar een boek (aka… “Lees” een luisterboek)

Bergje (Bregje Hofstede) – 3,5*

In Bergje beklimt Bregje Hofstede de berg die zij zo vaak bezocht als kind: de Sass Songher in de Dolomieten. In haar kinderogen had de berg mythische proporties: hij was groter dan alle andere bergen op de wereld, het rijk van wilde avonturen, waar de echo’s van strijdbare bergvorstinnen klinken, en waar Hofstede zich afzonderde van het veelkoppige gezin waar ze deel van uitmaakt. Kan iemand anders zien wat jij als kind hebt gezien? Kan iemand zien wat er niet meer is? Het zijn vragen die Hofstede zich stelt tijdens haar wandelingen, eerst samen met haar geliefde, wanneer de Sass Songher een onneembaar fort is door de hevige sneeuwval, en later, in de verzengende hitte, in haar eentje. In haar weergaloos precieze stijl beschrijft ze hoe alles wat ze ziet aanzet tot bespiegelingen over symbiose en eenzaamheid, toerisme en natuurbehoud, betovering en realisme, moederschap en zelfontplooiing, klein geluk en groots leven.

Juni was een leesmaand met veel korte boekjes! Dit verhaal gaat over de liefde voor natuur (de bergen) en wandelen, en ook over heimwee naar vroeger. Het gaat ook over stilstaan bij de kleine dingen; vaak zien we die niet omdat we te gehaast zijn. Bregje toont aan dat er veel analogieën zijn tussen het leven en een bergwandeling. Heel mooi, met prachtige woorden (en ook foto’s en tekeningen), maar ik had er op een of andere manier precies meer van verwacht. Ik had er trouwens geen idee van dat Bregje, als geboren Nederlandse, in Vlaanderen woont. Mooi meegenomen dus voor puntje 1 van de Verbeelding Book Challenge!

1. Een boek van een Vlaamse auteur met buitenlandse afkomst

Life on sneakers (Evi Renaux) – 4*

Wat als jij morgen opstaat en je niet meer kan doen wat je altijd al deed? Heb jij een plan B?
Life on sneakers, een inspirerend verhaal over veerkracht, dankbaarheid en het vinden van schoonheid in kleine dingen.
1 juli 2013. De dag dat het leven van Evi Renaux voorgoed veranderde. Geen deadlines meer, gedaan met schouderklopjes, zelfs geen volwaardige mama meer. Het leven zoals ze het gekend had was voorbij en het ziekenhuisbed werd haar beste vriend. Met de moed der wanhoop ging ze op zoek naar een diagnose, naar een andere invulling van haar leven en naar een nieuwe toekomst. En die vond ze. In Life on sneakers neemt ze je mee in haar persoonlijk verhaal, en leidt ze je in vijf hoofdstukken door de emoties van haar tegenslag. Emoties die elk van ons ervaren wanneer het leven tegenzit. Ze beschrijft onder andere de rauwheid van de onmacht, en de schoonheid van de aanvaarding. Ze reikt je de ‘goesting’ aan om ook jouw verhaal, wat dat ook mag zijn, te herschrijven. Want in ieder van ons schuilt een plan B.

Dit boek staat al zó lang op mijn leeslijst; het verhaal van Evi dateert dan ook van bijna 10 jaar geleden. Het boek is eigenlijk een soort dagboek, met tussen die teksten in een verzameling van mooie (gehandletterde) quotes, brieven en liedjesteksten. Een heel creatief boek, dat vooral wilskracht, ambitie en moed uitstraalt, maar waarvan het persoonlijke verhaal van Evi me wel enorm heeft geraakt. Vooral de onmacht (dit is naast verdriet, hoop, aanvaarding en dankbaarheid één van de hoofdstukken van het boek) kwam heel hard binnen. Life on Sneakers gaat over jezelf heruitvinden en dankbaar zijn voor de kleine dingen.

25. Het boek dat al het langst op je Goodreads to read-lijst staat

Bijeen (Natasha Brown) – 3,5*

Doe alle juiste dingen. Studeer. Maak carrière. Wees beleefd in een vijandige omgeving. Kies de juiste partner. Koop een flat. Koop kunst. Koop een soort van geluk. Maar steek je hoofd niet boven het maaiveld uit. Wees stil. Blijf doorgaan.
Bijeen volgt het leven van een jonge, zwarte vrouw. Ze bereidt zich voor op een uitbundig tuinfeest op het familielandgoed van haar witte vriend. Tegelijkertijd overdenkt ze haar leven, hoe ze altijd alle samengestelde stukjes van zichzelf bijeen heeft gehouden. Terwijl de minuten verstrijken en de toekomst lonkt, ontkomt ze niet aan de vraag: is het tijd om alles uit elkaar te halen?
Bijeen is een verhaal over de verhalen waarin we leven – die van ras en klasse, veiligheid en vrijheid, winnaars en verliezers. En over een vrouw die de regie over haar eigen verhaal durft te nemen, zelfs ten koste van haar leven.

Alweer een dun boekje. Het thema sprak me heel erg aan en het verhaal begon veelbelovend maar raakte mij een beetje kwijt onderweg.

28. Een boek met de naam van een insect in de titel

***

tussenstand Verbeelding Book Challenge: 13/30
tussenstand Goodreads Reading Challenge: 31/37

***

Wat lazen jullie in juni?
En hebben jullie nog leestips of must-reads?

***

Lees ook

Vriendjes worden op Goodreads? Hier kan je mijn profiel vinden!

25 gedachtes over “Verbeelding Book Challenge 2022 | uitgelezen in juni

 1. Naast een paar middelmatige boeken, las ik in juni “Zwijgen is goud: introvert in een extraverte wereld” van Ellen Jansegers. Het was zeker een goed boek, maar het bundelt veel uit andere boeken rond introversie en HSP (Susan Cain, Elaine Aron, etc.), dus als je die hun boeken al gelezen hebt, brengt het niet zo veel nieuws. Voor wie die nog niet gelezen heeft, lijkt het me wel een heel interessant boek om mee te starten. Daarnaast las ik een fictieboek dat me heel erg kon bekoren en ik dus zeker kan aanraden: Lieve Emmie Blue (Lia Louis).

  Like

 2. Mooie opzet die challenge. Ik ben weer in een stuk of twintig tegelijk bezig, af en toe een stukje, net als zoveel magazines. Zo druk… Ook met blogs lezen sta ik zo ver achter dat ik niet meer probeer in te lopen. Komt wel weer goed.

  Wat ik afgelopen maand(en) uitgelezen heb gekregen:
  – flink gevorderd met “Het groene geluk” van Eline Van Lancker (telt ook, neh): lekker feelgood als je je ergernissen over het instagramtaaltje kunt neerleggen
  – “De regels voor het leven” van Richard Templar herlezen (die had ik al vijftien jaar of zo) en de beste zinnen aangekruist om (ooit eens, haha) over te tikken en dan cadeau te geven aan een vriendin. Al de rest heb ik inmiddels geïntegreerd in mijn leven. Het onderbewuste gaat wel aan de slag als zoiets genoeg indruk maakt maar mindfulness, levenservaring en therapie helpen meer natuurlijk
  – Een handvol thrillers, ik schreef er hier over: https://elinevanantwerpen.wordpress.com/2022/03/01/recensie-valse-getuige-karin-slaughter/
  – “Vier vragen die je leven veranderen” van Byron Katie omdat ik hem in augustus ga teruggeven aan de uitlener, heb ik een deadline. Nog 10% te gaan dus dat gaat lukken. Life changer, anderhalf jaar geleden aan begonnen, in kleine stukjes omdat het zwaar op de maag ligt.

  – Bibliotheekboeken: na drie jaar of wat eindelijk nog eens een bibliotheekkaart aangeschaft. Die deadline dwingt me om hem uit te lezen ipv om de paar weken een stukje te degusteren:
  “Hormoonbalans voor vrouwen” van Ralph Moorman ea
  “Dierentalen” van Eva Meijer
  Bezig in bibliotheekboeken: iets van Thich Nhat Hanh en eentje over moeder- en dochtercommuncatie: “Doe je dat echt aan” van Deborah Tannen (zal ik nu niet uitlgelezen krijgen, maar het is wel grappig, confronterend en interessant, zeker voor een halve autist als ondergetekende. Ik zal hem binnenbrengen en over een paar weken nog eens uitlenen.

  Like

  • Een stuk of 20 boeken tegelijk? Hoe kan je dan de verhaallijnen of thema’s en personages onthouden?
   Deadlines van bibliotheken of vrienden waarvan je boeken leende helpen altijd om even stevig door te lezen hé. Die non-fictieboeken zijn inderdaad vaak zwaarder, ik doe er ook langer over dan fictie (en vaak ook in meer stukjes).
   En er is helemaal niks mis met boeken meer dan één keer uitlenen omdat je ze niet uit hebt. Heb ik ook al meermaals gehad :-).
   Veel leesplezier nog, en succes met die van Byron Katie!

   Geliked door 1 persoon

   • Thanks, jij ook 🙂

    Het is inderdaad allemaal non-fictie, die verschillende boeken, of gebundelde columns, kortverhalen,… Onthouden niet echt nee, mijn geheugen is sowieso niet erg goed. Bij sommige boeken is het van “wil ik ooit toch eens gelezen hebben” maar als ik hem dan weer open, steekt het me tegen na een paar bladzijden, ben ik niet in de juiste mood of gaat de telefoon en moet hij weer een paar maanden wachten op een volgende poging 🙂

    ‘k Had me ooit eens voorgenomen om eerst alles wat hier staat uit te lezen voordat ik er nog nieuwe zou kopen of weer naar de bib gaan, maar ja, inderdaad, non-fictie ligt vaak nogal zwaar op de maag.

    Like

   • Dat voornemen maak ik me ook vaak, maar dan zijn er weer interessante nieuwe boeken bij de bib, of komt er een nieuw boek uit dat ik toch écht wil hebben. Ik ga nu wel eens een top-X lijstje maken van de (eigen) boeken die ik dit jaar zeker nog wil uitlezen (waaronder ook dat van je man).
    Ik probeer wel om de boeken waarin ik begin, ook uit te lezen. Anders blijven er overal losse eindjes en zo, en daar wordt mijn hoofd onrustig van. Al lukt het ook niet altijd, want ik ben al drie keer begonnen in ‘Woman Up’ van Eva Daeleman. Vierde keer, goeie keer, binnenkort, want ik denk dat het echt wel een goed boek is :-).

    Like

   • Ja, romans moeten bij mij ook in één hap uit, anders weet je na een paar weken niet meer wie wie is.

    Woman up, op het eerste zicht niks voor mij (al te lang aan mezelf aan het werken met allerlei boeken en cursussen) maar benieuwd naar je review in het najaar 🙂

    Like

   • Die komt er zeker aan! Het zal dit jaar drie jaar zijn dat ik ‘m heb (ik weet het nog héél goed: ik had ‘m gewonnen met een wedstrijd van de boekenbeurs, en ‘moest’ gaan twee dagen nadat ik van de trap was gevallen en mijn staartbeen had gebroken). Ik blijf heel graag non-fictie te lezen, levenslang leren en zo :-).

    Like

   • Absoluut, non-fictie is altijd de moeite, of het nu gaat over zelfontplooiing, kunst, religie, hobby’s, wetenschap of wat dan ook. Ben nu wel benieuwd waarom je hem al een aantal keer terug aan de kant hebt gelegd.
    & zo herkenbaar, TOCH gaan als je lijf je schaakmat heeft proberen te zetten 😛

    Like

   • Het ligt zeker niet aan het boek zelf, maar eerder aan mijn vol hoofd en mijn focus er niet volledig bij kunnen houden. Het kan er ook aan liggen dat ik non-fictie zelden lees voor het slapengaan, en dus vaak overdag beneden. En daar loopt altijd wel iemand rond, dus heel vaak is die focus ver te zoeken dan…
    Dat ‘toch gaan’ heb ik de afgelopen maanden en jaren al een beetje geminderd, maar ik had toen een wedstrijd incl. meet & greet gewonnen, dus ik wou écht niét plooien :-).

    Like

   • Mja, heb het al eens aan het helpdesk-forum gevraagd want niet-betalende accounts krijgen geen support. Ik heb er maar mee leren leven dat ik geen “volgen/ontvolgen” knop heb (als je in een blogpost buiten je reader naar boven scrollt, zou hij moeten verschijnen)., is al enkele jaren zo. In het begin wel, nochtans 🙂

    Like

   • Hier ook een gratis account, en bij mij staat er wel eentje op. Ik blog wel al heel lang, maar bij mij zit er onder weergave-widgets een widget onder waar je een volgknop kan instellen. Misschien kan je daar eens kijken? Het zou kunnen dat het alleen vroeger kon, zo veel weet ik er ook niet van natuurlijk…

    Like

   • Heb het menu eindelijk gevonden en zoiets toegevoegd, maar dat schijnt over de layout/widgets/dinges van mijn eigen blogpage te gaan, nog steeds geen volgknop als ik naar andere blogs surf. Bedankt voor het meezoeken alleszins, ik ga het hierbij laten 😉

    Like

   • Ah, hmm, dan kan ik je niet verder helpen. Om andere blogs te volgen gebruik ik een blogfeedreader, die verzamelt netjes alle blogs die ik volg en ik kan er zelf gaan lezen als ik dat wil. En zo stroomt mijn mailbox ook niet over :-).

    Geliked door 1 persoon

 3. In juni las ik tien boeken waarvan 6 manga’s. Anders had het aantal ongetwijfeld een pak lager geweest. Van de vier andere boeken was er eentje een non-fictie over Harry Potter (die jammer genoeg – geloof het of niet – tegenviel) en de andere drie een jeugdboek, young adult fantasy book en een romantisch verhaal (The Love Hypothesis). Deze maand ben ik gestart met The Book Smugglers – het vierde deel uit de Pages & Co serie. Hopelijk gaan ze dat snel vertalen zodat jij ook kan verderlezen.

  Like

  • Hier las ik ook een viertal graphic novels de voorbije weken, die gaan een pak sneller dan romans hé. Jammer dat het boek over Harry Potter tegenviel… Naar dat vierde deel ben ik wel benieuwd, maar inderdaad nog even wachten op de vertaling.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.