Verbeelding Book Challenge 2022 | uitgelezen in oktober

Voor de achtste keer op rij neem ik dit jaar deel aan de Verbeelding Book ChallengeWant: lezen is geweldig en #nevernotreading en al.
Heel wat volgers hier zijn ook boekenverslinders, dus daarom blijf ik maandelijks leesupdates delen.

In oktober las ik 5 boeken uit:

Omdat we hier niet genoeg over praten (Nicolas Overmeire & Jef Willem) – 4*

“We hopen ooit wakker te worden in een wereld waar mentale gezondheid bespreekbaar is.” Dat is de missie van de podcast en de gelijknamige community Onbespreekbaar, het geesteskind van Jef Willem en Nicolas Overmeire. Sinds de start in 2021 wisten ze vele honderdduizenden mensen te bereiken en met elkaar te verbinden.
Nu, een jaar later, openen ze in hun boek het gesprek over herkenbare thema’s als liefdesverdriet, rouwen, eenzaamheid en faalangst. Met als centrale boodschap: kwetsbaarheid hoef je niet in een donker hoekje weg te stoppen. Integendeel, het is een ontzettend grote kracht. Dit boek kwam tot stand in samenwerking met de community van Onbespreekbaar en met medewerking van experts als Elien Tubbax, Kirsten Pauwels, Amy Indjai, Leslie Hodge, Ignaas Devisch, Leonie Lefèvre en Gudrun Hespel.

Dit relatief dunne boekje lag al even op mijn stapeltje, maar om één of andere reden was ik er nog niet in begonnen. Al een tijdje ben ik grote fan van de podcast ‘Onbespreekbaar’ van Jef en Nicolas, en ik sta er ook helemaal achter dat kwetsbaarheid bespreekbaar(der) moet worden (ik heb veel aan de podcastafleveringen gehad toen ik met mijn burn-out worstelde). Toen hun boek aangekondigd werd, heb ik het dan ook meteen besteld. Een van de redenen waarom ik fan ben van deze heren is omdat zij, als één van de weinige mannen, kwetsbaarheid naar voor brengen. Beide zijn mannen uit het nachtleven, en daar associëren we stoerheid en hard zijn mee, maar deze twee toppers laten de keerzijde zien en halen dat uit de taboe- en schaamtesfeer.
Het boek is mooi vormgegeven, met de huisstijlkleuren van de podcast en bundelt persoonlijke verhalen en enkele rake quotes. Door o.a. ook de vele getuigenissen wordt het boek heel toegankelijk, maar gaat het minder in de diepte (maar daar is het boek ook te kort voor). Een voorbeeldje: in het hoofdstuk over rouw ging het vooral over het verliezen van een persoon die overleden is, maar er zijn nog zo veel andere facetten van rouw.
Conclusie: heel graag gelezen, en ook het gevoel gekregen van ‘je bent nooit alleen’. Zeer veel bewondering voor alles wat deze twee doen, en voor het verschil dat ze voor veel mensen maken!

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge afstrepen.

Hamnet (Maggie O’Farrell) – 5*

Op een zomerdag in 1596 ligt Judith, een jong meisje uit Stratford-upon-Avon, met een flinke griep in bed. Haar tweelingbroer Hamnet vraagt overal vergeefs om hulp. Hun moeder, Agnes, is ver buiten het dorp met haar geneeskrachtige planten in de weer. Hun vader werkt in Londen als toneelschrijver. Beide ouders hebben nog geen idee dat een van hun kinderen de week niet zal overleven.
Hamnet is een aangrijpende pageturner geïnspireerd op de zoon van William Shakespeare. Het is het verhaal van William, zoon van een handschoenmaker die in navolging van de liefde zijn vaders regels aan zijn laars lapt, het verhaal van de vrouw voor wie hij valt, en hun familie. Een verhaal over moed, verdriet, liefde en de unieke band tussen tweelingen. Maar bovenal het onvergetelijke verhaal van de jongen wiens naam werd gegeven aan een van de meest gevierde toneelstukken ooit geschreven.

Dit boek is een mooi voorbeeld van hoe lezen verrijkend kan zijn. Vanuit mijn ‘leescomfortzone’ zou ik dit boek wellicht nooit zelf gekozen hebben, maar Trees en Sara van Bende van het Boek kunnen zo enthousiast en overtuigend zijn in hun podcasts! Ik besloot om dit historische verhaal een kans te geven, en het bleek zo veel meer lagen te hebben dan enkel het historische. Het is een verhaal over liefde, maar ook over rouw (die iedereen op zijn eigen manier beleeft) en over de sterke band tussen tweelingen. Alles is heel levendig en beeldend beschreven, vol details maar zonder té te zijn. In mijn journal gaf ik dit boek eerst 4,5 sterren, maar heb de 4 en de komma doorkrabbeld. Prachtig boek!

13. Een boek van een auteur die ooit de Women’s Prize for Fiction gewonnen heeft

Zomer in de B&B (Kaat De Kock) – 3,5*

Hanne is samen met haar moeder een B&B begonnen in de Ardennen en de zaken gaan goed. Haar beste vriendin is bevallen van een wolk van een baby, en ook haar nieuwe vriend blijkt perfect te zijn. Het leven kan niet beter, toch? Maar is die vriend misschien niet een beetje té perfect? En waarom verdwijnt haar mama telkens voor het ontbijt? En overleeft de relatie van haar beste vrienden de bemoeienissen van zijn ouders wel? ‘Zomer in de B&B’ is deel 2 in de B&B-reeks, waarin Hanne en haar vrienden verder de Ardennen en jullie harten veroveren. 

Sinds enkele weken ben ik weer boeken op mijn e-reader aan het lezen, en ik was blij om te zien dat dit recente boek van Kaat De Kock (het tweede deel in de reeks) beschikbaar was in het Kobo Plus abonnement. Toegegeven: dit tweede deel vond ik minder sterk dan het eerste. Het is een echt feelgood verhaal, heel eigentijds, ongelofelijk cheesy en ook heel erg voorspelbaar. Maar toch: vlot lezend boek, en heel ontspannend. Er is nog een derde deel; dat staat ook al klaar om gelezen te worden.

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge afstrepen.

Zoek het uit, Chloe Brown (Talia Hibbert) – 3,5*

Chloë is niet de average hoofdpersoon in een romance: ze is chronisch ziek, een computernerd en ze was bijna dood. Die gebeurtenis zet haar aan tot het opstellen van een lijst vol buitenissigheden, zoals dronken worden, motorrijden, betekenisloze lekkere seks hebben én iets slechts doen. Enter Redford Morgan, een klusjesman met tattoos, een motor en de sexappeal van duizend Hollywoodacteurs bij elkaar. Red is ervan overtuigd dat zijn leven totaal niet matcht met dat van de brave Chloë, maar ze blijken meer gemeen te hebben dan ze ooit hadden gedacht.

Dit boek kwam op mijn leeslijst na een recensie bij Liesbet. Dit is een Young Adult boek, het eerste in een reeks van drie. Ik vond het wel vlot lezen, maar net zoals het boek hierboven is het feelgood en ook wel wat cliché. Ook al is het hoofdpersonage wel heel boeiend: ze heeft geen blanke huidskleur, heeft fibromyalgie, is computernerd en is gek op lijstjes en notitieboeken. Het zou kunnen dat enkele van deze dingen mij heeft aangesproken om dit boek te lezen :-).
Ik heb het boek wel graag gelezen, maar ik vond het met momenten wel heel ‘plat’. Ik ben er nog niet uit of ik de andere twee delen ook nog zal lezen.

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge afstrepen.

De reizigers op perron 5 (Clare Pooley) – 4,5*

Elke werkdag reist Iona Iverson met de trein naar haar werk. En elke dag ziet ze veelal dezelfde mensen bij haar in de coupé zitten. Dit is al zo lang gaande dat ze allemaal verhalen heeft verzonnen over hun levens, en ze heeft voor iedereen een koosnaam. Maar Iona knoopt nooit een gesprek aan. Natuurlijk niet, dat doet niemand, toch? En dan, op een dag, stikt een van de passagiers in zijn eten, op de stoel tegenover Iona.
Gelukkig blijkt een van de andere passagiers een verpleegkundige te zijn en ze weten zijn leven te redden.
Deze kleine gebeurtenis is het begin van een nieuw tijdperk waarin een kleine groep totaal verschillende mensen ontdekt dat ze veel meer met elkaar gemeen hebben dan alleen een reis van A naar B. Met onbekenden praten lijkt misschien eng of ongemakkelijk, maar je kan er ook veel van leren, en heel soms kan het zelfs je leven veranderen.

De tip voor dit boek kreeg ik van Ellen, en nog maar zelden stelden haar tips teleur :-). Het verhaal volgt het leven van verschillende mensen (verschillende generaties) die elke dag hetzelfde traject afleggen op de trein. Zo’n boeiende setting, ik las nog nooit eerder een boek met deze insteek. Het gaat erover dat mensen helemaal anders kunnen zijn dan je zou denken, en dat je nooit zomaar dingen over iemand mag aannemen. Interessant vond ik de vriendschappen tussen verschillende generaties, en de gelaagdheid door thema’s als pesten, dementie, narcisme, .. Echt een heel leuk boek!

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge afstrepen.

***

tussenstand Verbeelding Book Challenge: 16/30
tussenstand Goodreads Reading Challenge: 58/37

***

Wat lazen jullie in oktober?
En hebben jullie nog leestips of must-reads?

***

Lees ook

Vriendjes worden op Goodreads? Hier kan je mijn profiel vinden!

Advertentie

17 gedachtes over “Verbeelding Book Challenge 2022 | uitgelezen in oktober

 1. Dat was een gevarieerde leesmaand, Sofie! Fijn dat jij ook genoten hebt van De reizigers op perron 5. Heb je Pooley’s eerste, Het eerlijkheidsexperiment al gelezen? Die vond ik ook heel goed. In Zoek het uit, Chloe Brown ben ik een hele tijd geleden eens begonnen maar al vrij snel gestopt. Ik herinnerde me niet meer precies waarom, tot ik jouw mening las: het was inderdaad dat “platte” dat mij echt niet aansprak.

  Mijn leesmaand begon een beetje in mineur met 2 boeken die het allebei niet waren voor mij en die ik dus niet verder gelezen heb: De oorlogsbibliotheek (Addison Armstrong) en Dromer (Benedict Wells). Gelukkig was het derde keer, goede keer en viel Lessen in chemie (Bonnie Garmus) hier wel in de smaak. Een niet volledig realistisch verhaal (met een denkende hond – en ik hou niet eens van honden), maar desondanks heb ik er wel echt van genoten. Vervolgens Een daad van liefde (Carol Drinkwater) uitgelezen, zij het omdat ik toch wilde weten hoe het zou aflopen en het een kant van WOII belichtte die ik nog niet kende (het leven toen in kleine Zuid-Franse bergdorpjes), maar ik had het wel al een keer of 5 bijna aan de kant gelegd. Het boek zit al over de helft eer er eindelijk iets noemenswaardig gebeurt, tot dan kabbelt het maar wat verder. En op het einde wordt het verhaal dan weer aan sneltempo afgewerkt. Deze zou ik dus niet aanraden, maar zeker wel het andere oorlogsverhaal dat ik las: De boekhandelaar van Dachau (Shari J. Ryan). Een boek dat, zoals wel meer oorlogsboeken, een hedendaagse verhaallijn combineert met dat tijdens de oorlog. Beide vond ik enorm boeiend en komen op het einde mooi samen. Zeker 4,5/5 voor mij. Tot slot las ik in oktober ook nog de nieuwe van Beth O’Leary: Drie dates. Ik was heel benieuwd, want haar eerste 2 boeken vond ik echt super maar nummer 3 sprak me een stuk minder aan. Maar deze was echt weer top, met een onverwachte afloop. Als je Veel liefs en/of Tot snel! goed vond, zal deze je waarschijnlijk ook bevallen.

  Like

  • ‘Het eerlijkheidsexperiment’ heb ik meteen op mijn e-reader gezet, het klinkt veelbelovend!
   Hier is het al een hele tijd geleden dat ik boeken niet uitlas.
   En oh ja, ook fan van Beth O’Leary! Ik ben ook wel benieuwd naar dat boek, maar het blijkt moeilijk om boeken van deze schrijfster te pakken te krijgen in de bibliotheek :-).

   Geliked door 1 persoon

   • Bij boeken waar ik naar uit kijk, zoals de nieuwe van Beth O’Leary, zet ik de verschijningsdatum in mijn agenda, doe al enkele weken op voorhand een aankoopsuggestie bij de bib en kijk ik na de verschijningsdatum regelmatig op de site van de bib of bij er al als “besteld” op staat, en zo ja, meteen reserveren 😁 Ik heb de laatste tijd zo al best veel nieuwe boeken gelezen waarvan ik duidelijk de eerste ontlener was. Extra fijn, zo’n splinternieuw bib-boek!

    Like

   • Ha, dat is slim! Zo probeerde ik het nog nooit. Koopt de bib dan bijna altijd de boeken aan? Bij ons kan je ook de mogelijkheid aanvinken om de eerste lener te zijn. Misschien moet ik dit toch ook maar eens gaan toepassen!

    Like

  • Ik vond het alvast een heel fijn boek, het had ook zoiets ‘mensen kijken’-achtigs. Wat we allemaal doen als we op de trein zitten, toch? 🙂
   Hopelijk raak je snel uit je leesdip! Daar zijn de boeken van Kaat De Kock wel goed voor vind ik: luchtig, niet te lang, échte feelgood. Althans, dat is het soort boeken dat mij uit een leesdip helpt :-).

   Like

   • Toch in pakweg 80% van de gevallen, schat ik. Al zouden ze Beth O’Leary wellicht ook wel zonder mijn suggestie aanschaffen 😉 Bij ons kan je helaas niet aanduiden dat je eerste lezer wil zijn en je krijgt ook geen bericht dat het boek aangekocht wordt, dus is het kwestie van regelmatig op de site te gaan kijken. En soms zijn er dan al anderen je voor, maar vaak ook niet. Maar als je in jullie bib kan vragen het boek voor jou apart te houden als het binnen komt, is dat helemaal ideaal 👌

    Like

 2. Oeeh Hamnet en het book van Clare Pooley komen ook op mijn lijstje! Zoek het uit, Chloe Brown vond ik ook te plat om het echt goed te vinden en ik ben nochtans wel wat gewoon door mijn liefde voor de boeken van Elle Kennedy & Sarina Bowen :p

  Like

  • Haha! Ik heb ‘m toch uitgelezen, maar ik denk dat ik de vervolgdelen laat voor wat ze zijn. Ik denk dat jij Hamnet en het boek over de trein ook graag zal lezen. Laat gerust weten wat je ervan vond (of ik kom het wel lezen bij jou!). Veel leesplezier in elk geval!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.