Verbeelding Book Challenge 2022 | uitgelezen in januari

Voor de achtste keer op rij neem ik dit jaar deel aan de Verbeelding Book ChallengeWant: lezen is geweldig en #nevernotreading en al.
Heel wat volgers hier zijn ook boekenverslinders, dus daarom blijf ik maandelijks leesupdates delen.

Januari was een goeie leesmaand met maar liefst 7 uitgelezen boeken. Het nieuwe jaar bracht precies een goeie leesflow, maar ik kies ’s avonds ook steeds vaker voor een boek in plaats van tv (en de koptelefoon die Juliette gebruikt als ze even tablet mag kijken, is ook een zegen).

Jij mag alles zijn (Griet Op de Beeck) – 5*

Het was niet altijd zo. Vroeger werd er gelachen en gepraat en feestgevierd. Dat dénkt Lexi niet alleen, dat wéét ze, want er bestaan foto’s van. Van mama in een kanariegele jurk, een sigaret in de ene hand, een glas in de andere. Ze kijkt recht in de camera en steekt haar tong uit. Niet om gemeen te zijn, maar om gek te doen, dat kan je zien. En er is er een van mama die danst terwijl iedereen kijkt. En van mama die op papa’s knieën zit terwijl ze allebei praten met andere mensen die maar half op de foto staan. Halve mensen die ze waarschijnlijk zijn vergeten. Lexi heeft ze in elk geval nooit gezien.
Maar dat is allemaal heel lang geleden. Lexi was toen nog niet geboren, en Lexi vindt dat ze al heel lang heeft geleefd. Zij wel, dat is het probleem.
Jij mag alles zijn is een verhaal voor jonge lezers en voor mensen die wel eens in het hoofd van een negenjarige willen wonen. Het is een ontroerend boek over een meisje dat dapper doet wat ze denkt dat van haar verwacht wordt, zelfs als dat ingewikkelde dingen zijn. Een verhaal over ouders en kinderen, over verdriet dat maar niet lijkt te willen overgaan, over de zoektocht naar alle soorten beter. En over liefde, en wat dat eigenlijk echt is, of zou moeten zijn.

Oooh, Lexie heeft mijn hart een beetje gestolen! Wat een aangrijpend verhaal over een enorm dapper meisje. Eigenlijk is dit een kinderboek, maar ik vind het thema van het boek best zwaar eigenlijk. Het verhaal zit vol emoties, en net daarom raakte het me zo hard. Het is ook een mooi boek qua vormgeving, dankzij de prachtige tekeningen van Linde Faas. Ik ben ook fan van de lijstjes in het boek!
Dit boek vond ik per toeval, en tegen alle verwachtingen in, in onze bibliotheek, en kreeg het even later ook cadeau van mijn metekindje. Dus het staat nu in onze boekenkast te blinken, heel blij met deze aanwinst!

12. Een boek gepubliceerd in de “twenties” (je mag zelf kiezen van welke eeuw)

Zo maak je een lezer (Pamela Paul & Maria Russo) – 4*

Weet je nog toen je voor het eerst met Alexander en Oom Trotter op stap ging? Of hoe je uren slaap verloor om het geheim van de Steen der Wijzen te ontrafelen? Zo maak je een lezer toont met helder advies en kennis van zaken hoe je leesplezier met de paplepel kan meegeven.
We worden vandaag overspoeld met berichten over het belang van lezen. En met reden: de voordelen van lezen voor de ontwikkeling van een kind zijn gigantisch. Maar tegelijk tonen de nieuwsberichten dat er werk aan de winkel is om die leesmicrobe te verspreiden.
Zo maak je een lezer neemt je mee langs de verschillende fases van een kinderleven met leeftijdsgebonden suggesties om de liefde voor boeken aan te wakkeren, tips om een ongeïnteresseerde lezer te betrekken en handige overzichten met waar je het best op let of voor oppast wanneer je je boekencollectie uitbreidt.
De auteurs nemen in deze onmisbare gids de tijd om fabeltjes te ontkrachten, de zorgen van ouders, leerkrachten en opvoeders te sussen en hun onbetaalbare levenslessen op een positieve en laagdrempelige manier te delen.

Dit boek lag in december bij de nieuwe aanwinsten in onze bibliotheek, en de cover sprong meteen in mijn oog omdat ik ‘m al enkele keren gespot had hier en daar. Hop, in het mandje!
Schrik dat de boekenliefde niet overgedragen zal worden op Juliette moeten we niet hebben, want aan mijn enthousiasme voor boeken en de aanwezigheid van stapeltjes boeken overal in huis zal het niet liggen. Het belang van boeken blijf ik belangrijk vinden, zeker in deze steeds digitaler wordende wereld.
Het boek bevat heel wat leuke tips (ik noteerde er enkele, die ik nog eens op ga zoeken), en heeft hoofdstukken per leeftijdscategorie. Heel handig!
De vertalers van dit boek vertaalden dit boek niet alleen naar het Nederlands, maar ‘hertaalden’ het boek ook naar onze context met passende tips.

3. Een boek vertaald door een vrouw

Volwassen mensen (Marie Aubert) – 3,5*

Ida is een veertigjarige architect en vrijgezel. Terwijl ze ijverig tindert naar de ware overweegt ze haar eicellen te laten bevriezen. Maar nu is het zomer.
In het familiehuisje op het idyllische Noorse platteland viert Ida de vijfenzestigste verjaardag van haar moeder. Haar zus Marthe barst van het geluk: na jaren van mislukte pogingen is ze zwanger.
Ondertussen krijgt Ida te horen dat ze ‘te oud’ is voor een eicelbehandeling. Als Marthe Ida haar haar gezinsgeluk onder de neus wrijft, barst de bom. Teleurgesteld en gekwetst begint Ida Marthes idylle te ondermijnen en komen onderhuidse spanningen tot een kookpunt.

Dit boekje kwam op mijn leeslijst omdat ik erover gelezen had in de nieuwsbrief van Kelly. Meestal vallen de boeken die Kelly leest bij mij ook heel goed in de smaak. Het verhaal in dit boek gaat over hedendaagse gezinnen, met de focus op de soms pijnlijke en ingewikkelde relaties tussen ouders en kinderen, en tussen zussen onderling.
Geen slecht boek, maar ik vond het geen boek om vrolijk van te worden…

27. Een Scandinavisch boek dat geen thriller is

Anders gaat ook (Elise Cordaro) – 4*

Put een bezoek aan de supermarkt je helemaal uit? Schiet je in de stress wanneer je plannen in de war worden gestuurd? Of heb je het gevoel dat de wereld je niet helemaal past? Niets aan de hand, want dat heeft iedereen weleens, denk je? Of zit er toch meer achter?
Pas op haar 27ste ontdekte Elise dat ze autisme en ADHD heeft. Aanvankelijk wuifden psychologen haar vraag om hulp weg. Ze zag er immers perfect normaal uit, had twee masterdiploma’s op zak en woonde al een tijdje alleen. Ze bleek een meester in camouflage. Door de jaren heen ontwikkelde ze strategieën voor de meest alledaagse dingen die voor anderen zo vanzelfsprekend zijn: studeren, werken, boodschappen doen, het huishouden, small talk… De diagnoses kwamen als een opluchting. Eindelijk had ze een verklaring waarom alles zoveel moeite kost en besefte ze dat ze het nog niet zo slecht deed.
In dit boek spreekt Elise openhartig over hoe ze omgaat met haar dubbele diagnose. Ze gunt ons een blik in haar belevingswereld en steekt lotgenoten een hart onder de riem met concrete tips, mind hacks en inspiratie om beter te functioneren met autisme en ADHD.

‘Anders gaat ook’ stond al een hele tijd op mijn leeslijst, want ik volg de blog van Elise al een tijdje en daar had ik erover gelezen. Ik was het boek een beetje uit het ook verloren, en ik durfde er eerlijk gezegd ook niet zo goed aan beginnen omdat ik schrik had om overweldigd te raken door zware theorie of zo. Het boek kwam weer op mijn radar na de uitzending van Taboe over ASS, waarin Elise één van de gasten was. Kort daarna leende ik het boek bij de bibliotheek, en mijn terughoudendheid was nergens voor nodig geweest. Het boek leest verrassend vlot; het is geen wetenschappelijk boek maar één waarin Elise haar levensverhaal vertelt, met ups en downs en struggles en wins.
Al lachend zeggen mijn man en ik vaak tegen elkaar dat we ‘autistische kantjes’ hebben, en ik had het er met mijn psychologe ook al over dat veel kenmerken / symptomen overlappend zijn met vb. hoogsensitiviteit. Toch zijn veel dingen in het boek zijn herkenbaar (vb. enorm gestoord worden door gebabbel en muziek op het werk, maar wel kunnen werken met vb. een zelfgekozen podcast). Ook staan in het boek heel wat praktische tips over o.a. plannen en structuur. Op die manier krijg je een kijkje in het hoofd van iemand met autisme en ADHD, op een heel open en eerlijke manier.

17. Een boek van een neurodivergente auteur (iemand met vb. autisme, ADHD, dyslexie etc.)

Lezen (Steve McCurry) – 4*

Fotojournalist Steve McCurry is altijd op zoek naar het vastleggen van een ‘onbewaakt moment’, een moment dat zowel persoonlijk als eerlijk is. McCurry vindt deze momenten vaak als mensen aan het lezen zijn. In Lezen zijn McCurry’s beste foto’s over dit thema verzameld.

De tip voor dit boek kreeg ik van lezeres Ellen (nogmaals dankjewel, Ellen, voor deze en alle andere leestips die je hier deelt!). Dit boek is geen ‘leesboek’ maar een ‘kijkboek’ en dat was zeker leuk als afwisseling. Ik ben grote fan van lezen, maar eigenlijk ook alles over lezen of over boeken boeit mij heel erg. En ook voor fotografie heb ik een zwak. Ik heb dus heel erg genoten van dit boek; enkele beelden sprongen er voor mij uit vb. de man in de New York City Public Library en de man in de sneeuw in Italië.

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2022 afstrepen.

Bevrijd – in 7 stappen naar de beste versie van jezelf (Margot Hallemans) – 4*

Ga op zoek naar de allerbeste versie van jezelf met Bevrijd. Margot Hallemans leert je in dit boek alles over de ‘7 senses’, de zeven stappen die je terug naar jezelf brengen. Deze ontwikkelingsdomeinen leren je bewuster leven en jezelf te bevrijden van de dagelijkse opgelegde patronen.
Je doorloopt het proces zoals je dat zelf wilt: je neemt wat je wilt en laat links liggen wat je niet (meer) nodig hebt.
Ieder hoofdstuk focust op een bepaald lichaamsgebied (Mind, Body, Hart…) en bevat inspirerende informatie, nuttige tools en talrijke yogaposes die Margot uit eigen ervaring en onderzoek deelt!

Inclusief begeleidende (yoga)filmpjes en audiofragmenten.
Beantwoord alle reflectievragen in het online schriftje.
Leer terug te voelen, dankzij de talrijke bijhorende yogaposes.

Dit boek kwam op mijn leeslijst terecht nadat ik de podcast van Op Wandel beluisterde waarin Margot Hallemans te gast was. Ik vond het een enorm inspirerende aflevering, en heb het boek niet lang daarna vrij snel uitgelezen. Het boek was iets zweveriger / spiritueler dan ik dacht, maar er zitten heel veel waarheden in, en ook dingen om wat langer bij stil te staan.
Het eerste deel van het boek geeft meer uitleg over de ‘7 senses’, in het tweede deel van het boek ligt de focus meer op chakra’s en yoga. In het boek staan ook QR-codes met een link naar een werkboek en yogafilmpjes (maar ik moet toegeven dat ik er nog niks mee heb gedaan). Zelf heb ik al de vele voordelen van yoga ervaren, dus ik kan het alleen maar leuk vinden dat dit ook in boeken aan bod komt (en dan zijn de filmpjes zeker een waardevolle aanvulling).

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2022 afstrepen.

Matilda en de verloren sprookjes (Pages & Co #2) (Anna James) – 5*

Matilda Pages is een boekdwaler. Ze kan rondwandelen in boeken en zelfs praten met personages die ze daar tegenkomt. Maar Matilda’s gave wordt op de proef gesteld wanneer de sprookjes boekenmagie lekken en er een chaos ontstaat…
Tijdens een winters bezoekje aan Parijs duiken Matilda en haar beste vriend, Oskar, dapper de sprookjeswereld in, maar dan ontmoeten ze personages die verdwaald zijn, verhalen die dwars door elkaar lopen en er verschijnt zelfs zomaar ineens een gat in de plot! Lukt het Matilda om erachter te komen wie of wat er verantwoordelijk is voor al deze kwalijke dingen? Zullen de sprookjes nog wel lang en gelukkig blijven bestaan?

Aaaaaaah, Matilda, die zit zeker in mijn hart! Dit kinderboek is het tweede in een reeks, en ik vond ‘m eigenlijk nog mooier dan de eerste. De boeken lezen heel vlot, en zijn mooi vormgegeven met tekeningen en leuke grafische elementen. De sprookjes in dit boek zijn een hele leuke insteek, en het verhaal blijft spannend en het open einde doet verlangen naar meer (spoiler: ik ben ondertussen al in deel drie bezig). De boeken leende ik bij de bib, maar ze staan ondertussen al op onze wishlist want ik vind dat ze niet kunnen ontbreken in de boekenkast van grote en kleine boekenwurmen…

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2022 afstrepen.

***

tussenstand Verbeelding Book Challenge: 4/30
tussenstand Goodreads Reading Challenge: 7/37

***

Wat lazen jullie in januari?
En hebben jullie nog leestips of must-reads?

***

Lees ook

Vriendjes worden op Goodreads? Hier kan je mijn profiel vinden!

24 gedachtes over “Verbeelding Book Challenge 2022 | uitgelezen in januari

 1. Fijn dat je ook genoten hebt van het fotoboek van Steve McCurry! Zo maak je een lezer las ik in december en Anders gaat ook een paar jaar geleden. Ik las tot nu toe nog geen boeken van Griet Op de Beeck, maar Jij mag alles zijn ga ik op mijn lijstje zetten! Sinds eind december ben ik weer uit mijn luchtige-boeken-fase. Als ik mijn leeslijstjes van de voorbije jaren bekijk, merk ik daar precies een patroon: in november-december heb ik nood aan feed good en romantische boeken en eens kerst door is, wil ik weer wat anders lezen. Ik begon het jaar goed met Terwijl Parijs Sliep (Ruth Druart), een prachtig verhaal dat zich deels afspeelt tijdens WOII in Parijs en deels in de VS in 1953. Ondanks de vele boeken die ik al las die zich tijdens WOII afspelen, gaf dit toch weer een nieuwe insteek. Wat later in de maand las ik het derde boek uit de Veilige haven-serie van Ellie Dean: Geef nooit op. Speelt zich ook tijdens de oorlog af, maar dan in Engeland. De serie richt zich wat meer op de interpersoonlijke relaties tegen de achtergrond van de oorlog en is wat luchtiger dan veel andere oorlogsverhalen. Luchtig was Brieven aan ’t Hooge Nest dan weer niet, maar omdat ik ’t Hooge Nest zo mooi vond, wilde ik dit ook graag gelezen hebben. Wel jammer dat er bijna een jaar zat tussen het lezen van de twee boeken, want ik merkte dat de namen van de bij-personages ver weg zaten. Ik las één kinderboek, Julia’s droom (Brigitte Minne & Trui Chielens). Prachtig getekend, maar het verhaal vond ik nogal hard. Ik zou het zelf niet aan een kind voorlezen, bang dat ze er nachtmerries van zouden krijgen. Het beste boek dat ik de voorbije maand las, was Het antwoord op misschien (Hendrik Winter). Onroerend, grappig, droevig en zo mooi, echt een aanrader!

  Like

  • De boeken van Griet Op de Beeck zijn vaak echte pareltjes. Ik vind ze niet allemaal even sterk, maar ‘Jij mag alles zijn’ heeft me wel geraakt.
   Hier gaat het ook op en af met ‘moeilijkere’ en ‘makkelijkere’ boeken, soms lees ik ook vanalles door elkaar.
   Bij kinderboeken heb ik ook soms het idee dat ik ze als kind niet zou willen lezen, wegens een vrij zwaar onderwerp.
   Dankjewel voor jouw tips alweer, vooral de laatste spreekt me heel erg aan!

   Like

 2. Leuk om mooie boeken te ontdekken.
  Ik neem me steeds voor om meer te lezen, maar mij telefoon neemt me nog teveel in beslag. Ook op intranet staat zoveel interessants te lezen.
  Ik ben nu bezig in het boek De geluksrouteIn 5 stappen naar minder gedoe & meer plezier met de mensen om je heen
  Een interessant en duidelijk geschreven boek vind ik zelf.

  Like

  • Hier is het vooral een kwestie van keuzes maken hoor. Mensen vragen me vaak hoe het kan dat ik zo veel lees. Wel, wij hebben geen Netflix en ook al ben ik soms nog wel te vaak op mijn telefoon bezig, ik leg ‘m bewust opzij (met meldingen uit).
   Dankjewel voor jouw boekentip!

   Geliked door 1 persoon

 3. Wow, 7 boeken en al direct zoveel goede boeken ook, je kiest ze goed uit 🙂
  Bij mij was januari een slechte leesmand, want in tegenstelling tot jou hier wel meer TV gekeken. Met 2 tienerzonen die niet zo graag lezen maar wel samen een serie of film willen kijken heb ik dus naar Lupin gekeken, zijn we bezig met The book of Boba Fett en Daredevil, en de jongste koos Coach Carter en Hotel Transsylvanië 3 🙂

  Like

  • Het waren inderdaad stuk voor stuk goeie boeken. Daar zit mijn leeslijst wel voor iets tussen; ik ga op zoek naar boeken die ik heel graag wil lezen (en stop ook met boeken lezen die me niet (meer) boeien.
   Tv kijken kan ook ontspannend zijn hé, zeker om samen met de kinderen te doen!

   Like

 4. Wauw, goed gelezen! En allemaal goede boeken, zo blijkt. Ik neem straks eens een kijkje op de blog van Elise Cordaro want haar boek spreekt me wel aan. Het boek van Steve McCurry is ongetwijfeld een pareltje. Ik zag zijn tentoonstelling in Antwerpen vorig jaar en was danig onder de indruk.

  Like

  • Haar blog leerde ik het eerst kennen, ik weet eigenlijk niet meer hoe. Zeker een aanrader!
   En het boek van Steve McCurry zal jou zeker ook kunnen bekoren! De tentoonstelling heb ik gemist, met al die Corona is het er niet van gekomen…

   Like

 5. Ik vraag me bij puntje 17 steeds af hoe je zoiets moet achterhalen wanneer het niet om een non-fictie boek gaat want dat staat uiteraard doorgaans niet op de achterzijde van het boek vermeld. Wel tof dat je al meteen een heel deel puntjes kon afvinken de voorbije maand.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.