Verbeelding Book Challge 2022 | uitgelezen in juli

Voor de achtste keer op rij neem ik dit jaar deel aan de Verbeelding Book ChallengeWant: lezen is geweldig en #nevernotreading en al.
Heel wat volgers hier zijn ook boekenverslinders, dus daarom blijf ik maandelijks leesupdates delen.

In juli las ik 10 boeken uit.
Een mooi aantal, dankzij enkele dagen vakantie (en ook enkele zeer vlot lezende graphic novels).

Hij wist het niet meer (Wim Opbrouck) – 4,5*

Tijdens de première van een nieuwe theatervoorstelling krijgt de gevierde acteur Willem De Wachter een black-out op het toneel. Bij deze donkerslag raken zijn gedachten in vrije val en zinkt Willem weg in de onmetelijkheid van zijn geheugen. Hoe hard hij ook probeert de tekst terug te vinden, hij weet het niet meer. Oog in oog met een volle zaal probeert hij zich te herstellen.

Dit dunne boekje lag bij de sprinters in onze bib. Het is het fictiedebuut van Wim Opbrouck, een man die mij vooral bekend is van zijn – grappige, maar vaak irritante, in mijn ogen – aanwezigheid in de tent van Bake Off. Wat er in het bek gebeurt, duurt maar heel kort, en je zit telkens in het hoofd van Willem. Alles is met veel taalgevoel onder woorden gebracht, sommige stukken vond ik echt prachtig verwoord. En heel soms hoorde ik het Wim zelf vertellen (dat zou nog eens een idee zijn voor een audioboek!). Het hoofdthema van dit boek is mentale gezondheid, en alleen daarom ben ik al fan.

Het boek wordt omschreven als: ‘een zinderende novelle over verdwalen in je hoofd, schoonheid en de magie van het theater’ en dat vind ik een hele mooie samenvatting!

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge afstrepen.

Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen (en je kinderen blij zijn dat jij het doet) (Philippa Perry) – 4*

Iedere ouder wil dat zijn kind gelukkig is, en dat het in een veilige omgeving opgroeit tot een gelukkige volwassene. Maar hoe doe je dat? In dit wijze, verstandige en verfrissende boek staat alles wat er in de opvoeding van een kind écht toe doet. Geen praktische tips over slapen, eten, goede manieren of huiswerk, maar helder advies over de essentie van het ouderschap.
Op basis van haar rijke ervaring als therapeut, haar wetenschappelijke inzichten en haar persoonlijke ervaringen als ouder, behandelt Philippa Perry de grote vragen van de ouder-kindrelatie, van baby tot tienerjaren. Hoe ga je om met je eigen gevoelens en die van je kind? Hoe zien je gedragingen en patronen eruit? Hoe ga je om met je ouders, je partner, vrienden? Dit boek biedt een brede, verrassende kijk op een diepgaande en gezonde ouder-kindrelatie. Zonder oordelend te zijn, geeft Perry op een even directe als geestige manier inzicht in de invloed van je eigen opvoeding op je ouderschap. Het is een boek vol liefdevol advies over het maken van fouten en het onder ogen zien daarvan – waardoor het uiteindelijk goed zal komen.
Philippa Perry is al twintig jaar psychotherapeut en schrijver. Ze is verbonden aan The School of Life. Daarnaast is ze tv- en radiopresentator en werkte ze mee aan vele documentaires. Ze woont in Londen met haar echtgenoot, de kunstenaar Grayson Perry, met wie ze een volwassen dochter heeft.

Over dit boek zag ik iets bij Irene, en ik werd heel erg nieuwsgierig. Goed boek, met veel waarden waarin ik me kan terugvinden. Een boek voor ouders in alle fases van het ouderschap trouwens, want het gaat zowel over baby’s als over peuters, tieners, …

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge afstrepen.

De Road Trip (Beth O’Leary) – 4*

Addie en haar zus Deb zijn voorbereid op een epic roadtrip van het zuiden van Engeland, waar ze wonen, naar een bruiloft in Schotland. Snacks, playlist, route: alles ligt klaar.
Eén kleine botsing later, en hun Mini heeft opeens drie extra passagiers: Dylan, Addie’s ex-vriend; zijn beste vriend Max, die meer issues heeft dan een gemiddeld weekblad; en de onbekende Rodney, die niemand eigenlijk kent maar die ook een lift naar de bruiloft nodig had.
Wat zal het eerder begeven, de auto of de gespannen vrede tussen de passagiers?

De boeken van Beth O’Leary hebben me nog niet teleurgesteld, en deze ook niet. Geen hoogstaande literatuur, maar wel ontspannende en voorspelbare chicklit. Moet zeker kunnen!

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge afstrepen.

Heartstopper #1 (Alice Oseman) – 5*

Het afgelopen schooljaar was niet geweldig voor Charlie, maar hij wordt in ieder geval niet meer gepest. Nick, rugbyster van de school, heeft hier en daar wat gehoord over Charlie – de jongen die vorig jaar gedwongen uit de kast moest komen en een paar maanden werd gepest – maar hij heeft nog nooit met hem gepraat. Tot ze naast elkaar in de klas komen te zitten…
Er ontstaat een warme en intieme vriendschap en al snel valt Charlie als een blok voor Nick, ook al weet hij dat hij geen enkele kans maakt. Maar Nick worstelt met zijn eigen gevoelens en hoe dichter de twee naar elkaar toe groeien hoe duidelijker het wordt dat liefde ontzettend onvoorspelbaar en verrassend is.

Het was Ellen die me voor het eerst enthousiast vertelde over de Heartstopper-reeks op Netflix, die gebaseerd is op een graphic novel reeks. Dus ik bekeek de reeks en snapte helemaal wat Ellen bedoelde! Enkele weken later zaten alle vier de delen van de boekenreeks tussen de nieuwe aanwinsten van onze bib en ik heb toen heel even alleen aan mezelf gedacht en ze alle vier ineens uitgeleend (van zodra ik ze uit had, bracht ik ze ook terug, om volgende leners blij te maken). Ik had een beetje schrik voor spoilers voor het vervolg van de serie (want er komt nog een tweede seizoen blijkbaar), maar ik las toch alle boeken (seizoen 1 van de serie gaat voornamelijk over boek 1 en 2). Ik las de boeken in een Nederlandse vertaling, en dat kon je soms wel merken aan bepaalde woordkeuzes. Wel leuk om te zien dat de serie echt gebaseerd is op het boek, en dat veel dingen letterlijk hetzelfde zijn. Ook heel goeie casting van de acteurs van de serie, ze lijken goed op de getekende personages.
Klein minpuntje: sommige tekst valt in de plooi van het boek. Maar dat is maar een detail. En misschien ook een beetje jammer dat de tekeningen in zwart-wit zijn.

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge afstrepen.

Heartstopper #2 (Alice Oseman) – 5*

Nick en Charlie zijn beste vrienden, maar één spontane kus heeft alles veranderd. Charlie weet zeker dat hij een vreselijke fout heeft gemaakt en zijn vriendschap met Nick voor altijd heeft verpest. Ondertussen is Nick is meer in de war dan ooit. Maar de liefde werkt op verrassende wijze en Nick ontdekt langzaam maar zeker nieuwe dingen over zijn vrienden, zijn familie… en zichzelf!

Deel twee; leuk dat de paginanummers over de boeken heen doorlopen! Ook hier alweer prachtig verhaal over de zoektocht naar jezelf en over gevoelens en identiteit.

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge afstrepen.

Heartstopper #3 (Alice Oseman) – 5*

Charlie had nooit verwacht dat Nick iets voor hem zou voelen, maar nu zijn ze officieel een stel. Nick heeft zelfs de moed gevonden om het aan zijn moeder te vertellen. Maar uit de kast komen doe je niet maar één keer. Nicks broer weet nog van niets, om nog maar te zwijgen over al zijn andere familieleden en vrienden. En dan gaan ze binnenkort ook nog op schoolreis naar Parijs waar ze hun relatie zullen moeten geheimhouden voor de anderen. Zelfs met een geliefde aan je zijde, kan het leven alles behalve makkelijk zijn. Hoe sterker hun gevoelens worden, hoe meer Nick en Charlie elkaar nodig zullen hebben.

Ik schrijf hier per deel een stukje neer, maar de vier boeken vormen een geheel. Vanaf dit deel herkende ik geen verhaallijn meer uit de serie en dat was wel leuk ook. Dat zal wat minder zijn als het vervolg op de serie uitkomt, maar sowieso hartjes voor Nick en Charlie!
Vanaf dit deel gaat het nog wat verder qua thematiek en wordt ook geestelijke gezondheid aangeraakt (zelfverwonding en eetstoornissen), maar de focus ligt op genezing, steun en herstel.
Heel leuk is dat er op het einde van elk boek extra’s staan: dagboekfragmenten, karakterprofielen, … Zo krijg je nog wat meer inkijk in de leefwereld van de personages (vb. heel interessant om te lezen hoe het Britse schoolsysteem werkt).

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge afstrepen.

Heartstopper #4 (Alice Oseman) – 5*

Het gaat heel goed tussen Nick en Charlie. Charlie denkt zelfs dat hij er klaar voor is om die vier o zo belangrijke woorden tegen Nick te zeggen: Ik hou van je.
Nick voelt hetzelfde, maar hij heeft andere dingen aan zijn hoofd. Hij moet nog bij zijn vader uit de kast komen én hij vermoedt dat Charlie een eetstoornis heeft.
Wanneer het nieuwe schooljaar begint, leren Nick en Charlie wat liefde werkelijk betekent.

Ook hier hetzelfde als bij de vorige delen, maar dit deel raakte mij het hardste van allemaal (ik moest er zelfs bij huilen).
Blijkbaar is er nog een vijfde deel op komst, ik kijk er alvast naar uit!

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge afstrepen.

En dan vraag ik me af: doe ik het wel goed, het leven? (Eva Daeleman) – 4,5*

Eva Daeleman zoekt verder naar een leven dat bij haar past. Ze kleurt buiten de lijntjes, omdat het kan maar vooral omdat er meer is dan grijs. Noem haar gerust een perfectionist in levenslange rehab. Hoe kan het ook anders? Vanaf de geboorte wordt gesproken over goed of fout, krijgen we normen voorgeschoteld: ‘Zo hoort het.’ Ben je flink? Anders word je gestraft. Hoewel haar leven niet langer bestaat uit goede of slechte punten, merkt Eva toch dat ze het moeilijk heeft met zichzelf zijn. Kan dat wel als je het juist probeert te doen? En dan vraagt ze zich af: doe ik het wel goed, het leven?

Eva schreef al veel boeken, waarvan ik ze – op Woman Up na – allemaal al heb gelezen. Je merkt een duidelijke evolutie doorheen de boeken; deze is de meest recente en bundelt alle eigen inzichten die ze heeft opgedaan in het leven, en is ook een groot stuk reflectie op haar eigen leven. Ze heeft het over veel dingen die haar leven hebben veranderd (vb. mama worden, haar burn-out, een eetstoornis, …). Het boek is in een soort dagboekvorm geschreven, waarbij stukken uit het heden en het verleden door elkaar worden verteld. Eva pleit voor traagheid, en voor voelen / beleven / zijn boven denken / analyseren / doen. Eerlijk en authentiek, daarom lees ik ze graag (en ook omdat ik veel dingen herken – ze is o.a. ook hoogsensitief en perfectionist).

14. Een boek geschreven door of over een beroemde persoon die je bewondert of inspireert

Herinneringen aan hem (Colleen Hoover) – 4,5*

Na vijf jaar in de gevangenis vanwege een tragische fout keert Kenna terug naar de plek waar het allemaal misging. Ze wil deel uitmaken van het leven van haar inmiddels vierjarige dochter, maar daar zit niemand op te wachten. Het verdriet dat ze heeft veroorzaakt, lijkt te groot om te vergeven en iedereen is vastberaden om Kenna bij haar dochter weg te houden.
De enige link met haar verleden is Ledger Ward, de eigenaar van de lokale bar en een belangrijk persoon in het leven van Kenna’s dochter. De twee krijgen ondanks alles een band, maar als iemand daar ooit achter komt, verliezen ze het vertrouwen van alle mensen om hen heen.

Hoover is altijd een goed idee, maar wat was dit een hartverscheurend verhaal! Ik kon bijna niet stoppen met lezen. Echt een aangrijpend en ontroerend verhaal!

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge afstrepen.

Burnout: Ontdek het geheim van de stresscirkel en ontspan (Amelia & Emily Nagoski) – 4*

Een burn-out. Veel vrouwen hebben het meegemaakt. Wat er van ons wordt verwacht en hoe het écht is om een vrouw te zijn in deze maatschappij zijn twee heel verschillende dingen, en we gaan regelmatig over onze grenzen om deze kloof te kunnen overbruggen. Zussen Amelia en Emily Nagoski helpen je een eind te maken aan deze voortdurende uitputtingsslag en je lichaam terug te brengen naar een staat van ontspanning.
Ze laten je zien dat je goed genoeg bent zoals je bent, en dat welzijn binnen je bereik ligt. Met behulp van wetenschap, advies en praktische oefeningen leren ze je stress te verminderen, je emoties te managen en een vreugdevoller leven te leiden. Alleen dit boek lezen helpt al!

De tip voor dit boek haalde ik uit de fantastische nieuwsbrief ‘#vergeetniettekijken’ van Kelly Deriemaeker.
In 2021 crashte ik met een burn-out, maar ik zit nog altijd in een herstelproces, ook al werk ik ondertussen weer evenveel als voor de crash. Ik blijf dan ook graag lezen over dit thema, fijn dat er zo veel goeds over geschreven is. Dit boek is vrij wetenschappelijk (zie ook de vrij uitgebreide bibliografie) en is vooral een feministisch boek. De ‘theorie’ wordt afgewisseld met het verhaal van twee vrouwen.
Veel herkenbare (en – voor mij – bekende) zaken, maar hier vooral een focus op de vrouw / het patriarchaat. Interessant perspectief!

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge afstrepen.

***

tussenstand Verbeelding Book Challenge: 14/30
tussenstand Goodreads Reading Challenge: 41/37

***

Wat lazen jullie in juli?
En hebben jullie nog leestips of must-reads?

***

Lees ook

Vriendjes worden op Goodreads? Hier kan je mijn profiel vinden!

Advertentie

12 gedachtes over “Verbeelding Book Challge 2022 | uitgelezen in juli

 1. Dat was een mooie zomerse leesmaand, Sofie! Ik hou ook van de boeken van Beth O’Leary, als was deze derde iets minder mijn ding dan haar eerste twee, die ik echt heel leuk vond. Eind september verschijnt haar vierde in het Nederlands: Drie dates. Zo fijn te horen dat Heartstopper jou ook beviel, zowel de serie als de boeken! Als je graag nog wat verder leest over Nick & Charlie: er is een novella die Nick & Charlie heet en zich 2 jaar later afspeelt, en eentje die This Winter heet en zich afspeelt in de kerstvakantie van graphic novel 4 en die vooral Charlie en zijn zus Tori volgt. De Nederlandse vertaling van die laatste verschijnt dacht ik eind november, maar ik heb deze 2 boekjes in het Engels gelezen, wat ik normaal nooit doe, maar voor dit soort young adult boeken best vlot ging. Deze 2 zijn dus dunne leesboeken met hier en daar een tekening, geen graphic novels. En ik ben dan maar meteen verder in het Osemanverse gedoken en heb in juli ook Liefdeloos gelezen, het enige andere boek dat al in het Nederlands verscheen. Dit boek gaat over andere personages, maar is ook echt een prachtig boek (en deze heeft wel een gewone dikte). Ook buiten Oseman las ik enkele fijne boeken deze maand. Van goed naar beter naar best: Het kersenspoor (Sarah Steele), De reizigers op perron 5 (Clare Pooley , haar eerste, Het eerlijkheidsexperiment, vond ik ook leuk) en De laatste boekwinkel van Londen (Madeline Martin). Die laatste combineert mijn liefdes voor boeken die zich tijdens WOII afspelen met die voor boeken die over boeken(winkels) gaan, zo fijn!

  Like

  • Oh, dankjewel voor de tips alweer! Zo fijn dat het verhaal van Nick en Charlie verder gaat. Ik ga zeker eens op zoek naar die boeken! Liefdeloos staat ook al op mijn lijstje, ik hoorde er ook al veel goeds over. Fijn voor de jeugd nu dat zo’n boeken bestaan :-).
   En elke keer als ik denk dat mijn leeslijst eens aan het minderen is, komen weer zo’n leuke tips voorbij… 🙂

   Like

   • Jij ook weer bedankt voor de leesinspiratie! Mijn zus en een vriendin die ik ook Heartstopper aanraadde, zijn ondertussen ook helemaal in de ban en hebben de serie ook al heel wat keren opnieuw bekeken en zijn ook de boeken van Alice aan het lezen. Misschien moet ik een fanclubje oprichten 😁

    Mijn leeslijst wordt ook enkel langer en nooit korter … Waardoor de boeken die ik er eerst opgezet heb, nooit meer aan de beurt gaan komen, vrees ik! Maar goed, het is uiteindelijk geen lijst van boeken die ik móet lezen, maar die dient als inspiratie, en waar ik dan telkens kan uitpikken waar ik zin in heb.

    Like

   • Nee, precies! Bij mij is het (nog) niet zo, maar ik denk dat ik ergens ga werken met sterren voor hoe graag ik een boek kan lezen. Filter erop en dan kan ik meteen zien welke boeken ik écht heel graag (dit jaar nog) wil lezen. Enfin, misschien ook voer voor een blogpost, die leeslijst en hoe ik dat allemaal bijhoud.
    En inderdaad: een Heartstopperfanclub. Of -leesclub :-).

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.