Verbeelding Book Challenge 2020 | uitgelezen in oktober

Voor de zesde keer op rij neem ik dit jaar deel aan de Verbeelding Book ChallengeWant: lezen is geweldig en #nevernotreading en al.
Heel wat volgers hier zijn ook boekenverslinders, dus daarom blijf ik maandelijks leesupdates delen.

Het blijft me verbazen, omdat ik telkens in kleine stukjes lees, maar in oktober slaagde ik erin om 6 boeken uit te lezen!

Alles komt goed, altijd (Kathleen Vereecken) – 5*

De hemel was grijs die dag. Maar toen de avond viel, kleurde de horizon oranje. Clara veerde op met grote ogen en wees. ‘Zo mooi!’
‘Hoe kan dat?’ vroeg ik. Ik ging op mijn knieën op mijn stoel zitten, achterstevoren, en stak mijn hoofd onder de gordijnen door. ‘Er is niet eens zon.’
Er kwam geen antwoord.
Ik keek achterom. Oscar stond stil met zijn handen in zijn broekzakken. Een dun sliertje sigaret plakte tegen zijn onderlip. Hij zweeg. Mijn moeder hield haar hand voor haar mond. Mijn vader fronste diep en trok Clara op schoot.
‘Het is geen zon,’ zei Rosa. ‘Het is de oorlog.’

Alles komt goed, altijd is het ontroerende verhaal van Alice, een meisje dat opgroeit tijdens de Eerste Wereldoorlog en dat haar familie uiteen ziet vallen.

Dit boek stond al een tijdje op mijn leeslijst, maar was niet uitleenbaar in onze bibliotheek omdat het deel uitmaakte van de selectie van de Kinder- en Jeugdjury. Afgelopen maand was het wel beschikbaar, dus ik blij! ‘Alles komt goed, altijd’ is een jeugdroman met illustraties van Charlotte Peys. Ik ben grote fan van de kleuren op de cover! Het boek leest vlot, maar ik vond het toch een zwaar verhaal.

1. Een familiesaga

Ik ben (het) zo moe (Hilde Mariën) – 4*

Gelukkig worden psychologische problemen steeds bespreekbaarder, zwakt het taboe af.
Hoe welvarend dit land ook is, een verbazend groot aantal mensen kampt met burn-out, bore-out, levenscrisissen, onzekerheid, stress en een laag zelfb eeld. Auteur Hilde Mariën helpt als personal coach deze mensen om de juiste keuzes te maken in hun leven, om tijdig bij te sturen waar het verkeerd loopt, op weg naar meer levenskwaliteit en de durf om te veranderen. Haar aanpak is uitgesproken no-nonsense. Wat zijn de oorzaken en symptomen van je probleem? Welke zijn de eerste stappen die je kan zett en om eruit te geraken? Wat zijn de te vermijden valkuilen? Welke concrete dingen kan je doen, bij jezelf en in je omgeving, om je vooruit te helpen?

Dit boek is nooit op mijn leeslijst gekomen, want op de dag dat ik naar de bib ging, las ik over dit boek bij Katrien en ik ontleende het meteen. Stress en burn-out, het is iets wat bij mij al maandenlang om het hoekje loert, en ik probeer het op afstand te houden. Het zal jullie dan ook niet verbazen dat ik bij dit boek veel notities gemaakt heb.
Naast stress en burn-out gaat dit boek over nog andere thema’s: dertigersdilemma, perfectionisme, … Heel veel herkenbare zaken (helaas), maar ook veel bruikbare praktische tips!

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2020 afstrepen.

Yoga met Evy (Evy Gruyaert) – 3,5*

Tijd voor yoga!

Yoga is superleuk, toegankelijk en haalbaar voor iedereen.
Dit yogahandboek biedt praktische sessies op verschillende niveaus waarin professionele yogi’s de houdingen stap-voor-stap toelichten.
Evy probeerde het zelf uit en geeft persoonlijke feedback en tips.

* Meer dan 85 yogaposes
* Tips voor een leven in balans
* Prachtige fotografie

Enkele maanden geleden begon ik met yogalessen, en de eerste les was al behoorlijk overweldigend. Voor iemand die nog nooit yoga had gedaan, laat staan al had gehoord van bepaalde poses, klonk veel als Chinees. Ik dacht: ik leen eens een basisboek in de bibliotheek, zodat ik toch een beetje achtergrondinformatie heb. Dit boek was een hele goeie start, maar ik leerde de houdingen eigenlijk vooral tijdens de lessen (toen die nog live mochten doorgaan). Dit boek vond ik toch interessant omdat het ook focust op houding en ademhaling, twee zaken die toch ook belangrijk zijn. Maar toch ben ik van mening dat je bij het uitvoeren van yoga het beste een live les volgt, omdat de lesgever / lesgeefster dan houdingen kan corrigeren (want hoe zie je anders van jezelf of je uitgelijnd staat of niet?).

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2020 afstrepen.

Geek Girl #1 (Holly Smale) – 4*

‘Mijn naam is Harriet Manners en ik ben een “geek”. Ik weet dat omdat ik het net heb opgezocht in het woordenboek. Ik heb een vinkje gezet naast de symptomen die ik herken, en ze blijken allemaal op mij van toepassing! Eerlijk gezegd komt het niet als een enorme verrassing.’

Harriet Manners weet best veel; zo weet ze dat een mens gemiddeld 15 keer per dag lacht, hommels niet kunnen lopen, en dolfijnen met één oog open slapen. Ze is geen nerd, maar een charmante allesweter – een geek, zeg maar. Er is alleen één ding waar ze absoluut niets van begrijpt: mode. Maar hier komt verandering in als ze op een dag wordt gecast als model en besluit dat dit dé kans is om van haar geeky imago af te komen. Terwijl ze in hilarische situaties belandt, komt ze erachter dat er niet bepaald een klik is met de modewereld. Maar kan ze nog teruggaan naar de oude Harriet die ze ooit was?

Dit grappige, young adult boek was een heel fijne afwisseling! Ik heb echt hardop zitten lachen met de avonturen van Harriet. Het zou kunnen dat ik nog wel eens een vervolg in deze reeks zal lezen…

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2020 afstrepen.

Hoe ik per ongeluk een boek schreef (Annet Huizing) – 4*

Katinka wil schrijfster worden. De verhalen komen zomaar op in haar hoofd. Maar ze weet niet goed hoe ze ze op papier moet zetten. Daarom trekt ze op een dag de stoute schoenen aan en klopt aan bij haar overbuurvrouw Lidwien, een beroemd schrijfster. Lidwien wil Katinka wel schrijftips geven, in ruil voor hulp in de tuin.

Lidwien stelt Katinka allerlei vragen over wat lezen en schrijven voor haar betekent. Ze leert haar formuleren en vooral kijken, en Katinka schrijft en herschrijft haar leven. Want haar moeder is al jaren dood en haar vader is verliefd of heeft een midlifedinges. Of allebei.

Ondertussen hoort Katinka steeds meer over het leven van Lidwien, dat óók de moeite van het opschrijven waard is. En terwijl er een bijzondere vriendschap ontstaat, leert Katinka iets over het leven en schrijft ze per ongeluk een boek.

Ook dit is een kinder-/jeugdboek. Ik denk dat dit boek in mijn leeslijst kwam door Verbeelding, maar ik weet het niet meer zeker. In elk geval: supermooi boek, en ook heel leerrijk. Ik heb er heel wat leuke tips rond schrijven opgedaan!

8. Een boek met het woord “boek” in de titel

Krabben (Daan Borrel & Milou Deelen) – 3,5*

In 2017 verschijnt er een filmpje op Facebook dat viral gaat: de toen 21-jarige Milou Deelen, lid van studentenvereniging Vindicat, houdt vellen papier omhoog met scheldwoorden erop die ze van haar vereniging naar haar hoofd geslingerd kreeg. Hoer. Slet. Laag wijf. De reactie op deze aanklacht tegen slutshaming is ook van andere vrouwen niet mals: ze wordt stelselmatig uitgemaakt voor aandachtshoer. Het weerhoudt Milou er niet van om haar boodschap uit te dragen: veroordeel vrouwen niet omwille van hun seksualiteit. Daan Borrel, zelf als journalist en schrijver begaan met de rol van vrouwelijkheid en seksualiteit, voelde mede door hun vriendschap de noodzaak Milou te bevragen naar haar drang zichzelf letterlijk bloot te geven.
In Krabben – Van vrouw tot vrouw onderzoeken Borrel en Deelen waarom vrouwen geneigd zijn elkaar genadeloos te veroordelen. Waarom roepen Sylvana Simons en Romy Boomsma zoveel weerstand en woede op bij vrouwen en waarom wordt de uitgesproken zangeres Merol minder gehaat? Zijn vrouwen echt als krabben in een mand, elkaar naar beneden halend om zelf hogerop te komen? Door middel van gesprekken met diverse vrouwen en door onderzoek te doen naar elkaar willen Borrel en Deelen het tegenovergestelde leren: hoe kunnen vrouwen elkaar bevrijden van die neerhalende blik?

Onze bib is best mee met de nieuwe boeken, want dit boek zag ik in oktober liggen tussen de nieuwe aanwinsten. Ook dit boek stond op mijn leeslijst, naar aanleiding van (alweer) een interessante podcast van Werk & Leven. Graag gelezen, want het boek heeft dankzij de briefvorm een heel originele opbouw. Wat ik minder vond was dat het voor mij onbekendere (Nederlandse) vrouwen zijn die in het boek aan het woord komen, maar dat is ook wel logisch aangezien de schrijfsters Nederlands zijn.

13. Een feministisch boek of een boek geschreven door een feministe

***

Tussenstand Verbeelding Book Challenge: 21/30
Tussenstand Goodreads Reading Challenge: 46/35

***

Wat lazen jullie in oktober?
En hebben jullie nog leestips of must-reads?

***

Lees ook

Vriendjes worden op Goodreads? Hier kan je mijn profiel vinden!

30 gedachtes over “Verbeelding Book Challenge 2020 | uitgelezen in oktober

 1. Ik ga eens kijken welke punten ik zou kunnen afvinken op basis van mijn lijstje met gelezen boeken. Ook dit jaar heb ik niet actief meegedaan aan de VBC maar ik ben dan wel zo nieuwsgierig om naar het einde van het jaar toe mijn lijstjes eens naast elkaar te willen leggen. 🙂

  Like

 2. “Stress en burn-out, het is iets wat bij mij al maandenlang om het hoekje loert, en ik probeer het op afstand te houden.”
  Op tijd aan de alarmbel trekken! Zeker niet blijven doorgaan en doorgaan. Heel veel moed, burn out is een vies beest, dus ik hoop dat je er in slaagt het weg te houden!

  Like

  • Dankjewel voor je lieve reactie, Haaike! Ik probeer waar het kan rust in te bouwen, en op mijn werk ben ik er ook open over dat het minder gaat. We hebben er nu wel enkele nieuwe collega’s bij, dus de druk wordt hopelijk ook wat minder. Binnenkort even vakantie, dat zal hopelijk de nodige ademruimte geven!

   Like

   • Dat is goed nieuws, dat er nieuwe collega’s komen! Hopelijk brengt de kerstvakantie inderdaad wat rust. Dat is dan weer het voordeel aan die hele Corona, dat ze waarschijnlijk pakken rustiger zal zijn dan anders…

    Like

   • Op sociaal vlak is het inderdaad pakken rustiger, al het hele jaar. De weekends zijn veel rustiger, we leven op ons eigen tempo en doen veel dingen samen. Maar het is allemaal zo dubbel, want we hebben onze ouders en familie en vrienden amper gezien, en dat begint mentaal ook door te wegen… Ik hoop echt dat iedereen het rustig aan doet met de feestdagen, want ik hou echt m’n hart vast voor de weken erna…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.