Fieke vertelt hoe ze werkt (2)

Eind 2014 deelde ik, naar aanleiding van een opdracht in het geweldige Blogboek van Kelly Deriemaeker, hoe ik werk. Nu, zes jaar later, is er één en ander (kuch!) veranderd. En dat deel ik graag met jullie!

Plannen en organiseren, lijstjes en structureren, het is een deel van mij geworden. Ik doe het graag, en ben er ook best goed in.
Door de jaren heen maakte ik mezelf een systeem eigen dat voor mij (meestal) werkt, en dankzij heel wat interessante (online) cursussen en webinars leerde ik nog heel wat tips & tricks. Dit alles pas ik toe in mijn werk, en in mijn privéleven.

Wat is er hetzelfde gebleven?

 • Bloggen doe ik nog altijd vanop mijn laptop (soms aan mijn bureau, soms in de zetel onder een dekentje). Concepten worden al eens aangemaakt / aangevuld vanop mijn smartphone, maar schrijven en editen doe ik liever met een echt toetsenbord.
 • Mijn tools zijn grotendeels hetzelfde gebleven: Trello voor mijn taken, een gedeelde digitale agenda, OneNote voor notities, … Ook gebruik ik nog steeds Feedly om blogs te lezen.
 • Het systeem in mijn mailbox: enkele belangrijke zaken waar nog actie voor ondernomen moet worden blijven in mijn inbox staan. De rest verhuist naar mapjes, en er wordt nog steeds gestreefd naar inbox zero. Met wisselend succes :-).
 • Tijdens het bloggen / werken heb ik het liefste stilte. Zeker als ik moet schrijven. Als ik aan het (thuis)werken ben, en ik ben aan een groot project (tekening) bezig, kan een podcast of muziek wel.
 • Het winteruur, dat ervoor zorgt dat foto’s die ’s avonds van eten gemaakt worden echt een ramp zijn…
 • Ik ben nog steeds introvert :-).

Wat is er veranderd?

 • Mijn job is nog steeds (min of meer) hetzelfde. Ik ben nog steeds interieurarchitect in de kantoor- en projectinrichting, maar ondertussen werk ik bij een ander bedrijf. Nu werk ik in een groter team, waar dan ook meer samengewerkt en gecommuniceerd moet worden. Mijn baas is gelukkig wel mee met en pro alle digitale veranderingen, en daar ben ik heel blij mee. Sinds begin dit jaar werken we volledig in de cloud en gebruiken we Microsoft Teams. Dat alles op punt stond vóór de eerste Corona-lockdown, was mooi meegenomen!
 • In 2015 zijn we verhuisd, en dat kwam met een aparte bureauruimte. Geen bureautje meer in de living, maar een ruimte, af te sluiten ruimte. Blij mee!
 • In 2016 ben ik mama geworden, en dat heeft basically alles veranderd. Plots was er géén structuur meer, en daarna een heel andere structuur waarin ik zelf vaak helemaal onderaan de prioriteitenlijst stond. Het was zoeken, maar het lukt meestal wel om alles draaiende te houden.
 • Deze blog is meer naar een persoonlijke blog geëvolueerd, en de focus ligt minder op food en food photography. De foto’s die ik hier deel, worden steeds vaker met mijn smartphone (Samsung Galaxy A6) genomen dan met mijn spiegelreflexcamera.
 • Veel dingen blijven digitaal, maar ik leerde ook het Bullet Journal systeem kennen. Mijn papieren boekje brengt me wat rust in de digitale wereld, en is naast een praktische tool ook een creatieve uitlaatklep. Ik gebruik mijn Bullet Journal niet (meer) als agenda, wel als braindump en lijstjesschriftje. Ik heb ook al jaren geen papieren agenda meer.
 • Er zijn enkele apps bij gekomen de voorbije jaren. Bijvoorbeeld: Goodreads – vooral om gelezen boeken bij te houden (mijn leeslijst staat in OneNote), Spotify – voor het beluisteren van podcasts, … De voorbije weken ben ik wat aan het experimenteren met Notion, omdat ik nog enkele zaken (waaronder mijn succesreceptenschriftje) op een handige manier wil digitaliseren.
 • Bloggen doe ik de laatste jaren veel minder gestructureerd. Ik werk niet meer met een strikte planning, maar schrijf en deel als ik daar zelf zin in heb. Soms zijn dat veel berichten op korte tijd, soms wekenlang amper een bericht. En dat is – in mijn hoofd – goed zo, want ik slaag er nog altijd in om regelmatig te blijven bloggen. Ondertussen staan er meer dan 70 conceptberichten in mijn WordPress, dus ik zal nog niet snel stil vallen :-).
 • Sociale media is ook steeds belangrijker geworden, maar ik ben daar niet heel erg consequent in. Instagram vind ik het leukste, maar ook daar heb ik niet echt een ‘structuur’; ik deel dingen uit mijn dagelijkse leven.

Extraatje: mijn meest gelezen blogposts aller tijden

Raar maar waar, allemaal van toen ik nog vooral een foodblog was :-).

 1. Hapje met quinoa, avocado en mango
 2. Wortelcake (suikervrij)
 3. Frangipane
 4. Opruimactie
 5. Kruiden- en specerijenpotjes

Deze blogpost schreef ik binnen het thema ‘Achter de schermen‘, het derde thema van de BlogBoost Najaarschallenge. Meer lezen? Deze bloggers doen ook mee!

Werken jullie nog hetzelfde als enkele jaren geleden?

32 gedachtes over “Fieke vertelt hoe ze werkt (2)

 1. Leuk om te zien hoe je werkt en hoe dat doorheen de jaren veranderd is! Ik ben volop bezig met de ontwikkeling van een nieuwe manier van werken. Beetje zoeken hoe ik een nieuwe blogplanning gekoppeld krijg aan een nieuwe job. En zelfs zoeken hoe ik die nieuwe job in mijn bullet journal krijg op een goeie manier. Ik heb nog wat werk de komende dagen en weken!

  Like

 2. In de 10 jaar dat k blog is er bij mij ook het 1 en ander veranderd. Zo blogde ik in het begin dagelijks en is dat ondertussen herleidt tot 3 keer per week. Maar daar heb ik meer dan mijn handen aan vol want mijn blog drijft vooral op de vele foto’s en ik steek nogal wat werk in het maken van die foto’s. Mijn blogposts zijn denk ik inhoudelijk kwalitatiever geworden maar ook dat vraagt meer tijd. De thema’s zijn min of meer hetzelfde gebleven, al zijn de uitstap- en reisblogposts een pak prominenter geworden en schrijf ook ik niet zoveel recepten meer uit.

  Like

  • Dagelijks bloggen, wauw! Drie keer per week vind ik ook bewonderenswaardig, ik ben al blij als één keer per week lukt. Foto’s zijn inderdaad tijdrovend!
   Eigenlijk is dat ook wel leuk aan bloggen, dat je blog mee evolueert met je leven, en wat je op dat moment belangrijkst vindt :-).

   Like

 3. Behalve dat het sinds 2017 vooral over Felix gaat is er aan mijn manier van werken weinig verandert. Prélockdown typte als wel al eens concept op mijn smartphone (op de bus of trein), maar nu zit ik amper nog op de bus of de trein …

  Like

 4. Leuk om te lezen hoe jij te werk gaat bij het bloggen! Ik kan er nog veel van leren want bij mij staat het de laatste tijd wel op een zéér laag pitje door allerlei omstandigheden… Ik erger me er soms aan, maar anderzijds doe ik het volledig op mijn eigen tempo en dat is echt oké. Ik blog in de eerste plaats voor mezelf, er is niemand die ‘achter mij’ zit (bv. een bepaald merk). Ik hou het spontaan en daar voel ik me goed bij. Ik heb dus ook zeker geen blogplanning, dat zou me te veel stress opleveren. Ik heb al genoeg planningen in het dagelijks leven en voor mijn job.
  Daarom ga ik nauwelijks nog samenwerkingen aan, want ik vind dat de spontaniteit van een blog dan verdwijnt en het is dan meer ‘van moeten’ hé.
  Ik kom sowieso heel graag lezen bij jou, ik mis zo goed als geen enkele post. Je hebt een toffe en inspirerende blog, zeer authentiek en met een eigen stijl. I love that! Doe vooral nog laaaaang verder 🙂
  Veel liefs, Josefien x

  Like

  • You do you, en de echte volgers lopen niet weg. Ik vond het in elk geval heel fijn om je gelukjes te lezen. Het toont nog maar eens aan hoe positief je in het leven staat!
   Zo fijn, die lovende woorden! Bloggen doe ik ook vooral omdat ik het leuk vind, maar ik wil mensen ook inspireren (vb. met de kookboekenreviews, die soms wel samenwerkingen zijn, maar dan samenwerkingen waar ik volledig achter sta). Doe jij ook maar nog lang verder, maar op jouw tempo! En hopelijk zijn we snel van het C-beest af, zodat er weer blogmeetings mogen :-).

   Like

 5. Hier is er niet zo heel veel veranderd qua manier van werken, alleen de frequentie kent zo zijn hoogtes en laagtes. Ik merk dat wij heel veel dezelfde tools gebruiken en ook de manier waarop we ze gebruiken, loopt gelijkaardig. Ik heb geen 70 concepten staan, maar wel een klein aantal uitgetikt en een aantal in mijn hoofd en bullet journal. Ik kom hier alleszins heel graag lezen dus ik ben blij dat er nog een voorraadje klaar staat!!

  Like

  • Bij mij heeft het enkele jaren gekost om ‘passende’ tools te vinden, en nu zijn het echt blijvers :-). Toegegeven: veel concepten zijn niet meer dan een titel en een linkje, maar ik moet er dringend toch eens door gaan. Zo veel ideeën, zo weinig tijd om ze uit te werken. En sommige concepten zijn ook vrij persoonlijk, waarbij ik weer een drempel voel om erover te schrijven…

   Like

 6. ik schrik ook van die 70 concepten. Ik heb er misschien een stuk of 10 en dat zijn dan zo telkens één of twee zinnetjes of woordjes waar ik een bericht rond zou maken haha.
  Het blogboek heb ik hier ook nog liggen (twee versies zelfs). Ik heb het nog niet geminimaliseerd omdat Kelly ondertussen een vriendin van me is geworden maar ik zou het nog eens herlezen, bedankt voor de inspiratie!

  Like

  • Veel concepten zijn hier ook niet veel meer dan een titel en enkele woorden hoor, en dan heb ik ook nog ergens een inspiratielijst (waar ik weinig mee doe momenteel). ’t Zal in elk geval niet rap stil vallen door gebrek aan ideeën :-).
   Het blogboek, hier heb ik ze ook allebei, gaat ook niet weg. Ik heb wel een soort samenvatting gemaakt in mijn OneNote, met tips & tricks, maar het boek wegdoen kan ik zeker niet. Het / mijn blog is een deel van wie ik ben, en dat weerspiegelt mijn boekenkast eigenlijk ook wel. Eigenlijk is het ook wel door het Blogboek dat ik persoonlijker ben beginnen bloggen, dus ik ben daar Kelly nog altijd ergens dankbaar voor!

   Like

 7. Ik vind zo’n posts altijd super interessant om te lezen! Eigenlijk is er toch nog niet zoveel veranderd en heb je vooral veel dingen geperfectioneerd. Ik ben vooral beginnen lezen hier toen het minder een foodblog werd dus wat mij betreft goede keuze 😃

  Like

 8. OMG, zoveel concepten, daar kan ik alleen maar van dromen 🙂 De manier van werken en bloggen is hier toch wel wat veranderd, dus misschien moet ik daar ook nog eens over bloggen 😉 Ik ben trouwens ook wat aan het experimenteren met Notion om een aantal dingen te digitaliseren, maar voorlopig blijft het toch nog wat zoeken. En tot slot, blijf vooral bloggen zoals je doet want ik lees jouw posts ongelooflijk graag! X

  Like

  • Oh, het zou fijn zijn als je daar ook eens over zou schrijven, ik ben wel benieuwd naar jouw workflow en tools!
   Wat Notion betreft: ik ben de Notion Ninja cursus van The Time Hub aan het volgen. Het programma was té overweldigend voor mij, maar de cursus heeft zo veel verhelderd. Een aanrader! En nu uitkijken naar wat vakantie in de eindejaarsperiode, zodat ik wat meer tijd vind om ook een en ander te digitaliseren :-).
   En dat graag lezen is volledig wederzijds!

   Geliked door 1 persoon

 9. Die variatie in je blogberichten vind ik wel leuk! Zoals de meer persoonlijke posts afgewisseld met bijvoorbeeld de Kookboekweek. Zelf heb ik ook ruim 70 berichten in concept staan, al vrees ik dat sommige er al zo lang staan dat ze al achterhaald zijn:-)

  Like

 10. Ik dacht eerst dat deze blogpost me minder zou aanspreken vermits ik zelf geen werk heb en dus minder heb aan tips omtrend werken maar eigenlijk vond ik het super interessant om te zien wat er door de jaren heen wel/niet veranderd is bij jou methode.

  Net als jij werk ik zelf ook het liefst in stilte. De laatste jaren nog meer dan vroeger vermits ik veel sneller wordt afgeleid. Verder denk ik dat ik vooral minder volgens een planning blog vermits ik merkte dat ik dan tegen de klok ging bloggen en dat voelde niet fijn aan. Er verschijnen ook minder blogposts dan eerder maar verder is denk ik vrijwel alles hetzelfde gebleven. Ik werk nog steeds mijn blogposts uit in een digitale notitie of tekstverwerker (de laatste tijd vooral het eerste) en werk deze maar verder uit in een concept wanneer de tekst klaar is. Zowel digitale (notitie-mapjes) als analoge lijstjes (bullet journal, inspiratie-boekje, …) zijn meer gebundeld in plaats van losse boekjes en bestanden. Oh en ik lees veel minder recensie-exemplaren dan in 2015. Zowel mijn documenten als mails zijn ondergedeeld in mappen en submappen en ik vind dat super handig. Daar zie ik dus niet snel verandering in komen.

  Like

 11. Zo fijn dat je een eigen (én afsluitbaar) bureau hebt! Zeker met al dat thuiswerken dit jaar is dat echt een zegen! Wij hebben ons bureau al een paar keer intern verhuisd, want dat staat normaalgezien in de woonkamer, waar aan de eettafel ook de tweede “flexi-werkplek” is… Momenteel staat het dus in de slaapkamer, want ook al werk ik maar één dag per week thuis, allebei in de living werken, lukt gewoon niet (we moeten allebei vrij vaak bellen, dat helpt natuurlijk niet).
  En euh, die concepten, dat herken ik. Ik heb er momenteel 61 staan, maar daarvan zijn er vijf die “blogideetjes” heten (naar thema: Zwitserland, fair wear, reizen…). Ik wil niet weten aan hoeveel concepten ik kom als ik die ideetjes allemaal als apart zou opslaan 🙈 Anderzijds: we gaan inderdaad nog niet rap stoppen met bloggen op die manier 😉

  Like

  • Helaas kan ik mijn vaak bellende collega niet afsluiten, haha! Nee, we prijzen ons gelukkig dat we alles hebben om goed en op een ergonomische manier thuis te kunnen werken. We zijn het er allebei over eens dat we thuis productiever zijn op kantoor ook. Nadeel aan thuiswerk is wel dat je het niet kan ‘achterlaten’, het blijft altijd wel in het zicht. Zeker omdat ik vb. ook aan mijn bureau werk om te bloggen of zo.
   Nee, zeker ook niet stoppen met bloggen! 🙂

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.