Verbeelding Book Challenge 2020 | uitgelezen in juli

Voor de zesde keer op rij neem ik dit jaar deel aan de Verbeelding Book ChallengeWant: lezen is geweldig en #nevernotreading en al.
Heel wat volgers hier zijn ook boekenverslinders, dus daarom blijf ik maandelijks leesupdates delen.

Waar juni niet zo geweldig was, lukt het me in juli wel om wat boeken uit te lezen. Deels omdat ik in veel boeken al bezig was, en deels omdat ik vakantie heb. Deze 7 boeken staan op het lijstje van afgelopen maand:

De acht bergen (Paolo Cognetti) – 4*

Pietro is een stadsjongen uit Milaan. Zijn vader is scheikundige, en gefrustreerd door zijn werk in een fabriek. Zijn ouders delen een liefde voor de bergen, dat is waar ze elkaar ontmoetten, waar ze verliefd werden en waar ze trouwden in een kerkje aan de voet van de berg. Door deze gedeelde passie kan hun relatie voortbestaan, zelfs wanneer tragische gebeurtenissen plaatsvinden. Het stadsleven vervult hen vaak met gevoelens van spijt dat ze niet voor een ander leven hebben gekozen. Dan ontdekken ze een dorpje in het Noord-Italiaanse Val d’Aosta, waar het gezin vanaf dat moment iedere zomer zal doorbrengen. De elfjarige Pietro raakt er bevriend met de even oude Bruno, die voor de koeien zorgt. Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen door de bergen en zoektochten door verlaten huizen en oude molens, en er bloeit een ogenschijnlijk onverwoestbare vriendschap op.

Heel wat maanden geleden ruilde ik dit boek met Katrien, maar ik liet het vervolgens ook heel wat maanden liggen. Deze zomer, nu we niet op reis kunnen / mogen gaan, leek me ideaal om dit boek weer op te pikken. Ik kreeg er toch een klein beetje vakantiegevoel van, want Italië staat op onze reis-bucketlist.
Het verhaal deed me wat denken aan ‘Noord‘ en ‘Aan het einde van de wereld‘; ik heb ook van dit boek heel erg genoten. Vorige week ging ik het naar het boekenruilkastje in de buurt brengen, hopelijk heeft iemand anders evenveel leesplezier met dit boek!

12. Een boek waarin de natuur of het milieu centraal staat

Hoogsensitief ouderschap (Bieke Geenen) – 5*

Hoogsensitiviteit lijkt in grote mate erfelijk te zijn. Dat maakt het opvoeden er niet makkelijker op. Want niet alleen je kind is hoogsensitief (wat heel wat extra zorg vraagt), ook jij als ouder moet rekening houden met je eigen specifieke valkuilen en triggers. Als hoogsensitieve ouder is het dan ook allesbehalve eenvoudig om in balans te blijven.

Hoogsensitiviteit is op zichzelf geen probleem, maar het niet herkennen en er niet goed mee omgaan kan wel voor veel problemen zorgen. In dit boek legt coach Bieke Geenen uit wat de 10 triggers zijn die hoogsensitieve mensen uit evenwicht kunnen brengen (zoals kritiek, vermoeidheid, onrechtvaardigheid, piekeren en overprikkeling), en geeft ze concrete handvatten mee om op een andere manier met hun eigen hoogsensitiviteit en die van hun kind om te gaan

Over dit boek schreef ik een aparte review.

29. Een boek dat nog gepubliceerd moet worden in 2020

Het huis met de gele deur (Hanne Luyten / Noëmie Willemen) – 5*

In het huis met de gele deur wonen zever kinderen. Zeven! Maar hoe druk het hier elke dag ook is, de mama’s zijn dol op hun grote kroost. Zeven kleine mensjes, elk met een eigen verhaal. En of dat nu een boos, een verlegen, een wild of een heel erg stil verhaal is: ze mogen allemaal verteld worden.

Toegegeven: het was de hype op Instagram die me overtuigde om dit boek te kopen. Het eerste boek van Hanne Luyten vond ik geweldig, en ik ben ook grote fan van de tekeningen van Noëmie, dus dit boek kon bijna niet anders dan goed zijn. De tekeningen zijn prachtig, het verhaal ook. Door de diversiteit en de aandacht voor alle aspecten van het leven. Ook de minder leuke en pijnlijke en heel erg hartverscheurende. Dit boekje leg ik wel nog even opzij voor Juliette, want ik vind het nog een beetje te moeilijk voor een vierjarige.

28. Een boek over een groot gezin

Weersverwachting (Jenny Offill) – 4*

Lizzie heeft een baantje als bibliothecaresse aan de universiteit waar ze eigenlijk wilde promoveren. Ze voelt zich verantwoordelijk voor haar exverslaafde broer, wat ten koste gaat van aandacht voor haar eigen leven – en dat van haar man en kind.

Dan vraagt haar voormalige promotor Sylvia, een klimaatwetenschapper en populaire podcasthost, of ze wil helpen met de groeiende toestroom aan brieven en mails. Lizzie begint vragen te beantwoorden van klimaatangstigen en religieuze eindtijddenkers. Naarmate ze zich meer verdiept in rampenpsychologie en overlevingsstrategieën raakt ze steeds minder in staat een goede overlevingsstrategie voor zichzelf te bepalen, niet alleen voor een mogelijke apocalyptische toekomst, maar ook voor het hier en nu.

Dit is het eerste bibliotheekboek van dit jaar. Echt. In januari nam ik me voor om eerst wat eigen boeken te lezen, maar ik las nog wat boeken op mijn Kobo (via het Plus abonnement). Vervolgens was daar Corona en was de bibliotheek gesloten. Ideaal voor de stapeltjes overal, maar ik begon de bibliotheek toch te missen. Dus ik maakte mijn lijstje online (dat doe ik eigenlijk altijd: ik neem mijn leeslijst erbij en check in de online catalogus van de bibliotheek welke boeken beschikbaar zijn) en ik had snel een nieuwe buit.
‘Weersverwachting’ leest heel vlot, want heeft allemaal korte alinea’s. Ik weet niet of ik het even geweldig vind als het andere boek dat ik van haar las, maar ik heb het wel heel graag gelezen.

20. Een boek over klimaat(verandering). Een zogenaamde een “cli-fi”.

Caravandagen (Evelien De Vlieger) – 3*

Evelien De Vlieger is jeugdauteur, moeder van drie puberzonen en vrouw van een drukbezette man. Zonder aanwijsbare reden belandde ze in een staat van verdriet. Voelde een burn-out zo, vroeg ze zich af. Een depressie? Of was het gewoon het leven maar? Om niet verder uiteen te vallen verhuisde ze naar de caravan in de achtertuin. Ze sleepte het ene boek na het andere naar haar schuilhol en liet zich troosten en inspireren. Via allerlei omwegen belandde ze uiteindelijk in haar binnenste. Een kaart was er niet, ze legde de weg tastend af, maar zoals altijd was de weg de reis.
Is leven moeilijk? Niet moeilijker dan een haakwerkje repareren als je niet kunt haken. Het resultaat ziet er niet uit, maar haakwerkjes zijn sowieso lelijke dingen.

Over dit boek las ik eens in Libelle, en het thema burn-out sprak me wel aan. Drie sterren, want het was wel mooi geschreven (met veel nadruk op de natuur en de omgeving ook), maar ik vond het een wat traag verhaal.

7. Een boek met een vervoermiddel in de titel

Mild Ouderschap (Nina Mouton) – 4*

Dag ouder(s),

Dit boek is er voor jullie.

Ik onthul geen tienstappenplan richting perfect ouderschap, noch beschrijf ik een weloverwogen strategie om je kinderen te doen gehoorzamen.

Wel dopte ik de pen in mijn ervaring als moeder, vrouw en gezinspsychologe om jou te helpen met de zoektocht naar je moeder- of vadergevoel. Ik wil je leren dat gevoel te vertrouwen, zelfs als het indruist tegen adviezen van je omgeving of tegen je eigen constructie van de ‘perfecte’ ouder. Ik wil tonen dat meeveren met jezelf en de kinderen, in uiteenlopende situaties, meer energie kan opleveren dan krampachtig vastklampen aan rigide regeltjes.

Op die basis behandel ik enkele licht ontvlambare gezinsthema’s zoals eten, emoties en slapen. Zo is het ok om je kind bij je te laten slapen als dat maar binnen jouw oudergevoel ligt. En of je nu voor kunstvoeding of borstvoeding kiest, zolang dat maar jouw geïnformeerde keuze is. Ik leg uit waarom je emoties, zoals die woedeaanval in de supermarkt, niet zomaar kan wegstraffen of hoe je de machtsstrijd aan de eettafel kan ontmijnen. Eindigen doe ik mijn boek waarmee alles zou moeten beginnen: zelfzorg ofwel het zoeken naar de verbinding met jezelf zodat je weet waar je grenzen liggen.

Mild Ouderschap is mijn zachtmoedig maar doortastend pleidooi voor mildheid tegenover jezelf, je kinderen en je omgeving. Haal eruit wat erin zit en wat past voor jou en je gezin.

Ik wens je een mooie zoektocht.

Liefs,
Nina Mouton

Dit boek kocht ik in februari al, en ik begon er vrij snel in te lezen. Maar het was een beetje too much toen, en met Corona had ik niet veel ruimte in mijn hoofd voor non-fictieboeken precies. Enkele weken geleden pakte ik het boek weer op, en ik heb er echt veel van opgestoken. Vooral het laatste hoofdstuk, zelfzorg, vond ik heel interessant, en nodig om even bij stil te staan. Sowieso is dit een boek dat ik graag had willen hebben toen ik pas mama was; ik zou veel meer op mijn eigen gevoel hebben durven vertrouwen. Maar in het boek komen ook hoofdstukken over de peuter- en kleutertijd en de lagere schoolperiode aan bod, dus het is zeker niet enkel voor prille ouders bedoeld.

16. Een boek van een schrijver die in jouw streek woont (laten we zeggen binnen de 20km van uw voordeur)

Eerste hulp bij hoogsensitiviteit (Elke Van Hoof) – 4*

Raak je snel overprikkeld? Lijkt het soms alsof je veel meer tijd nodig hebt dan anderen om een beslissing te nemen? En zinderen zowel positieve als negatieve emoties lang bij je na? Dan is de kans groot dat je hoogsensitief bent. Je bent zeker niet de enige; naar schatting 15 procent van alle mensen is hoogsensitief.
De voorbije jaren is hoogsensitiviteit zowel in de wetenschappelijke wereld als in de populaire media een hot topic. Toch bestaan er nog altijd veel misverstanden rond. Bovendien ligt de focus al te vaak op de negatieve kanten, terwijl hoogsensitiviteit ook een aantal unieke talenten en kwaliteiten met zich meebrengt.
Elke Van Hoof zette in de Lage Landen het onderzoek naar hoogsensitiviteit op de kaart. In dit boek vat ze op een heel toegankelijke manier samen wat we er vandaag over weten én toont ze hoe die kennis je in de praktijk kan helpen om beter met je hoogsensitiviteit om te gaan.

Het lezen van dit boek bracht veel herkenning. Het is een combinatie van een wetenschappelijke uitleg (veel minder ‘zwaar’ dan in het boek van Elaine Aron) en praktische oefeningen en dingen om even bij stil te staan. Het boek gaat minder in de diepte, maar haalt heel wat onderwerpen aan: wat hoogsensitiviteit is, hoe het werkt in je hersenen, omgaan met prikkels, HSP op het werk, … Het boek las heel vlot, en ik heb er zeker weer enkele dingen van opgestoken.

Met dit boek kon ik geen puntje voor de Verbeelding Book Challenge 2020 afstrepen.

***

Tussenstand Verbeelding Book Challenge: 16/30
Tussenstand Goodreads Reading Challenge: 28/35

***

Wat lazen jullie in juli?
En hebben jullie nog leestips of must-reads?

***

Lees ook

Vriendjes worden op Goodreads? Hier kan je mijn profiel vinden!

17 gedachtes over “Verbeelding Book Challenge 2020 | uitgelezen in juli

 1. Het huis met de gele deur ga ik in gedachten proberen te houden tegen dat mijn metekindje wat groter is. Ze moet immers nog drie worden. Zelf heb ik last minute besloten om deze maand toch maar mee te doen aan de NEWTS Readathon. Ik twijfelde vermits het lezen nog steeds moeizaam gaat door dat averechtse lichaam van me maar het is de laatste editie in Harry Potter – thema, het is echt heel leuk uitgewerkt door de organisatrice én het zou natuurlijk stom zijn om maar half af te studeren als Magizoölogist. Dus heb ik eergisteren mijn tbr en de opdrachtenlijst naast elkaar gelegen en ik ben er (mede dankzij een aantal strips van manlief) in geslaagd om voor elke opdracht een geschikt boek te vinden. Of ik ze nu ook nog alle 13 ga kunnen lezen is natuurlijk nog maar de vraag.

  Like

 2. Mild ouderschap heb ik ook gelezen. Vond ik een tof boek, vooral dat omdenken. Het huis met de gele deur heb ik ook al veel zien circuleren op Instagram, dus ben ik ook heel benieuwd naar. Ook het Hoogsensitief Ouderschap spreekt me aan en ga ik eens zoeken.

  Like

  • Oh, fijn dat ik je kon inspireren!
   Benieuwd wat je van jouw boek vindt. Laat het gerust weten! Ik denk dat ik toch even wacht op een Nederlandse vertaling, want boeken in het Engels kosten me te veel energie om te lezen…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.