Verbeelding Book Challenge 2020 | uitgelezen in december

Voor de zesde keer op rij neem ik dit jaar deel aan de Verbeelding Book ChallengeWant: lezen is geweldig en #nevernotreading en al.
Heel wat volgers hier zijn ook boekenverslinders, dus daarom blijf ik maandelijks leesupdates delen.

December was naast een goeie blogmaand, ook een goeie leesmaand!
In november was ik al in een aantal boeken bezig, maar de 7 boeken hieronder las ik uit in december.

Het moois dat we delen (Ish Ait Hamou) – 4*

In het stadje waar Soumia en Luc wonen, speelt het leven zich voornamelijk af aan de schoolpoort, bij de plaatselijke kruidenier én op het voetbalveld. Soumia en Luc wonen in dezelfde buurt, maar kennen elkaar niet. Zij probeert met de moed der wanhoop het verleden achter zich te laten. Hij leeft in en met het verleden. Wanneer ze elkaar bij toeval leren kennen, komen ze voor verscheurende keuzes te staan. 

Mijn dag was goed, toen dit boek plots zonder reservatie beschikbaar was in onze bibliotheek! Ik begon er met hoge verwachtingen aan, maar het boek / de schrijver slaagde er helaas niet in om die helemaal in te lossen… In het boek staan – zoals we van Ish gewend zijn – heel wat mooie zinnen, en het verhaal raakt en ontroert, maar toch raakte het me niet in de diepte.

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2020 afstrepen.

Repower (Claudia Van Avermaet) – 4*

Na een bijzonder stressvolle tijd of wanneer je herstelt van een ziekte kun je alle extra aandacht voor jezelf gebruiken. Toen Claudia Van Avermaet herstelde van een burn-out ging ze op zoek naar wat haar kon helpen om weer vol power in het leven te staan. Nu heeft ze haar persoonlijke tips verwerkt in een 7 wekenplan om onder meer je bloedsuikerspiegel, je hormonen en je immuunsysteem weer in balans te brengen. Door bewust te ademen, voldoende te bewegen en te focussen op natuurlijke voeding kun je je lichaam en geest helemaal resetten.

Dit boek kwam op mijn leeslijst na deze blogpost van Hilde (Regenboogbui). Het boek is heel uitgebreid en licht verschillende facetten toe in de zeven hoofdstukken (Re-charge, Re-set, Re-fresh, Re-pair, Re-power, Re-flect. Elk hoofdstuk heeft dan nog eens een aparte focus op food, mind en body.
Claudia schreef dit boek vanuit persoonlijke ervaring, maar het is onderbouwd met heel wat wetenschappelijke info over de werking van een lichaam, en er staat ook heel wat voedingsadvies in het boek. Ook worden heel wat fysieke oefeningen aangereikt, die duidelijk staan omschreven aan de hand van vele foto’s. Achteraan in het boek staan ook wat recepten, maar niet vegan.
Ik vond dit best een goed boek, omdat het thema van het boek (herstel na burn-out) heel actueel is (en soms té dicht in mijn buurt komt), en omdat zowel beweging, voeding als mentale gezondheid worden aangehaald.
Hier en daar vond ik het iets té zweverig, maar overall: goed boek!

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2020 afstrepen.

Zo’n leuke leeftijd (Kiley Reid) – 4*

Alix Chamberlain is een vrouw die krijgt wat ze wil, en ze heeft er haar beroep van gemaakt om andere vrouwen te laten zien hoe je dat doet. Ze is dan ook geschokt als haar babysitter, Emira Tucker, ’s avonds in de plaatselijke delicatessenwinkel wordt aangesproken door een beveiliger, die bij het zien van de jonge zwarte vrouw met een witte peuter een ontvoering vermoedt. Een kleine menigte is er getuige van, een omstander filmt alles, en Emira voelt zich vernederd. Alix staat erop de situatie recht te zetten.
Emira is 25. Ze staat op het punt haar ziekteverzekering te verliezen, heeft geen idee wat ze met haar leven aan moet en is zich bewust van Alix’ behoefte om haar te helpen. Maar als zich tussen beide vrouwen een verrassende connectie openbaart, blijkt die al snel alles wat ze over zichzelf, en elkaar, dachten te weten overhoop te gooien.
Vol empathie en scherpe maatschappelijke kritiek is Zo’n leuke leeftijd een verrassende debuutroman over de complexe realiteit van volwassenwording, en wat het betekent om iemand als ‘familie’ in je leven op te nemen. 

Prachtig debuut, en heel actueel met BLM. Heel graag gelezen!

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2020 afstrepen.

Even goede vrienden (Jane Fallon) – 4*

Amy dacht dat ze álles wist van haar beste vriendin Melissa. Maar ja, Amy dacht ook dat ze verloofd was met de man van haar dromen. Tot die dag dat ze onverwacht vroeg thuiskomt en daar de spullen van een andere vrouw ziet liggen. Spullen die haar verdacht bekend voorkomen…
De meeste vrouwen zouden op dat moment instorten. Amy heeft een beter idee: ze blijft in haar rol als liefhebbende verloofde, doet alsof ze nog aan de andere kant van de wereld zit, en besluit Jack en Melissa met gelijke munt terug te betalen.
Niets is immers leuker dan je vrienden duidelijk te maken wat ze voor je betekenen…

Dit boek was weer zo’n typische ‘verstand op nul en lezen’-chicklit. Ontspannend, grappig, voorspelbaar en vaak ook ongeloofwaardig, maar met toch enkele leuke wendingen. Ook heel graag gelezen!

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2020 afstrepen.

Matilda (Roald Dahl) – 4*

Matilda is briljant. Ze is een gevoelig meisje, dat geweldig goed kan leren. Maar vader en moeder behandelen haar als een onderkruipsel, niet als een dochter. Ze vinden haar maar een lastig persoontje, dat ze dulden totdat ze haar het huis uit kunnen jagen naar een ander deel van het land, of liever nog veel verder weg. Matilda kon praten als een volwassenen toen ze anderhalf was, lezen met drie, en al vóór ze vijf jaar was, las ze boeken van wereldberoemde schrijvers zoals Dickens, Hemingway, Kipling en Steinbeck, en toch vinden haar ouders haar alleen maar een lastpost. Matilda besluit zich eens goed kwaad te maken. Ze bedenkt heel slimme straffen voor haar ouders. En als het hoofd van de school, de gruwelijke juffrouw Bulstronk, haar ook wil aanpakken, ontdekt Matilda dat ze iets kan wat niemand kan.

Dit boek wou ik al zo lang eens herlezen, en nog een extra puntje van de VBC kunnen afstrepen zorgde ervoor dat ik er op het nippertje nog werk van maakte. Nuja, werk, het was absoluut geen opgave! Op enkele uurtjes tijd had ik het boek uit, en ik heb er zo van genoten! Dit boek staat op Juliette haar verlanglijstje (dat ik samenstel, hihi!), want ik denk dat ze er heel er van zal genieten later. Of misschien moet ik het binnen een paar jaar eerst maar eens voorlezen :-).

6. Een boek dat je als kind leuk vond maar sindsdien niet meer herlezen hebt

Outer Order, Inner Calm (Gretchen Rubin) – 3*

Bestselling author Gretchen Rubin has found that getting control of our stuff makes us feel more in control of our lives. And when we tailor our approach to suit our own particular challenges and habits, we’re able to create the order that will make our lives happier, healthier, more productive, and more creative.
With a sense of fun, and a clear idea of what’s realistic for most people, Rubin suggests dozens of manageable steps for creating a more serene, orderly environment – one that helps us to create the lives we want.
By getting rid of things we don’t use, don’t need or don’t love, we free our minds (and our shelves) for what we truly value.

Dit boekje heb ik gekregen van Liese, ofja, geruild met vegan gebakjes. Zij wou ervan af, en ik wou het graag eens lezen dus win-win!
Graag gelezen, omdat het vlot leest en mooi is vormgegeven, maar er staat voor mij weinig nieuwe info in. Ondertussen reageerde iemand op Instagram dat ze het graag ook wou lezen, dus dit boekje gaat verder naar een nieuwe lezer :-).

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2020 afstrepen.

Let op mijn woorden (Griet Op de Beeck) – 3*

Lise weet het niet zo goed, hoe leven gaat. Niet als ze vijftien is, maar evenmin als late twintiger. Ze vindt nochtans dat ze eigenlijk geen reden tot klagen heeft, zoals de meeste mensen die proberen sterk te zijn en het goed te doen. Dus zij gaat door, en probeert diegene te worden die ze denkt te moeten zijn.
Let op mijn woorden is een roman over hoe de start van ons bestaan onontkoombaar het vervolg bepaalt, zelfs als dat een blinde vlek blijft. Over families die de rangen sluiten. Over morsige liefde en echte connectie. Over de onontkoombaarheid van verlies en het belang van blijven zoeken. Over de angst om te dromen en een diep verlangen naar beter dat misschien wel bestaat voor wie weigert op te geven. Misschien.
Een verhaal dat alles blootlegt, behalve dat wat je verwacht.

Dit boek is het tweede deel in een trilogie, maar ik moet toegeven dat ik het verhaal van het eerste deel al kwijt ben. Het duurde even voor ik in dit verhaal kwam, maar daarna raakte ik er wel doorheen. Toch kon het verhaal me niet helemaal meeslepen (een beetje té veel drama ook, vond ik), en ik miste ook de vele mooie zinnen die in andere boeken van Griet talrijker aanwezig waren. Ik weet niet zo goed of ik het derde boek ook nog zal lezen, eigenlijk.

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2020 afstrepen.

***

EINDSTAND Verbeelding Book Challenge: 23/30
EINDSTAND Goodreads Reading Challenge: 55/35

***

Wat lazen jullie in december?
En hebben jullie nog leestips of must-reads?

***

Lees ook

Vriendjes worden op Goodreads? Hier kan je mijn profiel vinden!

19 gedachtes over “Verbeelding Book Challenge 2020 | uitgelezen in december

  • Ik zelf eigenlijk ook, meestal. Het is vaak een verzameling van kleine leesmomentjes, want er gaat zelden een dag voorbij dat ik niét lees. Vaak is het ook keuzes maken, en als ik moet kiezen tussen tv en boeken is het in 90% van de gevallen boeken :-).

   Like

 1. Jij hebt flink gelezen zeg het afgelopen jaar! Er staan een aantal onbekende boeken in jouw lijstje, dus ik heb opnieuw wat leesinspiratie opgedaan 🙂 Dankjewel daarvoor.

  Like

 2. Vele hoera-tjes voor Matilda. Van Jane Fallon wil ik graag ook nog eens iets lezen. Wat een mooi eindresultaat heb je trouwens behaald bij de Verbeelding Book Challenge. Ik ging eigenlijk nog eens een lijstje maken van welke boeken ik kon afvinken zonder dat ik aan de challenge had meegedaan maar dat is er duidelijk nog niet van gekomen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.