#kookboekweek | juli en augustus 2020 | 5 ingrediënten vegan

In juli en augustus, toen het nog volop zomer was, kookte ik uit 5 ingrediënten vegan, het nieuwe boek van Katy Beskow. Ik was heel erg benieuwd naar dit boek, want het andere boek dat ik van haar heb, 15 minute vegan, viel heel goed in de smaak.

Dit boek sprak me heel erg aan door de eenvoud van de recepten. De belofte van lekker én snel klaar, dat klinkt als muziek in de oren voor werkende ouders met kleine kindjes!

De (100)recepten in het boek zijn niet alleen eenvoudig door het gebruik van maar 5 ingrediënten (peper, zout en olijfolie worden wel als basics gezien en tellen niet mee), veel ingrediënten worden op een veelzijdige manier ingezet, en een extra plus is dat veel gerechten makkelijk te maken zijn met wat je in de voorraadkast kan vinden.

Veel mensen maken, als ze horen dat je vegan eet, al snel de opmerking: ‘maar dat is toch moeilijk en veel werk?’. Sommige recepten en boeken zijn inderdaad voor de iets gevorderdere kok (of voor mensen die heel graag uren in de keuken staan), maar dit boek toont aan dat veganistisch koken best eenvoudig kan zijn en niet al je kostbare tijd hoeft op te slokken.

Dit boek is er eentje die ik als bonus toe zal voegen aan de blogpost met mijn favoriete kookboeken! De belofte eenvoudig en snel klaar wordt bij alle recepten die ik heb getest ingelost, maar toch voegde ik bij enkele recepten nog wat extra groenten en smaakmakers toe, of een eiwitbron om er een volwaardige maaltijd van te maken.

De recepten zijn in deze hoofdstukken onderverdeeld:

  • Soep
  • Lunch
  • Diner
  • Zoet 
  • Basics 

Uit ‘5 ingrediënten vegan’ kookte ik best veel recepten:

Minestrone uit de voorraadkast (p. 22)

Juli en augustus brachten een grote moestuinoogst met zich mee: in deze soep gebruikte ik verse prei en tomaten. We aten de soep als minestrone, maar de tweede dag mixte ik de soep omdat Bart ‘stukjessoep’ niet zo lekker vindt. Het werd een heerlijk vullende soep!

Wortel-koriandervelouté (p. 43)

Superlekker in zijn eenvoud! Kokosmelk in soep, daar kan je niks fout mee doen. Dit receptje komt nog veel vaker op tafel. Deze werd trouwens ook gemaakt met worteltjes uit de tuin. Een enorm werk om al die kleine en kromme groentjes schoon te maken, maar de smaak was top! 

Geroosterde-uiensoep (p. 51)

Dit recept testte ik pas op een gure dag in oktober. Ik had er een post-it bij geplakt, maar dit recept komt pas echt tot zijn recht in de herfst. Het roosteren van de uien geeft een heerlijke smaak. Alweer een topper!

Bloemkool-mangosalade (p. 54)

We zijn allemaal grote fan van mango hier, en de combinatie met geroosterde bloemkool (kan je ooit iets fout doen met geroosterde groenten, nee toch?) was verrassend maar heel lekker. Een lekker zomerse salade, die perfect als bijgerecht voor vb. een barbecue kan dienen!

Sticky marmeladetofu (p. 94)
Gebakken rijst in 5 minuten (p. 192)

Hier combineerde ik twee supereenvoudige receptjes, en ik at er nog wat tomaatjes en komkommer uit de tuin bij. De tofu was een voltreffer, de gebakken rijst was lekker maar niet wauw.

Supersnelle kikkererwtenmasala (p. 101)

Stoofpotjes met kikkererwten, die behoren tot mijn absolute favoriet. Dit is een voorbeeld van een recept dat ik niet iets té eenvoudig vond, dus ik voegde er nog wat boontjes (uit de tuin) en aubergine aan toe.

Pappardelle met romige witte-wijnchampignons (p. 125)

M-m-m! Meer valt hierover niet te zeggen :-).

Risotto met geroosterde cherrytomaten (p. 126)

DIt recept kon niet ontbreken, in tijden van tomatenovervloed! Ik voegde er meer tomaten aan toe dan in het recept vermeld waren, en at er ook nog boontjes (alweer uit de tuin) en een zwartebonenburger bij. 

Banaan-havermoutrepen met pecan en kaneel (p. 164)

Deze klonken veelbelovend en waren zeker ook lekker, maar ik had er precies meer van verwacht. Bij havermoutrepen denk ik aan krokante ‘bars’, maar deze waren zacht door het gebruik van banaan. 

Watermeloenijsjes (p. 177)

Hier dan nog een receptje dat ik zelfs vereenvoudigde: de watermeloenpuree zonder yoghurt en de kiwipuree zonder spinazie. Heel verfrissend toen het nog ondraaglijk heet was afgelopen zomer. Juliette smulde ervan, ik ben niet zo’n grote fan van watermeloen…

Veelzijdige tomatensaus (p. 207) 

Deze saus diende als basis voor de minestronesoep, maar je kan die voor eender welke saus of soep gebruiken. Superlekker door het gebruik van een grote hoeveelheid basilicum! Dit receptje haal ik volgende zomer zeker nog eens boven!

***

Disclaimer: ik kreeg dit boek toegestuurd als recensie-exemplaar. Ik kocht het boek dus niet zelf, maar alles wat hierboven geschreven staat is mijn eigen, eerlijke mening. Mijn persoonlijke regel is dat ik alleen boeken of producten review die ik zelf ook zou kopen, en dus een plekje in mijn (boeken)kast verdienen.

5 ingrediënten vegan
auteur: Katy Beskow
uitgeverij: Becht
224 blz.
€ 22,99

***

Kookten jullie onlangs uit een leuk boek?

15 gedachtes over “#kookboekweek | juli en augustus 2020 | 5 ingrediënten vegan

  1. Oh zoiets heb ik dus echt nodig! Ik overweeg al een tijdje om na 18 jaar vegetarisch eten over te stappen naar veganisme, of toch alleszins een paar keer per week. Maar ik haak altijd af op te ingewikkelde recepten of te speciale ingrediënten. Dit boek ga ik zeker eens uittesten!

    Like

  2. Oh, dat lijkt me er eentje voor op het lijstje. Vooral de eenvoud van de recepten spreekt me aan. Daar ben ik nu eenmaal fan van want waarom ingewikkeld en uren in de keuken doorbrengen indien het ook eenvoudig kan en je die bespaarde uren aan iets anders kan spenderen. Die havermout banaan-repen zien én klinken heerlijk.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.