Verbeelding Book Challenge 2019 | uitgelezen in december

Voor de vijfde keer op rij neem ik dit jaar deel aan de Verbeelding Book Challenge. Want: lezen is geweldig en #nevernotreading en al.
Heel wat volgers hier zijn ook boekenverslinders, dus daarom blijf ik maandelijks leesupdates delen.

In december las ik 5 boeken uit:

Een man die Ove heet (Fredrik Backman) – ****

Ove is negenenvijftig jaar oud. Hij rijdt Saab. Mensen noemen hem ‘de bittere buurman’. Maar Ove is niet bitter, hij gromt alleen een beetje, en hij heeft inderdaad niet steevast een glimlach op zijn gezicht. Als hij het ergens niet mee eens is, dan zegt hij dat. Vooral tegen zijn onmiddellijke omgeving, in de wijk waarin hij woont. Hij en zijn vrouw Sonja waren de eerste bewoners, samen met hun vrienden Rune en Anita. Elke ochtend loopt Ove een inspectierondje in zijn buurt. Hij verzet fietsen, controleert de inhoud van afvalbakken, ook al is hij al jaren geen voorzitter meer van de buurtbewonersgroep. Maar achter deze pedante façade schuilt een verhaal, een verdrietig verhaal. Als de pas gearriveerde nieuwe overburen op een ochtend per ongeluk zijn brievenbus pletten, vormt dat het begin van een komisch en hartverwarmend verhaal over onverwachte vriendschap, ongekamde katten en de kunst van het achteruitrijden met een caravan.

Tijdens de herstelperiode na mijn val, bleek het spreekwoord ‘beter een goede buur dan een verre vriend’ te kloppen als een bus. Ik mocht enkele boeken lenen van onze (over)buren, en deze vond ik echt geweldig. Grappig, met stukken ook wel heel somber, maar vooral hartverwarmend. Ove is een man met een gouden hart! Na het lezen van het boek las ik dat het boek ook verfilmd is, maar ik ben er nog niet uit of ik de film wil zien of niet :-).

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2019 afstrepen.

Hoogsensitiviteit @ work (Ilse Van den Daele & Karin Nauwelaerts) – ****

Je kunt geen krant openslaan of er staat een artikel in over stress. De werkdruk vandaag is hoog en als je hoogsensitief bent, heb je vaak meer dan andere mensen moeite om daar goed mee om te gaan. Nochtans beschik je als hoogsensitieve medewerker over heel wat troeven. Het is alleen kwestie om deze te ontdekken, ze verder te ontwikkelen én ze goed te leren inzetten. Hoe kun je als hoogsensitieve persoon openbloeien op de werkvloer? Hoe kun je als leidinggevende en organisatie beter inspelen op de behoeftes en sterktes van hoogsensitieve medwerkers? Overprikkeling, faalangst, communicatieproblemen, … In deze basisgids krijg je heel wat praktische tips om beter met de belangrijkste knelpunten om te gaan. Daarnaast is er ook uitgebreid aandacht voor de vele talenten van hoogsensitieve werknemers, en hoe je die als hefboom kunt gebruiken om tot een hechter en beter presterende team te komen.

Dit boek zag ik tijdens een Meststoffen Meetup liggen bij Theoria in Kortrijk, maar kocht het dan niet. Enkele maanden geleden kocht ik het, met een boekenbon, toch. Ik was er eerst in beginnen lezen via Kobo Plus, maar vond het te interessant en wou het op papier lezen.
Het afgelopen jaar heb ik vaker boeken over introversie / hooggevoeligheid gelezen en ze boeien me heel erg.
In dit boek gaat het over hoogsensitiviteit in het algemeen, maar ligt de focus vooral op het werkleven (logisch dus, gezien de titel). Er wordt aandacht besteed aan knelpunten en uitdagingen, aan werkcomfort, talenten, focus, perfectionisme, grenzen, … Allemaal dingen die heel herkenbaar zijn voor mij, en dus leerrijk om erover te lezen.
Het boek bevat ook heel wat getuigenissen, wat ik een grote meerwaarde vind.
Dit boek had voor mij twee kanten om te lezen: niet alleen ben ik zelf hoogsensitief, maar in het boek wordt ook veel aandacht besteed aan werkcomfort en dat is een heel groot aspect van mijn job. Steeds vaker wordt er in landschapskantoren gewerkt, en ik blijk zeker niet de enige te zijn die daar echt moeite mee heeft.
Achteraan in het boek staat een hoofdstuk dat is bedoeld voor managers en leidinggevenden, zodat zij hun hoogsensitieve medewerkers beter kunnen begrijpen / ondersteunen.
Weetje: afgelopen zomer vertelde één van mijn bazen over zijn vrouw, die ook hoogsensitief was gebleken na enkele tests. Het verbaasde hem niet dat ik ook ‘zo’ ben, dus dat geeft wel een beetje rust, het begrepen worden. Ik heb het boek aan hem meegegeven, voor zijn vrouw, met de stiekeme hoop dat hij het laatste hoofdstuk zelf ook zal lezen! Want eerlijk: het voelt nog altijd vreemd aan om aan een leidinggevende te ‘bekennen’ dat je zo gevoelig bent, terwijl het absoluut geen negatieve impact hoeft te hebben op je werk / prestaties, integendeel!

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2019 afstrepen.

Of iedereen gaat dood (Siel Verhanneman) – ***

Een fragiele roman over eenzaamheid en liefde. Lander is een late twintiger en in denktijd. Verzonken in gedachten loopt hij van zijn bed naar café Bertrand, naar zijn grootmoeder en weer terug. Met elke kassei die hij verslindt, snuift hij de wereld in zich op. Alles om maar niet te hoeven stilstaan bij het grote verdriet in zijn leven. En hij gaat naar Saskia, zijn therapeute. Zij moet hem uit de beklemmende cocon van zijn eigen hoofd zien te krijgen. Maar wat Saskia daar ontdekt, laat haar niet meer los.

Heel mooi en kwetsbaar geschreven, maar ik vond het best een moeilijk verhaal en kwam er niet helemaal in… Jammer, want haar gedichten kunnen me zeker wel bekoren…

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2019 afstrepen.

Rust in je huis en je hoofd (Sara Van Wesenbeeck) – ***

Kun je je sleutelbos weer niet vinden? Lijkt je huis of bureau elke dag een beetje meer op oorlogsgebied? Ben je voortdurend je spullen en papieren aan het verplaatsen, zonder dat ze definitief landen? Dan is dit boek beslist iets voor jou!
Sara Van Wesenbeeck, dé organizing specialist van de Lage Landen, ontmaskert spullenmagneten, papiermonsters en tijdvreters, ontsluiert het mysterie van de eenzame sok en toont je hoe je eindelijk kunt afrekenen met alle rommel die ongewenst je huis binnensluipt. Aan de hand van concrete voorbeelden, praktische tips en verfrissende inzichten toont ze stap voor stap hoe je je organisatiestijl kunt bijsturen, je tijd efficiënter en effectiever kunt benutten en hoe je nieuwe goede gewoontes in je leven kunt integreren en verankeren. Daarvoor hoef je zeker niet je hele leven om te gooien. Een paar gerichte, slimme acties maken meteen een wereld van verschil. Het resultaat? Meer rust en overzicht in je huis, je leven én je hoofd!

Naast non-fictie over introversie en hoogsensitiviteit, lees ik ook graag non-fictie over organiseren en structureren. Over dit boek las ik bij Saartje, en ik vond het onlangs toevallig in de bib.
Dit is absoluut geen slecht boek, maar ik stoorde me wel een beetje aan de herhaling die er telkens in voorkwam. En ik moet besluiten dat ik best al veel weet over organiseren, dus veel nieuws bracht dit boek me niet…

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2019 afstrepen.

From Blog to Brand (Laurentine Van Landeghem) – ***

Wat ooit begon als een modeblog, groeide uit tot een succesvolle pop-up. Ondertussen is Clouds of Fashion (COF) een booming business met winkels in Antwerpen, Knokke en Gent.
Maar hoe toverde Laurentine, oprichtster van COF, haar merk om tot een sterke community en een geslaagde business? Dat vertelt ze je in dit boek.

  • Een exclusieve blik achter de schermen van het succesverhaal van Clouds of Fashion
  • De ongefilterde road to success
  • Met tips en tricks over het uitbouwen van een online en offline community, het opstarten van een blog, webshop, pop-up en de succesvolle overschakeling naar fysieke winkels

Dit boek stond al een tijdje op mijn leeslijst, tot ik het plots zag staan bij de selectie van Kobo Plus.
Waarom ik dit boek ‘maar’ 3 sterren geef? Ik had verwacht dat het meer over bloggen zou gaan. Het boek spitste zich meer toe op het ondernemen, en op het verhaal van Laurentine en haar zaak ‘Clouds of Fashion’ (die ondertussen blijkbaar al niet meer bestaat).
In het boek staan wel veel leuke quotes, en het las ook heel vlot. Een sterke madam, die Laurentine, met een oog voor detail en hoge gedrevenheid. Chapeau om dit alles op zo’n jonge leeftijd al te verwezenlijken!

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2019 afstrepen.

***

Tussenstand Verbeelding Book Challenge: 14/30
Tussenstand Goodreads Reading Challenge: 47/34 🙂

***

Wat lazen jullie in december?
En hebben jullie nog leestips of must-reads?

***

Lees ook

Vriendjes worden op Goodreads? Hier kan je mijn profiel vinden!

21 gedachtes over “Verbeelding Book Challenge 2019 | uitgelezen in december

  1. Dat boek over hoogsensitiviteit heb ik net op m’n lijstje gezet, merci voor de tip! En bij dat boek van Laurentine had ik hetzelfde gevoel. Jammer dat het niet meer over bloggen ging.

    Like

    • Als ik ‘m terugkrijg van de vrouw van mijn baas voor onze blogdate, mag je ‘m wel lenen hoor!
      Boeken over bloggen lees ik wel graag, omdat ik altijd graag bijleer. Maar dat was niet het geval bij het boek van Laurentine. Toch graag gelezen (ik heb altijd bewondering voor zo’n gedreven mensen!).

      Geliked door 1 persoon

  2. Ik vond ‘Of iedereen gaat dood’ ook geen makkelijk boek en heb het daarom ook niet zo’n hoge punten gegeven. Ik heb nog niks anders van haar gelezen maar kan me wel voorstellen dat haar gedichten mooi zijn, gezien haar schrijfstijl.

    Like

  3. Ik schreef ook net een blogje over de boeken die ik las in december.
    Zelf twijfel ik of ik hooggevoelig ben, vooral omdat ik niet goed tegen lawaai kan en snel begin te huilen. Mijn baas is zelf hooggevoelig en heel erg empatisch. Ik ben al paar keer gaan uithuilen bij hem en hij zegt zelf als ik nood heb om te praten en te huilen, dat ik altijd mag langs gaan op zijn bureau. Heel erg blij met hem als baas!

    Like

  4. Dat boek over Laurentine las ik ook en ik vond het zelf ook eigenlijk heel teleurstellend. Ik had, net als jij, verwacht dat het veel meer over bloggen zou gaan dan over haar merk. Maar het is en blijft een sterke madame hoor.

    Dat boek over hoogsensitiviteit lijkt me wel een interessante te zijn. Ik heb het nog nooit laten testen, maar ik merk wel dat ik gevoeliger reageer dan anderen op bepaalde dingen. Waaronder dus landschapsbureau’s. Als het te druk is op kantoor, dan kan ik echt overprikkeld raken, hoofdpijn krijgen en heel snel heel moe worden daardoor. Dagen zoals vorige week, waarop we maar met 2 in onze zone zitten in plaats van de gebruikelijke 10 à 11 vind ik dan ook zalig 🙂

    Like

    • Bij mij was het een vriend die me erop wees, waarna ik een boek van Elaine Aron las en de ‘zelftest’ invulde. Ik scoorde verrassend hoog, en twijfel er eigenlijk niet aan dat ik HSP ben.
      En heel herkenbaar wat je schrijft over de drukte op kantoor: de dagen voor kerst was er bij ons ook bijna niemand, en ik heb toen echt veel werk verzet. De creativiteit was ook veel aanweziger, omdat ik minder ‘externe druk’ of storing voelde. Helaas is het weer bijna voorbij met de rust, en zal ik me weer moeten focussen. Ik denk dat ik in 2020 toch noise cancelling headphones aanschaf!

      Geliked door 1 persoon

  5. Ik las automatisch enkel de Rust in je hoofd (en niet het stukje er tussen) waardoor ik dacht dat dat boek echt iets voor mij zou zijn. Maar net als jij is alles hier al vrij goed georganiseerd. Dus op dat vlak is het al in orde. Ik zou eerder een manier moeten vinden om de gedachten af en toe stil te zetten. Tot nu toe lukt dat enkel af en toe tijdens Tai Chi oefeningen.

    Like

    • Ja, rust in mijn hoofd heb ik met dat boek niet gekregen. Ik heb in 2019 wel één groot inzicht gekregen: het is niet het organiseren dat me niet lukt, maar mijn ‘takenlijst’ – en ook mijn mental load – is gewoon veel te groot…

      Geliked door 1 persoon

      • Die takenlijst heb ik vervangen door een Ta Daa-lijst. Vroeger voelde ik me steeds schuldig wanneer ik zag hoeveel ik nog niet had kunnen verwezenlijken dus focus ik me nu op alles wat ik wél heb gedaan. Ik noteer ook vrijwel alles dat ik gedaan heb, inclusief kleine klusjes. Waardoor ik nu op het einde van een week niet het gevoel heb dat ik niets nuttig heb gedaan.

        Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.