Verbeelding Book Challenge 2019 | uitgelezen in mei

Voor de vijfde keer op rij neem ik dit jaar deel aan de Verbeelding Book Challenge. Want: lezen is geweldig en #nevernotreading en al.
Heel wat volgers hier zijn ook boekenverslinders, dus daarom blijf ik maandelijks leesupdates delen.
In mei las ik 4 boeken uit:

Aan het einde van de wereld (Kristin Hannah) – *****

1974. Sinds Ernt Allbright is teruggekeerd uit Vietnam, waar hij krijgsgevangene was, heeft hij nachtmerries, woedeaanvallen en kost het hem moeite het normale leven weer op te pakken. Op een dag neemt hij een impulsieve beslissing: hij verhuist met zijn gezin naar Alaska om daar een zelfvoorzienend bestaan te gaan leiden. Zijn dertienjarige dochter Leni hoopt dat die drastische stap hun eindelijk rust zal brengen. Haar moeder is bereid alles te doen voor de man van wie ze houdt met een stormachtige, irrationele passie – zelfs als ze hem moet volgen naar het einde van de wereld.
Aanvankelijk lijkt Alaska alles te zijn waarop ze hoopten; ze worden er opgenomen in een gemeenschap van sterke, onafhankelijke pioniers. Maar als de winter invalt en de staat wordt gehuld in maandenlange duisternis en bittere kou, verslechtert Ernts toch al kwetsbare psychische toestand. Het gezin moet alles op alles zetten om de uitdagingen buiten én binnen de muren van hun huis het hoofd te bieden.

Ik kan niemand bedenken die me dit boek niét heeft aangeraden eigenlijk. Het stond al heel lang op mijn leeslijst als ‘The Great Alone’, maar ik had geen idee dat dit boek ook een Nederlandse vertaling had. In onze plaatselijke bibliotheek was het boek niet uitgeleend, dus ik blij. Ik was in april al begonnen aan deze klepper, maar de dikte schrikte me niet af. Héél, héél graag gelezen, en een grote kanshebber voor mijn topboeken van 2019!

25. Een boek over migratie

Digitaal minimalisme (Cal Newport) – ****

Aandachtsexpert Cal Newport legt in ‘Digitaal minimalisme’ uit hoe je doelbewust kan omgaan met digitale overvloed. Steeds meer mensen maken zich zorgen over de invloed van de computer en de smartphone op onze concentratie, sociale relaties en tevredenheid. Op z’n minst zien we dat ze ons enorm veel tijd kosten – tijd die niet aan andere zaken kan worden besteed.
In dit boek biedt Newport je een eenvoudige en praktische methode om je tijd online radicaal terug te brengen door je alleen nog te richten op een selecte hoeveelheid activiteiten en doelen. Niet minderen, laat staan stoppen, maar de technologie zeer bewust gebruiken. Newport doet dit vanuit de overtuiging dat e-mail, sociale media en andere online tools zinvolle hulpmiddelen zijn. Deze hulpmiddelen mogen ons gedrag en onze dagindeling echter niet gaan beheersen.

Dit boek gaat over één van de dingen waar ik mee worstel: digitale overvloed. De voorbije maanden is mijn digitaal gebruik wel geminderd, gewoon omdat ik er geen zin meer in had (en dan met name: zinloos door sociale media scrollen). Ik heb de oefening van Newport niet gevolgd, maar ben me wel bewust van waarvoor je allemaal je smartphone gebruikt: even een notitie maken, mail checken onderweg, weerbericht bekijken, … Veel dingen doen we zonder bij na te denken, en daar wil ik wel vaker bij stil staan, en tijd besteden aan wél zinvolle hobbies en bezigheden.

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2019 afstrepen.

Het Rosie Resultaat (Graeme Simsion) – ****

Hudson, de zoon van Don Tillman en Rosie Jarman, is elf als het gezin terug verhuist naar Melbourne. Don wil zijn zoon daar zo goed mogelijk voorbereiden op de middelbare school. Hij was zelf toen een buitenbeentje en Hudson is ook een beetje ‘anders’. Don besluit het Hudson Project te starten. Met hulp van de beste experts zal hij Hudson ongemerkt voorbereiden op de veeleisende jungle van de middelbare school. Sociale vaardigheden, sport, vrienden: alle kwesties pakt Don planmatig aan. Maar Hudson is niet alleen Dons zoon, maar ook die van Rosie, en hij laat zich tot Dons verrassing niet zomaar in een project vangen.

Dit boek is het derde deel van een reeks. Het eerste boek vond ik geweldig, het tweede wat minder, en dit weer beter. Don is echt een geweldig personage, bij momenten echt grappig ook. Graag gelezen, dit ontspannende boek.

10. Een boek met een voornaam in de titel

Gewoon gezond (Karolien Olaerts) – *****

Voedingswetenschapper Karolien Olaerts neemt het heft in eigen handen. Weg met dieetboeken en opgelegde kuren! Met vallen en opstaan ontdekt ze dat het eigenlijk niet zo moeilijk is: gewoon gezond eten, op basis van groenten en fruit, helpt haar een gewicht te vinden waar ze zich goed bij voelt. Dit boek bevat geen vermageringsdieet. Ook geen ontgiftingskuur. En al zeker geen opgelegd programma dat een begin en een einde kent. Dit boek is wel een gids voor een gezonde levensstijl, op jouw lijf geschreven. Met duidelijke achtergrondinformatie en heerlijke recepten die je kunnen helpen bij het ontwikkelen van een persoonlijke eetfilosofie.

Dit boek zou je ook als kookboek kunnen beschrijven, maar er staat veel meer in dit boek dan enkel recepten. De ‘filosofie’ van Karolien is er één waar ik me goed in kan vinden. Het boek is vlot geschreven, en wetenschappelijk onderbouwd (maar op een heel begrijpbare manier). Naast recepten en heel wat ‘theorie’ staan er in dit boek ook leuke quotes en veel persoonlijke verhalen. Dikke aanrader, maar er volgt nog meer over dit boek binnenkort, in de vorm van een #kookboekweek-verslag!

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2019 afstrepen.

***

Tussenstand Verbeelding Book Challenge: 7/30
Tussenstand Goodreads Reading Challenge: 17/34

***

Wat lazen jullie in mei?
En hebben jullie nog leestips of must-reads?

***

Lees ook

Vriendjes worden op Goodreads? Hier kan je mijn profiel vinden!

27 gedachtes over “Verbeelding Book Challenge 2019 | uitgelezen in mei

 1. Ik las ook Het Rosie Resultaat en vond het best goed, zonder wauw te zijn. Het eerste boek staat al lang op mijn lijstje, maar ik ben nu luchtigere chick lit aan het lezen 🙂

  Like

 2. Je doet mij nu toch twijfelen om het derde deel uit de Rosie-reeks te lezen; ik vond deel één geweldig, deel twee ok, maar een beetje teveel van hetzelfde, waardoor ik het nut van deel drie niet meer in zag. Maar wie weet 🙂 The great alone staat hier klaar, zéér benieuwd naar!
  Digital minimalism vond ik heel inspirerend, al heb ik net zoals jij de oefening niet gedaan. Op zich zou ik het wel willen, maar er zijn maar zoveel dingen waar ik wilskracht voor kan gebruiken en op dit moment slorpt die thesis écht wel ongeveer elk beetje op… (al is dat natuurlijk tegelijk ook dubbel, want net social media vormen soms een afleiding ervan, waar ik dan weer wilskracht voor nodig heb…).

  Like

 3. Oh ik wist nog niet dat er een derde deel was in de Rosie-trilogie! Deel 2 vond ik ook wel een heel stuk minder. Met die ‘The great alone” word je zowat overal om de oren geslaan, maar ik denk dat het voor mij te traag en saai gaat zijn 😀

  Like

 4. Dat boek van Newport lijkt me ook wel wat, maar de link maken met echt het echt toepassen in je leven is vaak wat moeilijker. The great alone is idd alomgeprezen, net als de nachtegaal, maar die vond ik helemaal niet zo speciaal dus heb wat schrik voor deze.

  Like

 5. Het Rosie Resultaat heb ik (nog) niet gelezen. Net als jij vond ik het tweede deel wat minder leuk en dus sprak het me minder aan. Goed om te weten dat dit derde boek wel weer beter was.

  Like

 6. Mister T van EL James gelezen deze maand (van de 50 tinten grijs boeken) Mij kon het bekoren, ik noem het chicklit, maar ik lees het erg graag om te ontspannen 🙂

  Londen, 2019. Het leven is Maxim Trevelyan goed afgegaan. Dankzij zijn looks, goede connecties en geld heeft hij nooit hoeven werken en slaapt hij zelden alleen. Maar zijn leven staat op zijn kop wanneer zijn familie wordt getroffen door een tragedie en hij de adellijke titel, het vermogen en de landgoederen van zijn familie erft – inclusief alle bijkomende verantwoordelijkheden. Maxim is hier niet op voorbereid en worstelt met zijn nieuwe rol.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.