Verbeelding Book Challenge 2019 | uitgelezen in november

Voor de vijfde keer op rij neem ik dit jaar deel aan de Verbeelding Book Challenge. Want: lezen is geweldig en #nevernotreading en al.
Heel wat volgers hier zijn ook boekenverslinders, dus daarom blijf ik maandelijks leesupdates delen.

In november las ik 5 boeken uit:

De tatoeëerder van Auschwitz (Heather Morris) – *****

In april 1942 wordt een jonge Slowaakse Jood naar Auschwitz gedeporteerd. Lale Sokolov staat vanaf dan bekend als gevangene 32407. De SS-officieren benoemen hem tot ‘Tätowierer’, tatoeëerder. Tweeënhalf jaar lang is hij degene die van duizenden gevangenen een nummer moet maken. Zoals van Gita, vanaf dan gevangene 34902. Terwijl hij gedwongen wordt haar te brandmerken, kerft zij haar naam voor altijd in zijn hart. Na drie jaar wordt Gita op dodenmars gestuurd en komt Lale in een ander kamp terecht. Beiden weten te ontsnappen en gaan op zoek naar elkaar. Gedurende zeventig jaar zwijgen Lale en Gita over het begin van hun relatie. Pas na Gita’s dood durft Lale hun uitzonderlijke overleversverhaal te delen. 

2019 telt nog maar weinig vijfsterrenboeken, maar deze verdient de titel helemaal! Ook al is dit een rauw verhaal, en kan wil ik me amper voorstellen dat dit echt gebeurd is, toch vond ik het een prachtig boek. Normaal heb ik het ook niet zo voor oorlogs- en historische verhalen, maar dit boek kon mij meeslepen en raken en boeien. Ik las trouwens afgelopen week dat er nog een vervolg op dit boek is verschenen: Cilka’s keuze. Die komt op mijn leeslijst!

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2019 afstrepen.

Kop op – leven met migraine (Evy Gruyaert) – ****

Iedereen heeft al eens hoofdpijn. Maar wat als de pijn in je hoofd zo overheersend wordt dat je niet meer kunt functioneren? Met andere woorden, wat als je migraine hebt?
Migraine is veel meer dan wat stevige hoofdpijn. Het haalt je leven compleet ondersteboven. Dat weet ook Evy Gruyaert. Zij kampt van jongs af aan regelmatig met migraineaanvallen. Samen met neuroloog Koen Paemeleire legt ze uit wat migraine écht is. Wat zijn de triggers? Is er een relatie met voeding en levensstijl? Is er een duidelijke oorzaak en hoe is migraine te behandelen? Kunnen kinderen migraine krijgen? Met psychiater Dirk Van den Abbeele gaat ze na of er een verband bestaat tussen migraine en psychologische aandoeningen.
En ze praat ook met mensen. Mensen voor wie migraine deel uitmaakt van hun dagelijkse realiteit. Hoe gaan zij ermee om? Welke impact hebben aanvallen op je leven? En hoe zorg je ervoor dat ze je doen en laten niet helemaal overnemen? Hun verhalen kunnen helpen om te gaan met migraine en laten zien dat migrainepatiënten bovenal positief ingestelde vechters zijn.

Over dit boek schrijf ik binnenkort een aparte review, samen met mijn migraine-verhaal!

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2019 afstrepen.

Een bijzonder jaar (Lori Nelson Spielman) – ****

Als haar moeder te jong overlijdt, is Brett Bohlinger kapot van het verlies. En dan krijgt ze ook nog te horen dat ze haar erfenis niet krijgt. Wel heeft haar moeder een brief aan haar dochter achtergelaten, met daarin een lijstje met levensdoelen die Brett als tiener voor zichzelf opstelde. Als zij deze doelen binnen een jaar bereikt, zal Brett alsnog haar erfdeel ontvangen.
Maar Brett is niet meer het meisje dat ze vroeger was. Haar moeder moet toch hebben geweten dat de ambities van een tiener niet passen in het leven van een volwassen vrouw? Als Brett op zoek gaat naar haar lang vervlogen dromen, wordt echter al snel duidelijk dat de mooiste dingen soms gebeuren op de meest onverwachte momenten…

Een heel voorspelbaar boek, met wat te veel ‘toevalligheden’. Maar het leest enorm vlot, en het was een leuk tussendoortje. Ik heb me wel geërgerd aan enkele spellings- en grammaticale fouten in de vertaling.

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2019 afstrepen.

Zoete tranen (Madeleine Wickham) – *** 1/2

Fleur Daxeny is bloedmooi en levensgevaarlijk. Ze draagt altijd zwarte kleding en verslijt meer mannen dan schoenen. In de krant zoekt ze naar rouwadvertenties, waarna ze op begrafenissen van wildvreemden verschijnt, op jacht naar rijke, argeloze weduwnaars en hun platina creditcards. Fleurs laatste verovering is Richard Favour, een saaie maar welgestelde zakenman. Als een zonnestraal dringt ze zijn leven binnen. Maar wanneer Fleur eindelijk de kans krijgt in Richards papieren te snuffelen, blijkt al snel dat zij niet de enige is die op zijn geld uit is. Moet Fleur op haar instinct vertrouwen of zo hard weglopen als haar zwarte Prada-pumps haar kunnen dragen?

Dit boek is geschreven door Madeleine Wickham, en zij is dezelfde schrijfster als Sophie Kinsella. Dit was de grootste reden dat ik dit boek uitkoos, want jaren geleden heb ik veel Shopaholic-boeken verslonden. Ik vond dit echt een grappig boek, ook heel voorspelbaar. Een échte chicklit!

9. Een boek waarin één van de smaken in de titel verwerkt werd: zoet, zout, bitter of zuur (zoete, zoute, bittere of zure mag ook natuurlijk)

Ik, moeder (Annemarie De Gee) – *** 1/2

Dertien auteurs schreven een krachtig mozaïek van het moederschap. Soms rauw, soms vertwijfeld, soms melancholisch. Maar altijd echt. In Ik, moeder wordt het moederschap ter discussie gesteld én gevierd.

Annemarie de Gee en Eva Kelder zagen hun schrijvende leven veranderen door de komst van een kind. De transformatie die het moederschap in denken, doen en leven teweeg kan brengen werd volgens hen slechts marginaal weerspiegeld in literatuur. Zij wilden een beeld scheppen waarin de moeder géén plat personage is maar juist geschakeerd, zodat we ons in haar herkennen. De moeder als hoofdrolspeler, de moeder als mens. Dus stelden zij de verhalenbundel Ik, moeder samen.

Yasmine Allas, Saskia de Coster, Annemarie de Gee, Sanneke van Hassel, Marjolijn van Heemstra, Eva Kelder, Jannah Loontjens, Roos Schlikker, Aukelien Weverling en Nilgün Yerli schreven een verhaal, Neske Beks en Joke J. Hermsen schreven een essay, Anna Enquist een gedicht. Ik, moeder schenkt de moeder het literaire leven dat zij verdient.

“Vreemd hoe mensen moeders met zachtheid associëren. In de dierenwereld zijn het de moeders die krabben, bijten, doden om hun kinderen te beschermen.’ Marjolijn van Heemstra

Dit boek lag bij de nieuwe boeken in de bib. Het bevat allemaal korte verhalen, door bekende en minder bekende schrijfsters. Sommige van de verhalen boeiden me heel erg, andere minder. Door dit boek ben ik wel heel erg benieuwd geworden naar ‘Nachtouders’ van Saskia De Coster!

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2019 afstrepen.

***

Tussenstand Verbeelding Book Challenge: 14/30
Tussenstand Goodreads Reading Challenge: 42/34 🙂

***

Wat lazen jullie in november?
En hebben jullie nog leestips of must-reads?

***

Lees ook

Vriendjes worden op Goodreads? Hier kan je mijn profiel vinden!

14 gedachtes over “Verbeelding Book Challenge 2019 | uitgelezen in november

  1. Ik heb dit jaar gewoonweg nog geen enkel fictie boek gelezen (behalve de voorleesboeken)… Jammer maar volgend jaar zijn de kindjes weer wat groter dus is er misschien wat meer tijd. Ik las welk enkele interessante boeken van Velt over ecologische tuinen. Grote fan van Velt hier 🙂

    Like

  2. Jij hebt goed gelezen zeg! Bij mij was november een kwakkelmaand op het vlak van lezen. Maar ik ben wel benieuwd naar een aantal boeken die jij las. Vooral dat eerste boek staat hier al een tijdje op mijn verlanglijstje! En ook naar dat boek & verhaal over migraine ben ik benieuwd!

    Like

  3. Ik heb dit jaar niet meegedaan aan de Verbeelding Bookchallenge maar ben eigenlijk wel benieuwd of ik veel van de uitdagingen zou kunnen afvinken wanneer ik er mijn lijst met gelezen boeken naast leg.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.