Verbeelding Book Challenge 2021 | uitgelezen in juli

Voor de zevende keer op rij neem ik dit jaar deel aan de Verbeelding Book ChallengeWant: lezen is geweldig en #nevernotreading en al.
Heel wat volgers hier zijn ook boekenverslinders, dus daarom blijf ik maandelijks leesupdates delen.

In juli las ik deze 8 boeken uit:

Meisje, vrouw, anders (Bernardine Evaristo) – 4,5*

Van Londen naar Schotland, van een non-binaire socialmedia-influencer naar een 93-jarige vrouw op een boerderij. Meisje, vrouw, anders volgt twaalf personages die elk op zoek zijn naar iets – een gedeeld verleden, een onverwachte toekomst, een plek om thuis te komen, een geliefde, een vleugje hoop. Evaristo brengt hen op meesterlijke wijze samen en herinnert ons aan datgene wat ons verbindt in tijden van verdeeldheid. 

Dit boek, een klepper van bijna 500 bladzijden, las ik grotendeels in juni al. In het begin was het wat wennen aan de schrijfstijl (er worden bijna geen hoofdletters en leestekens gebruikt), maar het duurde niet zo lang voor ik echt in het boek zat. Bij aanvang zag ik dat het boek 5 hoofdstukken telt, maar er worden verhalen van 12 vrouwen verteld, die verbonden met elkaar zijn (en de relaties worden ook vanuit verschillende standpunten verduidelijkt). Een heel hedendaags boek, met thema’s als feminisme, LGBTQ+, racisme, … Heel graag gelezen!

8. Een boek met een zwart hoofdpersonage

Arlo (Floor Denil) – 5*

‘Groei je eigenlijk verder in de hemel? Straks herken ik je niet meer.’
Floor zit in het zesde middelbaar en komt overal hopeloos te laat. Ze komt de lessen door met haar tegendraadse vrienden Arlo en Sil. Op een rommelige herfstochtend wordt de wereld van Floor volledig omgegooid.
‘Arlo’ is een krachtige beeldroman over verlies. Met haar ongecompliceerde tekenstijl en taal creëert Floor Denil een autobiografisch debuut dat onder de huid kruipt.

Wat. Een. Boek. Maar echt. Ik ben er nog altijd een beetje ondersteboven van, zelfs enkele weken na het uitlezen. Zowel van de inhoud (wat bij mij heel hard binnenkwam wegens herkenbaar, helaas) als de vorm. Die tekeningen, echt, ik zou er willen inkaderen. Zo. Mooi. En wat ik me ook afvraag: hoe lang doe je wel niet over zo’n boek met een miljoen tekeningen? Enorm veel bewondering voor!
Dit boek las ik zelfs nog een tweede keer, om het nog even tot mij te laten komen, en omdat er in graphic novels altijd dingen zitten die je de eerste keer niet ziet. Als deze niet op mijn favorietenlijstje van 2021 komt, dan weet ik het ook niet meer!

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge afstrepen.

De kracht van stille mensen (Sophia Dembling) – 3,5*

Introverte mensen zijn niet verlegen: ze genieten van stilte.
Introverte mensen zijn niet asociaal: ze laden op door tijd alleen door te brengen.
Introverte mensen zijn niet onvriendelijk: ze prefereren een-op-eengesprekken in plaats van groepsgesprekken.
Het is tijd voor een stille revolutie. Sophia Dembling, zelf introvert én gelukkig, laat zien dat introvert zijn niet ‘fout’ is of dat er iets mist, zoals de maatschappij of extraverte mensen ons soms doen geloven. Door persoonlijke inzichten en psychologische onderzoeken te combineren, moedigt De kracht van stille mensen introverten met humor en scherpte aan om hun stille wereld te omarmen en de voordelen ervan in te zien en te benutten.

De tip voor dit boek haalde ik uit het boek ‘De introverte moeder‘.
Heel veel dingen uit dit boek zijn herkenbaar, maar ook herhaling voor mij. Waar het om gaat is dat we zowel de goeie en slechte eigenschappen van introverten én extraverten moeten omarmen.

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge afstrepen.

Nieuwe maan (Sarah Crossan) – 4*

Joe heeft zijn broer al tien jaar niet gezien. De reden daarvoor is gruwelijk: Ed wacht zijn doodstraf af in een gevangenis in Texas, mijlenver van Joe en de rest van hun disfunctionele gezin. Wanneer de executiedatum vastgesteld wordt, is Joe vastbesloten om zijn broer nog een laatste keer te ontmoeten. Zonder geld of back-up vertrekt hij naar Texas. Maar terwijl het aftellen begint, ontstaat er ook nieuwe hoop.

Van Sarah Crossan las ik eerder al (heel goeie) boeken, en ook dit boek stelde me niet teleur. Dit Young Adult boek van bijna 400 bladzijden las enorm vlot, door de korte – bijna poëzieachtige – hoofdstukjes (die typisch zijn voor deze schrijfster). Het thema van het boek is enorm aangrijpend, en het verhaal zit vol emoties. Een boek dat je niet koud kan laten, maar die ook een zekere warmte in zich draagt.

5. Een boek dat een Nederlandstalige literatuurprijs gewonnen heeft (Dioraphte Literatour Prijs)

Een vloek zo eenzaam (Brigid Kemmerer) – 3,5*

Prins Rhen is vervloekt en beleeft de herfst van zijn achttiende levensjaar telkens opnieuw. Om te vloek te verbreken moet er een meisje verliefd op hem worden, maar hoe kan ooit iemand van hem houden als hij aan het einde van iedere herfst verandert in een bloeddorstig monster? Het monster verscheurt alles om zich heen: zijn kasteel, zijn familie en alle hoop die hij nog had.
Harper heeft geleerd om sterk te zijn. Haar vader is weg, haar moeder ligt op sterven en haar broer denkt dat haar cerebrale parese haar kwetsbaar maakt, maar Harper doet er alles aan om te overleven. Wanneer ze in de straten van Washington een ontvoering probeert te voorkomen, belandt ze plotseling in een magische wereld. Rhens wereld. Kan zij de prins toch nog hoop geven?

Dit boek kwam op mijn leeslijst na een tip van Britt van Boekenblog, vooral omdat het een hervertelling van Belle en het Beest is, en dat me heel erg aansprak. Ik heb dit boek wel graag gelezen, maar het was op veel momenten wat traag voor mij, en ik ergerde me ook aan de spelfouten. Toch 3,5 sterren, omdat er ook enkele modernere elementen (zoals de beperking van Harper) in zijn verwerkt.

29. Een hervertelling

Zwerveling (Peter van den Ende) – 5*

Aan boord van een schip wordt een bootje gevouwen en te water gelaten. Dan vaart het schip weg en staat het bootje er alleen voor. Een lange reis over de zeeën begint.

Vorig jaar las ik ‘Het hele leven‘ van Bart Moeyaert, en de tekeningen voor dat boek zijn van de hand van Peter van den Ende. Toen ik zag dat deze illustrator ook een eigen boek had, wou ik deze natuurlijk ook heel graag lezen. Het boek was echter heel lange tijd niet uitleenbaar in onze bibliotheek, omdat het voorbehouden was voor lezers van de Kinder- en Jeugdjury (dit boek staat in onze bibliotheek in de rekken bij de kinderboeken, maar dit is evengoed een aanrader voor volwassenen). Enkele weken geleden was het plots wel beschikbaar, dus belandde het meteen in mijn mandje. Het boek ligt een beetje in de lijn van Arlo, in die zin dat het ook een prachtige getekende graphic novel is. ‘Uitgelezen’ is hier niet echt op zijn plaats, want in het boek staat geen letter tekst. Maar toch, je kan blijven staren naar de prachtige grote tekeningen (het boek is A4-formaat). Alle tekeningen zijn in zwart-wit; sommige zijn een beetje ‘scary’, anderen dan weer mysterieus (en dat is het hele verhaal op zich ook wel).
Waar ik me bij Arlo al afvroeg hoe lang het duurt om zo’n boek te maken, vraag ik me dat bij dit boek nog meer af. Echt, wauw. Eigenlijk is dit zo’n boek om op je salontafel te liggen en telkens weer opnieuw te bekijken. Ik heb ‘m alvast op mijn wishlist gezet :-).

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge afstrepen.

Morrigan Crow en het Wondergenootschap (Nevermoor #1) (Jessica Townsend) – 4*

Morrigan Crow is vervloekt. Ze wordt beschuldigd van allerlei rampen en is gedoemd om te sterven in de nacht van haar elfde verjaardag. Maar vlak voordat de klok twaalf slaat op haar laatste avond en de Meute van Rook en Schaduw haar komt ophalen, wordt ze gered door de zonderlinge Jupiter Noord.
Hij neemt haar mee naar een nieuwe, wonderlijke wereld: Nevermoor. Het enige wat Morrigan moet doen om daar te mogen blijven is lid worden van het exclusieve Wondergenootschap. Maar dan moet ze wel eerst vier onmogelijke proeven doorstaan en bewijzen dat ze een uniek talent heeft (wat ze niet heeft). Kan ze het Wondergenootschap ervan overtuigen dat ze thuishoort in deze magische wereld, voordat de Meute van Rook en Schaduw haar alsnog te pakken krijgt?

Toegegeven: ik las dit boek voor een puntje van de Verbeelding Book Challenge, maar ik heb er niet al te veel extra moeite voor moeten doen. Eerst raakte ik niet echt vooruit in het boek, maar dat lag eerder aan een terugval/dipje op persoonlijk/mentaal vlak, dan aan het boek zelf. Eigenlijk is dit een jeugdboek (het stond in de rekken van 9-11 jaar in de bib, wat ik best gek vind aangezien het een vrij dik boek is), maar het voelde niet echt zo aan voor mij. Het boek wordt aangeraden aan fans van Harry Potter, en dat is helemaal te begrijpen. Het is ook een heel fantasierijk boek, maar ik vond het met momenten vrij complex, met al die tijdvakken en zo.
Vanmorgen ontleende ik deel 2 in de bibliotheek, dus het boek heeft me zeker wel benieuwd gemaakt naar meer!

7. Een boek van een schrijver die even oud is als jij

Middernachtbibliotheek (Matt Haig) – 5*

Als je alles waar je spijt van hebt ongedaan kunt maken, zou je dat dan ook doen?
Nora wordt overweldigd door het gevoel dat ze in haar leven verkeerde keuzes heeft gemaakt, en iedereen teleurstelt. Wanneer ze in de Middernachtbibliotheek terechtkomt, een plek tussen leven en dood, krijgt ze de kans om te zien op welke vele manieren haar leven anders had kunnen verlopen. Elk boek dat ze openslaat neemt haar mee naar een ander leven: waarin ze Olympisch zwemkampioen is, wél bij haar ex is gebleven of haar droom om gletsjeronderzoeker te worden daadwerkelijk heeft waargemaakt. In elk bestaan probeert ze haar weg te vinden. Terwijl ze door de Middernachtbibliotheek struint moet ze de ultieme vraag onder ogen komen: wat maat het leven de moeite waard?
Middernachtbibliotheek is een betoverende en hartverwarmende roman die toont dat er altijd nog andere mogelijkheden zijn als je het somber inziet. Een ode aan het leven, ook als dat gebreken vertoont.

Dit is hét moment waarop ik me afvraag waarom je op Goodreads maar tot 5 sterren kan gaan, want dit boek had er voor mijn part 10 mogen krijgen. Voor mij is dit het beste boek dat ik in 2021 al heb gelezen! Ik baalde er een beetje van dat het in onze bibliotheek uitgeleend was, en ik keek even in de cataloog van de bib bij mijn ouders (jawel, ik ben zo’n booknerd die lid is van 3 bibliotheken) en daar stond het boek als beschikbaar. Op dat moment was het woensdag, en ik ging pas in het weekend naar mijn ouders. Maar een telefoontje met een zéér vriendelijke bibmedewerker later lag het boek aan de kant op mij te wachten.
Vervolgens bleef het boek nog enkele dagen liggen, omdat ik nog in een ander boek bezig was. Dan wou ik het heel traag lezen omdat de verwachtingen hoog waren, maar ik had het op drie dagen uit (en dat konden er twee geweest zijn, als het weer in ons vakantiehuisje beter was geweest en ik niet de hele tijd had moeten helpen kleuren en parelen). Wat een indrukwekkend en meespelend boek! Ik wou zo veel zinnen highlighten, en ik was ook zo ‘gelukkig’ dat veel thema’s binnen de mentale gezondheid aan bod kwamen. Conclusie: dit boek staat op mijn wishlist, want ik wil ‘m in mijn boekenkast (en ik wil ‘m ooit nog eens herlezen).
Nog een kleine anekdote: deze morgen bracht ik het boek terug naar de bib, en toen ik door de bib wandelde zag ik een rek met aanraders. Ik vroeg aan de bibliothecaris of ik zelf een boek bij de aanraders mocht zetten, en even later kwam ze mij zeggen dat ze het zelf zou meenemen om te lezen. Vervolgens hadden we nog een heel fijn gesprek over boeken en lezen en mijn dag kan niet meer stuk <3.

24. Een boek waarin een sport centraal staat

***

tussenstand Verbeelding Book Challenge: 19/30
tussenstand Goodreads Reading Challenge: 47/36

***

Wat lazen jullie in juli?
En hebben jullie nog leestips of must-reads?

***

Lees ook

Vriendjes worden op Goodreads? Hier kan je mijn profiel vinden!

41 gedachtes over “Verbeelding Book Challenge 2021 | uitgelezen in juli

    • Thihi, ik weet eigenlijk niet of zij voorrang krijgen om boeken te ontlenen, maar zij zien alles als eerste passeren natuurlijk :-). Ik hoop dat je niet te lang moet wachten, maar als ik hem niet toevallig te pakken had gekregen, had ik ‘m zeker gereserveerd bij onze bib. En achteraf gezien is het het wachten (en de reservatiekost) ook zeker waard :-).

      Like

  1. Zo tof dat je de bibliotheekmedewerkster kon inspireren :-). Ik zag middernachtbibliotheek al een paar keer passeren op goodreads en volg Matt Haig zelfs op instagram, maar gek genoeg las ik nooit de samenvatting en kwam hij ook nooit op mijn leeslijst terecht. Maar nu dus wel, je zorgde voor het duwtje dat ik nog nodig had :-).

    Like

  2. Ik vond Middernachtbibliotheek ook heel mooi, ik wou hem zo graag lezen dat ik hem direct gekocht heb. En als mijn boekenkast eindelijk eens in elkaar gezet wordt, dan krijgt hij daar zeker een mooi plaatsje.

    Like

    • Iedereen kan iets over het hoofd zien natuurlijk, maar in dit boek waren er meerdere fouten…
      Van de 8 boeken waren er twee graphic novels, die je best snel uit hebt, maar ik ben wel blij dat ik mijn ‘gewone’ leesvibe terug aan het krijgen ben :-).

      Geliked door 1 persoon

  3. 8 boeken, wat veel zeg! En zo leuk, dat gesprekje met de bibliothecaris! Bij ons in de bib kan je een boek ook reserveren via de site als het in de bib beschikbaar is. Zo hoef je niet snel naar daar om het te bemachtigen. Misschien kan dat in jouw bib (of die van je ouders) ook wel?

    Like

  4. Middernachtbibliotheek staat hier ook al een hele poos op mijn TBR lijst. Maar zowel in de bib als op Cloud Library is die de hele tijd uitgeleend 😦 Het eerste boek van Nevermoor beluisterde ik begin dit jaar. En sindsdien voegde ik de andere delen toe aan mijn TBR lijst 😉

    Like

  5. Ik weet niet wat het is eh, meestal sla ik boekenblogs klakkeloos over maar als ik bij u zoiets tegenkom klik ik & lees ik een aantal reviews van u :p Dat was de vorige keer al zo met de burn-out boeken, en nu scrollde ik tot dat van Matt Haig. Ik lees niet graag romans maar dat klinkt superinteressant. Ik volg die man ook op Instagram, ik vind hem een interessante kijk hebben op de dingen!

    Like

    • Aaah, Robin, wat een fijne reactie! You make my day! Matt Haig is inderdaad een inspirerende persoon. Een tijd geleden las ik ‘Redenen om te blijven leven’ al, dat is een dun boekje over mentale gezondheid en depressie. Ik denk dat dat misschien ook eentje zou kunnen zijn die jou aanspreekt :-).

      Geliked door 1 persoon

  6. Jouw enthousiasme doet me erg veel zin krijgen om de boeken van Floor De Nil en Matt Haig te lezen. Van die eerste weet ik bijna zeker dat het mijn ding zal zijn. Bij deze nog een vrijblijvende tip: de graphic novels van Craig Thompson al ontdekt? Habibi is een meesterwerk in zwart-wit!
    Over Matt Haig twijfel ik. ‘Een klein leven’ en ‘het wordt spectaculair. beloofd.’ heb ik allebei gelezen na lovende reviews van jou, maar die konden me niet bekoren. Wat denk je? Is deze zowat hetzelfde ‘genre’ (hmmm, wel een heel moeilijke en abstracte vraag, besef ik)
    🙂

    Like

    • Van Craig Thompson las ik al ‘Een deken van sneeuw’ en dat vond ik prachtig! Habibi staat nog op mijn leeslijst, nu ben ik er nog meer benieuwd naar :-). Middernachtbibliotheek is niet echt hetzelfde genre als Een klein leven vind ik, het is helemaal niet zo beladen. Ik kan het niet zo goed omschrijven, maar het is een warm verhaal, dat je bij veel dingen doet stilstaan en over veel dingen doet nadenken. En verder durf ik niet al te enthousiast meer te zijn, want smaken verschillen en er zullen zeker mensen zijn die dit boek maar niks vinden…

      Like

  7. Oh, je hebt weer heel wat puntjes kunnen afvinken. Ik zag ook enkele boeken die ik zelf ook nog wil lezen. Arlo bijvoorbeeld maar ook Middernacht bibliotheek. Nevermoor en Een vloek zo eenzaam heb ik zelf ook al gelezen. Bij die eerste serie wil ik graag verder lezen bij de andere staat het tweede deel al een hele tijd in de kast op me te wachten maar ik ben er nog steeds niet aan toegekomen. Waarschijnlijk doordat ik eigenlijk een beetje ontgoocheld was dat het een serie werd in plaats van een standalone. Heb je Tilly and the Bookwanderers al gelezen? Ik kan niet meteen op de vertaalde titel komen maar je kan de serie ook in het Nederlands lezen. Zelf heb ik tot nu toe enkel de eerste twee delen gelezen maar daar heb ik in beide gevallen volop van genoten.

    Like

    • As we speak ben ik het tweede Nevermoorboek aan het lezen, benieuwd naar!
      Tilly and the Bookwanderers as ik nog niet. Ik zocht het even op op Goodreads, en in het Nederlands is het ‘Matilda en de Boekdwalers’. Weer een nieuwe op de leeslijst, ziet er leuk uit. Dankjewel voor de tip!

      Geliked door 1 persoon

      • Ik denk echt dat je daar van gaat genieten. Zelf ga ik eerst een recensieboek proberen lezen en dan kan ik weer iets uit de eigen collectie uitkiezen. Misschien moet ik ook maar eens werk maken van het tweede Nevermoor boek want dat staat ondertussen al even op me te wachten.

        Like

      • Er zijn té veel mooie en goeie boeken, aaargh! 🙂
        Tot nu toe vind ik de tweede Nevermoor beter dan de eerste, maar dat is omdat ik al wat meer in de fantasiewereld zit denk ik. Ik ben benieuwd naar hoe het verhaal zal evolueren!

        Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.