Verbeelding Book Challenge 2021 | uitgelezen in augustus

Voor de zevende keer op rij neem ik dit jaar deel aan de Verbeelding Book ChallengeWant: lezen is geweldig en #nevernotreading en al.
Heel wat volgers hier zijn ook boekenverslinders, dus daarom blijf ik maandelijks leesupdates delen.

In augustus las ik deze 8 boeken uit:

Een stukje van de regenboog (Jan van Coillie & Sassafras De Bruyn) – 4*

Duik in dit boek, laat je vervoeren, verrassen en verbazen. In Een stukje van de regenboog vind je de mooiste gedichten voor kinderen die verschenen zijn tussen 2010 en 2020.
Geniet mee van de grappige, ontroerende of wonderlijke poëzie van Edward van de Vendel, Bart Moeyaert, Kate Schlingemann, Jaap Robben, Bette Westera, Ted van Lieshout, Hans & Monique Hagen, Joke van Leeuwen, Geert De Kockere en vele anderen. Stuk voor stuk zijn de gedichten origineel en authentiek en spreken ze jong en oud aan door de magische spanning die eigen is aan poëzie. De betoverende illustraties van Sassafras De Bruyn geven op een unieke manier kleur aan de magie van de kinderpoëzie.

In dit boek staan – voor mij – minder bekende gedichten; logisch want het zijn kindergedichten van het afgelopen decennium. Het boek is onderverdeeld in verschillende hoofdstukken qua thema, en er staan heel veel prachtige illustraties van Sassafras De Bruyn in. Ik kan eigenlijk wel zeggen dat ik de illustraties nog mooier vond dan de gedichten!

10. Een poëziebundel

De herontdekking van het lichaam – Over de burn-out (Bregje Hofstede) – 3,5*

Het lichaam als hoofdpijndossier, kan dat ook anders? In De herontdekking van het lichaam vraagt Bregje Hofstede zich af waarom zij vervreemd geraakte van haar lichaam en hoe dit meespeelde in haar burn-out. Zijn lichaam en geest weer met elkaar te verzoenen, en biedt dat een oplossing?
Hofstede vertelt openhartig over haar burn-out en haar herstel, en gaat op zoek naar filosofische en maatschappelijke context van die ervaring. Het resultaat is een doorleefd relaas over de gezondheidsrage en prestatiedruk, over wandelen en mediteren. Over de vraag wat het betekent om een schrijvend lijf te zijn, en of het uitmaakt dat dat een schrijvend vrouwenlichaam is.

Over dit dunne boekje deed ik best wel even; ik vond het niet zo heel vlot lezen. Een beetje van de hak op de tak ook. Heel boeiend vond ik wel de stukken over hoe lichaam en geest samenwerken, en hoe dat bij burn-out uit evenwicht is. En de helende kracht van wandelen, dat is écht zo, dat heb ik ondervonden (en ondervind ik nog steeds). Geen slecht boek(je), want het is écht goed geschreven, maar ik was er niet ondersteboven van.

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge afstrepen.

Tot snel! (Beth O’Leary) – 4*

Leena heeft geen gemakkelijk jaar gehad, en ze heeft zich volledig op haar werk gestort om daar vooral niet over na te hoeven denken. Maar als ze midden in een belangrijke vergadering instort, stuurt haar baas haar twee maanden naar huis om uit te rusten. In plaats van in Londen te blijven, besluit Leena om een tijdje bij haar oma Eileen te logeren.
Eileen heeft zo haar eigen problemen: bijna 80, net weer vrijgezel en op zoek naar een nieuwe liefde – maar in het dorp waar ze woont is het aanbod erg klein. In Londen zijn er mannen genoeg, en nu haar kleindochter naar haar toegekomen is, staat Leena’s flat leeg.
Leena en Eileen ruilen van huis, maar al snel merkt Leena dat het platteland zo zijn eigen afleidingen kent, en Eileen ontdekt dat een nieuwe liefde misschien dichterbij was dan ze dacht…

Chicklit, ontspannend, feelgood, voorspelbaar, grappig – dit boek is het allemaal. Ik vond het echt een heel leuk boek om te lezen, en fijn was ook de wisselwerking tussen de verschillende generaties. Heel graag gelezen!

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge afstrepen.

Ik pleit voor jou! (Marijke Vos) – 4*

De jonge, ambitieuze advocate Janna heeft er alles voor over om die felbegeerde promotie binnen te slepen, maar een uit de hand gelopen vrijdagmiddagborrel gooit roet in het eten. Ze drinkt nét even iets te veel, verliest Zeer Belangrijke Documenten over haar aanstaande zaak, en tot overmaat van ramp deponeert ze haar maaginhoud over de gaatjesschoenen van een onbekende man.
Janna krijgt nog één kans om indruk op haar baas te maken: de vechtscheiding tussen twee BN’ers waar heel Nederland van smult. Ze zet alles op alles om de rechtszaak voor haar Gooise cliënte en haar monsterlijke tweeling te winnen. Maar dan herkent ze de uitermate charmante advocaat van de tegenpartij: de man met de gaatjesschoenen… 

Het hele jaar al blijf ik, ondanks de burn-out, boeken lezen. Dat gaat niet altijd even vlot, en de concentratie is ook ver zoek. Maar met dit boek was alles precies plots anders: op anderhalve dag had ik ‘m uit, een beetje een verslavend boek! Ook dit is een ontspannende feelgoodroman. Ook héél graag gelezen, met dank aan Sanne van Moederschip voor de tip! Ik denk dat ik op zoek ga naar nog boeken van deze auteur, ik ben benieuwd naar meer!

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge afstrepen.

Mamarazzi (Maike Simon) – 4*

Fotograferen is sowieso al niet heel makkelijk.
Maar kinderen fotograferen is helemaal moeilijk! Toch? Nou, nee! Tenminste niet als je de tips en tricks volgt die Maike Simon je geeft. In dit boek helpt ze je om fotografie niet langer te zien als het maken van kiekjes, maar als het documenteren van je leven. Je leert je kinderen te vangen in hun persoonlijkheid en in hun spel.
Van het kiezen van het juiste moment tot het zien van het juiste licht, van technische instellingen tot het maken van een album vol herinneringen; met de hulp van dit boek worden mama’s in no-time volleerde mamarazzi.

Dit recent verschenen boek (mei 2021) lag een tijdje terug bij de nieuwste aanwinsten van onze bibliotheek en trok meteen mijn aandacht. Trouwe lezers hier zullen weten dat ik gebeten ben door het fotografievirus, maar dat dat door de jaren heen wat verwaterd is. Vorig jaar ergens, tijdens een wandeling met Kelly, begon het weer te kriebelen om te fotograferen, en had ik zin om een systeemcamera aan te schaffen (want: de instelmogelijkheden van een spiegelreflex, maar in een veel compacter en handiger formaat). Ik begon wat reviews te lezen en vroeg zelfs enkele mensen naar welke toestellen zij hadden. Insert de burn-out, en weg was de energie. Tijdens mijn eerste weken thuis dacht ik vaak: nu is het moment om de aankoop te doen, dan kan ik elke dag weer wat oefenen. Maar wat had ik het mis…
Maar met het lezen van dit boek begint het weer serieus te kriebelen! De nadruk hier ligt dan wel op kinderen, maar de opbouw is ook algemeen: het gaat over storytelling, licht, compositie, bewerken, jezelf ook op de foto zetten en de verschillen tussen fotograferen met een telefoon en met een camera. De vormgeving is heel rustig (zowel qua lay-out als qua kleurgebruik), en met veel beelden. Je kan er dus gerust nu en dan een stukje in lezen (wat ik ook heb gedaan). In elk hoofdstuk staan toegankelijke opdrachten; je hoeft ze zeker geen professionele fotograaf voor te zijn! Ik vond het een heel creatief en aanstekelijk boek, en het was fijn om de ‘basisbegrippen’ nog eens op te frissen!

20. Een boek waarin het hoofdpersonage dezelfde job/hobby heeft als jij

Als we samen (Toon Tellegen) – 4*

Als we samen mogen dansen, als we samen ergens kunnen gaan eten, als we samen zullen feesten, dan komt alles helemaal goed. Om hoop te houden op betere tijden verzamelde Toon Tellegen in Als we samen zijn mooiste dierenverhalen die geruststellend en verwachtingsvol zijn.

Dit boekje had ik al eens zien verschijnen in een van de publicaties van de uitgeverij, maar het was dan uit mijn gedachten gegaan tot ik het zag liggen tussen de sprinters bij onze bib. Sprinters zorgen altijd voor een extra druk (je moet het boek dan binnen de week terugbrengen), maar met dit dun boekje zag ik het zeker wel haalbaar. Ik kende Toon Tellegen eigenlijk enkel nog maar qua naam, en ook al weet ik dat hij prachtige dierenverhalen schrijft, ik las nog nooit eerder een boek van hem. Tot nu dus. Heel graag gelezen, en heel hartverwarmend in deze pandemieperiode.

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge afstrepen.

De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo (Taylor Jenkins Reid) – 4*

Hollywoodfilm-icoon Evelyn Hugo is negenenzeventig als ze besluit om na jaren stilte eindelijk de waarheid te vertellen over haar glamoureuze, maar door schandalen geteisterde leven. Wanneer ze hiervoor de onbekende reporter Monique Grant benadert, is niemand zo verbaasd als Monique zelf. Vastberaden grijpt ze deze kans om naam te maken.
In het luxueuze New Yorkse appartement van Evelyn luistert Monique gefascineerd naar haar verhaal. Over het begin van haar carrière in de jaren vijftig, wanneer ze naar Los Angeles trekt, tot aan haar onverwachte besluit om de spotlights de rug toe te keren in de jaren tachtig. Evelyn openbaart een leven van nietsontziende ambitie, onverwachte vriendschap, grote liefde en de prijs van roem. De band tussen de twee vrouwen wordt steeds sterker, en naarmate het verhaal het einde nadert, wordt duidelijk dat Evelyns leven op tragische en onomkeerbare wijze samenkomt met dat van Monique.

Dit boek lijkt op het eerste zicht een chicklit, maar het is toch ook spannend en (voor mij) niet voorspelbaar. Deze auteur kende ik nog niet; ik hoorde de tip voor dit boek in een video van The Time Hub. In dit verhaal gaat het over ambitie en haat en liefde, maar ik wil vooral niet te veel vertellen want spoilers verpesten het dan voor jullie :-).

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge afstrepen.

Generation Hex (Elfi De Bruyn) – 3,5*

Sinds haar tienerjaren gelooft Elfi De Bruyn dat er meer te ontdekken valt dan wat er in de sterren staat geschreven. Ze is dan ook een big believer van je eigen Universum creëren. Een realiteit die niet altijd rozengeur en maneschijn was, maar die ze de laatste jaren zelf leerde inkleuren. Elfi neemt de lezer mee in haar persoonlijke zoektocht naar zelfliefde. Ze geeft tips én DIY-trucjes die magie strooien over haar leven: leer je geboortehoroscoop lezen, de wondere wereld van tarot, de kracht van kristallen, essentiële oliën, de magie van kruiden en feelgoodrecepten.

Heel impulsief ontleende ik dit boek in de bib, nadat ik er een review over las bij Irene. Zonder haar review had ik eigenlijk nooit geweten waar dit boek écht over ging, en al van toen ik tiener was had ik een interesse in astrologie en zo (niet het zweverige, maar over sterrentekens en dergelijke). De mama van een ex-vriendje heeft ooit eens een geboortehoroscoop voor mij gemaakt, en die zat bomvol waarheden.
Dit is een basisboek over spiritualiteit, dat veel onderwerpen aanhaalt maar zonder ze echt in de diepte te bespreken (er staan wel heel veel tips in voor als je meer wil lezen over bepaalde onderwerpen). Het boek leest vlot, en ik heb sommige stukken – die mij minder interesseren – dan ook diagonaal gelezen (vb. tarotkaarten en kristallen boeien mij minder). De stukken over de maan, de vrouwelijke cyclus en mediatie boeiden me dan wel heel erg. Het boek heeft een mooie lay-out, en ik was ook heel erg fan van de quotes en affirmaties die op elke rechterbladzijde onderaan staan.

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge afstrepen.

***

tussenstand Verbeelding Book Challenge: 21/30
tussenstand Goodreads Reading Challenge: 55/36

***

Wat lazen jullie in augustus?
En hebben jullie nog leestips of must-reads?

***

Lees ook

Vriendjes worden op Goodreads? Hier kan je mijn profiel vinden!

16 gedachtes over “Verbeelding Book Challenge 2021 | uitgelezen in augustus

 1. Wat een mooie lijst weer, Sofie! En er zitten er enkele tussen die ook op mijn TBR-lijstje gaan belanden. Tot snel! heb ik ook heel graag gelezen, en ik kijk al uit naar Beth haar derde die deze maand in het Nederlands verschijnt. Augustus was hier een top-leesmaand. Qua aantal (zes boeken uitgelezen, wat voor mij heel veel is), maar ook omdat er echt enkele pareltjes tussen zaten. Mijn favoriet was de nieuwe van Tatiana de Rosnay, Dit leven is van jou, over de vriendschap tussen een introverte 18-jarige jongen en een dakloze oudere vrouw in Parijs. Ook Het schuilhuis van Rachel van Charante, dat zich deels in het heden en deels in WOII afspeelt, vond ik prachtig. Dat beide boeken een cover hebben met een vrouw die zittend tussen beige gordijnen door het raam naar buiten kijkt, is puur toeval 😉 Verder was De gelukkigste man ter wereld indrukwekkend en heb ik ook erg genoten van Een zomer lang geleden.

  Like

 2. De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo heb ik ook uitgelezen vorige maand. Vond het ook een erg fijn boek! Verder ook nog een boek van Lisa Jewell, een paar stationsromannetjesachtige boeken. Ik ga er ook nog een post over schrijven. Tof dat je die van Elfi ook kon waarderen ^^

  Like

 3. Hele fijne tips! Veel boeken kende ik nog niet, maar heb ik toegevoegd aan mijn TBR lijst. En ik ga eens kijken of dat boek over fotografie in onze bib te vinden is. Want ook ik ben door die microbe gegrepen 😉

  Like

 4. Wat een leuke gevarieerde lijst. Van gedichten en non-fictie tot luchtig romantisch leesvoer. Dat laatste gaat soms nog het makkelijkste wanneer lezen wat moeizamer gaat hé. Zelf heb ik de voorbije maand qua boeken vooral veel comics en strips gelezen vermits leesboeken niet echt lukten.

  Like

  • Strips zijn ook leuk hé! De romantische boeken zijn hier ook de ‘makkelijkste’.
   Augustus was hier een topmaand wat lezen betreft, september helaas heel wat minder, mede door de herstart op het werk. Maar ik probeer elke dag te blijven lezen, al is het maar tien minuutjes voor het slapengaan.
   Momenteel ben ik bezig in het derde boek van Nevermoor, wat toch een klepper van bijna 500 blz. is. En ik hoorde in de podcast van Bende van het Boek daarnet dat het een negendelige reeks wordt, dus die leeslijst zal nooit leeg raken denk ik…

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.