Verbeelding Book Challenge 2021 | uitgelezen in april

Voor de zevende keer op rij neem ik dit jaar deel aan de Verbeelding Book ChallengeWant: lezen is geweldig en #nevernotreading en al.
Heel wat volgers hier zijn ook boekenverslinders, dus daarom blijf ik maandelijks leesupdates delen.

In april las ik deze zes boeken uit:

Wie naar de sterren grijpt (Kristin Hannah) – 4*

Kate en Tully zijn hartsvriendinnen. De serieuze Kate komt uit een liefdevol gezin. Tully is een druktemaker en houdt van glamour. Bij haar thuis is het helemaal niet leuk. De meisjes sluiten een pact dat ze altijd op elkaar kunnen rekenen, een belofte die dertig jaar zal standhouden. Inmiddels is Tully een beroemd journaliste geworden. Kate heeft gekozen voor een huwelijk met John en voor het moederschap. Na een bittere ruzie verliezen de twee vrouwen elkaar lange tijd uit het oog. Tot Tully een dringende oproep krijgt…

Van Kristin Hannah las ik eerder al een prachtig boek, dus de verwachtingen waren hoog. Het begin van het verhaal speelt zich af in de jaren ’70 van de vorige eeuw, wat me in eerste instantie wat afschrikte maar dat was nergens voor nodig. De karakters zijn prachtig uitgewerkt, en het verhaal vond ik enorm meeslepend. Dit boek heeft ook een vervolg (zie verder).

Met dit puntje kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2021 afstrepen.

Opgebrand (Maarten De Gendt) – 3,5*

Op een dag stort Maarten De Gendt in op zijn werk. Hij krijgt een woede-uitbarsting gevolgd door een angstaanval en een lange huilbui. Het verdict van zijn huisarts is keihard: Maarten is opgebrand en moet enkele maanden thuisblijven.
In opgebrand doet hij verslag van hoe hij worstelt met zijn burn-out. Hij vertelt over zijn zoektocht naar rust, naar zichzelf, naar een manier om met het werk en het leven om te gaan. Zijn verhaal wordt aangevuld met getuigenissen van zijn vrouw, zijn zoontje, zijn collega en zijn teamhoofd. 

Geen zelfhulpboek dit, maar een persoonlijk verslag van een burn-outherstel. In dit boek vind je geen oplossingen, maar vooral feiten. Het is een dun boekje dat vrij vlot leest, en het boeiendste vond ik dat het boek vanuit verschillende standpunten is geschreven: ook collega’s van Maarten, zijn vrouw, … schreven een stukje. Ook al las het vlot, en vond ik enkele punten van herkenning (introversie, …), toch kon het boek me niet volledig meeslepen.

Met dit puntje kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2021 afstrepen.

Normale mensen (Sally Rooney) – 3*

Marianne en Connell groeien op in hetzelfde stadje in landelijk Ierland. Dat is de enige overeenkomst; ze bevinden zich in verschillende werelden die slechts overlappen wanneer de moeder van Connell het huis van Marianne schoonmaakt.
Als ze beiden naar het prestigieuze Trinity College in Dublin gaan, blijkt dat zich door de jaren heen een band heeft gevormd die nog lang stand zal houden.

Vorige boeken van Sally Rooney vond ik best goed, maar bij deze heb ik zelfs getwijfeld om het weg te leggen. Het verhaal is traag, en het leest ook moeizamer omdat er geen aanhalingstekens bij dialogen gebruikt worden. Uiteindelijk heb ik het boek toch uitgelezen, want ik had hoge verwachtingen van het werk van Sally Rooney. Helaas, ik vond dit een minder boek (ik ben het dus niet eens met The Guardian :-)).

25. Eén van de 100 beste boeken van deze eeuw volgens The Guardian

Bullet Journaling – Zo doe je dat! (Lona Aalders) – 4*

Bullet journaling is dé creatieve en overzichtelijke manier om je leven te organiseren. Maar hoe begin je? Wat kun je allemaal bijhouden in je bullet journal? En bovenal: hoe zorg je ervoor dat jouw bullet journal er prachtig uit gaat zien?
Het inspirerende en praktische Bullet journaling: zo doe je dat! is zowel voor beginners als voor gevorderden. Aan de hand van duidelijke aanwijzingen en illustraties laat Lona Aalders zien op welke verschillende manieren je een bullet journal kunt gebruiken. Ze legt uit hoe je je journal in kunt delen en bij kunt houden. Daarnaast geeft ze heel veel inspirerende tips: welke doelen wil je jezelf nog stellen en wat voor lijsten en trackers zou je willen maken? Maar Lona laat je vooral zien hoe je met onder andere handlettering jouw journal helemaal naar je eigen smaak kunt customizen.

Dit is echt een heel leuk boek, met een toffe stijl en mooie foto’s. Ik las veel tips voor journaling in het algemeen maar in het boek staan ook meer algemene life hacks vb. weekmenu, …
De nadruk ligt hier wel op het grafische en het mooie (o.a. handlettering), terwijl dat niet de basis is van het systeem. Mij spreekt dat wel aan, omdat het zo’n beetje mijn stijl is, maar ik vind het jammer dat de basis van het bullet journ al systeem ontbreekt in dit boek.

Met dit puntje kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2021 afstrepen.

Verder dan de sterren (Kristin Hannah) – 3,5*

Tully Hart doet alles met overgave, gedreven door mooie dromen voor de toekomst en de pijnlijke herinneringen aan haar verleden. Ze denkt dat ze alles aankan. Dan sterft haar beste vriendin Kate. Tully belooft Kate op haar sterfbed dat ze een moeder zal zijn voor haar kinderen. Dat blijkt moeilijker dan ze ooit had kunnen denken.
Kates dochter Marah is kapot van verdriet over de dood van haar moeder, en trekt zich steeds verder terug uit het gezinsleven. Niets en niemand lijkt tot haar door te kunnen dringen, ook Tully niet.
Tully’s moeder Dorothy liet haar dochter keer op keer in de steek, maar nu Tully voor de grootste uitdaging van haar leven staat, wil Dorothy er voor haar zijn. Maar om eindelijk echt een moeder voor haar dochter te kunnen zijn, zal ze eerst de schokkende geheimen uit haar verleden onder ogen moeten zien.
De drie vrouwen zijn elk op hun eigen manier gekwetst en eenzaam. Ze hebben elkaar hard nodig om hun leven weer in eigen hand te nemen, maar kan liefde hun achterdocht en verdriet overwinnen?

Dit boek is het vervolgboek op het eerste boek dat ik hierboven beschreef. Omdat dat mij helemaal in z’n greep had, ontleende ik dus meteen na het terugbrengen het vervolg (en joepie, het was meteen beschikbaar!). Het boek was zeker mooi geschreven maar ik vond de ondertoon heel negatief (drugs, drank, misbruik, …). Toch een beetje een teleurstelling…

Met dit puntje kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2021 afstrepen.

De ware (John Marrs) – 4*

Een eenvoudige DNA-test is genoeg om jouw perfecte partner te vinden. Het bedrijf Match Your DNA kondigde aan het gen te hebben gevonden dat ons verbindt met onze zielsverwant. Sindsdien zijn miljoenen mensen gematcht. Maar de ontdekking leidt ook tot talloze verbroken relaties en ideeën over daten, romantiek en liefde zijn totaal veranderd. Nu krijgen vijf totaal verschillende mensen het bericht dat ze een match hebben. Ze staan op het punt de ware te ontmoeten. Maar niet iedereen zal nog lang en gelukkig leven. Zelfs zielsverwanten hebben geheimen, en sommige zijn schokkender dan je denkt…

Wat een boek! Heel meeslepend, spannend, en met veel plotwendingen. De hoofdstukken zijn kort en de verhaallijnen lopen allemaal door elkaar. Voor mij las het vrij vlot, wat ik fijn vind nu lezen soms meer concentratie vraagt. Bedankt Anna Helena, want ik haalde de tip voor dit boek eens bij jou!

Met dit puntje kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2021 afstrepen.

***

tussenstand Verbeelding Book Challenge: 11/30
tussenstand Goodreads Reading Challenge: 26/36

***

Wat lazen jullie in april?
En hebben jullie nog leestips of must-reads?

***

Lees ook

Vriendjes worden op Goodreads? Hier kan je mijn profiel vinden!

27 gedachtes over “Verbeelding Book Challenge 2021 | uitgelezen in april

 1. Oh, dat laatste boek spreekt me wel aan! Ik heb trouwens net naar Firefly Lane gekeken, duidelijk gebaseerd op het eerste boek dat je beschrijft, al zouden er wel serieuze verschillen zijn tussen de boeken en de serie.

  Like

  • Volgens mij is ‘De ware’ ook wel iets voor jou!
   ‘Firefly Lane’ heb ik niet gezien, maar net zoals met films zal het boek ook beter zijn dan de serie denk ik. Hoewel dat niet altijd klopt, want ‘Big Little Lies’ vond ik wel geweldig :-).

   Like

 2. Graag gedaan! 🙂
  Ik vond “wie naar de sterren grijpt” ook een prachtig boek!
  Ik heb in april Lieve Edward gelezen, ik geloof dat ik die door jou op mijn leeslijstje had gezet 🙂

  Like

 3. Een kennis van me, Marijs Sillis, heeft onlangs een boek geschreven over zijn burn-out. Een anti-zelfhulpboek, noemt hij het zelf. Het heet “Ik dacht dat ik wist wat burn-out was… tot ik er een kreeg”. In je blogpost over Wereldboekendag vertelde ik al over de boeken die ik in april las. Eind april begin in nog in De hartspecialiste (Claire Holden Rothman), en die heb ik bijna uit. Tot nu toe vind ik het een heel fijn boek! Een historische roman, die zich eens niet afspeelt tijdens WOII 😉

  Like

 4. Ik heb de serie Firefly Lane bekeken die best entertainend was, maar ook geen hoogvlieger. Al ben ik wel fan van de boeken van Kristin Hannah.
  Normal People van Sally Rooney vond ik subliem, zowel boek als verfilming. Conversations with Friends vond ik dan weer helemaal niks met heel irritante karakters. Zo zie je maar dat smaken kunnen verschillen. 😉
  Ik ben bezig in Promised Land van Barack Obama en The Austen Girls van Lucy Worsley!

  Like

 5. Het eerste boek van Kristin Hannah heb ik ook ooit gelezen. Vond ik ook goed. Hier staat momenteel de pauzeknop ingedrukt voor fictie. Heb wel veel aan het zelfhulpboek waar ik momenteel in bezig ben nav burn-out.

  Like

 6. Terug een mooie variate in jouw lijst met gelezen boeken. Wel jammer dat het bullet journaling boek de focus vooral op het visuele legde en het belangrijkste gedeelte grotendeels over het hoofd zag.

  Like

  • Volgens mij is dat omdat er al zó veel boeken over bullet journaling zijn, en je dus als ‘journaler’ zelf kan kiezen welk boek je aanspreekt. Dit boek koos ik net omwille van het visuele, dus voor mij was het wel geslaagd :-).

   Geliked door 1 persoon

 7. Wat een fijne lijst zeg! Ik ga er meteen een aantal van overnemen en op mijn TBR lijst zetten 😉 De voorbije weken las ik vooral YA boeken. Mijn hoofd kon precies niets anders aan 🙈

  Like

  • Ik lees vooral ’s avonds, en het lukt me weer iets langer dan voorheen. Overdag lezen is met ups en downs, ik merk dat het nog vaak zo is dat mijn gedachten alle kanten op gaan. Dan is wandelen of puzzelen een betere ‘oplossing’ :-).

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.