
Voor de zevende keer op rij neem ik dit jaar deel aan de Verbeelding Book Challenge. Want: lezen is geweldig en #nevernotreading en al.
Heel wat volgers hier zijn ook boekenverslinders, dus daarom blijf ik maandelijks leesupdates delen.
In maart was er minder energie om overdag te lezen. Ik zat op mijn ‘normale’ leesritme van ongeveer een boek per week, wat het totaal voor maart op 4 boeken brengt:
Ik ben er niet (Lize Spit) – 5*
‘Wij waren de twee scheefgezakte pilaren die, zodra je ze tegen elkaar aan deed leunen, steviger zouden staan dan één ongeschonden, op zichzelf staande pilaar ooit kon. Het zou goed komen met ons, zolang we samen bleven.’
De Brusselse Leo is tien jaar samen met haar vriend Simon. Verbonden door een moeizame jeugd, heeft het koppel weinig anders nodig dan elkaar. Tot alles kantelt: Simon komt midden in de nacht thuis en lijkt vanaf dat moment iemand anders. Langzaam valt Leo’s minutieus opgebouwde bestaan uiteen, tot het punt waarop het gevaarlijk wordt.
Ik ben er niet is een verhaal over toewijding en verraad, over twee mensen die op hun eigen manier gemankeerd zijn, maar die hun uiterste best doen opgemerkt te worden, lief te hebben en te leven.
Sinds ik eind vorig jaar begonnen was met boeken te reserveren in de bib, is mijn leesplezier nog groter geworden. Dit boek reserveerde ik ook, maar ik moest er best lang op wachten omdat de vorige lener ‘m te laat terug bracht, en het boek daarna wellicht nog enkele dagen in quarantaine moest. Maar mijn geduld werd beloond! ‘Ik ben er niet’ is een heel meeslepend boek, dat – ondanks de dikte – heel vlot leest. In het begin moest ik wennen aan de opbouw met de tijdssprongen, maar daar vond ik vrij snel mijn draai in. Heel mooi geschreven en met veel details, met soms grappige stukken, en ‘echt’ door de vele locaties en straatnamen in Brussel. Dit is zo’n boek dat je sneller wil lezen omdat je het uit wil, maar dan ook wil stoppen omdat je niet wil dat het verhaal stopt. Stukken beter dan ‘Het smelt’, vind ik!
Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2021 afstrepen.
Snap! Fotograferen met je smartphone (Anki Wijnen) – 4*
Met je smartphone kun je bijna net zulke mooie foto’s maken als met een spiegelreflexcamera. Als je maar weet hoe. Anki Wijnen, bekend van haar blog Zilverblauw.nl en auteur van het populaire boek fotografie-boek Shoot!, deelt haar tips en tricks en laat zien hoe je met je smartphone fantastische foto’s kunt maken. Altijd en overal, want je smartphone heb je altijd bij de hand.
Verhalen lezen doe ik heel graag, maar ik heb ook non-fictie nodig als voeding, om bij te leren. Dit boek is daar zo’n voorbeeld van. Het is geen ‘zwaar’ boek, want het heeft een heel rustige (en ook mooie) lay-out door de paginavullende beelden. De basis van fotografie heb ik al onder de knie, maar die is kort en bondig uitgelegd in het boek, geïllustreerd met praktische voorbeelden. Het stuk over nabewerking vond ik heel interessant, maar te beperkt in dit boek. Ik wil hier sowieso nog meer over weten / leren. Ook het stuk over stijl en concept (dan vooral naar vb. sociale media toe) vond ik heel leerrijk. Ik zoek nog altijd een beetje naar een verbindende factor of herkenbaarheid in mijn Instagram feed.
Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2021 afstrepen.
Julian (Fleur Pierets) – 5*
Belgisch kunstenaar Fleur Pierets zou met haar partner Julian Boom trouwen in alle 22 landen waar twee vrouwen dat mogen. Om op een positieve manier gelijke huwelijksrechten onder de aandacht te brengen.
Maar deze wereldtournee van de liefde werd ruw onderbroken. Na hun vierde huwelijk, in Parijs, werd Julian gediagnosticeerd met agressieve hersentumoren. Ze stierf zes weken later.
Fleur bleef achter en kon maar één ding doen: schrijven.
Over dit boek had ik nog niks gehoord of gelezen, en toen kwam het meerdere keren aan bod in de podcast ‘drie boeken’ van Wim Oosterlinck. Onder andere Leen Dendievel was er lyrisch over. Het boek kwam op mijn leeslijst (en ja, ik heb in mijn leeslijst een kolom waarin ik aanvul van waar of van wie ik de tip voor het boek gekregen heb) maar heeft er niet lang op gestaan want het boek was meteen beschikbaar in de bib.
Een heel ontroerend en écht verhaal, dat me heeft geraakt.
Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2021 afstrepen.
Momenten van onverwacht geluk (Francesco Piccolo) – 4*
Het geluk zit in een klein hoekje.
Als je maar weet hoe je moet kijken.
Met heldere stem en gevoel voor humor beschrijft Francesco Piccolo herkenbare scènes, vrolijk stemmende gebeurtenissen, schandelijke genoegens en hilarische momenten uit het leven van alledag. Soms in een kort verhaal, dan weer in één zin.
Een boek om te koesteren.
Dit boek kwam op mijn leeslijst nadat Eva Daeleman erover vertelde in de podcast Gebladerte. Het heeft er lang op gestaan, maar in maart was mijn nieuwsgierigheid groot en begon ik erin te lezen. Het is zo’n beetje een verzameling van kleine gelukjes; in het boek worden korte zinnen afgewisseld met langere stukken. Heel mooi!
Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2021 afstrepen.
***
tussenstand Verbeelding Book Challenge: 10/30
tussenstand Goodreads Reading Challenge: 20/36
***
Wat lazen jullie in maart?
En hebben jullie nog leestips of must-reads?
***
Lees ook
- Mijn overzicht van de Verbeelding Book Challenge
- Verbeelding Book Challenge 2021 | uitgelezen in januari en februari
Vriendjes worden op Goodreads? Hier kan je mijn profiel vinden!
Ik ben begonnen aan ‘De Geniale Vriendin’ van Elene Ferrante. Ik heb de reeks wel al gezien, toch het eerste deel, maar dat verstoort mijn leesplezier eigenlijk niet.
LikeLike
Daar hoorde ik al veel over, net als de reeks van de Zeven Zussen. Ik ben er ergens wel benieuwd naar, maar eigenlijk heb ik ook vooral schrik dat ik er met te hoge verwachtingen aan zou beginnen. Benieuwd wat jij ervan vindt!
LikeLike
De Zeven Zussen heb ik gelezen en vond ik goed. Het is niet bepaald bon ton om dat te zeggen, maar dat trek ik me niet aan, haha.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik las in maart Lieve Edward van Ann Napolitano, een leuk tussendoortje. En De Zeven Zussen, daar moet je gewoon aan beginnen 😉
LikeGeliked door 1 persoon
‘Lieve Edward’ staat ook nog op mijn lijstje. Te veel boeken, te weinig tijd… 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Ik heb ook net het boek van Lize Spit uit en vond het super, heb die dikke klepper op twee dagen uitgelezen want ik kon niet stoppen. Nu bezig in Magnus van Arjen Lubach.
LikeGeliked door 1 persoon
Momenteel gaat het lezen wat trager… Vooral non- fictie boeken neem ik nu al eens vast en volgens hoe het lukt om te lezen. Uit jouw lijstje hier spreekt Snap me het meeste aan.
LikeGeliked door 1 persoon
Snap! en Anki Wijnens eerste boek Shoot heb ik ook in huis. In maart las ik een eentje uit jouw vorige leeslijstje, Zij, jij en ik, en ook De bibliotheek van Parijs. Dat laatste speelt zich af tijdens WOII, daar grijp ik vaak naar: boeken over het leven tijdens de oorlog buiten de slagvelden. Soms zijn dat boeken die voor mij niet geschikt zijn om voor het slapengaan te gaan lezen, want de gruwel van jodenvervolging en concentratiekampen bijvoorbeeld. Maar dit is een boek waarin het vooral gaat om de belevingswereld van het hoofdpersonage, haar werk in de bibliotheek en hoe ze daar de invloed van de oorlog voelen. Een aanrader! Voorbije week las in mijn eerste non-fictie-boek van dit jaar uit, waar ik al sinds half maart tussen de fictie door in bezig was: Rust, De psychologie van ontspannen en bijkomen in de moderne wereld (Claudia Hammond). Hierin worden de 10 manieren die uit de wereldwijde Rest Test naar voren kwamen als de beste manieren om tot rust te komen besproken. Best een boeiend boek!
LikeLike
Fijn dat je wat aan mijn leestips had, en bedankt om ook jouw tips te delen! De bibliotheek van Parijs spreekt me wel aan, net zoals bij jou niet omwille van het oorlogskader, maar omwille van de belevingen van het personage. Ik zet ‘m op mijn lijstje, en ook het non-fictie boek komt erop.
LikeGeliked door 1 persoon
Eerder dit jaar las ik een ander boek dat zich afspeelt tegen de achtergrond van de oorlog, maar dan in Engeland: Het geheim van geluk (Susan Messner). Beetje een melige titel 😉 maar ik vond hem erg goed! Net als Aan de oevers van de Seine (Jennifer Robson), dat zich afspeelt in het Parijs van de jaren 1920. Het vrouwelijke hoofdpersonage lijkt me vrij geëmancipeerd en vrijgevochten voor die tijd, maar daar hou ik wel van 🙂 Ik was ook erg onder de indruk van ’t Hooge nest (Roxanne Van Iperen). Roxanne kocht met haar man een huis van waar uit in WOII een verzetsbeweging werd geleid door Joodse, ondergedoken vrouwen. De schrijfster heeft stukje bij beetje het verhaal gereconstrueerd en schreef een boek over de 2 zusjes, dat leest als een roman maar dus grotendeels zo gebeurd is. De zusjes in kwestie zijn de laatsten die Anne Frank levend gezien hebben, maar hun eigen verhaal is minstens even aangrijpend. Vermits zij de concentratiekampen wel ter nauwer nood overleefden, zit in dit verhaal ook een stuk deze gruwelijke realiteit. Verre van een luchtig tussendoor-boek dus, maar erg boeiend en meeslepend.
LikeLike
Over ’t Hooge nest las ik ook al heel veel goeds, ik hoorde er voor het eerst over in de podcast ‘drie boeken’. Het staat op mijn leeslijst, maar de niet-luchtigheid houdt me voorlopig nog een beetje tegen om het al te willen lezen…
LikeGeliked door 1 persoon
Het is vooral het laatste deel van het boek dat wat zwaarder is. maar daartegen ben je natuurlijk helemaal meegezogen in het verhaal en wil je ook weten hoe het met hen afloopt. En zo’n boek doet me altijd weer beseffen hoe goed we het hebben, en hoeveel vrijheden we, zelfs in corona-tijden, hebben. En dat doet me dan ook weer goed. En maakt me dankbaar naar de mensen die daar toen, letterlijk of figuurlijk, mee voor gevochten hebben.
LikeLike
Ja, helemaal dat! Ik ga eens checken of het boek in onze bib beschikbaar is. Je hoort/leest nog wel wat ik ervan vond! 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Amai, ik lees heel weinig momenteel. Alee, ik lees heel weinig boeken. Vooral veel magazines, nieuwsbrieven, blogposts etc. Tijd om me weer wat meer op boeken te richten!
LikeLike
Hier is het ook steeds een mix. Mijn blogfeed is weer bijna leeg, na hele lange tijd :-). Lezen is lezen, uiteindelijk, maar ik lees wel liever op papier (of e-reader) dan op pc- of tabletscherm.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik hoor alleen maar goede dingen over dat Lize Spit boek, nochtans vallen typisch Vlaamse boeken hier vaak tegen (het smelt heb ik ook nog altijd niet gelezen daarom). Maar misschien moet ik deze toch eens een kans geven.
LikeLike
Het blijft natuurlijk wel subjectief hé, maar ik las al van veel mensen dat ze ‘Ik ben er niet’ écht goed vonden. Benieuwd wat jij ervan zou vinden!
LikeLike
Ik twijfel om het nieuwe boek van Lize te lezen. Het smelt vond ik namelijk zo hard tegenvallen (en heb me daar echt moeten doorworstelen) dat ik nu dus wat bang heb dat ook dit boek gaat tegenvallen. Al lees ik bij heel veel anderen dat ze het net stukken beter vonden 🙂 Julian staat hier ook op de te lezen lijst. Maar het is wachten tot wanneer het beschikbaar gaat zijn in de bib!
LikeLike
Heel begrijpelijk! Ik vond ‘Het smelt’ ook best tegenvallen, maar ‘Ik ben er niet’ vond ik helemaal anders. Maar zoals ik hier in de reacties ook al schreef: het is en blijft subjectief hé. Ik duim mee dat ‘Julian’ snel terug is in de bib. Of anders reserveren, dat doe ik sinds kort regelmatig. Is goedkoper dan het Kobo-abonnement (dat hier nu al een tijdje niet meer geactiveerd is), en ik steun er de plaatselijke bib mee :-).
LikeGeliked door 1 persoon
Het lezen lijkt steeds moeizamer te gaan. Ik heb nu het tweede deel van de Pages & Co serie van Anna James uit de kast gehaald in de hoop dat dat vlotter zal weglezen maar het lukt me momenteel amper om me te focussen op een boek. Hopelijk komt er snel verandering in.
LikeLike
Ik hoop met je mee! Hier is het een beetje hetzelfde, al is het heel wisselend. Er zijn dagen dat ik een paar uur kan lezen, en dan ook dagen dat tien minuutjes voor het slapengaan al te lastig is…
LikeGeliked door 1 persoon
Al een geluk dat ik ook andere hobby’s heb en dus wel nog steeds mijn gedachten kan verzetten. Zo ben ik momenteel iets aan het knutselen voor onze huwelijksverjaardag.
LikeLike
Oh, leuk! Ik ben benieuwd naar wat je aan het maken bent… 🙂
LikeLike
Dit is E’s andere blog 😉
LikeGeliked door 1 persoon
[…] Verbeelding Book Challenge 2021 | uitgelezen in maart […]
LikeLike
Moeten boeken in jouw bib in quarantaine? Dat doen de onze niet… zou me wel geruststellen 🙂 Alleszins de reden dat ik al anderhalf jaar geen boeken meer ben gaan uitlenen.
‘Het smelt’ vond ik prachtig!
LikeLike
Vorig jaar moesten de boeken zeker in quarantaine, voor minstens 48 uur. Eigenlijk geen idee of dat nu nog zo is, ik probeer het een beetje los te laten :-).
LikeGeliked door 1 persoon
Haha ik snap het! Ik heb thuis nog héél veel te lezen boeken, dus ik hoef niet per se naar de bib (maar ik mis het wel, dus na de zomer ga ik terug!).
LikeLike
Ook al heb ik hier boeken voor een jaar ver of zo, ik kan het niet laten om toch af en toe naar de bib te gaan :-).
LikeLike
[…] Verbeelding Book Challenge 2021 | uitgelezen in maart […]
LikeLike
[…] Verbeelding Book Challenge 2021 | uitgelezen in maart […]
LikeLike
[…] Verbeelding Book Challenge 2021 | uitgelezen in maart […]
LikeLike
[…] Verbeelding Book Challenge 2021 | uitgelezen in maart […]
LikeLike
[…] Verbeelding Book Challenge 2021 | uitgelezen in maart […]
LikeLike
[…] Verbeelding Book Challenge 2021 | uitgelezen in maart […]
LikeLike
[…] Verbeelding Book Challenge 2021 | uitgelezen in maart […]
LikeLike
[…] Verbeelding Book Challenge 2021 | uitgelezen in maart […]
LikeLike