Over (een van) mijn favoriete taart(en)

In de eerste week van #40dagenbloggen schreef ik al eens over de favoriete taart van mijn man.

Bij mij ligt het heel wat moeilijker. Er zijn zo veel taarten die ik lekker vind: frangipanetaart, frambozen’cheese’cake, mokkataart, … Er één taart uitkiezen is dus echt een moeilijke vraag. Zoals de titel doet vermoeden zal ik het hebben over één van mijn favoriete taarten.

Vroeger, bij mijn ouders thuis, werden er dikwijls taarten gehaald bij de bakker als er familie kwam ‘nieuwjaren’. Een van die taarten was brésiliennetaart. In het midden was er altijd zo’n suikerroosje, en groene blaadjes in eetbaar papier. Daar werd om gevochten!

Deze taart is eigenlijk vrij makkelijk te ‘verplantaardigen’. Enkele jaren geleden ontwikkelde ik een plantaardige versie van deze klassieker, maar het recept deelde ik hier nog niet eerder. Bij deze!

NODIG

  • 1 vel bladerdeeg
  • 500 ml sojamelk
  • 40 g puddingpoeder
  • 40 g rietsuiker
  • 1 pakje sojaslagroom (Soyatoo)
  • 100 g brésiliennenootjes
  • bakpapier
  • bakbonen

WERKWIJZE

Verwarm de oven voor op 180°C. Leg het vel bladerdeeg in een taartvorm. Snijd indien nodig de randjes bij of vouw ze naar binnen. Leg er een vel bakpapier overheen en vul de taart met bakbonen. Bak de taartbodem ‘blind’ gedurende 15 minuten op 180°C. Haal de taartbodem uit de oven, verwijder het bakpapier en de bonen en bak vervolgens nog 10 minuten verder. Laat afkoelen. Bereid vervolgens de vanillepudding: doe de sojamelk in een pannetje, zeef er het puddingpoeder boven en klop goed met een garde zodat er zich geen brokjes vormen. Voeg de suiker toe. Breng aan de kook op een middelmatig vuur en roer regelmatig om aanbranden te voorkomen. Zet het vuur af wanneer de pudding begint in te dikken en giet de pudding vervolgens in de taartbodem. Laat goed afkoelen! Klop de sojaslagroom stevig op. Als je dat wenst kan je wat extra poedersuiker toevoegen maar Soyatoo is al vrij zoet. Verdeel de slagroom over de afgekoelde pudding. Bestrooi de taart met de brésiliennenootjes.

(bron: ik ontwikkelde dit recept in 2011 voor EVA vzw (Melk Moet Niet))

Wat is jullie favoriete taart?

Advertenties