Coronacijfers

Week vier van de lockdown door Corona ligt min of meer achter ons. Hier waren er veel ups en downs, maar ik schreef er nog niet eerder iets over. In mijn gigantische conceptberichtenvergaarbak vond ik een bericht terug met random cijfers (met dank aan Talitha voor de inspiratie!), en dit leek me een ideale insteek voor een nieuw blogbericht. Of blogberichtenreeks, als dit alles nog lang blijft duren…

acht.
Het aantal Libelles dat op een hoopje op mama ligt te wachten. Ook: het aantal weken dat ik mama niet meer in het echt heb gezien.

zesentachtig.
Het aantal conceptberichten dat ik in WordPress heb staan, na het verschijnen van dit blogbericht.

vijf.
Het aantal blogberichten (deze inclusief) dat ik tijdens de lockdown al publiceerde.

twaalf.
Het aantal tekeningen en knutselwerkjes van vriendjes en vriendinnetjes van Juliette, in onze brievenbus.

zesentwintig.
Zo veel dagen lockdown liggen er al achter ons.

vijfentwintig.
Aantal dagen dat het geleden is dat ik nog met de auto heb gereden.

vierhonderdvijftig.
Aantal kilometers woon-werkverkeer dat ik de afgelopen weken niet heb gereden omdat ik thuis aan het werk ben.

zevenduizendhonderdzevenenveertig.
Het gemiddeld aantal stappen van de afgelopen zesentwintig dagen. Meer dan tijdens doorsnee werkweken, want er wordt meer gewandeld.

een.
Het aantal keer dat mijn man de froufrou van Juliette heeft bijgeknipt.

zeven.
Het aantal keer dat er hier al werd gebakken. Bakken is zo ontspannend, en Juliette helpt heel graag mee dus dan is ze ook eventjes bezig. Elk weekend wordt hier wel iets gebakken, en tijdens de week neem ik af en toe ook een langere middagpauze om samen met J. iets te bakken. Stonden al op het menu: banaan-chocolademuffins, chocolate chip cookies, appelcakejes, bessen-citroencakejes, brésiliennetaart, pannenkoeken en kaneelbroodjescake.
En nee, wij willen niet moddervet worden, dus er werd al veel uitgedeeld aan de buren (in een met een handdoek vastgehouden doosje, dat voor de voordeur wordt afgezet, waarna we weer afstand nemen).

ook acht.
Zoveel enveloppen dingen we al in de brievenbus stoppen, om vrienden en familie met echte post te verblijden.

vier.
Zoveel keer heb ik al puzzels, poppenkleren en puzzels hersteld de afgelopen weken.

nul.
Het aantal geweldige Netflixseries dat ik al heb bekeken. Ook: het aantal online cursussen dat ik al heb gevolgd, of het aantal uren dat ik al van grote lenteschoonmaak heb gedaan.

ook nul.
Het aantal mensen in onze nabije omgeving die ziek zijn. Blessed en al, en hopelijk blijft het zo!

ook zeven.
Het aantal minuten dat ik vanmorgen aaneensluitend naar een podcast kon luisteren. Zucht.

driehonderdtweeënzeventig. (*)
Het aantal keren dat Juliette vroeg wanneer ik dan met haar wil spelen. Ook: het aantal keren dat Juliette zei dat ik niet zo veel mag werken.

ook een.
Aantal opmerkingen van mijn baas over mijn mooie strijkplankhoes. Even een side note: ik werk op een extern scherm, en mijn laptop staat schuin naast mijn scherm, waardoor bij een Teams-overleg zowat de hele hoek van onze bureau zichtbaar is. Al een geluk dat de camera de vloer niet in beeld brengt, of hij had een opmerking gemaakt over alle confetti / puzzelstukken / knuffels / duploblokken :-).

nog eens een.
Op dag vier van week vier was het dan zo ver: de mental breakdown. Het was geen zo’n fijne werkdag, met een aantal niet zo fijne telefoontjes, en Juliette was ook een beetje lastig. De spreekwoordelijke druppel was er en ik had het even gehad. Ik geef toe dat ik dit alles ontzettend zwaar vind: de rollen als moeder, werknemer, huishoudhulp, kleuterjuf, … combineren verloopt niet altijd van een leien dakje. Het werk heeft er nog niet onder geleden, maar aan (broodnodige!) tijd voor mezelf ontbreekt het me wel. Donderdag was het even allemaal op, en ik belde ook in tranen naar mijn baas. Gisteren had ik na een nachtje slaap weer wat meer energie, maar ik geef toe dat ik énorm blij ben dat we nu drie dagen weekend hebben.

(*) Dit is bij benadering, ik heb dat niet echt geteld hé.

39 gedachtes over “Coronacijfers

 1. Ik kan me amper voorstellen hoe zwaar die combinatie nu moet zijn. Heb je een beetje verlof in het vooruitzicht? Dat kan helpen om toch iets van de druk weg te halen… Overigens ben ik wel jaloers op jullie buren die nu zoveel lekkers krijgen 🙂

  Like

 2. Leuke insteek! Ik hou me er een beetje van weg om over corona te schrijven, het brengt hier niet altijd mijn beste kant naar boven en het aantal breakdowns zijn straks niet meer op twee handen te tellen. Ik moet toegeven dat ik de combinatie van thuiswerken, kleuter entertainen, poetsen, koken, huishouden doen, tijd maken voor het lief en mezelf zwaar vind. Net als de gedachte dat we allemaal thuis zijn, 24/7. Maar ik ben wel blij om te lezen dat het bij jullie wel relatief goed gaat en dat jullie allemaal in goede gezondheid zijn! X

  Like

  • De combinatie is ook heel erg zwaar, dat mogen we zeker zeggen. Zeker ook als we ‘maar’ één kindje hebben. Dat er maar één breakdown was valt wel nog mee, maar op andere dagen zijn er zeker ook traantjes gevloeid. Het is echt heel erg dubbel: je moet alles tegelijk kunnen doen, maar op andere momenten lijkt er extra tijd vrij te komen.
   Ga je nog geregeld lopen? Want daar kan je wel van ontspannen en opladen hé?

   Geliked door 1 persoon

   • Ja hoor, ik ga sinds een week of 3 terug een paar keer per week joggen. Want daar ontspan ik inderdaad wel van. En het zijn ook een van de weinige momenten die ik echt alleen kan doorbrengen. En het is wat je zegt: het is allemaal heel erg dubbel.

    Like

   • Overdag lukt me dat ook niet, maar ik probeer nu om ’s ochtends voor iedereen hier start te gaan joggen. En dan ’s avonds als het weer het toelaat te gaan wandelen als Tuur al in zijn bedje ligt. Maar het is zeker en vast niet elke avond. En ook dat joggen lukt me niet altijd zenne. Maar de keren dat het lukt heb ik er wel heel veel deugd van 🙂

    Like

   • Als J. in bed ligt, is mijn batterij helemaal leeg :-). Wij proberen ’s avonds na het eten samen nog te gaan wandelen, maar sinds J. kan fietsen is het dus fietsen geworden. Ook wel goed voor onze conditie, ’t is een halve looptraining voor mama :-).

    Geliked door 1 persoon

  • Hier ook moeite met de combinatie van al die taken. Perfectie was altijd al zoek, maar nu nog meer. En dat is helemaal oké. Ik denk dat ik de oudste jouw recept voor muffins ga laten maken, de heeft de kookkriebels 🙂

   Geliked door 1 persoon

   • Hier probeerde ik de perfectie altijd te benaderen, maar nu is die zeker ver te zoeken… En inderdaad, dat is helemaal oké. Daar probeer ik mezelf toch van te overtuigen!
    Ik ben benieuwd wat jullie van de muffins vinden. Veel bakplezier!

    Geliked door 1 persoon

  • Nee, dat is zeker niet eenvoudig, maar de kleine momentjes koester ik. Soms gaat mijn man even alleen met J. wandelen, en ’s avonds mag ze ook al eens even tv kijken, waardoor het even stil(ler) is :-).

   Like

 3. Je hebt dat nog keilang volgehouden dan! Hier gemiddeld dagelijks een breakdown sinds week 2: als het niet van de zoon is, dan wel van mij 😉 Wat wel nog ontbreekt: zeven miljoen. Het aantal keer dat ze al mamaaa hebben geroepen. Oh en benieuwd naar die strijkplankhoes nu!

  Like

  • Ja, eigenlijk wel. Al waren er wel veel dagen met traantjes ook. Juliette loopt soms ook wel ambetant omdat wij aan het werken zijn en ze geen aandacht krijgt, maar over het algemeen is ze echt superflink.
   Oja, die zeven miljoen. Eeeeecht! Kregen we een euro voor elke keer dat ze mama roepen, we konden al met pensioen :D.
   En de strijkplankhoes is niet zo speciaal hoor. Geometrische patronen in pastelkleurtjes :-).

   Like

 4. Sterkte nog daar!
  Die breakdown is er hier nog niet geweest en ik betwijfel dat die er gaat komen, maar ik kan goed begrijpen dat het geen gemakkelijke periode voor je is!

  Like

 5. Ugh ja, hoera voor drie dagen weekend! Al komt er nóg een tijdelijke rol bij nu, die van Paashaas!
  Ik vind het ook alles behalve evident, al zijn de kinderen hier al groter. Die rollen behoud je toch…

  Like

  • Die extra rol nemen we er met plezier bij, want daar hebben we zelf ook iets aan :-).
   Het is geen makkelijke om kinderen bezig te houden, maar wij zijn nog ‘blij’ dat er nog niks moet: kleuters moeten nog geen leerstof verwerken of huiswerk maken…

   Geliked door 1 persoon

 6. Hier toch wel al een aantal breakdowns de revue gepasseerd of zo tranen op bepaalde momenten (toen ik een kunstwerkje van Emma bij mijn ouders in de brievenbus stak, terwijl ze gewoon aan hun keukentafel zaten).
  Ik vind het niet makkelijk te combineren, maar heb wel al een paar keer ‘foert’ gezegd. Het nadeel daar aan is dat ik uren sprokkel op quasi elke dag van de week en dat geeft mij nooit het gevoel van een weekend of een dag vrij te hebben. Het hoofd blijft dus draaien…
  Tip voor Teams: je kan je achtergrond ‘blurren’. 🙂

  Like

  • De grootouders die hun kleinkinderen moeten missen (en omgekeerd), dat doet zo veel pijn hé. Die van ons wonen te ver, maar we hebben al veel gebeld (met video) en ook tekeningen en kaartjes opgestuurd.
   En dat hoofd dat nooit stil staat is zeker herkenbaar. Ik probeer wel mijn vrije woensdag en het weekend te behouden, maar alle dagen lopen veel makkelijker in elkaar over. In elk geval doet het lange weekend wel enorm deugd, maar de rush zal er vanaf morgen wel weer zijn, helaas.
   Bedankt voor de Teams-tip! Heel handig!
   Veel courage daar nog! X

   Like

  • Nee, helaas niet. Maar ik moet dringend eens een opkuis doen, want er staan al veel dingen tussen die niet (meer) relevant zijn, of drie concepten over hetzelfde of zo (omdat ik vergeten was dat ik een idee al eens in een conceptbericht had gezet).

   Like

 7. Tof! Ik vind ook dat je het best lang hebt getrokken zonder breakdown. Ik sta in het onderwijs, secundair, en mijn vak maakte het toch allemaal wat rustiger qua opdrachten, dus ik heb wel veel de handen vrij gehad voor de kinderen, en nu vakantie. Maar ik vind het gebrek aan echte tijd voor mezelf heel erg moeilijk – ik had door geluk met mijn uurrooster een aantal halve dagen per week waarop ik wat kon schrijven en muziek spelen, en dat valt nu weg. Daar heb ik meer last van dan me lief is, als ik eerlijk ben. En het aantal keren mamaaaa loopt ook in het ontelbare (slechts de helft van de tijd verandert dat in papaaa, meestal als ze van mij ‘nee’ hebben gehad 😀 )

  Like

  • Dat mamahangen, dat kennen we…
   Moet je nu allerhande leerstof voorbereiden voor na de vakantie, en online les geven?
   Onze juf (kleuter) had één en ander voorbereid, maar tijdens de vakantie was dat uiteraard niet zo. De gedeelde verhaaltjes en werkblaadjes waren voor ons wel een houvast voor de vakantie. Gelukkig moet J. niks leren: als ze speelt en kleurt en allerlei zulke dingen doet is dat oké. Het moet een pak moeilijker zijn voor ouders met kinderen uit het lager onderwijs, die ‘moeten’ leren lezen en schrijven…
   Goeie moed gewenst daar!

   Like

   • Dat leerstof voorbereiden, dat wel, al is er binnen onze vakgroep eensgezindheid om er niet te veel druk op te leggen (godsdienst), dus dat gaan we vandaag bekijken. Ik geef datzelfde vak sinds dit jaar ook voor het eerst in het Frans, en dat vind ik wel een uitdaging, omdat je daar veel langzamer op moet bouwen om tot hetzelfde resultaat te komen. Online lesgeven of filmpjes opnemen, ga ik niet doen en ik ben dankbaar dat me dat niet wordt opgelegd (ik zie er nu ook niet dadelijk de meerwaarde van bij mij. Ik moet geen moeilijke oefeningen uitleggen of proefjes filmen of zo).
    Onze oudste zit in het eerste leerjaar en is een heel sterke leerder, dat is een gemak. Maar zelfs hij botst op zijn grenzen: die kleine duwtjes begeleiding in de klas, de uitdagingen die zijn juf hem gaf… hij maakte niet veel foutjes en zijn schriften waren super proper, en hier thuis stort hij er zich helemaal in, om daarna pas te ontdekken dat hij iets niet juist doet, en dus moet doorhalen. Traantjes zijn er al gevloeid, en boeken doorheen de kamer van frustratie. Maar de volgende twee weken krijgen ze een duidelijk weekschema van de school en extra instructies van de juf en zo, ik vermoed dat dat beter zal gaan.
    De jongste heeft de tijd van haar leven als kleuter, al mist zij het sociaal contact wel erg – dat uit zich hier in een soms niet eens zo lichte vorm van dwingelandij. Op school is ze veel zachtaardiger en meegaander en thuis barst het soms wel eens los, maar niet zo frenquent als de laatste weken. Maar ze tekent, boetseert en speelt veel, en vraagt ook véél verhaaltjes om voor te lezen. Bovendien begint ze zowaar de UNO regels onder de knie te krijgen, dat vind ik wel straf voor een eerste kleuter en ook leuk om wat extra getalbeelden te oefenen, en kleuren.
    Het gaat wel een uitdaging worden om volgende week zowel zelf wat te werken, als mijn man zijn werk te laten doen, als de oudste begeleiden als de jongste dan bezig te houden. Ik ga denk ik dit weekend eens een sensory tub maken en wat activiteiten op haar maat klaarstomen, en dan aanvullen met wat haar juf klaarlegt, want we kunnen vrijdag naar de school spullen ophalen voor beide kinderen. Ergens vind ik basisschooljuf spelen ook wel fijn (maar ik mag niet dromen dat ik zo een hele klas vol heb) 😀

    Like

   • Ohja, ik zou ook gruwelen van filmpjes moeten opnemen. Onze juf vindt het geweldig: ze leest elke dag een verhaaltje voor. Respect en bewondering! 🙂
    Hopelijk gaat het iets beter met schema. Die kleintjes hebben nog zo veel nood aan structuur hé…
    Juliette kan hier ook enorm opstandig zijn, maar vooral omdat ze geen aandacht krijgt of wij bezig zijn (wij zijn allebei vrij plichtsbewust wat ons werk betreft, en ze is enig kind). De vriendjes mist ze ook, maar dagelijks wandelen hier wel vriendjes voorbij. Dat is het grote voordeel aan een wijkschooltje!
    Voor ons zal het zoeken zijn om onze dagen vorm te geven, maar ik ga wel blij zijn als we weer wat extra ondersteuning van de juf krijgen. Heel veel succes met alles!!! X

    Geliked door 1 persoon

 8. Wat een leuk idee om Talitha’s blogconcept op deze manier toe te passen. Het lijkt me behoorlijk belastend wanneer je nu niet enkel ouder en werknemer bent maar ook nog eens plots tot kleuterjuf wordt gepromoveerd. Zo kom je niet meer toe aan die toch al zeldzame me-momentjes die je echt wel nodig hebt om rust te krijgen in je hoofd. Ik heb echt bewondering voor alle mensen die in deze periode plots hun leven helemaal anders moeten indelen. Al voelt het voor jullie ongetwijfeld aan als koorddansen terwijl je jongleert met een driedubbel takenpakket.

  Like

  • Dat laatste klopt echt helemaal… Ik probeer rustmomentjes te stelen, maar het blijft moeilijk om rust te vinden als alle dagen en uren in mekaar lijken over te lopen. Maar dan denk ik aan de ouders van vriendjes van Juliette, die allebei op intensive care in het UZ werken, of aan mensen die ziek zijn, of mensen moeten afgeven door deze ziekte en geen fatsoenlijk afscheid kunnen nemen. Dan staat alles in perspectief…

   Geliked door 1 persoon

 9. Zei ik al dat ik wel wat gelijkenissen tussen ons zie ;-)? Hier was de echte mental breakdown op dag 3 van week 4; erg dicht bij de jouwe dus. En ja, ook daarvoor en daarna waren al traantjes gevloeid. Maar die dag en de dagen (oeps, week zelfs) daarna waren echt van: ik weet het allemaal niet meer, ik weet niet hoe het verder moet, enz.! (met wat dramaqueengedrag erbij, ik beken)

  Like

 10. Ik lees de tip van Teams om de achtergrond te blurren maar sinds een week kan je ook achtergronden kiezen zoals in zoom…ik vergader nu meestal in de bergen. ‘k zat in een internationale meeting en vond het opeens zo vreemd dat er 3 mensen in hetzelfde interieur zaten…kiek, ik had dat dus niet direct door dat er ook propere appartement/bureau achtergronden waren die dus vrij populair blijken te zijn. Nah, ik ga toch liever in de bergen vergaderen.

  Bij ons is het met de kindjes wat vlotter aan het gaan, maar wij zijn wel gezegend dat ze met 2 zijn eh…tot 18mei want dan moet de oudste naar school terug en mag de jongste niet mee. Ouch, ik doe het vrij goed, maar ‘k denk dat dan onze breakdowns komen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.