Over de favoriete taart van mijn man

Ik weet niet hoe dat bij jullie zit, maar bij ons ben ik de kok des huizes. Mijn man kan wel koken, maar hij vindt het absoluut niet leuk (en heeft er eigenlijk ook geen tijd voor).

Eten daarentegen, dat is een ander verhaal. Qua smaken verschillen we wel een beetje: ik hou vooral van wereldkeuken en stoofpotjes, terwijl mijn man eerder de klassieke boerenkeuken verkiest.
Maar als het op gebak aankomt is het niet moeilijk om te kiezen: zowat alles met chocolade wordt meer dan goedgekeurd!

Op zijn werk maakt mijn wederhelft al eens reclame voor mijn blog. Een van zijn huidige collega’s is lactose-intolerant en mijn blog werd daarom al meerdere keren aangehaald. Nu ze een teamactiviteit hebben georganiseerd (samen koken), had hij beloofd dat hij voor een dessert zonder melk zou zorgen. Hij koos zelf voor zijn lievelingstaart, ook al houdt die collega niet zo van slagroom. Hij zei haar dat vegan slagroom helemaal anders is dan melkslagroom, dus ik ben heel erg benieuwd wat zij (en de andere collega’s) van de taart zullen vinden…

Deze banoffeetaart (banaan + toffee oftelwel banaan + caramel) is zijn all-time favorite, en ik moet toegeven dat ik dit zelf ook een heerlijke taart vind. Een bommetje, dat wel, maar toch ook makkelijk te maken!

NODIG:

 • 1 vel kruimeldeeg
 • 120 gram donkerbruine suiker
 • 120 gram sojamargarine
 • enkele druppels vanille-extract
 • 4 EL sojamelk
 • 1 à 2 EL puddingpoeder
 • 5 bananen
 • 1 pakje opklopbare sojaslagroom
 • 2 EL bloemsuiker
 • een handvol chocoladekrullen
 • bakpapier en bakbonen

WERKWIJZE:

Verwarm de oven voor op 180°C. Leg het vel kruimeldeeg in een (hoge) taartvorm. Leg een vel bakpapier op het deeg en vul de taartbodem met bakbonen. Bak de taartbodem ‘blind’ gedurende 15 minuten. Haal de taartbodem uit de oven, verwijder het bakpapier en de bakbonen en bak nog 5 minuten of tot de randjes mooi goudbruin kleuren. Haal de taartbodem uit de oven en laat afkoelen. Maak, terwijl je de bodem bakt, de karamelsaus. Meng de sojamelk met het puddingpoeder en zet opzij. Doe de bruine suiker en de boter in een pannetje. Verwarm op een laag vuur tot alles gesmolten is; blijf roeren met een houten lepel. Op een bepaald moment zal het mengsel beginnen borrelen, blijf dan nog even doorroeren. Haal dan het pannetje van het vuur en giet er het sojamelkmengsel bij. Roer tot de karamel indikt; roer stevig zodat er geen klonters ontstaan. Zet de caramel opzij en laat even afkoelen. Pel ondertussen de bananen en snijd ze in schijfjes. Leg één laag bananenschijfjes op de afgekoelde taartbodem, giet er de helft van de karamelsaus overheen, leg vervolgens nog een laag banaan en eindig met de rest van de karamelsaus. Klop nu de sojaslagroom stijf met de bloemsuiker. Het is heel belangrijk dat de taart volledig is afgekoeld voor je er de slagroom op smeert! Werk af met chocoladekrullen.

(bron: ik ontwikkelde dit recept in 2011 voor EVA vzw (Melk Moet Niet))

Wie kookt er bij jullie? En komen jullie lievelingsgerechten overeen met die van jullie partner?

Advertenties