Frangipane

Eén van mijn lievelingstaarten!

Bak 1 vel bladerdeeg 10 minuten blind. Strijk er een laagje abrikozencompôte of -confituur over.
Maak vervolgens het beslag voor de vulling.
Meng voor de natte ingrediënten 5 EL zonnebloemolie met 5 EL yofu, 1,5 tl amandelessence, 0,5 tl vanille-essence, 150 ml amandeldrink en 120 gram rietsuiker.
Voor de droge ingrediënten meng je 150 gram bloem met 1,5 tl bakpoeder en 0,5 tl zout. Roer er ook 40 gram amandelpoeder onder.
Meng de natte en de droge ingrediënten voor het beslag en giet bovenop de taartbodem die met abrikozencompôte is bestreken.
Bak de taart vervolgens nog 25 à 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.
Laat de taart volledig afkoelen en bestrijk ze dan met suikerglazuur (poedersuiker gemengd met water).

Smakelijk!

TIP: plantaardig bladerdeeg kan je o.a. in de biowinkel vinden, maar ook heel wat supermarkten hebben plantaardig bladerdeeg in hun assortiment. Het bladerdeeg van het huismerk van Colruyt zou ondertussen niet meer vegan zijn, maar het bio-huismerk wel. Met dank aan lezeres Hanne voor de tip! 

Advertenties

32 gedachtes over “Frangipane

    • Blind bakken betekent dat je de taart zonder vulling bakt (om ervoor te zorgen dat je bodem krokant blijft en niet zacht gaat worden door de vulling). Omdat bladerdeeg nogal fel opblaast als je er geen andere vulling in doet, is het ’t beste om bovenop je deeg een laag bakpapier te leggen en de bodem dan te vullen met droge bonen. Na tien minuutjes de bonen en het bakpapier verwijderen en klaar voor de volgende stap!

      Like

  1. Ik heb het ook geprobeerd maar ben echt een ramp met bakken. Hoe krijg je dat kruimelige effect van op de foto? met maar 40 gram amandelpoeder hou ik niks korrelig over in de massa.

    Like

    • De taart hoeft helemaal niet kruimelig te zijn, eerder smeuïg en nog wat ‘nat’. Een klassieke frangipanetaart (met eieren) zal wellicht wat meer aan elkaar hangen maar het is niet de bedoeling dat het kruimelig wordt. Een soort vochtige cake eerder :-).

      Like

    • Altijd fijn om te lezen! Suiker kan inderdaad nog fel verminderd worden, ik gebruik zowieso al véél minder suiker dan in klassieke recepten.

      Like

  2. Heerlijk, ze is alsof je ze bij de bakker koopt😀! Wel,al lang geleden. Heb wel maar de helft suiker genomen want je smeert er vanboven nog extra suiker op. Ik zou graag iets anders willen dan bladerdeeg! Hebben jullie geen ander voorstel. Zou kruimeldeeg ook gaan? Was ook super gemakkelijk om te maken. Bedankt

    Like

    • De hoeveelheid suiker is zeker een eigen keuze. Een vriendin van me maakte deze taart ook al eens met amandelschilfers bovenop in plaats van suiker (deze strooi je er dan op voor het bakken).
      Kruimeldeeg gaat zeker ook!

      Like

      • Effe laten weten dat de taart ook overheerlijk is met kruimeldeeg.ik had 4 proevers en ze konden niet geloven dat IK die gemaakt had. Bij deze ben je zeker dat het veganistisch en vooral lekker is. Nogmaals thx voor het recept.

        Like

      • Leuk dat je het laat weten! Ik pak het meestal ook zo aan: een lekkere taart bakken om mensen te laten proeven dat plantaardig ook écht lekker kan zijn. Mijn collega vindt ‘mijn’ frangipane beter dan die van zijn bakker, hoera!

        Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s