Frambozen’cheese’cake

Frambozen'cheese'cake - Fiekefatjerietjes

Onlangs ontwikkelde ik voor Lima een recept voor ‘cheese’cake, in het kader van de wedstrijd op Happy Veggie. Veel voorwaarden / beperkingen aan de wedstrijd waren er niet: minstens één ingrediënt van Lima gebruiken was voldoende.

Al een tijdje wou ik eens een ‘plattekaas’-achtige taart maken, zoals mijn mémé vroeger altijd deed. Maar zonder platte kaas en zonder gelatine, dat was een uitdaging… Vroeger maakte ik al eens taarten met tofu, maar dat vond ik toch niet zo geweldig.
Toen Alpro op de markt kwam met nieuwe variaties op yoghurt begonnen de ideeën op te borrelen.
Mémé maakte de taart altijd met boudoirs en mandarijntjes, maar ik wou er een andere smaak aan geven en koos voor speculoos en framboos. Speculoos en amandel gaan sowieso goed samen, framboos zorgt voor een extra zoete en zomerse toets!

NODIG:

(voor een taart met diameter 24 cm)

Voor de bodem:

  • 250 gram speculooskoekejs
  • 100 gram sojamargarine

Voor de vulling:

  • 750 gram yofu met amandelen (Alpro of Provamel (suikervrij))
  • 100 ml water
  • 2 zakjes agar-agar (Lima)

Voor de toplaag:

  • 500 gram diepvriesframbozen
  • 75 gram poedersuiker
  • 1 zakje agar-agar (Lima)
  • 1 EL water
  • enkele verse frambozen, voor de afwerking

WERKWIJZE:

Bekleed een springvorm met bakpapier.
Mix de speculooskoekjes fijn. Verwarm de sojamargarine en roer er de speculooskruimels door. Laat even meebakken. Doe het ‘deeg’ in de springvorm en druk goed aan (vb. met de bolle kant van een lepel). Zet in de koelkast en laat opstijven.

Verwarm 100 ml water en roer er de 2 zakjes agar-agar door. Breng aan de kook en blijf goed roeren zodat er geen klonters ontstaan. Schep de amandelyofu erdoor en blijf goed roeren. Het mengsel moet nu niet meer koken, maar gewoon even doorwarmen zodat de agar-agar goed wordt opgenomen.
Giet het mengsel over de bodem, laat even afkoelen en laat opstijven in de koelkast.

Kook de frambozen met de suiker. Giet door een zeef om alle pitjes te verwijderen. Je zal ongeveer 375 ml frambozensap over houden (indien niet kan je dit eventueel aanvullen met een beetje water). Breng aan de kook. Meng de agar-agar met wat water en voeg toe aan het frambozensap. Roer goed door om klonters te voorkomen.
Laat eventjes afkoelen en giet vervolgens over het afgekoelde yoghurtmengsel. Laat afkoelen en vervolgens verder opstijven in de koelkast.

Indien mogelijk laat je de taart een nachtje in de koelkast staan. Voor het serveren kan je de taart nog afwerken met verse frambozen.

Dit recept ontwikkelde ik voor een wedstrijd van Lima. Je kan nog op dit recept stemmen tot en met 10 juni. Stemmen kan HIER!
Er wordt slechts één stem per persoon aanvaard. Onder de stemmers worden 10 manden met Lima-producten verloot, dus waag zeker je kans!
Neem gerust ook eens een kijkje tussen de andere inzendingen, er zitten héérlijke dingen tussen!