Verbeelding Book Challenge 2021 | uitgelezen in december

Voor de zevende keer op rij neem ik dit jaar deel aan de Verbeelding Book ChallengeWant: lezen is geweldig en #nevernotreading en al.
Heel wat volgers hier zijn ook boekenverslinders, dus daarom blijf ik maandelijks leesupdates delen.

In december las ik deze 8 boeken uit:

De waarheid (Colleen Hoover) – 4*

De jonge schrijfster Lowen Ashleigh krijgt een aanbod, dat ze onmogelijk weigeren kan: ze wordt gevraagd de populaire serie van topauteur Verity Crawford af te maken. Verity ligt sinds een zwaar auto-ongeluk in coma en is verlamd geraakt. Lowen gaat enkele dagen bij het gezin logeren om Verity’s aantekeningen door te nemen. Maar de liefde heeft andere plannen en ze besluit langer te blijven. Tussen de papieren vindt Lowen een onvoltooide autobiografie en al lezend bekruipt haar een naar gevoel. Hoe meer ze leest, hoe banger ze wordt. Lowen wil de biografie verborgen houden, ook voor Verity’s man Jeremy. Hoe kan ze hem ooit de waarheid vertellen, als ze weet dat Verity’s geheimen hem zullen breken?

Dit boek is eigenlijk een thriller, en ik kan me niet meer herinneren wanneer ik voor het laatst een thriller las. Het was een spannend verhaal, dat soms weerzinwekkend was, maar echt angstaanjagend vond ik niet niet. Ik heb mijn slaap er niet voor gelaten. Er zitten ook enkele behoorlijke mindfucks in het verhaal. Colleen Hoover is echt een sterke schrijfster vind ik!

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2021 afstrepen.

Je krijgt zoveel meer ja als je nee kan zeggen (Nele Colle) – 4*

Nee zeggen, je wil het soms wel, maar dan zeg je toch weer ja.
Zoals toen je werd uitgenodigd voor een barbecue, net wanneer je thuis was van een vermoeiende reis. Of wanneer je baas je vraagt om een bedrijfsfeestje te organiseren, terwijl je al zoveel werk hebt. Of als je dochters ballet willen volgen, terwijl ze al muziekles hebben en bij de sportclub zijn. En dan is er nog dat Whatsapp-groepje met vrienden die voortdurend jouw aandacht vragen.
Je zou graag “nee” zeggen, maar je doet het dan toch niet. Want anders voel je je schuldig. Of je vindt het moeilijk om dan iets te missen. Of je hebt de moed niet. En toch is het zo belangrijk om af en toe nee te zeggen. En je grenzen te stellen. Je krijgt er namelijk zoveel voor terug: meer ruimte in je hoofd en minder stress, meer zelfvertrouwen, meer voldoening en plezier in je leven.
Nee zeggen: nog nooit was het zo belangrijk, maar waarom is het dan toch vaak zo moeilijk?
Niemand beter dan opruimcoach Nele Colle, eerder auteur van de bestseller JOMO, weet hoe je dat kan doen: ’nee’ zeggen om meer ‘ja’ te krijgen. 

Dit boek gaat over keuzes maken, in je leven en op je werk. Ik heb een zwak voor boeken over productiviteit, grenzen stellen, keuzes maken, … Van Nele Colle las ik eerder al enkele boeken, en ik vond ze allemaal leuk omdat ze praktische tips aanreiken. Daar is dit boek niet anders in, maar veel dingen wist ik al wel, al heb ik toch weer wat dingen opgstoken.
Het is een herkenbaar boek, dat vlot geschreven is, en er staan heel veel persoonlijke anekdotes in. Ook wordt in het boek verwezen naar andere boeken in hetzelfde thema, vb. ‘Fokking druk’, ‘Getting things done’, ‘De moed van imperfectie’, …

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2021 afstrepen.

De twee levens van Penelope (Judith Vanistendael) – 4*

Penelope is vrouw, moeder en chirurg. Terwijl thuis haar dochter worstelt met de ablatief en met haar puberteit, redt Penelope levens in een veldhospitaal in Aleppo. Maar in de bikkelharde oorlogsrealiteit verliest ze ook patiënten, loopt ze trauma’s op, en merkt ze dat ze haar roeping steeds moeilijker verzoend krijgt met haar gezin.

Ik weet niet meer waar ik de tip heb opgeraapt, maar na het lezen over dit boek haalde ik ‘m meteen bij de bibliotheek. Het was eigenlijk best lang geleden dat ik nog eens een graphic novels had gelezen. Het boek is geïllustreerd met prachtige aquarellen, en het verhaal is heel ontroerend, verscheurend, maar ook écht. Het gaat voor een stuk om alledaagsheid, maar het zit ook vol emoties.

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2021 afstrepen.

De walvisbibliotheek (Judith Vanistendael & Zidrou) – 5*

Leren vertellen is zoals leren zwemmen. Je doet het om niet te verdrinken. Laat me jullie dus een verhaal vertellen over een goede vriendin van mij, een hele bijzondere walvis. Achter haar glimlach lag de grootste bibliotheek van de zeven zeeën verborgen.

Nog een pareltje van een graphic novel! Prachtige tekeningen, met de mooiste tinten blauw. Héél graag gelezen!

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2021 afstrepen.

Soulmates (Holly Bourne) – 3,5*

Eens in de zoveel tijd worden er twee mensen geboren die elkaars perfecte match zijn: soulmates. Je hebt meer kans om door de bliksem te worden getroffen dan je soulmate te vinden, maar wanneer twee van zulke mensen elkaar ontmoeten en verliefd worden slaat de natuur op hol.
Poppy is zeventien jaar oud, cynisch en heeft weinig vertrouwen in de liefde. Maar dan ontmoet ze Noah, de sexy gitarist, op wie haar hoofd en lichaam heftig reageren. Er ontstaat een relatie van aantrekken en afstoten, maar hun aantrekkingskracht is al snel zo sterk dat er grote rampen dreigen. De heftige regenbuien, bliksems en stormen zijn slechts het begin.
Met een geheime politieorganisatie op hun hielen worden Poppy en Noah geconfronteerd met een onmogelijke keuze: het einde van de wereld of een leven zonder liefde
.

Dit boek is op mijn leeslijst terechtgekomen via een boekenblogpost van Katrien. Toen ik in november mijn Kobo Plus abonnement weer even aan heb gezet, zag ik tijdens het browsen dat dit boek in het aanbod zat, dus ik voegde het meteen toe op mijn e-reader. Het is een vrij dik boek, dat behoorlijk ongeloofwaardig is, en dat me ook wel een beetje deed denken aan ‘De Ware‘. Ik heb het wel graag gelezen, vooral omdat ik benieuwd was naar de afloop, maar het zal niet in het lijstje van de beste boeken van 2021 komen.

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2021 afstrepen.

Twaalf dagen voor kerst (Jenny Bayliss) – 3,5*

Twaalf dates met twaalf verschillende mannen. Het lot zou Kate goed gezind moeten zijn… Als het op relaties aankomt, zegt de vierendertigjarige Kate Turner graag ‘Bah, humbug’. Het besneeuwde, slaperige stadje Blexford zit immers niet bepaald vol met date-waardige, leuke mannen.
Trouwens, wie heeft een man nodig als ze haar geluk heeft gevonden in haar carrière als ontwerper en in haar ‘bijbaantje’ als bakker voor het café van haar jeugdvriend Matt? Maar dan schrijft haar goedbedoelende beste vriendin Laura haar in voor een datingbureau. Daar beloven ze eenzame singles te helpen om liefde te vinden voor de kerstvakantie begint…

Ook dit boek las ik op mijn e-reader, uit het Kobo Plus aanbod. De tip van dit boek kwam via een reactie uit een eerdere blogpost, van de mij-altijd-van-leuke-leestips-gevende Ellen. Het leek me een perfect boek om eind december te lezen, en de sfeer van het boek was inderdaad heel winters en gezellig. Ik heb het op zich wel graag gelezen, maar ik vond het een beetje té langdradig en vooral ook té voorspelbaar. Maar er is niks mis met voorspelbare boeken natuurlijk. Ook deze zal het besteboekenlijstje wellicht niet halen, maar het was zeker wel een leuk boek om even tussendoor te lezen.

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2021 afstrepen.

Prikkels bijten niet! (Saskia Klaaysen) – 5*

Hoogsensitieve High Sensation Seekers (HSS) willen prikkels niet mijden, maar intens ervaren. Ongeveer 30% van de hoogsensitieve personen heeft gevarieerde prikkels in het leven nodig om goed te functioneren. Eén op de vijf realiseert zich dat niet. Daar brengt dit boek verandering in.
De hoogsensitieve HSS geniet van verschillende activiteiten, uitdagingen, mensen en omgevingen. Ze zijn enthousiast, nieuwsgierig, actief, creatief en hebben een brede interesse. Ze worden gedreven door het intense “ik leef’ gevoel.
Dat conflicteert regelmatig met hun hoogsensitieve behoefte aan rust, hersteltijd en sterke empathie. Verveling overvalt hen snel. Ze hebben moeite met het tijdig schakelen naar de juiste versnelling van meer of minder actie. Ruim een kwart heeft een bore-out gehad, bijna de helft een burn-out en een derde loopt onderprikkeld rond op het werk. Nieuwe prikkels toelaten in het leven is soms beter dan (nog meer) rust nemen.
Prikkels bijten niet! brengt uitgebreide kennis en praktijkvoorbeelden over hoogsensitiviteit en de vier extra eigenschappen van hoogsensitieve HSS. De verschillen tussen HSP en hoogsensitieve HSS komen uitgebreid aan bod.
Prikkels bijten niet! geeft bewustwording, zelfacceptatie en is een praktische wegwijzer. Het hoogsensitieve HSS-kompas is een verklaringsmodel voor het tegenstrijdige gedrag van een hoogsensitieve HSS.
Prikkels bijten niet! is een diepgaand boek voor hoogsensitieve HSS, hun omgeving en coaches of therapeuten die hoogsensitieve HSS beter willen begrijpen en begeleiden. Het boek is gedegen onderbouwd met theorie, onderzoeksgegevens en de ervaringsdeskundigheid van Saskia Klaaysen.

Ik denk dat dit boek één van de boeken is die het hardst binnen kwam in 2021. Bij onder andere An (An Epic View) en Stephanie (Plan S) zag ik dat zij dit boek gelezen hadden en dat het best confronterend was. Ik weet zelf al best lang dat ik hoogsensitief ben, maar de hoogsensitieve HSS trok ook heel erg mijn aandacht.

Het boek zelf vond ik een vrij onhandig formaat hebben, en de inhoud is ook best uitgebreid. Daardoor las het niet zo vlot, maar ik kon er wel even in doorlezen vorige week toen Juliette bij de grootouders logeerde. Ik maakte heel wat aantekeningen omdat ik het écht wel heel boeiend (maar dus ook confronterend en herkenbaar) vond.

Tijdens mijn burn-out heb ik gemerkt dat ik een grote behoefte heb aan rust en ontprikkeltijd, maar dat ik ook heel erg onrustig word van verveling (onderprikkeling) en dan steeds ‘gevoed’ wil worden of nieuwe dingen wil lezen/leren. Dat zou dus heel erg bij HSS kunnen passen. Net zoals het gegeven dat HSS vaak veel talenten en interesses hebben, waardoor ze ook vaak veel willen doen en niet tijdig stoppen om even terug te schakelen.
HSS gaat over veel meer dan snelle en spannende dingen (willen) doen, en dat was voor mij wel een openbaring.

Aan het einde van het boek staan trouwens HSP- en HSS-testen, en bij het invullen ervan ben ik overduidelijk HSP en bij HSS scoorde ik ook hoger dan gemiddeld (maar niet extreem hoog).

Wat ik ook heel boeiend vond in dit boek waren de stukken over stress, onder- en overprikkeling en flow.

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2021 afstrepen.

Matilda en de boekdwalers (Pages & Co #1) (Anna James) – 5*

Sinds de verdwijning van haar moeder trekt Matilda zich vaak terug in de verhalen uit de boeken van Pages & Co, de boekwinkel van haar grootouders. Als haar favoriete personages, Anne van het Groene Huis en Alice uit Wonderland, opeens in de winkel verschijnen, worden die verhalen plotseling levensecht. Het is niet alleen mogelijk om met Anne en Alice mee te gaan naar hun bijzondere werelden, maar Matilda ontdekt ook dat ze kan boekdwalen in elk verhaal waarin ze dat maar wil!
Matilda’s nieuwe gave zou haar zelfs kunnen helpen bij het oplossen van het mysterie rondom de verdwijning van haar moeder, jaren geleden. Maar op elke bladzijde schuilt gevaar…
Een spannend debuut over de magie van boeken en de kracht van verbeelding.

Het laatste boek van 2021, dat ik zelfs uitlas op 31 december! Dit is, net zoals de boeken uit de Nevermoor-reeks die ik eerder in 2021 las, een kinderboek (voor 10-12 jaar) en ik vond dit boek wel ‘gemakkelijker’. Ook dit boek is het eerste deel in een reeks, waarvan ik de vervolgdelen heel graag ook wil lezen. Het boek leest heel vlot, en er staan ook leuke illustraties in. Ik ga het zeker (proberen te) onthouden voor als Juliette kan lezen (of vaker voorgelezen wil worden), want dit is echt zo’n magisch kinderboek voor (kleine en grote) boekenwurmen!
De tip voor dit boek kreeg ik eens van Liesbet, medeboekenwurm :-).

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2021 afstrepen.

***

eindstand Verbeelding Book Challenge: 21/30
eindstand Goodreads Reading Challenge: 77/36

***

Wat lazen jullie in december?
En hebben jullie nog leestips of must-reads?

***

Lees ook

Vriendjes worden op Goodreads? Hier kan je mijn profiel vinden!

29 gedachtes over “Verbeelding Book Challenge 2021 | uitgelezen in december

  1. Ik ben zeker HSP, maar ik heb geen idee of ik ook HSS ben. Zeker op het werk heb ik toch een zekere mate van afwisseling nodig om content te blijven, maar het is een heel moeilijk evenwicht. Misschien toch dat boek maar eens lezen.

    Like

    • Bij mij was er ook een beetje die twijfel, omdat ik vooral dacht dat HSS vooral bezig zijn met bungee jumpen en zotte, drukke dingen. Dat blijkt maar een heel klein aspect te zijn, dat zelfs niet bij alle HSS voorkomt. Het waren veel andere ‘kenmerken’ die voor mij énorm herkenbaar waren. Ik vond het een heel verhelderend boek!

      Like

  2. Wat een mooie lijst, Fieke! Ik heb meteen enkele titels op mijn lijstje gezet: Je krijgt zoveel meer ja, Prikkels bijten niet en Matilda en de boekdwalers. De walvisbibliotheek las ik in december, nadat ik hem op jouw Goodreads had zien passeren en het is inderdaad een prachtig boek! Verder zat ik een groot deel van december nog steeds in de feel good-boeken-mood. Ik las twee boeken van Jenny Colgan (uit de Happy Ever After reeks) en Echt liefde vind je in de boekhandel. Alle drie, net als Twaalf dagen voor kerst, luchtige boeken, maar wel leuke in hun soort. Ontspannend, en meer moet dat soms niet zijn. Tot slot las ik ook het non-fictieboek Zo maak je een lezer. Ik was er van overtuigd dat ik dit boek bij jou had opgepikt, maar kon het niet meteen terugvinden op je blog of Goodreads. Ik geloof dat jouw dochtertje sowieso al van boeken houdt, maar voor wie dat minder het geval is, is dit boek zeker een aanrader! Mijn plan was om eventuele goede tips aan mijn zus door te spelen, maar tegen dat ik het boek uit had, had ik zoveel post-its geplakt, dat ik haar het boek met post-its gewoon heb doorgegeven.

    Like

    • Zo fijn dat ik je kon inspireren met de boekentips, en dat je er zelfs al eentje van gelezen hebt!
      ‘Zo maak je een lezer’ ligt hier nu klaar, ik vond ‘m enkele weken geleden in de bib. Misschien dat je ’t op Instagram voorbij zag komen? Ik denk dat jij op die post had gereageerd :-). Ik moet er nog in beginnen, dat zal hopelijk voor januari zijn want ik weet niet of ik het boek zal kunnen verlengen…

      Like

      • Ik zie dat ik inderdaad onder die post gereageerd heb. Blijkbaar had ik het boek toen al gereserveerd in de bib maar nog niet in mijn bezit. Geen idee meer waar ik hem dan de eerste keer tegen gekomen ben. Hier in de bib kon hij ook niet verlengd worden. Blijkbaar zitten er heel wat mensen op hete kolen om de tips te lezen 😉

        Like

  3. Prikkels bijten niet was voor mij ook het meest confronterende boek dit jaar. Weer een stukje zelfontdekking erbij 🙂 Het allerbeste non-fictie boek vond ik ‘De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo’, zeker op je lijst zetten voor 2022!

    Like

    • Ja, het was ook door jouw post dat ik énorm benieuwd was geworden, veel van wat jij toen over het boek schreef was er ‘boenk’ op bij mij.
      Het boek van Evelyn Hugo las ik al in 2021, ik vond het best een goed boek (maar het zal mijn topboeken van 2021 niet halen).

      Like

  4. Prikkels bijten niet staat hier op het TBR lijstje, want ik ben er sinds ik het bij Stephanie & An zag heel benieuwd naar geworden. En wat fijn om te lezen dat ook jij genoot van Matilda & de boekdwalers 🙂 Ik las vorig jaar deel 1 en 2 en van zodra deel drie in de bib beschikbaar is ga ik die ook lezen.

    Like

      • In onze bib is er telkens 1 exemplaar maar dat is zo vaak uitgeleend en gereserveerd dat het nog een tijdje wachten wordt 😦

        Like

      • Hopelijk heb je dan binnenkort evenveel geluk als ik, want ik vond vandaag deel 2 en deel 3 in de bib (ik heb er wel voor naar een ander filiaal gefietst – door de regen – maar dat heb ik er zeker voor over!). Ik ben benieuwd of de vervolgdelen even goed zijn!

        Geliked door 1 persoon

  5. Fijn om elke maand dit overzicht te kunnen lezen! Grote fan hier van Judith Vanistendael, vond beide boeken ook prachtig! Beste/beklijvendste boeken die ik in 2021 las waren “Kruimeldief” van Hind Eljadid, “Meisje, vrouw, anders” van Bernardine Evaristo, “Verheven koninkrijk” van Yaa Gyasi en “Het één als het ander” van Ali Smith. En hartjes voor alles van Peter Verhelst 🙂
    Ik kijk al uit naar je overzichten in 2022, veel leesplezier!

    Like

    • Dankjewel voor je lieve reactie!
      De eerste twee boeken las ik ook, en vond ik ook goed! ‘Verheven koninkrijk’ staat op mijn leeslijst, ik ben er heel benieuwd naar! Dankjewel voor jouw tips :-).
      De overzichten blijf ik delen, ook in 2022!

      Like

  6. ‘Prikkels bijten niet’ en ‘Je krijgt zoveel meer ja als je nee kan zeggen’ ga ik ook eens zoeken. Ga met die beginnen ;-). Ik las het boek ‘Sterren aan de hemel’ van Sarah Lark en vond dit echt een goed boek. Ik weet niet of je haar kent?

    Geliked door 1 persoon

  7. Hihi, graag gedaan die tip. Misschien moet ik je volgende keer wel een boek tippen waarmee je meteen ook een puntje van je uitdaging kan afvinken. 🙂 Al komt het leesplezier uiteraard steeds op de eerste plaats hé. De Walvisbibliotheek staat op mijn bibliotheeklijstje. Nu ja, lijstje. Zeg maar lijst. Die blijft natuurlijk ook steeds langer groeien vermits ik er al zolang niet meer ben geweest.

    Like

  8. Het boek van Nele Colle zette ik een paar dagen geleden nog op de wishlist van de CloudLibrary toen ik het daar tegenkwam! Heel benieuwd naar. Naar dat van Prikkels bijten niet ook trouwens, staat ook al een tijdje op mijn lijstje. En Matilda staat nog ongelezen in de kast, shame on me! 🙈 Maar in elk geval merci voor de tips, zo komen die boeken weer net iets hoger in de ranking terecht. 😉

    Like

    • Ooooh, nog niks van Matilda gelezen? Zo, zo, zo leuk! Ik heb net het derde deel uit, en nu moet ik wachten tot het vierde vertaald wordt…
      Ik kijk ook telkens weer uit naar jouw bookhauls. Zo leuk om boekenlijstjes bij anderen te lezen :-).

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.