Verbeelding Book Challenge 2021 | uitgelezen in mei

Voor de zevende keer op rij neem ik dit jaar deel aan de Verbeelding Book ChallengeWant: lezen is geweldig en #nevernotreading en al.
Heel wat volgers hier zijn ook boekenverslinders, dus daarom blijf ik maandelijks leesupdates delen.

In mei las ik deze zes boeken uit:

Stranddagboek (Emily Henry) – 4*

January is een hopeloze romanticus die vertelt over haar leven alsof ze in haar eigen feelgoodromans figureert. Gus is een serieus en literair type die gelooft dat ware liefde een sprookje is. Maar January en Gus hebben meer gemeen dan je zou denken. Ze zijn allebei blut. Ze hebben een gigantisch writer’s block. En ze moeten een bestseller schrijven voor de zomer voorbij is. Op een avond sluiten ze de weddenschap om elkaars boek schrijven, met het risico dat als ze in elkaars huid kruipen hun leven voorgoed verandert. Maar er wordt niemand verliefd. Beloofd. 

Dit boek kreeg ik als doorgeefboek van Liese, ondertussen is het al bij Josefien. Eens wat chicklit tussendoor, dat is altijd een goed idee. Ik heb heel erg genoten van dit mooie ‘liefdesverhaal’, als was het bij momenten wat langdradig.

Met dit puntje kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2021 afstrepen.

Kruimeldief (Hind Eljadid) – 4*

‘Haar huid valt bijna naast haar botten. Als ik zou willen zou ik ze kunnen plooien, vouwen en binnenstebuiten keren. Ik zou er een afdak van kunnen maken of mezelf ermee ontwikkelen als een soort dubbele huid. Mijn moeder trekt en pulkt aan het loshangen vel van haar borsten, kijkt naar me en zegt dat die vroeger vol melk zaten en dat ik dan aan haar tepel zoog. Ik word er misselijk vak. Ik vraag me af hoe ver ik haar huid zou kunnen rekken, hoeveel tijd er nog tussen haar huid en organen over is, tot ze elkaar raken omdat er niets meer is.’
Een ziekte verteert het lichaam van de moeder van Hind en Fatima-Zahra Eljadid. Het is een traag en pijnlijk aftakelingsproces en het komt bovenop de vechtscheiding van haar agressieve ex-man, en bovenop de angst en de armoede. Kruimeldief is een poëtische maar ook rauwe elegie over moederkeszalf, afscheid nemen, terugblikken en herinneren. Maar ook over witte gangen, liefdeloze lakens en … zusterliefde. Misschien wel het debut van het jaar. 

Dit boek heeft nooit op mijn leeslijst gestaan, want ik zag ‘m passeren op Goodreads op een dag dat ik naar de bibliotheek zou gaan. Het boek stond toen bij de nieuwe boeken, dus ik was wellicht de eerste lener. Twee zussen werkten aan dit boek: de ene schreef het verhaal, de andere maakte de illustraties. Geen dik boekje, maar wel een heel beklijvend verhaal. Op twee avonden had ik het uit. Aanrader!

Met dit puntje kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2021 afstrepen.

Minimalisme (Joshua Fields Millburn & Ryan Nicodemus) – 3,5*

De prestatie- en consumptiemaatschappij dwingt ons voortdurend tot meer: meer hersenloze consumptie, meer informatie, meer social media, en dat alles in de jacht op een gelukkiger leven. Maar je zult nooit genoeg hebben van dingen die je niet echt nodig hebt, want dat leidt alleen maar tot schulden, depressies en ontevredenheid. Er is meer in het leven dan rekeningen en geld en werk.
Jeugdvrienden Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus waren nog jong, hadden goedbetaald werk en leefden een ‘rijk’ leven. Totdat ze merkten dat ze niet gelukkig waren en hun beider relaties stuk liepen. Ze ontdekten minimalisme, waardoor ze in staat waren hun bloedeloze baan op te zeggen, de meeste van hun bezittingen van de hand te doen en zich te richten op wat echt belangrijk is, zoals gezondheid, passie en persoonlijke groei – een betekenisvol leven.

Ook dit boek vond ik tussen de nieuwe boeken in onze bibliotheek. De laatste maanden ben ik telkens heel aangenaam verrast door de nieuwe aanwinsten!
Dit boek gaat niet over ontspullen op zich, maar over betekenisvol leven aan de hand van vijf pijlers: gezondheid, relaties, bezieling, groei en betrokkenheid. Graag gelezen, omdat het ook vlot leest (ook dankzij het grotere lettertype).

28. Een boek geschreven door meer dan één auteur

’t Hooge Nest (Roxane Van Iperen) – 4*

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de twee joodse zussen Janny en Lien Brilleslijper actief in het verzet in Amsterdam en Den Haag. Als het net zich rond hen begint te sluiten, moeten ze onderduiken. Ze komen terecht in ’t Hooge Nest, een villa verscholen in de bossen van ’t Gooi. Spoedig zal het huis onder hun leiding uitgroeien tot een van de grootste onderduikadressen in Nederland.
Terwijl de laatste joden in het land worden opgejaagd gaat het leven van enkele tientallen onderduikers zo goed en kwaad als het gaat door, pal onder de neus van NSB-buren en nazikopstukken. Als het einde van de oorlog in zicht is wordt het Nest verraden en de familie Brilleslijper belandt met het laatste transport in Auschwitz, samen met de familie Frank. ’t Hooge Nest is een verhaal over moed, verraad en menselijkheid in barbaarse tijden, en brengt een ongekende geschiedenis met kracht tot leven.

De tip voor dit boek kreeg ik via Ellen woont (ze liet een reactie na op een van mijn vorige blogberichten). Normaalgezien lees ik niet zo heel graag historische verhalen, dus dit boek zou ik zelf wellicht niet gekozen hebben. Toch heb ik het heel graag gelezen en was ik er enorm door geraakt, zeker door het laatste deel. De schrijfster van het boek woont nu met haar gezin in ’t Hooge Nest, wat het boek nog een extra dimensie geeft vind ik.

17. Een boek dat je kiest op basis van een recensie/aanbeveling van iemand van de Verbeelding Bookclub

Nooit meer de oude (Mieke Lannoey) – 3*

Een burn-out hakt je leven in een ‘voor’ en een ‘na’. Waar velen het herstel van burn-out als het eindpunt beschouwen, is het in werkelijkheid slechts het begin. Het begin van een nieuwe manier van leven en werken, van een nieuwe manier van zijn. Die begint met te aanvaarden dat je nooit meer de oude wordt.
Hoe komt het daarnaast dat, ondanks alle preventieve maatregelen, het aantal burn-outs blijft stijgen en zich als een ware epidemie verder verspreidt? Zou het kunnen dat onze maatschappij de uitnodiging van burn-out (nog) niet heeft begrepen? Dat we nog steeds niet snappen dat we aan symptoombestrijding doen, terwijl we vanuit de kern wezenlijk moeten veranderen?
In dit boek, vervolg op Burn-out, het begin van verandering, deelt Mieke Lannoey zowel haar persoonlijke zoektocht als haar inspirerende visie op wat wil ontstaan. Ze gelooft dat de post-burn-out generatie aan de basis ligt van een nieuwe maatschappij. Met vallen, opstaan en flexibel bijsturen loopt ze het pad vol passie voor. Pionier je met haar mee?

Dit boek kocht ik in februari al, en heb er best lang over gedaan. Misschien dat de doorlopende tekst me wat afschrikte? Een interessant boek met vooral een persoonlijk verhaal, al vond ik het vrij spiritueel allemaal. De tip voor dit boek haalde ik uit een podcast van Werk & Leven, en ik herinnerde me vooral de metafoor van de kreeft. Naast deze sterke metafoor had ik precies nog wat meer verwacht; ik bleef wat op mijn honger zitten.

Met dit puntje kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2021 afstrepen.

Eerste hulp bij stress & burn-out (Elke Van Hoof) – 4*

Stress is goed. Ja, je leest het goed. Meer nog: stress is noodzakelijk. Stress zorgt ervoor dat je uit je comfortzone komt en een betere versie van jezelf wordt. We hebben allemaal een gezonde portie stress nodig in ons leven, anders zouden we niks bereiken. Maar natuurlijk heeft stress ook negatieve kanten. Langdurig blootgesteld worden aan stress maakt mensen ziek. En het ergste is: de meesten onder ons zien dat helemaal niet aankomen.
Dit boek helpt je om de negatieve stress tijdig te herkennen en de effecten ervan tot een minimum te herleiden. Ook als je al een burn-out hebt, kan dit boek je meer inzicht geven in wat je is overkomen en je stap voor stap op weg zetten naar herstel. Stressexpert Elke Van Hoof begeleidde al vele honderden mensen met stressgerelateerde klachten. In dit boek vat ze op een toegankelijke manier samen wat we vandaag weten over stress én moedigt ze je aan de hand van zelftests, oefeningen en concrete tips aan om zelf aan de slag te gaan.
‘De sleutel tot succes is stress te zien als een alarmsignaal dat je leert stilstaan bij wat er misloopt en hoe je dit kunt rechttrekken. Makkelijk? Absoluut niet. Haalbaar? Zeker weten!’

Dit boek kocht ik samen met bovenstaand boek, en ook over dit boek heb ik vrij lang gedaan. Het las wel vlotter door de mooie vormgeving en de behapbare hoofdstukken. Een heel praktisch en hands-on boek, met wetenschappelijke info (vb. over de werking van hormonen tijdens stress) en oefeningen. Dit zijn we gewoon van Elke Van Hoof, want ik las van haar eerder al een boek over hoogsensitiviteit (volgens mij zijn hoogsensitiviteit en burn-out onlosmakelijk met elkaar verbonden).

26. Een boek met een ampersand in de titel

***

tussenstand Verbeelding Book Challenge: 14/30
tussenstand Goodreads Reading Challenge: 32/36

***

Wat lazen jullie in mei?
En hebben jullie nog leestips of must-reads?

***

Lees ook

Vriendjes worden op Goodreads? Hier kan je mijn profiel vinden!

41 gedachtes over “Verbeelding Book Challenge 2021 | uitgelezen in mei

  1. Fijn dat ’t Hooge Nest jou ook zo beviel! De insteek van de auteur die het huis kocht en van daar uit op onderzoek ging naar de geschiedenis, maakt het verhaal inderdaad extra bijzonder. Ik las in mei o.a. het fijne boek De hartspecialiste (Claire Holden Rothman). Het speelt zich af aan het begin van de 20° eeuw en vertelt het verhaal van een meisje dat, geïnspireerd door de herinneringen aan en de microscopen van haar overleden vader, besluit ook geneeskunde te gaan studeren. Dat was in die tijd not done voor een meisje en dus was het geen simpel traject, maar ze wordt uiteindelijk een befaamde cardiologe. Het verhaal gaat niet alleen over haar studie en werk en ik vond het heel origineel en boeiend. Geen dertien in een dozijn boek! Verder twee boeken die zich wel in WOII afspelen: Een nieuwe begin (Ellie Dean), waar binnenkort een vervolg op verschijnt (altijd leuk, als een boek bevalt en je kan nadien nog verder lezen) en Ondergedoken als Anne Frank: Verhalen van Joodse kinderen in de tweede wereldoorlog. Na maanden wachten was het in de bib mijn beurt om het bejubelde boek De jongen, de mol, de vos en het paard te lezen. Een boek met veel prachtige tekeningen, dus je hebt hem in een uurtje uit, maar inderdaad heel mooi. Tot slot las ik nog een (echt) kinderboek: De boom met het oor: ook heel mooi, zowel qua verhaal als tekeningen.

    Like

    • ‘De hartspecialiste’ zoek ik eens op, klinkt boeiend! En het boek van de jongen en zijn dieren heb ik een hele tijd geleden meteen gekocht, en ondertussen al meerdere malen cadeau gegeven ook. Wat een boek!
      En boeken van Annet Schaap zijn altijd een goed idee. Las je ‘Lampje’ al?

      Like

      • Kleine correctie aan mijn uitleg over het hoofdpersonage van De hartspecialiste: haar vader is niet overleden, maar verdwenen. Just is just 😉 Lampje heb ik nog niet gelezen. De korte inhoud sprak me niet zo aan, maar ik las er al veel goeds over, dus misschien moet ik het binnenkort toch eens een kans geven. Voorlopig heb ik van de bib en boekenwinkel nog een voorraad voor enkele maanden liggen 😁

        Like

      • Ik heb bijna altijd het maximum van 5 reservaties open staan in de bib, dus geregeld komt er dan bericht dat er een boek voor mij klaar staat en moet ik dat binnen de 10 dagen ophalen. Of wil zie ergens een boek passeren dat ik dan misschien nog nét iets liever wil lezen dan die die ik al liggen heb. En zo groeit de stapel maar aan 🙂

        Like

      • Herkenbaar, al probeer ik het reserveren te beperken tot de boeken die ik écht wil lezen, anders zou er te veel druk ontstaan. Ik ben trouwens dit jaar pas begonnen met het reserveren van boeken; vroeger wachtte ik altijd geduldig tot ik eens geluk had. Maar de reservatiekost is niet hoog, en je steunt er nog eens de bib mee :-).

        Like

      • Ik reserveer ook enkel de boeken die ik echt wil lezen. Anders is het ook niet echt fair naar de andere bib-gebruikers toe 😉 Bij ons in Leuven is de reservatiekost ook niet hoog, 90 cent. Al betwijfel ik of ze daar winst op maken, want ze steken er ook werktijd in. En nu in corona-tijden hebben ze zelfs een aparte balie om reservaties af te halen ipv ze zelf uit een rek te nemen, dus die moet ook nog eens bemand of bevrouwd worden.

        Like

      • Bij ons is het 1 euro, maar ze hebben er inderdaad wat werk aan. Al kunnen wij boeken digitaal reserveren en krijgen we bericht als die klaar staan. Hier zitten er permanent één of twee mensen aan de infobalie, en de gereserveerde boeken staan achter de balie (in de bibliotheek van Gent zijn die ‘vrij toegankelijk’ in een rek). Het is overal een beetje anders, maar de conclusie is: hoera voor boeken en de bib! 🙂

        Like

  2. Ik was ook heel erg onder de indruk van Kruimeldief! Ben recent gestart in Meisje, Vrouw, Anders van Bernardine Evaristo en dat is zeker ook een aanrader.

    Like

  3. Dankzij jou is mijn leeslijstje weer wat langer…
    Ik las onlangs ‘De sterrengever’ van Jojo Moyes en werd er helemaal in meegesleept. Ik denk dat jij het ook een mooi boek zou vinden.

    Like

      • Grappig, ik denk net hetzelfde over Lampje. Heb het gekocht en ben er al twee keer in begonnen maar ik heb het gevoel (haha) dat ik er te hooggevoelig voor ben, dat het me te fel raakt.

        Like

      • Ja, het is een boek vol emoties, dat wel. Mij raakte het ook heel erg. Hopelijk lukt het je om er eens in te lezen, want het is echt een prachtverhaal!

        Like

      • Hier nog geen enkel boek van die reeks gelezen, al ben ik er wel benieuwd naar. Maar met zeven boeken ben je dan wel een eindje zoet, en ‘kan’ je niks anders lezen. Ik denk dat ik het even aan me voorbij laat gaan, tot de hype wat over is en de boeken beschikbaar zijn in de bib :-).

        Geliked door 1 persoon

  4. Afgelopen maand las ik ook ’t Hooge Nest en ik was daar best wel van onder de indruk. De rest van de boeken die ik las verschijnt binnenkort in een update 😉 En dat boek van Elke Van Hoof daar ben ik wel benieuwd naar! En heerlijk ook dat jullie bib zo veel nieuwe aanwinsten heeft. Die van ons heeft er ook wel, maar telkens niet meteen boeken die mij kunnen bekoren 😦

    Like

    • Oh, ik kijk al uit naar jouw update!
      De boeken van Elke Van Hoof zijn eigenlijk allemaal wel aanraders. Een goeie combinatie van wetenschappelijke info en reflectie, in een mooie en niet te drukke lay-out.
      Normaalgezien kun je in elke bib ook suggesties voor nieuwe boeken insturen. Dat deed ik zelf nog niet, maar ooit ga ik dat wel eens doen denk ik!

      Geliked door 1 persoon

  5. Stranddagboek heb ik al een tijdje staan maar nog niet gelezen. Wellicht neem ik hem er deze zomer eens bij. En ’t Hooge Nest heb ik toevallig vorige week op mijn e-reader gezet. Ik lees normaal ook niet zo graag historische romans maar deze sprak me wel aan!

    Like

  6. Een mooie afwisseling tussen fictie en non-fictie zo te ‘lezen’, Sofie. Qua aanraders kan ik ‘De Valstrik van het geluk’ wel als tip meegeven.

    Like

  7. Mijn lijstje komt morgen online. Ik kon eindelijk nog eens 4 boeken lezen. De laatste twee van jouw lijstje zijn ook ooit op mijn lijstje beland. De laatste las ik al, de voorlaatste moet ik nog lezen.

    Like

  8. Oh, zo’n huis in een bos spreekt meteen tot mijn verbeelding. Rustig, hopelijk met een grote bibliotheek en natuurlijk heel wat groen om je heen waarin je tot rust kan komen. Dat je (vermoedelijk) behoorlijk lang onderweg bent naar de supermarkt probeer ik dan maar even te negeren.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.