Verbeelding Book Challenge 2017 | uitgelezen in januari

01-bookchallenge

Ook in 2017 neem ik opnieuw vol enthousiasme deel aan de Verbeelding Book Challenge en zal ik hier regelmatig een overzichtje maken van de boeken die ik heb gelezen.

De bedoeling van de Verbeelding Book Challenge is dat je breder gaat lezen, en buiten je eigen comfort zone gaat lezen. Vroeger las ik bijna uitsluitend detectives en chicklits, maar dankzij dit superleuk initiatief heb ik ontdekt dat vb. ook historische boeken me heel erg kunnen aanspreken.
Hopelijk ontdek ik in 2017 ook weer enkele pareltjes!

In januari las ik 2 boeken uit. Benieuwd welke dit waren? Lees dan snel verder!

Uitgelezen in januari voor de Verbeelding Book Challenge

Een klein leven – Hanya Yanagihara – *****

een-klein-leven

Vier studievrienden zoeken samen hun weg in New York: de charmante acteur Willem, de excentrieke kunstenaar JB, de getalenteerde architect Malcolm en Jude St. Francis. Jude is teruggetrokken, slim en raadselachtig, en zijn vrienden weten beter dan vragen te stellen over zijn verleden. Ze proberen zijn pijn te verlichten, maar naarmate de decennia verstrijken dringt zich de vraag op of Jude wel verlost kan worden van de demonen uit zijn verleden.

Dit boek begon ik te lezen de dag voor mijn bevalling in juni vorig jaar. Ik geraakte maar niet door de Engelse versie, en in september kocht ik dan het Nederlandstalige boek. Ineens ging het lezen veel vlotter, al moet ik toegeven dat ik pas na de helft (van het 720 bladzijden tellende boek) echt in het verhaal zat. Mooi kan je het boek niet echt noemen, maar in zekere zin toch ook weer wel. Hartverscheurend, dat zou een beter woord zijn, ook al gaat het boek ook over vriendschap en liefde. Graag gelezen, maar het boek heeft me erg geraakt.

Puntjes van de Verbeelding Book Challenge die ik met dit boek afstreepte:

1. Een boek met meer dan 700 pagina’s – ‘Gelukkig’ las ik dit boek niet meer uit in 2016. Het is misschien een beetje vals spelen, maar ik las het boek wel uit in 2017 dus ik vind wel dat ik het mag laten meetellen :-).
5. Een boek waarvan er wereldwijd minstens 100.000 exemplaren werden verkocht – Hier ben ik niet 100% zeker van, maar het lijkt me van wel. Als iemand weet waar je kan vinden hoeveel exemplaren van een boek werden verkocht, ik lees het graag in de comments!
22. Een ver-van-je-bed-boek oftewel een boek dat zich aan de andere kant van de wereld afspeelt – Dit boek speelt zich af in New York.
23. Een boek dat zich afspeelt in een land waar je al een keertje op reis bent geweest – In New York ben ik nog niet geweest, maar New York ligt in de Verenigde Staten en daar ben ik al geweest.
28. Een boek dat iedereen en z’n moeder al heeft gelezen, behalve jij – Dit boek zag ik in 2016 o-ve-ral opduiken, en bijna iedereen was er lovend over.

De jongen op de berg – John Boyne – ****

de-jongen-op-de-berg

Als het zevenjarige jongetje Pierrot zijn beide ouders verliest, moet hij zijn huis in Parijs verlaten om een nieuw leven te beginnen bij zijn Duitse tante Beatrix. Zij is huishoudster bij rijke mensen die bovenop een berg wonen, ergens in Duitsland.
Maar het zijn geen gewone tijden: Pierrot leeft in 1935 en de Tweede Wereldoorlog nadert met rasse schreden. Evenmin is het huis op de bergtop een gewoon huis; het is Berghof, het adelaarsnest waarin Adolf Hitler zich regelmatig terugtrekt. Pierrot maakt al snel deel uit van Hitlers wereld. Een gevaarlijke wereld waarin terreur, geheimen en verraad aan de orde van de dag zijn. Is ontsnapping nog mogelijk?

Dit is het derde boek van Boyne dat ik lees (op aanraden van Lotte!) en ondertussen ken ik zijn manier van verhalen vertellen wel. Ik hou er wel van, ook al hou ik niet van historische boeken. Ik hou wel van de boeken van Boyne, maar vond dit verhaal iets minder sterk dan ‘De jongen in de gestreepte pyjama’, dat ik al eerder las.

Puntjes van de Verbeelding Book Challenge die ik met dit boek afstreepte:

9. Een boek met een titel die meer dan vier woorden telt – Evident :-).
16. Een boek over reizen of waarin een reis een belangrijke rol speelt (roadtrip, wandeltocht,…) – Pierrot reisde in dit boek van Parijs naar Oostenrijk met de trein.
23. Een boek dat zich afspeelt in een land waar je al een keertje op reis bent geweest – Toen ik 12 was gingen we met ons gezin naar Oostenrijk, en in Parijs en Duitsland ben ik ook al geweest.
24. Een boek uit de bibliotheek – Hoera voor de bibliotheek! Het grootste deel van de boeken die ik lees komt trouwens uit de bib.

Hebben jullie nog leestips of must-reads? Ik lees het graag in de comments!

***

Lees ook:

Vriendjes worden op Goodreads? Hier kan je mijn profiel vinden!

Advertenties