Verbeelding Book Challenge 2017 | uitgelezen in augustus

Ook in 2017 neem ik opnieuw vol enthousiasme deel aan de Verbeelding Book Challenge en zal ik hier regelmatig een overzichtje maken van de boeken die ik heb gelezen.

De bedoeling van de Verbeelding Book Challenge is dat je breder gaat lezen, en buiten je eigen comfort zone gaat lezen. Vroeger las ik bijna uitsluitend detectives en chicklits, maar dankzij dit superleuk initiatief heb ik ontdekt dat vb. ook historische boeken me heel erg kunnen aanspreken.
Hopelijk ontdek ik in 2017 ook weer enkele pareltjes!

In augustus las ik 5 boeken uit. Benieuwd welke dit waren? Lees dan snel verder!

Uitgelezen in augustus

voor de Verbeelding Book Challenge

Het smelt – Lize Spit – *** 1/2

Wat als je wraak kunt nemen op een heel dorp?
In Eva’s geboortejaar worden in het kleine Vlaamse Bovenmeer slechts twee andere kinderen geboren, allebei jongens. De drie maken er hun hele jeugd samen maar het beste van, tot de puberteit aanbreekt. Opeens ontstaan er andere verhoudingen. De jongens bedenken wrede plannen en de bedeesde Eva kan hieraan meedoen of haar enige vrienden verraden. Die keuze is geen keuze.
Dertien jaar na een snikhete zomer die volledig uit de hand loopt, keert Eva terug naar haar geboortedorp met een blok ijs in de kofferbak. Gaandeweg wordt duidelijk dat zj dit keer de plannen bepaalt.
Vanaf de eerste bladzijde grijpt debutante Lize Spit de lezer bij de strot, om die 480 pagina’s lang niet los te laten. Genadeloos maar liefdevol: Het smelt is een roman die je verslagen achterlaat.

Dit boek, dat een hele hype is (geweest), wou ik heel graag lezen, maar dan weer niet meer omdat de recensies die ik las heel gemengd waren. Maar toen zag ik het boek tussen de sprinters bij de bibliotheek, en ik dacht: laten we eens van uitdaging doen. 480 bladzijden in één week, dat was pittig, maar ik heb ‘m uit gekregen. Het boek was wel leuk om te lezen, door de vele herkenbare elementen uit de nineties, maar het verhaal was met momenten langdradig. Het verhaal op zich is ook heel rauw, grof, en heftig, maar van het hele boek op zich had ik – gezien de vele lyrische reviews – precies toch wel meer verwacht..

Puntjes van de Verbeelding Book Challenge die ik met dit boek afstreepte:

4. Een boek geschreven door iemand die jonger is dan jou
5. Een waarvan er wereldwijd minstens 100.000 exemplaren werden verkocht
13. Een boek met een illustratie op de cover
24. Een boek uit de bibliotheek
28. Een boek dat iedereen en z’n moeder al heeft gelezen, behalve jij

Het geheim van mijn man – Liane Moriarty – ****

Mijn lieve Cecilia, als je dit leest, ben ik dood…
Stel je voor dat je man een brief aan je heeft geschreven, om te openen na zijn dood. Stel je voor dat die brief zijn diepste, meest donkere geheim bevat, die niet alleen het leven van jullie samen kan kapotmaken, maar ook dat van anderen. En stel je dan eens voor dat je deze brief toevallig vindt terwijl je man nog springlevend is. Cecilia Fitzpatrick is een succesvolle zakenvrouw, staat voor iedereen klaar en is een toegewijde echtgenote en moeder. Maar die brief gaat alles veranderen, en niet alleen voor haarzelf.

Liane Moriarty heeft een pageturner geschreven die je aan het denken zet: over hoe goed je degenen van wie je houdt eigenlijk kent – en hoe goed je jezelf uiteindelijk kent…

Dit boek is het debuut van Liane Moriarty, maar ik las dit boek na haar tweede boek. Ik had de smaak wel te pakken door het andere boek dat ik van haar las, en het was nog altijd vakantie dus luchtigere lectuur is dan wel leuk. Heel graag gelezen dit boek, want het leest heel vlot, maar ik had wel wat moeite om de personages uiteen te houden in het begin. Maar dat kan aan mij liggen :-). Ik ga zeker uitkijken naar haar andere boeken, want dit genre bevalt mij wel voor tussendoor

Puntjes van de Verbeelding Book Challenge die ik met dit boek afstreepte:

5. Een waarvan er wereldwijd minstens 100.000 exemplaren werden verkocht
9. Een boek met een titel die meer dan vier woorden telt
16. Een boek over reizen of waarin een reis een belangrijke rol speelt
19. Een boek waarin meerdere generaties van één familie aan bod komen
22. Een ver-van-je-bed-boek oftewel een boek dat zich aan de andere kant van de wereld afspeelt
24. Een boek uit de bibliotheek

Hoe word ik instafamous? – Céline Schraepen & Talisa Loup – **

Hoe kan je met één instagramfoto de wereld veroveren? Is het mogelijk om van Instagram jouw beroep te maken? Hoe kan je je bereik vergroten? Welke filters zetten je in de spotlights? Kortkom: Hoe word ik Instafamous?
De twee hartsvriendinnen en Instagram-queens Céline Schraepen en Talisa Loup postten enkele jaren geleden een foto op Instagram. Nu hebben ze samen meer dan één miljoen volgers. In dit boek verklappen @celineschh en @talisalo hun meest waardevolle tips & tricks om van jouw account een succes te maken.

Bij ons in de bib staat er ook een rek met nieuwe boeken, en dit boek lag daar enkele weken geleden te blinken. Mijn nieuwsgierigheid werd gewekt, want Instagram is hot and trending tegenwoordig. Ik was benieuwd om meer te weten te komen over de werking achter de schermen, en de algoritmen en dergelijke, maar ik ben helaas niks wijzer geworden. De focus van dit boek lag vooral op het commerciële van dit sociale mediakanaal, over hoe je zo veel mogelijk volgers kunt krijgen. Dat zijn helemaal mijn ambities niet… Bovendien stoorde de schrijfstijl me ook, want er was veel herhaling. Een beetje een ver-van-mijn-bed-show, met bikinilijven, feestjes op Ibiza en fashion. Een beetje een te hoog Pink Ambition-gehalte…

 

Puntjes van de Verbeelding Book Challenge die ik met dit boek afstreepte:

2. Een boek met minder dan 200 pagina’s
3. Een boek geschreven door meerdere auteurs
4. Een boek geschreven door iemand die jonger is dan jou
7. Een boek gepubliceerd in 2017
14. Een non-fictie boek
24. Een boek uit de bibliotheek

En we noemen hem – Marjolijn van Heemstra – ***

Op 5 december 1946 wordt in Den Haag een bom bezorgd, verpakt als sinterklaassurprise. Drie ‘foute Nederlanders’ komen om het leven. Brein achter de aanslag is een verre oom van Marjolijn van Heemstra. In de familie groeit de aanslag uit tot een heldendaad.
Op haar achttiende krijgt Marjolijn een ring die van deze ‘bommenneef’ was – met het verzoek haar eerste zoon naar hem te vernoemen. Als ze jaren later in verwachting is, begint ze een zoektocht naar het ware verhaal achter de Sinterklaasmoorden. Met de buik groeit ook de twijfel: was bommenneef een held of een ordinaire misdadiger?
En we noemen hem is een spannende pageturner over mythe en werkelijkheid, goed en fout en de vraag wat een pasgeboren baby met zijn voorouders te maken heeft.

De tip voor dit boek las ik bij De Groene Meisjes. Het verhaal was met momenten herkenbaar door de zwangerschap van de schrijfster, maar verder vond ik het verhaal een beetje langdradig.

 

Puntjes van de Verbeelding Book Challenge die ik met dit boek afstreepte:

7. Een boek gepubliceerd in 2017
19. Een boek waarin meerdere generaties van één familie aan bod komen
23. Een boek dat zich afspeelt in een land waar je al een keertje op reis bent geweest
24. Een boek uit de bibliotheek

Shoot! – Anki Wijnen – ****

Fotograferen kan iedereen. Maar echt mooie foto’s maken, hoe doe je dat? Anki Wijnen, bekend van haar blog Zilverblauw.nl, weet hoe je plaatjes schiet die sprankelen en die je raken. Waarop ogen twinkelen, eten er net zo goed uitziet als het smaakt (of beter!) en een middag in het bos iets weg heeft van een sprookje. In dit boek geeft Anki haar fotografiegeheimen prijs. Zonder ingewikkelde technische termen, maar met heldere uitleg en véél inspirerende beelden.

Dit heel mooi vormgegeven boek katapulteerde me even terug naar de tijd dat ik avondlessen fotografie volgde. Heel wat technische aspecten worden op een luchtige manier, met veel voorbeelden, uitgelegd. Een leuke opfrissing! De ondertitel van dit boek, fotograferen met je hart, vertelt eigenlijk alles over het boek; de liefde voor de fotografie is duidelijk in het boek te merken.
Ik kijk uit naar het nieuwe boek van Anki, over fotograferen met de smartphone!

Puntjes van de Verbeelding Book Challenge die ik met dit boek afstreepte:

10. Een boek met een titel die bestaat uit één woord
14. Een non-fictie boek
24. Een boek uit de bibliotheek

***

Dat gaat hier nogal vooruit; ik las nu al evenveel boeken dan ik in heel 2016 las, en we zijn nog maar september!
Omdat ik elk boek voor verschillende puntjes laat meetellen, heb ik al heel wat puntjes kunnen afstrepen. 25 om precies te zijn. Voor puntje 11, 25 en 27 liggen er al boeken klaar, maar voor de andere puntjes (6 en 20)  ben ik nog op zoek naar tips.

Wat lazen jullie in augustus?
En hebben jullie nog leestips of must-reads?

***

Lees ook:

Vriendjes worden op Goodreads? Hier kan je mijn profiel vinden!

29 gedachtes over “Verbeelding Book Challenge 2017 | uitgelezen in augustus

 1. Dat gaat goed vooruit! Bij mij eigenlijk ook, hoor. Ik las er nu 8 wat voor mij écht veel is. Ik ben ook heel blij dat ik al zo ver geraakt ben. Ik vond ‘Shoot’ ook geweldig gemaakt, vooral de vormgeving is prachtig! Ik las onlangs ‘One Day’ van David Nicholls, maar die heb je misschien al gelezen? Die zal me alleszins nog lang bij blijven!

  Like

  • Benieuwd naar de boeken die jij leest. Misschien ook eens over bloggen? One Day is inderdaad heel mooi, maar ik hoorde ook al mensen die ‘m helemaal niks vonden…
   De blog van Zilverblauw vind ik ook geweldig, dus naar haar tweede boek ben ik zeker benieuwd!

   Like

 2. Ja, dat gaat zeker goed vooruit! Ik zit momenteel aan de 5 van mijn 12 voor de 2017 reading challenge dus ik heb nog wel wat in te halen .. Momenteel lees ik Zuiverheid van Jonathan Franzen, een voor mij echt dik boek, maar nog maar net gestart dus geen idee als het een aanrader wordt ja of nee 😉

  Like

  • Dat is ook niet slecht! Ik moet zeggen dat ik lezen meestal wel boven andere activiteiten (zoals vb. tv kijken) verkies, dus er wordt hier vrij veel gelezen. Van Jonathan Franzen las ik ook al eens Vrijheid, maar ik ben maar halverwege geraakt. Meestal lees ik boeken uit, maar door die geraakte ik echt niet door… Benieuwd of Zuiverheid wel de moeite is!

   Like

 3. Ik was niet van plan om mee te doen, maar de boeken die ik gelezen heb dit jaar kunnen eigenlijk al veel puntjes afvinken. Ik durf stilaan niet meer beginnen aan Het Smelt, het lijkt me zo’n vunzig verhaal.

  Like

  • Nja, door de reviews die ik al had gelezen had ik wel al een idee van de grofheid van het verhaal, en het is inderdaad behoorlijk schokkend met momenten. Maar van het hele verhaal op zich – en het is een vrij dik boek – had ik toch meer verwacht…

   Like

 4. Ik ben één van die mensen die Het Smelt maar niks vond. Het is inderdaad vlot geschreven en zo, maar ik vond het maar boertig, cliché en compleet onzinnig.
  Och, ik ben wel benieuwd naar dat boek over fotograferen met smartphone, want dat is mijn enige fototoestel (naast een ondertussen verouderd point-and-shoot toestelletje) en ik ken er eigenlijk quasi niks van.
  Ik moet dringend mjjn recensies voor juli en augustus schrijven. Best dat ik al het één en ander op papier zet, anders zou ik verloren zijn, denk ik 😉

  Like

 5. Dat gaat inderdaad erg goed vooruit bij jou 🙂 Het Smelt las ik vorig jaar en het was worstelen om het uit te krijgen. Vond er helemaal niets aan en had er ook veel meer van verwacht. Naar die andere boeken van Liane Moriarty kijk ik ook wel uit 😉

  Like

 6. Ik ben weer onder de indruk van hoeveel jij gelezen krijgt! Het smelt staat ook nog op mijn to read lijstje maar nu misschien iets minder hoog. Bij mij hangt het er ook wat van af wat ik in de bib tegenkom.

  Like

 7. Hahahaha, ik moest keihard lachen met je beschrijving van Instafamous. Dat ga ik lekker niet lezen denk ik 😀

  En zoals er hier al een paar mensen zeiden: het gaat hier inderdaad écht goed vooruit met je gelezen boeken, amai. Ik ga aan slakkentempo verder omdat ik steeds weer in de val trap van dikke kleppers… I like big books and I cannot lie 😉

  Like

  • Haha, als het minder goed is zeg ik het ook hé :). Denk dat jij je minstens even hard zou ergeren dan ik!
   Dikke boeken heb ik even aan me voorbij laten gaan, omdat ik me er niet op kon concentreren, maar nu ligt er toch een klepper van Irving klaar. Benieuwd naar!

   Like

 8. De hype van Het smelt heb ik aan me laten voorbij gaan. Op de een of andere manier spreken de meeste boeken me dan minder aan. Blijkbaar is 2017 voor mij een lees-worstel jaar. Ik blijf wel doorlezen maar veel minder als andere jaren én bij een groot aantal boeken moet ik me er wat doorheen worstelen. Ik blijf maar hopen dat het gaat beteren maar momenteel lijkt dat nog niet het geval te zijn. Misschien moet ik binnenkort inderdaad gewoon favorieten gaan herlezen. Iedereen beweert dat dat de truc is tegen een leesdip.

  Like

  • Oh, zo jammer dat je een leesdip hebt… Ik heb nog niet écht een serieuze leesdip gehad, maar af en toe lees ik wel iets luchtigers tussendoor. Een favoriet herlezen kan inderdaad ook wel helpen!Bij mij gaat het niet zo zeer echt om hypes, maar het is wel zo dat veel mensen die ik ken die graag lezen, dezelfde smaak hebben. En als zij een boek goed vinden, is de kans groot dat ik het ook goed vind. Veel mensen lezen heel recente boeken, vandaar dan. Ik wacht meestal liever tot ze wat ‘ouder’ zijn, dan kan ik ze in de bib lenen 🙂

   Like

 9. Die ‘Shoot’ zag ik al een paar keer liggen in de winkel. Toch maar op mijn leeslijstje zetten… Ooit, ooit wil ik weer meer bezig zijn met fotografie!

  Like

 10. Hahaha, de laatste keer dat ik in België was, heb ik dat boek over Instagram ook even vastgehad, maar even bladeren deed mij al beslissen dat het niets voor mij was. En jouw recensie bevestigt dat volledig 🙂
  En Shoot! is inderdaad heel tof he! ’t Is dat ik nooit met een smartphone fotografeer, want anders kwam dat tweede boek sowieso ook in huis (leuk vormgegeven alleen is nog net niet voldoende reden om het te kopen 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.