#kookboekweek | februari 2016

kookboekweek

Een nieuwe maand, een nieuwe #kookboekweek!
Tijdens de maanden van Dagen Zonder Vlees kijk ik nóg meer uit naar #kookboekweek, omdat dit perfect past in mijn ‘40 dagen variatie‘-plan.
In februari koos ik voor ‘Vegan Delight’, en deze keer is het bericht een combinatie met een review van het boek.

Vegan Delight 1 - Fiekefatjerietjes

Wat ik leuk vind aan het boek

  • de recepten zijn, naast volledig plantaardig, ook glutenvrij en er wordt geen suiker gebruikt in de recepten
  • het boek is heel overzichtelijk ingedeeld, aan de hand van volgende hoofdstukken: Het vegan detoxplan, 10 x shakes en sapjes, 10 x ontbijt, 10 x lunch, 10 x diner en 10 x dessert
  • er wordt gebruik gemaakt van verse, pure, onbewerkte ingrediënten
  • de foto’s zijn heel mooi gestyled en er is een mooie keuze van ‘foto props’ gemaakt
  • in het register kan je zowel zoeken op hoofdingrediënt als op recepttitel

Wat ik minder leuk vind aan het boek

  • de recepten zijn heel kleurrijk, gezond en smaakvol, maar het hele detox-gedeelte hoeft er voor mij niet persé bij
  • de recepten zijn niet echt geschikt als je rekening wil houden met seizoensgroenten: sommige recepten bevatten vb. zowel pompoen als tomaten
  • in het boek staan heel veel salades en sapjes met rauwe groenten of fruit, en laat het nu net dat zijn wat ik niet mag eten (ik ben zwanger en niet immuun voor toxoplasmose). Dat is geen minpunt voor het boek, maar iets wat ik persoonlijk als minpuntje heb ervaren 🙂
  • voor sommige sapjes heb je een sapcentrifguge of slowjuicer nodig, of een spiraalsnijder voor groenten
  • enkele recepten (hoofdgerechten) zijn niet volwaardig, maar dit kan je zelf heel makkelijk aanpassen door er vb. tofu of linzen aan toe te voegen
  • voor sommige recepten wordt gebruikt gemaakt van duurdere en/of moeilijker verkrijgbare ingrediënten (vb. spirulina, rauwe cacao, …) en af en toe is dit in vrij grote hoeveelheden (vb. 500 ml ahornstroop voor een – heel heerlijk uitziende – chocoladetaart). Hoewel ik dus een dessertenfan ben, heb ik uit dit boek geen desserts klaargemaakt…

Een voorsmaakje uit het boek

Vegan Delight 2 - Fiekefatjerietjes

Vegan Delight 3 - Fiekefatjerietjes

Vegan Delight 4 - Fiekefatjerietjes

Vegan Delight 5 - Fiekefatjerietjes

Vegan Delight 6 - Fiekefatjerietjes

Vegan Delight 7 - Fiekefatjerietjes

Recepten die ik heb getest

  • ‘Een avond in Marakesh’ – Quinoa met tuinbonen en pompoen, blz. 83
    Een topper, die zeker nog op tafel zal komen! Tuinbonen had ik niet in huis, die liet ik dus gewoon weg en voegde wat extra kikkererwten toe in de plaats. Ook koos ik voor een blik tomatenstukjes in plaats van verse tomaten. De kruiding van dit stoofpotje is echt super!
  • ‘Coco curry’ – Curry van pompoen, courgette en kokos, blz. 88
    De voorbije jaren maakte ik al talloze verschillende curryschotels klaar en ik ben altijd benieuwd naar nieuwe smaakcombinaties. Dit recept is één van de voorbeelden van een recept dat niet volwaardig is, en daarom voegde ik er nog tempeh aan toe. Ook voegde ik een volledig blik kokosmelk toe aan de curry, in plaats van 100 ml, omdat we niet doen aan verspilling van restjes :-).
  • Rodelinzensoep met spinazie en tomaten, blz. 91
    Samen met de Marokkaanse stoofpot het lekkerste recept uit het boek dat ik getest heb! Ik heb er niks op aan te merken, behalve dat ik deze soep elke dag wel zou kunnen eten!
  • Linzentorentjes met komkommersalade, blz. 95
    Voor de linzentorentjes wisselde ik de hoeveelheid quinoa en linzen om. Een lekker gerecht, in combinatie met de komkommersalade, maar het linzen-quinoamengsel mocht wat meer pit hebben. De volgende keer meng ik er ook nog wel wat andere (knapperige) groenten doorheen.

Een recept voor jullie: Rodelinzensoep met spinazie en tomaten

Rodelinzensoep met spinazie en tomaten

Foto van Saskia Lelieveld

NODIG

(voor 4 personen)

  • 350 gram rode linzen
  • 6 trostomaten
  • 4 bleekselderijstengels
  • 1 grote zoete aardappel, geschild
  • 2 sjalotten, gepeld
  • 1 teen knoflook, gepeld
  • 250 gram verse spinazie
  • 1 tl kokosolie
  • 20 gram verse koriander, fijngehakt
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 1 l groentebouillon
  • himalayazout en peper, naar smaak

WERKWIJZE

Was de rode linzen. Was de trostomaten en de bleekselderij en snijd in stukjes. Snijd de zoete aardappel, sjalotten en knoflook fijn. Was de spinazie.
Verhit de kokosolie in een soeppan en fruit de sjalotten en knoflook. Voeg de bleekselderij, koriander en alle overige kruiden toe. Doe dan de rode linzen, trostomaten, zoete aardappel en de groentebouillon in de pan. Laat ongeveer 30 minuten op laag vuur zachtjes koken.
Voeg eventueel nog wat water toe. Doe tot slot de spinazie in de soep, roer goed door en serveer direct.

***

Ondertussen reageerden al heel wat mensen op onze challenge, en enkelen onder hen deden al van #kookboekweek!
Volgende bloggers postten afgelopen tijd een update:

Doen jullie mee met #kookboekweek? Laat gerust een linkje naar je blog in de comments als je al meegedaan hebt, dan vul ik dit aan in het lijstje hierboven!

Deze review schreef ik voor BE Vegan. Zij kregen een recensie-exemplaar van dit boek toegestuurd, maar ik gebruikte mijn eigen exemplaar (dat ik vorig jaar cadeau kreeg met de #kerstruil) om deze review te schrijven.

Advertenties