Dagen Zonder Vlees 2016

DZV---logo

Ook dit jaar gaat – voor de vijfde keer alweer – de campagne ‘Dagen Zonder Vlees‘ door.
40 dagen lang (of eigenlijk 46 dagen, om correct te zijn), van 10 februari tot 26 maart, wordt iedereen aangemoedigd om minder vlees en vis te eten.
Elke deelnemer en elke dag telt!

Hoe kan je deelnemen?

 • Schrijf je in op de website van Dagen Zonder Vlees (als je dit één van de voorbije jaren al deed, volstaat het om je aan te melden).
 • Ook op facebook kan je je aanwezigheid bevestigen in het daarvoor aangemaakte evenement.

Wat is er nieuw in 2016?

 • Dit jaar wordt de campagne getrokken door 20 politici. Onder andere Annemie Turtelboom, Alexander De Croo, Wouter Beke en Bart De Wever hebben zich geëngageerd om aan Dagen Zonder Vlees deel te nemen. Ik ben heel benieuwd naar hun ervaringen!
 • Voor wie een stapje verder wil gaan zijn er dit jaar drie extra uitdagingen: minder voedselverspilling, meer seizoensgroenten en minder wegwerpverpakkingen.
 • In 2016 is er ook een ‘Dagen Zonder Vlees’-kookboek! In dit boek staan heel wat inspirerende recepten van topkoks als Sofie Dumont, Jeroen Meus en Peter Goossens.

Over het groepsgevoel en elkaar aanmoedigen

 • Op de website kan je op een persoonlijke kalender bijhouden op welke dagen je geen vlees of vis hebt gegeten. Op de kalender kan je ook je score van de drie extra uitdagingen bijhouden.
 • Ook op sociale media is Dagen Zonder Vlees volop aanwezig. Volgen kan op facebook, twitter en instagram.
  Wil je zelf iets delen? Gebruik dan zeker de hashtag #dagenzondervlees!
 • Net zoals vorig jaar kunnen jullie lid worden van een groepje voor deze blog dat ik op de website heb aangemaakt. Je moet wel even opnieuw lid worden, want alle leden van vorig jaar zijn verdwenen. Doe je mee aan Dagen Zonder Vlees en lees je hier mee? Join the club!

Wat kunnen jullie hier verwachten?

Vorig jaar blogde ik over Dagen Zonder Vlees (zie ook de categorie ‘Dagen Zonder Vlees’) en dit jaar doe ik dat ook weer! Voor mij is Dagen Zonder Vlees niet echt een opgave, aangezien er hier al 4779 ‘dagen zonder vlees’ passeerden. (Dit heb ik niet bijgehouden, hoera voor apps :-).)

Uiteraard probeer ik zeker mee te doen me de drie extra uitdagingen:

 • minder voedselverspilling: hier wordt vaak van restjeskoken gedaan, of restjes gaan de diepvries in. Maar toch wil ik hier deze periode aandacht aan besteden, want het kan altijd minder!
 • meer seizoensgroenten: ook hier proberen we goed op te letten, en met onze eigen moestuin is dat zeker al goed gelukt. Soms wordt er al eens gekozen voor een niet-seizoensgroente, maar dat is eerder sporadisch. De groenten en fruit die je tijdens Dagen Zonder Vlees zonder schaamte mag kopen en bereiden zijn: aardappelen, aardperen, bloemkool, boerenkool, broccoli, champignons, knolselder, pastinaak, pompoen, prei, rapen, radijsjes, rammenas, rode biet, rodekool, roodlof, savooikool, schorseneren, selder, spinazie, spruiten, uien, veldsla, witlof, witte kool, wortelen, winterpostelein, appel, banaan, mandarijn, mango, peer, pompelmoes, rabarber, sinaasappel. Dat kan wel tellen qua variatie hé?
 • minder wegwerpverpakkingen: in de supermarkt krijg ik nog wekelijks leuke opmerkingen op mijn herbruikbare zakjes, die ik vooral voor niet-voorverpakte groenten en fruit gebruik. Ook heb ik bijna altijd een rugzak en een herbruikbare boodschappentas bij me, zodat ik alle aankopen zelf kan wegsteken. Voor bepaalde producten, o.a. yofu, kies ik voor grotere verpakkingen. Als je gaat winkelen in een gewone supermarkt heb je altijd verpakkingen, denk maar als je vb. noten of gedroogde vruchten koopt. Verpakkingsvrije winkels zijn een optie, maar die zijn meestal een stuk verder uit de buurt.

Vorig jaar postte ik hier gedurende 46 dagen mijn weekmenu’s. Na een korte vragenronde op facebook bleek dat jullie allemaal enthousiast zijn om deze hier weer te zien verschijnen, dus de keuze was snel gemaakt. Eigenlijk vind ik dat ook de beste manier om mensen te motiveren: toon aan hoe het ook kan, met lekkere en eenvoudige recepten, en je krijgt mensen veel sneller mee!

Dit jaar worden het weekmenu’s met een uitdaging voor mezelf, want ik ga voor 46 dagen variatie. Dat wil zeggen: 46 dagen met recepten die ik nog nooit eerder maakte. Want hier komen te vaak dezelfde gerechten op tafel. Afgelopen weekend ruimde ik mijn pinterest-borden op en ik verplaatste enkele heerlijke recepten die meteen in het oog sprongen naar een nieuw bord ‘Dagen Zonder Vlees 2016’. Tijdens de periode van 46 dagen, die het grootste deel van februari en maart in beslag neemt, zullen er ook twee edities van #kookboekweek gepland worden. Ik zal zo veel mogelijk nieuwe recepten proberen, maar wellicht zullen er enkele dagen zijn waarop we niet thuis eten, of waarop er weinig tijd is om (uitgebreider) te koken. We zien wel waar het ons brengt, de voornemens zijn alvast gemaakt en ik heb er ongelofelijk veel zin in!

Doen jullie mee aan Dagen Zonder Vlees?

Advertenties