#kookboekweek | augustus en september 2021 | Veggie of vegan, lekker simpel

Toen ik eerder dit jaar las dat Miki en Kristin van de Vegetarische Kookstudio een nieuw kookboek zouden uitbrengen, was ik meteen al nieuwsgierig. Er staan al heel wat kookboeken van hen in mijn boekenkast (onderaan deze blogpost zal ik linkjes plaatsen), en die stelden nog niet teleur. Toen ze aankondigden dat de focus van het nieuwe kookboek zou liggen op vers, gezond, snel en makkelijk was ik er helemaal zeker van dat dit boek ook een plaatsje zou krijgen in mijn collectie.

Als jarenlange fan ben ik al wat vertrouwd met de manier van koken van Miki en Kristin: groenten in de hoofdrol, klassieke gerechten in een veggie/vegan jasje, maar ook internationale invloeden (vb. meditarraan, Mexicaans, Aziatisch, …) en verrassende combinaties of gerechten met een hoek af (vb. een dessert met pastinaak, of brésiliennetaart met citroen).

In dit boek staan meer dan 70 vegetarische gerechten, waarin de vegetarische ingrediënten die niet vegan zijn (vb. zuivel) in het blauw aangeduid zijn. Elk recept heeft ook een volwaardige plantaardige versie; die vegan ingrediënten zijn dan in het groen aangeduid. Heel veel recepten zijn op zichzelf al plantaardig.
Ook handig is dat overal de bereidingstijd bij staat vermeld: heel veel gerechten zijn heel snel (in minder dan 30 minuten) klaar te maken.

De foto’s in het boek zijn van Heikki Verdurme.

De hoofdstukken zijn niet traditioneel ingedeeld volgens voorgerecht – hoofdgerecht – dessert, maar:

  • Vluggertjes vooraf (Hapjes, voorgerechtjes en lekkers om te delen)
  • Brood en spelen (Ideetjes voor een lekkere lunch, een leuke picknick of een originele broodmaaltijd)
  • Zonnige verzinsels (Comfortfood met een vakantiesfeertje)
  • Curry & co (Azië @ home, met makkelijke woks, stoofpotjes en rijstgerechten)
  • Gezellig in herfst en winter (Origineel aan de slag met seizoengroenten)
  • Zot van zoet (Verrassende desserts met een hoekje af)

Deze recepten heb ik getest:

Indiase wrap met yoghurt-koriandersaus (p. 35)

Dit is een lekkere kruidige variant op de wraps die we altijd eten (gebakken paprika’s en tofureepjes, met rauwkost en guacamole). En dat sausje: heerlijk!

Van de uitgeverij mag ik dit recept met jullie delen!

Je kunt deze wrap maken met gewone tortilla’s, maar mocht je ergens Indiase chapati’s vinden, zoveel te beter! Het sausje voor erbij is een absolute must. Ben je geen fan van koriander? Vervang hem gerust door munt.

KLAAR IN 30 MINUTEN

Voor 4 wraps

·        4 grote tortilla’s of chapati’s
·        600 g bloemkool, in plakjes
·        400 g tomaten, in stukjes
·        250 g gare kikkererwten (mag uit blik, uitgelekt)
·        300 g spinazie, grof gehakt
·        1 teentje knoflook, geperst
·        20 g verse gember, gemalen
·        1 chilipepertje, gehakt
·        1 koffielepel kurkumapoeder
·        1 koffielepel kerriepoeder
·        zout
·        kokosolie, ghee of rijstolie

Voor de yoghurtkorinadersaus:
·        1 teentje knoflook, gehakt
·        1/4 koffielepel komijnpoeder
·        1/4 koffielepel korianderpoeder
·        1/4 koffielepel kurkumapoeder
·        1/4 l yoghurt of sojayoghurt + 2 eetlepels citroensap
·        1/4 bosje verse koriander, gehakt
·        wat olijfolie
·        peper en zout
 
Maak eerst de yoghurt-koriandersaus.
• Bak de knoflook kort in de olie.
• Laat het komijn-, koriander- en kurkumapoeder even meestoven.
• Vermeng de sojayoghurt met het citroensap.
• Giet het specerijenmengsel bij de yoghurt of sojayoghurt en voeg verse koriander, peper en zout toe.
 
Maak nu de Indiase wraps.
• Verwarm wat olie in de wok en roerbak de bloemkoolplakjes.
• Voeg de knoflook, de gember en het pepertje toe.
• Roer de tomatenstukjes erdoor en kruid met kerriepoeder, kurkuma en zout.
• Voeg de kikkererwten en de spinazie toe en wok verder tot de spinazie geslonken is.
• Verwarm de tortilla’s of chapati’s een voor een in een droge pan.
• Vul de tortilla’s of chapati’s en giet het sausje erover.

Focaccia met puntpaprika, kerstomaatjes en olijven (p. 36)

Dit is de tweede keer dat ik zelf focaccia maak, maar dit recept is er eentje zonder gist. Ook zijn er veel groentjes als topping, waardoor het eerder als een soort pizza is. Lekker, maar het was een kleine portie om als hoofdgerecht te eten. Volgende keer maak ik er nog een salade bij.

Tajine met gepekelde citroen en groene olijven (p. 64)

Een stoofpot waar aubergine, zoete aardappel en tomaat in zitten, en die vooral zoet is qua smaak? Dan heb je mijn volledige aandacht! Heel lekker stoofpotje, dat ook makkelijk in te vriezen is. En ook zonder de gepekelde citroen heel erg lekker.

Spaghetti met broccolipesto en geroosterde kerstomaatjes (p. 76)

Met een dochter die gek is op pasta pesto, leek dit me een ideaal gerecht om op tafel te zetten. En ja hoor: het was een schot in de roos!

Indiase dal met tomaat en kokosmelk (p. 90)

Ook Oosterse stoofpotjes met tomaat en kokosmelk en spinazie kunnen me bekoren! Dit was lekker, maar toch met minder specerijen dan ik gewend ben. Ook waren enkele hoeveelheden in dit recept best lastig: 5 dl tomatenstukjes, terwijl een blik meestal 400 ml is. Ook de kokosmelk was 6 dl. Gelukkig koken en bakken we vaak waardoor restjes altijd wel op geraken, maar toch een minpuntje vind ik.

Chocolademoussetaart (p. 143)

Deze taart maakte ik eind augustus klaar voor een laat verjaardagsfeestje voor Juliette, toen mijn ouders en broers op bezoek kwamen. Het was een gok want deze taart is op basis van zijden tofu. Maar er werd gesmuld, en er bleef geen kruimeltje van over… Een plus is dat deze taart ook nog eens vrij snel klaar is (maar moet wel een tijdje opstijven). Komt hier zeker nog op tafel!

Deze recepten wil ik heel graag nog eens testen:

  • Kruidige wafeltjes met guacamole en tomatensalsa (p. 30)
  • Royale pizza op Turks platbrood (p. 40)
  • Tomaten-auberginestoofpotje met kikkererwten, munt en kaneel, en zoeteaardappelpartjes (p. 59)
  • Kruidige pompoen-preigratin (p. 114)

***

Zoals ik hierboven al schreef: Miki en Kristin hebben ook heel wat andere geweldige kookboeken:

***

Disclaimer: ik kreeg dit boek toegestuurd als recensie-exemplaar. Ik kocht het boek dus niet zelf, maar alles wat hierboven geschreven staat is mijn eigen, eerlijke mening. Mijn persoonlijke regel is dat ik alleen boeken of producten review die ik zelf ook zou kopen, en dus een plekje in mijn (boeken)kast verdienen.

Veggie of vegan, lekker simpel
auteur: Miki Duerinck & Kristin Leybaert
uitgeverij: 
Manteau
175 blz.
€ 
22,50

***

Kookten jullie onlangs uit een leuk boek?

10 gedachtes over “#kookboekweek | augustus en september 2021 | Veggie of vegan, lekker simpel

  1. Oh, dat eerste recept moet ik bewaren want er zitten geen paprika’s in. Die chocomoussetaart ziet er trouwens heerlijk uit. Zelf heb ik ondertussen nog enkele recepten uit Every Day Vegan klaargemaakt. Zo blij dat ik een boek heb gevonden waardoor ik wat vaker veganistisch kook ipv vegetarisch.

    Like

Geef een reactie op fiekefatjerietjes Reactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.