#kookboekweek | oktober 2018 | Vandaag vegan

‘Vandaag vegan!’, het nieuwste kookboek van Miki Duerinck en Kristin Leybaert, is er weer eentje om te hebben. Net als al hun vorige boeken, staat dit boek weer bomvol recepten met een twist. Ik hou van hun verrassende combinaties!

Anders dan hun andere boeken is dat dit boek volledig plantaardig is. Het boek bevat drie delen, en in elk deel wordt gefocust op het vervangen van één niet-plantaardig product: melk/room, kaas en eieren. In de laatste hoofdstukken staan ook recepten voor speciale gelegenheden vb. een brunch, zomer- of winterfeest. Uiteraard staan er ook dessertrecepten in dit boek.

Wil je graag een stapje zetten in de richting naar een plantaardige levensstijl, maar weet je niet waar te beginnen? Probeer één dag per week vegan, en laat je inspireren door de recepten in dit boek. Maar ook voor foodies met meer ervaring in de plantaardige keuken is dit boek zeker een aanwinst!

Naast de creatieve recepten vind ik het geweldig dat er in de boeken van Miki en Kristin wordt gefocust op ‘comfort food’; het zijn bijna allemaal gerechten die relatief snel klaar zijn. Groenten staan ook altijd centraal.

In oktober maakte ik zes recepten uit dit boek klaar:

Amandelpolenta met geroosterde groenten en amandelen (p. 13)

Aaaaaaah, het is al even geleden dat ik dit klaarmaakte en opat, maar wat was dit lekker! Ik koos voor bloemkool en pompoen als groenten, en dat bleek een goeie keuze. De combinatie met kikkererwten, amandelen en olijven was ook top. Ik ga dit zéker nog klaarmaken!

Macaroni met kaassaus uit de oven (p. 39)

Dit is nog maar één voorbeeld van de klassieke recepten in dit boek. Miki en Kristin geven er een eigen twist aan door bloemkool in de witte saus te verwerken, en er nog extra groenten aan toe te voegen. Zo krijg je een heerlijke schotel vol comfort food, maar ben je toch nog gezond aan het eten.

Quiche met pompoen en prei (p. 66)

Nog een topper! Ik maakte nog niet zo vaak vegan quiche klaar, maar dit recept staat al in mijn succesreceptenschriftje. Ik maakte de quiche alleen met pompoen, omdat ik geen prei in huis had. De volgende keer experimenteer ik zeker eens met andere groenten! De pompoenpitten als topping vond ik heel lekker.

Pannenkoeken (p. 103)

Meer dan ‘amai dat was lekker’ heb ik hier niet over te zeggen. Man en dochter volgen mijn mening :-).

Kwarktaart met frambozen en speculaas (p. 150)

Een ‘cheesecake’, één van mijn favorieten! Wel een recept met vrij veel suiker, en het was ook niet zo evident om de vulling te mengen, maar het resultaat was overheerlijk!

Klassieke appeltaart (p. 153)

Een frisse appeltaart, met pudding en citroen. Het moet niet altijd ingewikkeld zijn om lekker te zijn!

***

Ondertussen reageerden al heel wat mensen op onze challenge, en enkelen onder hen deden al van #kookboekweek!
Deze bloggers postten afgelopen tijd een update:

  • Evi kookte uit ‘Het Keto-plan’.

***

Disclaimer: ik kreeg dit boek toegestuurd als recensie-exemplaar. Ik kocht het boek dus niet zelf, maar alles wat hierboven geschreven staat is mijn eigen, eerlijke mening.

Vandaag vegan!
auteur: Miki Duerinck en Kristin Leybaert (De Vegetarische Kookstudio)
uitgeverij: Manteau 
176 blz.
€ 22,50

***

Doen jullie mee met #kookboekweek? Laat gerust een linkje naar je blog in de comments als je meedoet, dan vul ik dit aan in het lijstje van de volgende #kookboekweek!

13 gedachtes over “#kookboekweek | oktober 2018 | Vandaag vegan

  1. Oh hier was ik op aan het wachten sinds je vorige bericht 😉 Lijkt me echt een geweldig boek. Melk, kaas en eieren zijn de reden dat ik al 16 jaar veggie ben ipv vegan. Misschien toch maar eens proberen nu 🙂

    Like

  2. Hmm, dit klinkt interessant! Fijn dat ze focussen op het vervangen van die producten: melk/room is hier geen probleem meer, maar kaas en eieren zijn – voor mij alleszins – nog niet evident (bijvoorbeeld in die quiche).
    Eens bekijken wanneer ik nog eens in een Belgische boekhandel ben, merci voor de tip!

    Like

  3. Oh, dat klinkt eigenlijk wel interessant. Ik vond het bij Vegan100 leuk dat bekende gerechten in een vegan jasje werden gegoten maar ik heb (op het eerste zicht alleszins) het idee dat dit boek dat concept nog wat vereenvoudigd. Ik ben nu eenmaal een fan van eenvoudige, haalbare recepten dus ik ga eens kijken of ze het in de bibliotheek hebben.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.