#kookboekweek | mei 2017 | La Cucina Verde

Serieus, die #kookboekweek, dat was een topidee van Silke en mij!
Sinds begin dit jaar heb ik de microbe om nieuwe gerechten uit te proberen weer helemaal te pakken, en is het elke maand van keuzestress want elk boek in mijn kast smeekt om uitgekozen te worden…

In mei werd het een volledige Italiaanse week, en o, wat hebben we gesmuld!

‘La Cucina Verde’ is het nieuwste kookboek van Miki Duerinck en Kristin Leybaert. Deze dames van De Vegetarische Kookstudio schreven eerder onder andere al Veggie voor Starters en Veggie burgers, balletjes en broodbeleg.
Ik ben grote fan van hun boeken, omdat de gerechten vaak verrassende smaakcombinaties bevatten, en omdat de meeste gerechten eenvoudig en snel klaar te maken zijn.

Een week was veel te kort veel recepten klaar te maken, want werkelijk álles ziet er geweldig lekker uit.
In het boek ligt de nadruk vooral op groenten; ik miste soms wel een eiwitbron.
Alle recepten in het boek zijn vegetarisch, maar een heel groot deel is plantaardig, of heeft een plantaardige variant.

Ik maakte 4 hoofdgerechten klaar, maar ga een volgende keer zeker eens aan de slag met enkele pizza’s en desserts. Want die aardbeientaart met een muntsausje, die ziet er té lekker uit. En die aubergineballetjes. En die foccaciabroodjes. En die seitanbrochette. En die parmigiana. En die tiramisu. En … ja, ik ga stoppen, want ik kan nog wel even blijven doorgaan anders :-). Over naar wat ik allemaal heb uitgetest!

Tagliatelle met romige bloemkoolsaus, basilicum en erwtjes (p. 70)

Dit was het lekkerste gerecht van de vier, en met toestemming van de uitgeverij mag ik het recept met jullie delen! Om dit gerecht klaar te maken heb je wel vrij veel afwas, maar het resultaat is het waard :-).

NODIG

(voor 2 personen)

  • 200 gram tagliatelle
  • 300 gram bloemkoolroosjes
  • 100 gram erwtjes
  • 1 dl sojaroom
  • 1 bosje basilicum
  • zeste van 1 biocitroen
  • 4 EL vegan parmezaan
  • olijfolie
  • peper en zout

WERKWIJZE

Breng gezouten water aan de kook en kook de helft van de bloemkoolroosjes gaar. Haal ze uit de pan met een schuimspaan en mix ze met de sojaroom, de citroenzeste, de helft van het basilicum, peper en zout.
Kook de erwtjes in 3 minuten gaar en giet ze af.
Breng gezouten water aan de kook en kook de tagliatelle gaar.
Snijd de overige rauwe bloemkoolroosjes in plakjes en bak ze in wat olijfolie.
Giet de tagliatelle af. Verwarm de bloemkooolsaus en roer de tagliatelle, de erwtjes en de gebakken bloemkool erdoor.
Roer de vegan parmezaan erdoor (die maak je door 100 gram cashewnoten en 3 EL gistvlokken met wat peper en zout te malen).
Versier de tagliatelle met de overige fijngesneden basilicumblaadjes.

Capellini met raketsla, gegrilde courgette, citroen en groene olijven (p. 80)

Ook hier een recept dat vrij veel afwas met zich meebrengt, maar de heerlijke zomerse smaken maken veel goed. Dit recept komt zeker nog op tafel komende zomer, wanneer we hoogstwaarschijnlijk weer met een courgette-overschot zullen zitten (dit gerecht combineert geraspte courgette met gegrilde courgette).

Gegratineerde vlindertjespasta met spinazie (p. 92)

Een heerlijke ovenschotel boordevol groenten én smaak. In het boek staan vaak recepten voor 2 personen, dus ik verdubbelde de hoeveelheden zodat we er twee dagen konden van eten (meestal maak ik gerechten voor 4 personen klaar, en als we de volgende dag niet hetzelfde eten als avondeten, nemen we een restje mee naar het werk als lunch).

Gebakken krieltjes en boontjes met zwarte olijven (p. 148)

Vroeger maakte ik vaak al een dergelijk gerecht klaar, maar deze variant is nog anders dan de mijne. Een heerlijk gerecht om vb. samen met een burger (in dit geval een superfoodburger van Delhaize) te eten, maar kan ook perfect als salade als bijgerecht voor een barbecue.

***

Disclaimer: ik kreeg dit boek toegestuurd van WPG UitgeversIk kocht het boek dus niet zelf, maar alles wat hierboven geschreven staat is mijn eigen, eerlijke mening.

***

Ondertussen reageerden al heel wat mensen op onze challenge, en enkelen onder hen deden al van #kookboekweek!
Deze bloggers postten afgelopen tijd een update:

Doen jullie mee met #kookboekweek? Laat gerust een linkje naar je blog in de comments als je meedoet, dan vul ik dit aan in het lijstje van de volgende #kookboekweek!

Advertenties