Recensie | De Vegarevolutie (+ gratis recept!)

Het boek De Vegarevolutie, De onmiskenbare gids voor veganistisch eten is geschreven door Lisa Steltenpool.
Lisa (° 1992) is studente voeding & diëtiek aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze is voorzitter van de stichting Viva Las Vega’s en is ook eigenares van de blog Early Dew.

Het boek ligt al eventjes in de boekhandel (en op mijn stapel boeken), maar ik vond nog niet eerder de tijd om een recensie te schrijven. Bij deze!
Op het einde van deze blogpost komt nog een recept, blijf dus zeker lezen!

Het boek telt 208 blz. en bestaat uit twee delen: een informatief gedeelte en een deel met meer dan 50 recepten.

Het informatieve gedeelte:

  • De vegarevolutie. In dit hoofdstuk geeft Lisa uitleg over de verschillende ‘terminologieën’ (vegetarisme, veganisme, raw-foodisme, …) en gaat het in het algemeen over de revolutie die nodig is om onze planeet te redden.
  • De gezondheidsrevolutie. Over hoe plantaardig eten ervoor zorgt dat je fit en gezond blijft.  Over kanker, hart- en vaatziekten, overgewicht, suikerziekte, … Naast een handige tabel met alle vitamines en mineralen, hun functie en in welke voedingsmiddelen je deze kan vinden, vind je in dit hoofdstuk ook de plantaardige piramide en een uitgebreide uitleg over eiwitten. Op het einde van dit hoofdstuk staan nog enkele voorbeelden van gevarieerde dagmenu’s.

  • De dierenrevolutie. Over dierenrechten, vee-, melk- en eierindustrie. Geen vrolijk hoofdstuk…
  • De duurzaamheidsrevolutie. Over de ecologische voetafdruk, de wereldvoedselproblematiek, de visvangst, het klimaat, …
  • De revolutionair. Over hoe jij als veganist kan overleven in een niet-plantaardige wereld: op restaurant, op reis, op het werk, …
  • De revolutie van je leven. Over hoe je het concreet aanpakt om plantaardig te gaan leven. Tips voor de voorraadkast, over hoe je vlees, vis en zuivel vervangt, … maar ook hoe een plantaardige levensstijl invloed heeft op je kledingkast, je badkamer en je vrijetijdsbesteding.

De recepten zijn onderverdeeld in volgende hoofdstukken: Ontbijt, Lunch, Diner, Dessert en gebak, Snacks en tussendoortjes en Drankjes en smoothies. Niet alle recepten zijn even uitdagend door de gevorderde veganist, maar er staan ook heel wat inspirerende gerechten in het boek!

Enkele recepten die  hoog op mijn ‘te testen’-lijstje staan:

  • Skinny bosbessenmuffins
  • Powersalade met limoen-yoghurtdressing
  • Amandel panna cotta met granaatappel
  • Goddelijke zandkoekjes met karamelvulling

Speciaal voor jullie (uiteraard met toestemming van de uitgeverij) een recept uit het boek:

QUINOASALADE MET AVOCADO EN PISTACHE

NODIG:

(voor 2 royale porties)

  • 300 ml water
  • 150 gram ongekookte quinoa
  • 1 courgette
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 EL zonnebloemolie
  • 40 gram gepelde pistachenoten
  • 1/2 avocado
  • 2 EL citroensap
  • 30 gram rucola
  • Peper en zout

WERKWIJZE:

Zet een pan met 300 ml water op het vuur. Spoel de quinoa in een fijne zeef schoon met ruim water. Voeg de quinoa met een snufje zout toe aan het kokende water en laat 15 minuten koken. Roer af en toe. Giet indien nodig de quinoa na het koken af en laat de quinoa in de pan.

Snijd de courgette in dunne, ronde plakken en snijd de knoflook fijn. Verhit de olie in een koekenpan en bak de courgette 5 minuten. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut op laag vuur. Voeg de courgette en knoflook toe aan de pan met de gekookte quinoa.

Hak de pistachenoten grof. Snijd de avocado in blokjes en voeg samen met citroensap en de pistachenoten toe aan de quinoasalade. Voeg zout en peper toe naar smaak. Serveer op een bedje van rucola.

Deze salade kun je zowel warm als koud eten en is prima mee te nemen als supergezonde lunch!

Ik gebruikte in het recept een hele avocado en voegde er ook nog stukjes gebakken tempeh aan toe.
Meestal heb ik enkele uren na de lunch alweer honger maar deze salade gaf me een langdurig verzadigd gevoel.

 

De Vegarevolutie is een echte aanrader: naast een uitgebreid naslagwerk is het boek ook een inspiratiebron voor lekkere recepten!
Het bezorgde me heel wat uren leesplezier en bracht mij – als toch wel gevorderde vegetariër / veganist – heel wat dingen bij die ik nog niet wist.
Alles is heel jong en vlot geschreven, het geheel doorweven met (heel herkenbare) persoonlijke ervaringen. Geen lange, wetenschappelijke teksten dus maar een laagdrempelig boek.
De lay-out van het boek is heel erg leuk. De tekst wordt afgewisseld met foto’s en afbeeldingen, lijstjes (hoera voor lijstjes!), en op het einde van elk hoofdstuk en ook bij de recepten is er ruimte voor eigen aantekeningen (ik ben – geheel tegen mijn perfectionistische karakter in – wel het type dat aantekeningen durft maken in kookboeken).

Meer weten?
Bezoek dan de website van De Vegarevolutie en word fan op Facebook!

Krijgt ‘De Vegarevolutie’ ook een plaatsje in jouw boekenkast?

Advertenties

2 gedachtes over “Recensie | De Vegarevolutie (+ gratis recept!)

  1. […] Gooi net als ik de traditionele menuformule overboord en serveer jouw kerstmaal in de vorm van ‘shared plates’ waarbij je 4 borden met jouw favoriete gerechten op tafel zet en iedereen ongedwongen kan genieten. Welke ‘vier op een rij’ gerechten zouden het worden? Onlangs maakte ik een heerlijke salade met venkel en hazelnoten. Geroosterde groenten uit de oven (o.a. pompoen) moeten er zeker ook bij, en dan misschien nog een stoofpot met kikkererwten of linzen. En een heerlijke salade met quinoa! […]

    Like

  2. […] Gooi net als ik de traditionele menuformule overboord en serveer jouw kerstmaal in de vorm van ‘shared plates’ waarbij je 4 borden met jouw favoriete gerechten op tafel zet en iedereen ongedwongen kan genieten. Welke ‘vier op een rij’ gerechten zouden het worden? Onlangs maakte ik een heerlijke salade met venkel en hazelnoten. Geroosterde groenten uit de oven (o.a. pompoen) moeten er zeker ook bij, en dan misschien nog een stoofpot met kikkererwten of linzen. En een heerlijke salade met quinoa! […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.