#kookboekweek | mei 2020 | Vegan Vibes

De afgelopen weken en maanden ben ik trouw van #kookboekweek blijven doen. Koken (en bakken) is en blijft voor mij ontspanning, en nieuwe recepten uitproberen was een leuke extra tijdens een vreemde periode. De #kookboekweek-updates lieten even op zich wachten, maar ik ga vandaag beginnen met de schade inhalen!

In mei, toen we nog in volle lockdown zaten, kookte ik uit ‘Vegan Vibes‘, het derde kookboek van Lisa Steltenpool. Ik zag het boek verschijnen in een eerder EVA-magazine, en heb het vrij snel daarna online besteld. Het boek zag er veelbelovend uit, en ik was al fan van de recepten van Lisa (lees ook mijn review over De Vegarevolutie).

De ondertitel van het boek – Het meest complete boek over hoe plantaardig eten je leven én de wereld verbetert – zegt alles: meer dan de helft van het boek (183 van de 303 bladzijden) bundelt heel wat (begrijpbaar uitgelegde) info, in het tweede deel van het boek staan meer dan 60 recepten.

Wat ik heel leuk vond aan het boek: de mooie vormgeving! Niet alleen de foto’s (een kookboek zonder foto’s is voor mij een teleurstelling), maar ook de lay-out en de kleuren zijn heel verfrissend.

Het eerste (informatieve) deel heeft volgende hoofdstukken:

  • Waarom mensen allemaal massaal vegan worden | In dit hoofdstuk vertelt Lisa haar persoonlijk verhaal, en je kan er ook lezen over het doel van haar boek: mensen kennis laten maken met vegan eten, en in kleine stapjes je eetpatroon aanpassen. Vegan eten is wereldwijd aan een opmars bezig. Dat juichen we alleen maar toe; vegan eten is ook nog nooit zo toegankelijk en makkelijk geweest.
  • Voor de aarde (en al haar bewoners) | Een heel boeiend hoofdstuk voor wie hier meer over wil lezen. Het gaat onder andere over klimaat(verandering), droogte, stijgende wereldbevolking, bosbranden, hoe je duurzamer kan leven, en hoe voeding een de grootste impact heeft.
  • Voor de dieren | Dit hoeft geen extra uitleg :-).
  • Voor je eigen gezondheid | Hier gaat het over vb. B12, maar ook over diabetes en kanker.
  • Zó eet je gezond vegan | Dit boek is een heel compleet boek: je vindt er alle info over macro- en micronutriënten, en er staat ook een uitgebreide uitleg over plantaardige eiwitten, omega-vetzuren, … In dit hoofdstuk vind je ook tips als je vb. wil aankomen, of als je intensief met sport bezig bent. Een extra plus aan dit hoofdstuk: de handige vegan checklist!
  • Ga de vegan uitdaging aan! | In dit heel praktische hoofdstuk krijg je voorbeeldmenu’s, een vegan boodschappenlijst en staat er ook een stukje over meal preppen.

Het tweede (recepten) deel heeft volgende hoofdstukken:

  • ontbijt – Rise and Shine
  • lunch – Take a break
  • avondmaaltijd – Dinner Time
  • extraatjes – Give me more

Tijdens mijn #kookboekweek (die tegenwoordig niet over een week per maand loopt, maar over de volledige maand) testte ik 7 recepten uit Vegan Vibes:

Speculaas-pecan overnight oats (p. 190)

Sinds enkele maanden ben ik helemaal into overnight oats, en ik eet ze vaker dan yofu met granola. Deze vond ik superlekker, en je kan er veel variaties op maken. Ik verving het lijnzaad door chiazaad, en dat werkte prima.

Chiapudding met aardbeien (p. 197)

Dit recept stond in het hoofdstuk ontbijt, maar wij aten het als tussendoortje. Juliette vond de ‘roze pudding’ heel lekker, en wou er de dag erna nog eens eten. Wij konden het ook wel smaken!

Zomerse salade met agave-mosterddressing (p. 231)

Deze heerlijke salade heeft een zoete toets door de mango. Ik liet de bonen wel weg, omdat mijn man er niet zo’n fan van is. Deze salade is eigenlijk de ideale side dish bij een BBQ. Zo lekker, ik heb ‘m zelfs een tweede keer klaargemaakt.

Snelle Mexicaanse salade (p. 236)

Deze salade aten we als lunch, met de bonen en maïs apart omdat Bart er niet zo gek op is. Alledrie van gesmuld!

Romige noedels in kerriesaus (p. 240)

Nog een topper, die bovendien snel klaar was. Heerlijk met de kipstuckjes!

Mexicaanse zwarte-bonen-burger (p. 245)

Ik heb dus ook nog andere borden ;-).

OMG, dit was ZO lekker! Niet eens zo veel werk, maar echt superlekker. Er zitten nog enkele burgers in de vriezer, dus ik moet binnenkort nog maar eens deze burgers maken. We aten ze trouwens met deze ovenpatatjes. Handig om in de vriezer te hebben!

Tofoebowl met broccoli en zoete aardappel (p. 260)

Ik ben een fan van salades als lunch, en dit was een lekker recept! Ik at er een restje guacamole bij van bij de Mexicaanse burger, en dat was een goeie match. Voor herhaling vatbaar!

Mei was eigenlijk nog te kort; ik duidde volgende recepten ook nog aan als ‘te testen’:

  • Cookiedough-havermout (p. 186)
  • Geroosterde-pompoensoep met ras el hanout (p. 220)
  • Pokébowl met edamame en watermeloen (p. 266)
  • Plantaardige kip in zoetzure perziksaus (p. 269)
  • Amandel-speculoosdessert (p. 291)
  • Pittig-zoete borrelnootjes (p. 297)

***

Vegan Vibes
auteur: Lisa Steltenpool
uitgeverij: Lev.
303 blz.
€ 24,99

***

Kookten jullie onlangs uit een leuk boek?

14 gedachtes over “#kookboekweek | mei 2020 | Vegan Vibes

  1. O je, een kookboek heb ik de afgelopen maand niet gebruikt, alhoewel ik het eigenlijk wel van plan was. En met mijn mege-verzameling ook niet onreatistisch. Een doel van deze zomer was om nieuwe recepten uit te proberen, maar ja, met deze hitte, komt daar weinig van. Dus nee. Maar ik vind een paar van jouw recepten interessant, alhoewel ik zelf niet vegan leef. Maar gewoon bewust, van alles niet te veel. Eet ze!

    Like

  2. Wat grappig, je hebt juist allemaal recepten gemaakt die ik zelf dus niet geprobeerd heb, dus ik ben heel blij met deze post 🙂 ! Ik heb er een aantal uit gemaakt, en vond vooral de ‘quinoa & veggie bowl met miso-pindadressing’ en de ‘rijkgevulde groentechili’ erg lekker ! Naar die pokébowl ben ik ook wel benieuwd, maar ik schrik altijd wat af van edamame boontjes ( hoewel nu snel even checken leert, dat ze minder duur zijn dan ik dacht… )

    Like

    • Dat vind ik dus boeiend hé, dat iedereen andere recepten uit een boek kiest! Die quinoabowl klinkt ook superlekker, maar chili uit een kookboek ga ik niet zo snel proberen omdat ik een toprecept heb dat ik moeilijk te overtreffen vind. Naar edamameboontjes ging ik ook al op zoek, maar in onze Colruyt verkopen ze die niet. ’t Is te zeggen: er hangt een etiket met prijs boven de diepvries, maar de diepvries is gevuld met andere groenten… Ze zijn wel duurder dan vb. erwtjes, maar ik dacht iets van een 4 euro voor een zakje (van een halve kilo, denk ik).

      Like

      • Bedoel je dan de ‘chili sin carne’ van de Groene Prinses, waarvan de link tussen je recepten staat ? Ik ben nu natuurlijk wel heel benieuwd ( en een goede chili smaakt natuurlijk altijd ) …

        Like

  3. Amai letterlijk al die recepten lijken mij super lekker! Ik heb niet zoveel kookboeken en ik kook daar eigenlijk ook bijna nooit uit. Misschien moet ik ook maar eens zo’n ‘week’ organiseren.

    Like

  4. Njammie, dat ziet er allemaal heerlijk uit. Ondanks mijn grote verzameling kookboeken grijp ik vrij vaak naar recepten die ik in magazines tegenkom. Zo maakte ik onlangs een vega curry Tandoori met vegan nuggets en die wil ik zeker nog eens maken. Eerder deze week maakte ik dan weer een quiche met een bodem van worteltortilla’s en een hele stapel groenten. Maar vermits ik daar ook twee eitjes in gingen én geraspte kaas was hij enkel vegetarisch.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.